Kerro, kerro kuvastin

”Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin?” kyseli Lumikin turhamainen äitipuoli taikapeililtään muun muassa Grimmin veljesten koostamassa sadussa. Peileihin liittyykin monia legendoja ja uskomuksia, niiden sanotaan heijastavan sielua ja ne ovat olennainen osa monia, perinteisiä taikoja. Yksinkertaisuudessaan peili on esine, joka heijastaa valoa muodostaen kuvajaisen tasaiseen pintaansa. Peilit valmistetaan useimmiten lasista, jonka takana on ohut alumiini- tai hopeapinnoite ja tavallisin kodeista löytyvä peili on tasopeili.

Sisusta peileillä

Peilit tarjoavat sisustamiseen useita eri vaihtoehtoja, ne eivät ole ainoastaan kylpyhuoneen vakiokalusteita vaan jopa ilmaisullisia taideteoksia. Harkitusti asetettu peili luo illuusion isommasta tilasta, se tuo myös koristeellisen lisän mihin tahansa huoneeseen. Peilit voivat heijastaa huoneen mielenkiintoisimpia yksityiskohtia, ikkunan maisemaa tai taidetta draamaattista vaikutusta tehostaen. Jopa kokonaisen seinän voi päällystää peilillä tilantunnun ja valonmäärän maksimoimiseksi.

Peilit sisustuksessa

Sisustaminen ei ole vakava asia, peileilläkin voi leikitellä ja antaa mielikuvituksen tuottaa persoonallisia ratkaisuja omaan kotiin. Peilin kehyksissä on mahdollista toistaa jotain elementtiä muusta sisustuksesta, kuten verhoilujen printtiä, tiettyä värimaailmaa tai vaikka koristetyynyjen ja muiden kalusteiden materiaalia. Kuvastin voidaan sijoittaa korvaamaan huoneen ikkunaa tai koostaa useasta peilistä ryhmiä seinälle tai hyllylle.

Myös kehyksetön peili voi olla tyylikäs. Venetsialaiset peilit taidokkaine leikkauksineen ja kukkakaiverruksineen ovat kuin koruja, jotka antavat seinälle loistokasta ilmettä. Ne tuovat glamouria mihin tahansa kodin huoneeseen: ruokailutilaan, makuuhuoneeseen, takan ylle tai kylpyhuoneeseen.

Peilit sisustuksessa

Peilejä ei välttämättä tarvitse aina asentaa seinälle roikkumaan, lattialla seinään nojaava suuri peili tuo tilaan välittömästi syvyyden tuntua sekä ylellistä ja valoisaa tunnelmaa. Tällöin peili on yksi huoneen erityisistä katseenvangitsijoista, sitä ei kannata peittää kokonaan muilla esineillä tai huonekaluilla. Mikäli huoneessa on sisustuselementtinä yksi iso peili, kaipaa huone tällöin enintään toisen heijastavan pinnan rinnalleen. Yksinkertainen valaisin, kuten ultramoderni tai rokokoo tyylinen kattokruunu aidoista kristalleista, sointuu hyvin sisustukseen mittasuhteiltaan jopa liioitellun ison peilin kanssa.

Kerro, kerro kuvastin

Näitä ajatuksia heijastamalla peileillä sisustamista voi jatkaa monella eri tavoin esimerkiksi pienesineissä. Peililasiset huonekalut, tuikkulasit tai valokuvakehykset ovat aina tyylikkäitä yksityiskohtia kodissa. Vioittuneelle lipastolle tai yöpöydän päällitasolle voi antaa uutta elämää muotoon leikatulla peililasilla ja parfyymit, kosmetiikka tai korut erottuvat edukseen peilitarjottimella. Kannattaa siis katsoa rohkeasti itseään kuvastimesta ja nauttia peilien tuomasta, monipuolisesta tunnelmasta!

Peilit sisustuksessa