10 vinkkiä elämänvoiman kohottamiseen

Kaipaatko lisää energiaa elämääsi? Haluaisitko voida paremmin ja terveemmin? Mikäli haluat muuttaa elämääsi myönteisempään suuntaan, tässä muutama vinkki siihen, miten ravinnon ja muiden hyvinvointiin liittyvien asioiden muutoksella saat lisää elinvoimaa ja luot terveemmän elämän itsellesi. Hyvä uutinen on se, että sinun ei tarvitse muuttaa kaikkea elämässäsi kerralla vaan elämänvoiman kohottaminen tapahtuu vähittäisten muutosten kautta. Pieniä askeleita siis päivittäin: marjojen lisääminen aamupuuroon, yksi ylimääräinen lasi vettä päivässä tai eheyttävä ja kannustava ajatus arjen keskellä. On siis aika suunnata kohti terveempää elämää ja elinvoimaisempaa itseä – ota vastuu itsestäsi ja elämästäsi!

1. Hengitys

Kunnollinen hengittäminen on ihmisen elintoiminnoille välttämätöntä ja ilma sisältää hapen lisäksi myös elintärkeää elämänvoimaa. Suurin osa meistä hengittää kuitenkin sangen pinnallisesti: keuhkomme voivat laajentua jopa kuuden litran verran, mutta hengitämme vaivaisella puolen litran mitalla. Lisää siis hyvinvointiasi ja ota tavaksi hengittää syvään ja tietoisesti palleaan saakka 10 kertaa aamuisin, puolen päivän aikaan ja iltaisin, esimerkiksi näin: sisäänhengitys 10 sekuntia, hengityksen pidättäminen 20 sekuntia ja uloshengitys 15 sekuntia.

2. Nesteytys

Vesi on elämän- ja terveydenlähde, kehomme tarvitsee vettä jopa hengittääkseen ja vedellä on suora vaikutus myös energiatasoomme: jo kahden prosentin menetys soluja ympäröivästä vedestä aiheuttaa 20 % vähennyksen energiatasoomme. Juo siis puhdasta vettä janon sammuttamiseksi sekä kehon ja elimistön toimintojen optimoimiseksi vähintään kahdeksan lasillista eli noin 1.5 litraa päivässä. Mikäli olet kuumassa ilmanalassa, liikut paljon tai nautit diureetteja (kahvi, tee, alkoholi- ja hiilihappojuomat), juo vettä vielä tätä suositusta enemmän.

3. Ravitsemus

Terveellinen ja tuore ravinto on elimistömme polttoainetta, joka vaikuttaa voimistavasti olemukseemme kaikilla tasoilla. Säännöllinen, järkevä syöminen auttaa ajattelemaan selkeästi, pitämään energiatasoja ylhäällä ja jopa säätelemään painoa sekä kohottamaan yleiskuntoa. Opettele nauttimaan ruoasta ja tiedosta, että terveellinen ruokavalio voi olla herkullista ja tyydyttävää. Paras ravinto koostuukin muun muassa runsaasti vettä sisältävistä ruoka-aineista: kasvikset tarjoavat monipuolisen valikoiman erilaisia ravintoaineita ja kemiallisia yhdisteitä elämänvoimamme parhaaksi. Vältä (roska)ruokaa, joka ei ravitse!

4. Nukkuminen

Riittävä unensaanti on fyysisen levon tarpeen lisäksi arvokasta antia henkisen, emotionaalisen ja mentaalisen hyvinvointimme kannalta. Ei vähempää eikä enempää: 7-8 tunnin yöuni takaa aikuiselle parhaimman vireystason päivisin. Helpon nukahtamisen ja riittävän unen takaamiseksi kannattaa viettää myös melko säännöllistä elämää. Päivärytmin pitäminen suunnilleen samoissa ajoissa heräämisen ja nukkumisen suhteen, myös vapaapäivinä, totuttaa elimistön oikeaan rytmiin ja mahdollistaa energisenä uuteen päivään heräämisen.

Tässä vinkkejä kuinka helpottaa nukahtamista:

  • Pyri säilyttämään säännöllinen nukkumaanmenoaika.
  • Mene sänkyyn väsyneenä eli käytä sänkyä vain nukkumiseen.
  • Lopeta töiden tekeminen vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Rauhoita mielesi ennen nukkumaanmenoa lopettamalla television ja näyttöpäätteen katselu ajoissa.
  • Vältä kahvin, vahvan teen tai kolajuomien juomista muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Vältä myös rajuja urheilusuorituksia illalla, palautuminen saattaa viedä jopa kaksi tuntia.
  • Mikäli mielen rauhoittaminen ja nukahtaminen tuottavat vaikeuksia, kokeile hengitysharjoituksia tai meditaatiota.

5. Liikunta

Kehomme liikuttaminen on mainio tapa hyvän energiatason kohottamiseen sekä ylläpitoon ja lisäksi säännöllinen liikunta ennaltaehkäisee monia sairauksia, purkaa ja auttaa hallitsemaan stressiä, parantaa suoritus- ja toimintakykyä sekä kohottaa yleistä elämänlaatua. Omalle itselleen sopivan lajin löytäminen, yksin tai yhdessä muiden kanssa, onnistuu omaa kehoa kuunnellen. Onkin tärkeää, että valittu liikuntamuoto on itselle mieluisa, jotta liikunnasta muodostuu elämään helposti ylläpidettävä ja säännöllinen tapa. Ole siis rohkea ja kokeile eri liikuntamuotoja – jos valitsemasi laji ei ole sinulle mielekäs ja sopiva, älä luovuta vaan kokeile jotain muuta!

Tässä muutamia vinkkejä oman liikuntamuodon löytämiseen:

  • Itseilmaisuun – afrotanssi, hiphop, jazztanssi, zumba, salsa, baletti, nykytanssi, kansantanssi, joukkuevoimistelu, taitoluistelu.
  • Rentoutumiseen – kävely, juoksu, pilates, jooga, bodybalance, taiji, shindo.
  • Uusiin ihmisiin tutustumiseen – joukkuepelit, keilaus, golf, tanssikurssit, rantalentopallo, pesäpallo, frisbee, kuntosali, salibandy.
  • Jännitystä – seinäkiipeily, lumilautailu, geo-kätköily, taitopyöräily, parkour.
  • Kunnon kohotukseen – spinning, kuntonyrkkeily, kamppailulajit, aerobic, squash, sulkapallo, tennis, uinti, vesijuoksu, rullaluistelu, laskettelu, hiihtäminen, ratsastus, koripallo, jalkapallo, jääkiekko.
  • Kestävyyteen – sauvakävely, pyöräily, uinti, hiihto, aerobic, soutu.
  • Kotona – stepperi, kahvakuula, kuntopyörä, kotijumppa, lihastreeni, hyötyliikunta.
  • Luonnossa – retkeily, suunnistus, patikointi, erävaellus, erämelonta, luontouinti, maastohiihto, vaellusratsastus.

6. Luonto

Ole yhteydessä luontoon vähintään 20 minuuttia päivittäin – mene ulos tai metsään ja tunne raikkaan ilman liike, eri sääolosuhteiden muutokset, vuodenaikojen vaihtuminen… Luonnon elävöittävä vaikutus on kokonaisvaltainen ja jatkuva: olemme osa luontoa ja sen arvostaminen yhdistää meidät liikkuvan elämänenergian lähteeseen.

”Useat tutkimukset ovat osoittaneet metsässä olon vaikutukset. Verenpaine ja pulssi normalisoituvat. Jännittyneisyys häviää jo muutamassa minuutissa ja mielialan muutokset tasoittuvat parissakymmenessä minuutissa.”
– Ympäristö- ja ekopsykologi Kirsi Salonen / Turun Sanomat 1.8.2011

7. Myönteinen ajattelu

Tule tietoiseksi ajatuksistasi, jotta voit tunnistaa tukevatko vai lannistavatko omat ajatuksesi sinua. Näin voit pysäyttää kielteisen ajatusvirran heti alkuunsa ja suunnata mentaaliset voimavarasi kohti täydempää ja onnellisempaa elämää. Voit siis itse valita sellaisia ajatuksia, jotka ohjaavat elämääsi energisempään suuntaan ja voit aloittaa vaikka puhdistamalla mieltäsi myönteisillä ja sinua vahvistavilla voimalauseilla!

8. Myönteiset tunteet

Tunteet ovat kehomme ja mielemme itseluomia reaktioita, joita paremmin ymmärtämällä muotoutuu tunteiden kultainen keskitie. Myönteisiä tunteita voi alkaa viljellä tietoisena valintana, esimerkiksi omien onnistumisten päivittäinen huomioiminen kasvattaa rakentavasti omia voimavaroja. Myönteiset tunteet kasvavat myös kiitollisuuden myötä, kiitollinen elämänasenne lisää hyvinvointia monella eri tavalla johtaen terveyden kohenemiseen ja siten pitempään elämään.

9. Tunnista tunteen palosi

Sen tekeminen, mitä rakastaa, kasvattaa elämänvoimaa ratkaisevasti. Minkä tekeminen saa sinut onnesi kukkuloille? Kadotatko ajantajusi sitä tehdessäsi? Haluaisitko viettää enemmän aikaa sen parissa? Mikä saa siis sinut syttymään? Taiteelliset harrasteet, urheilu, ulkoilu, aika perheen ja ystävien kanssa, matkustaminen, valokuvaus, ruoanlaitto, asioiden rakentaminen? Varaa näille aikaa elämässäsi tai tee passiosta jopa päivittäinen elantosi!

10. Naurun voima

Iloa elämään – nauru laskee stressitasoja ja nostaa mielialaa hetkessä sekä energisoi naurajaa ja koko elinympäristöä! Naurun edut ovat vahvat ja se on loistava lääke elämänvoiman kohottamiseen. Pidä siis huolta siitä, että naurat hyvän tuulen ylläpitämiseksi. Voit etsiytyä hauskojen ihmisten seuraan tai lukea vitsin päivässä ja muista nauraa välillä myös omalle itsellesi. Naura itsesi vapaaksi!