Korista kehyksillä

Kodin sisustamisen mielekkäisiin yksityiskohtiin kuuluvat kuvakehykset, jotka hämmästyttävän monikäyttöisinä tuovat mukavaa maustetta persoonalliseen kodin koristamiseen ja yleisilmeen luomiseen. Kehysten mahdollisuudet ovat rajattomat niin valikoimiltaan, asettelultaan kuin käyttötarkoitukseltaankin.

Kehysraamit ja valokuvia

Perinteisesti kehyksiin päätyvät oman perheen ja muiden läheisten valokuvat, mutta printtien, postikorttien ja valokuvien lisäksi kehystää voidaan vaikka karttoja, kirjojen sivuja, lehtileikkeitä, tapetin tai kankaan paloja, käsitöitä ja muita askarteluja, salaisia aarteita tai tehdä esimerkiksi kollaaseja raameihin. Luonto tarjoaa tähänkin vinkkejä, muun muassa kuivatuista kasvien kukista tai puiden lehdistä saa koostettua kauniin ryhmän eri vuodenaikojen mukaan.

Kehyksiä sinisellä seinällä

Mitä taasen tulee itse kehysten seinälle asetteluun - ajattele kehysten ulkopuolella! Mielikuvituksella ei ole rajoja, vain mielipiteet eli asiat, joista oma mieli pitää voivat rajoittaa kuvien asettelua. Kehysten hankinnan jälkeen on siis aika pohtia niiden järjestystä ja suhdetta muuhun sisustukseen. Kaipaavatko kuvat ja kehykset tiukkaa, geometrista tai vapaata, satunnaisen näköistä asettelua? Suoraa riviä erikokoisia kehyksiä poikittain, identtisiä kehyksiä pystyriviin tai ehkä kehyksistä voi muodostaa vaikka persoonallisen kellon seinälle, yksittäisten kehysten kuvatessa numeroiden paikkaa kellossa?

Vanhoja valokuvia ja vaaleita raameja

Kehysten ryhmittelyyn vaikuttavat myös itse kuvien teemat. Kuin aavan meren harmaansiniselle seinälle sopivat valkoisissa kehyksissään vaikka vanhojen purjelaivojen kuvat. Nämä tiiviin symmetriseen järjestykseen aseteltuina ja identtisillä kehyksillä sekä kuvien mitoilla korostavat kauniisti kuvien yhtenäisyyttä.

Vanhahtavat vintage kuvat ovat nyt suosiossa. Rusehtavien valokuvien sävymaailma toimii nostalgisen yhdistävänä tekijänä, kuvat muodostavat oman pienen ryhmänsä ja samanlaiset kehykset vaikkakin erikokoisina sointuvat hyvin esimerkiksi modernin pelkistettyyn sisustukseen.

Tyylikkäät mustat kehykset sisustuksessa

Kehysten valinnassa aina tyylikäs vaihtoehto on hankkia kerralla isompi määrä samanlaisia, vaikka erikokoisia kehyksiä ja käyttää niitä tarpeen mukaan. Kannattaa myös miettiä esimerkiksi valokuvien sävyjä ja tunnelmaa sekä oman kodin muuta sisustusta eli kuinka soinnuttaa nämä asiat keskenään kehysten kanssa. Sileä metallikehys, keinonahalla tai kankaalla päällystetty valokuvakehys, ehkä koristeellisuutta kullalla ja koukeroilla? Perinteinen puukehys, vitivalkoiset raamit tai strassien säihkettä?

Kaikkien kehysten ei tietenkään tarvitse olla samanlaisia. Tärkeintä on, että kehykset tuntuvat viihtyvän yhdessä niiden sisällön kanssa. Myös yhteen värimaailmaan tai teemaan päätyminen auttaa kehysten valinnassa. Näiden puitteissa kehyksiä valitsee rohkeasti tasapainoisen kokonaisuuden aikaansaamiseksi.

Kauniita kehyksiä

Jo muutaman kehyksen hahmottaminen seinällä saattaa kahden käden voimin olla hankalaa, joten hyvä vinkki on leikata paperista kehysten kokoiset "kaavat" ja teipata niitä seinään, siirrellä ja hahmotella omaa silmää miellyttävän kuvakokoelman kokoonpanon löytämiseksi. Ryhmittelyn hyvänä perussääntönä voi pitää ryhmän keskikohdan asettumista silmän korkeudelle, mutta mikäli huonekorkeus on reilu, keskimmäisiä kehyksiä voi asettaa hieman ylemmäksikin.

Valkoiset taulut seinällä

Aina ei tarvita edes kuvia, pelkät tyhjät kehykset esimerkiksi tapetin kauniit yksityiskohdat taustanaan tai rapatun seinäpinnan kohoumien esiintuominen on oman kodin taidetta raameissa parhaimmillaan. Yhdistämällä vanhaa ja uutta saadaan kehyksillä aikaiseksi kodin muuta sisustusta täydentävä kokonaisuus, joka yhtenäisellä värimaailmallaan muodostaa aikaa kestävän, näyttävän kollaasin seinälle.