Mitä eteeriset öljyt ovat ja mihin niitä käytetään?

Monet eri tuoksut ympäröivät sinua koko ajan vaikuttaen mieleesi ja kehoosi joka päivä. Syvällä sisimmässäsi on tarkkaavainen ja valpas tiedostamaton tajunta, joka on mahdollista vapauttaa täyteen potentiaaliinsa hyväätekeviä aromaattisia öljyjä käyttämällä. Eteeriset öljyt yksinään muun muassa aromaterapiahoidossa tai esimerkiksi Aura-Soma värituotteissa voivat karkoittaa kielteisiä värähtelyjä, kasvattaa energiaa ja vetää puoleensa myönteisiä kokemuksia.

Eteeriset öljyt ovat kasvirauhasten tuottamia, haihtuvia ja tuoksuvia öljyjä. Aito 100 % eteerinen öljy saadaan yhdestä kasvilajista eikä siihen ole lisätty mitään kemiallisia jatkeita. Keinotekoisesti valmistetut öljyt eivät missään nimessä vastaa ominaisuuksiltaan aitojen öljyjen tehoa ja vaikutusta. Eteeristen öljyjen laatuun vaikuttavat myös kasvin oma perusrakenne, kasvuolosuhteet, maan ravinteiden ja valon laatu sekä ilmasto. Energiakeskus Indigossa on käytetty Primaveran luomulaatuisia eteerisiä öljyjä, jotka ovat aromaterapeuttisten eteeristen öljyjen parhaimmistoa sekä Frantsilan Luomuyrttitilan markkinoimia eteerisiä öljyjä.

Eteeristen öljyjen eri ominaisuudet ja käyttöalueet riippuvat niiden kemiallisesta koostumuksesta. Näiden öljyjen avulla voidaan muun muassa lievittää kipua, poistaa nesteitä, elvyttää hormoonitoimintaa ja verenkiertoa sekä solujen aineenvaihduntaa antiseptisten ja bakteereja tuhoavien vaikutusten lisäksi. Eteerisillä öljyillä on moninaiset käyttömahdollisuudet aromaterapian lisäksi esimerkiksi tuoksulyhdyissä tai huoneilman raikastamisessa.

Tuoksutikut

Japanista alunperin maailmalle bambutikkujen muodossa levinneet tuoksutikut eleganteissa lasipulloissaan ovat miellyttäviä ja turvallisia käyttää. Tämä näyttävä asetelma on helppo valmistaa myös itse joko aidoista bambuista tai ohuista puutikuista, jotka imevät tuoksuseosta varttaan pitkin ja välittävät tunnelmallista tuoksua ilmaan. Ohessa kaksi eri tapaa oman asetelman luomiseksi.

Ohje 1 – puutikut:

lasipullo tai kapeasuinen maljakko
ohuita puutikkuja
eteeristä öljyä
vauva- tai siemenöljyä
Valitse pieni, läpinäkyvä lasipullo tai kaunis maljakko, jossa on kapea suu. Mitä pienempi pullon suuaukko on, sen paremmin tikut imevät tuoksuöljyä itseensä sen pullosta haihtumisen sijaan. Suositeltava pullon korkeus on enintään puolet tikkujen pituudesta. Täytä pullo hieman yli puolenvälin tuoksuttomalla vauva- tai siemenöljyllä (esimerkiksi manteli -tai aprikoosinkiviöljyllä) ja lisää joukkoon 3-8 tippaa valitsemaasi eteeristä öljyä tai valmista huonetuoksua. Voit myös itse sekoittaa kahta, kolmea eteeristä öljyä samaan tuoksusekoitukseen. Muun muassa appelsiini ja vanilja tai sitruuna, timjami ja mandariini ovat miellyttäviä tuoksuyhdistelmiä. Aseta ohuet puutikut lasipulloon ja anna niiden imeä tuoksupullossa olevaa nestettä itseensä noin tunnin ajan. Nosta ja käännä tikut toisinpäin, tämä auttaa tuoksua leviämään nopeammin. Ilmaan leviävän tuoksun voimakkuuteen vaikuttaa sekä eteerisen öljyn että tikkujen määrä – mitä useampi tikku, sen voimakkaampi tuoksu.

Ohje 2 – bambutikut:

kapeasuinen lasipullo
bambutikkuja
eteeristä öljyä
vettä
1 rkl vodkaa
Mittaa tikut pullon yläosaa vasten ja leikkaa ne samanpituisiksi, noin 8-10 senttiä pullonsuuta korkeammiksi. Täytä pullo vedellä noin 2/3 täyteen ja lisää 5-6 tippaa valisemaasi eteeristä öljyä tai valmista huonetuoksusekoitusta. Lisää vesiseokseen ruokalusikallinen vodkaa, se toimii öljyn ja veden emulgointiaineena – sekoita hyvin. Asettele bambutikut koristeellisesti lasipulloon ja vaihda niitä tarvittaessa eli tuoksun hiipuessa. Vinkki: Läpinäkyvästä lasipullosta huomaa helposti, milloin tuoksuöljy alkaa käydä vähiin ja on täytön aika.

Tuoksukivet

Huokoisesta, keraamisesta vaaleasta materiaalista valmistettu tuoksukivi on elegantti lahja tai hyödyllinen koriste omaan kotiin. Tuoksukiviä on kätevä käyttää muun muassa erityisen tunnelman luomiseksi olo- tai makuuhuoneessa, kodin eteisessä, lastenhuoneessa, komeroissa, kylpyhuoneessa, toimistolla, veneessä…
Tuotteen käyttö: Tiputa 2-5 tippaa valmista tuoksusekoitusta tai aitoa eteeristä öljyä kivelle tai sen sisällä olevaan tyhjiöön. Nauti öljyn hiljalleen haihtuessa ympäristöön leviävästä, hienoisen miellyttävästä tuoksusta.

Tuoksulamppu

Tuoksulamppu- tai lyhty on eteeristen öljyjen käyttöä varten kehitetty keraaminen tai lasinen astia, jonka vesikuppiin laitetaan veden lisäksi 3-7 tippaa eteeristä öljyä. Öljyn määrään vaikuttavat huoneen koko, öljyn voimakkuus sekä omat tuoksumieltymykset. Vettä lämmittävän lämpökynttilän palaessa vesikupin alla huoneilman täyttää miellyttävä aromaattinen tuoksu. Markkinoilla on myös sähköisiä tuoksulamppuja, joihin eteerisiä öljyjä tiputetaan laitteen mukana tulevaan suodattimeen, josta tuoksu ”tuulettuu” huoneilmaan. Tuoksulampussa voi käyttää puhtaita eteerisiä öljyjä, valmiita tuoksusekoituksia tai Aura-Soma pomandereja. Tuoksuja on mahdollista myös vaihdella huoneen tai käyttötarkoituksen mukaan. Muista tuoksulamppua käyttäessäsi antaa vesikupin jäähtyä ennen kuin lisäät siihen vettä äläkä liikuttele lyhtyä käytön aikana palavan kynttilän vuoksi. Oheisena muutamia hyväksi havaittuja tuoksuehdotuksia eri huoneisiin kodissasi tai työpaikallesi.

 • KEITTIÖ
  Appelsiini, bergamotti, greippi, fenkoli, kardemumma, laakerinlehti, limetti, piparminttu, sitruuna, sypressi.
 • OLOHUONE
  Kamomilla, laventeli (rentouttavat) tai appelsiini, bentsoe, geranium, mandariini (tunnelman luominen).
 • MAKUUHUONE
  Kamomilla, laventeli, ruusupuu, vetiver (rentoutuminen, nukahtaminen) tai jasmiini, patsuli, ruusu, ruusupuu, santelipuu, ylang ylang (erotiikka).
 • TYÖ- TAI OPISKELUHUONE
  Basilika, piparminttu, rosmariini, sitruuna (keskittyminen) tai appelsiini, geranium, laakerinlehti (luovuus).

Hieronta

Aromaterapiahieronnassa tiettyihin perusöljyihin lisätyt eteeriset öljyt imeytetään ihoon erityisten hierontaliikkeiden avulla. Kotioloissa on mahdollista kokea tämä aromaattinen aistimus kevyin ottein paikallisesti tiettyjä kohtia, esimerkiksi selkää tai jalkapohjia hieromalla. Hierontaa varten käytettävään öljysekoitukseen lisätään muutama tippa valitsemaasi eteeristä öljyä ruokalusikalliseen neutraalia ihonhoitoöljyä, joka on mielellään kylmäpuristettua kasviöljyä kuten manteli- tai aprikoosinkiviöljyä. Tämä öljy hierotaan kevyesti iholle ja annetaan öljyjen rentouttaa kehoa ja mieltä!

Suihku tai kylpy

Aromaterapiakylpy on yksi parhaita tapoja nauttia eteeristen öljyjen vaikutuksista. Lämmin vesi auttaa öljyjen imeytymistä ihon läpi samalla, kun aromaattinen höyry kulkeutuu hengitettäessä elimistöön. Muutama tippa eteeristä öljyä sekoitetaan mieluiten ruokalusikalliseen kermaa, juoksevaa hunajaa tai liuosmaista saippuaa. Voit käyttää tätä kylpyöljyä niin suihkussa, kylvyssä tai jalkakylvyssäkin ja tuntea kuinka arkipäivän huolet valuvat pesuveden mukana pois.

Aromaterapiavinkki: Virkistävä kylpysuola

2 dl merisuolaa
4 tippaa bergamotti eteeristä öljyä
4 tippaa sitruunaruoho eteeristä öljyä
1 tippa eukalyptus eteeristä öljyä
1 tippa rosmariini eteeristä öljyä
(6 tippaa vihreää elintarvikeväriä)
Sekoita eteeriset öljyt hyvin merisuolan joukkoon ja säilytä valmis kylpysuola tiiviisti kannella suljettavassa purkissa.

Ilmanraikastus

Tuoksua huoneisiin saa tuoksulampun lisäksi tiputtamalla eteeristä öljyä esim. potpourriin, matoille, lisäämällä sitä ilmankostuttimeen tai laimentamalla sitä sumutepulloon. Lisää muutama tippa eteeristä öljyä suihkepullon veteen ja sumuta siitä raikasta tuoksua huoneilmaan.

Aromaterapiavinkki: Ilmanraikastus

Lisää 4-10 tippaa appelsiinin eteeristä öljyä suihkepullon veteen ja sumuta siitä raikasta, mielialaa kohottavaa tuoksua huoneilmaan. Pieni tilkka kirkasta alkoholia spraypullon pohjalla auttaa muuten siihen, että eteerinen öljy ei tartu pullon seinämiin.

Tuoksuleikki

Eritoten levottomille lapsille sopiva leikki vaikka sadepäivän ratoksi on tuoksuleikki. Tiputa muutama tippa eteeristä öljyä pumpulipalloon ja piilota palloja lasten etsittäväksi hajuaistinsa avulla. Lapset pitävät erityisesti makeista sitrusöljyistä, mandariini esimerkiksi luo tunteen lämmöstä ja turvasta, myös sisäiselle lapsellemme.

Muita käyttötapoja

Voit lisätä höyryhengitystä tai kasvojen kauneushöyrytystä varten 2-4 tippaa eteeristä öljyä pariin litraan kuumaa vettä. Iholle asetettaviin kylmiin tai lämpimiin pyyhehauteisiin käytetään 1-2 tippaa eteeristä öljyä kostutettuun pyyhkeeseen tiputettuna ja saunassa voit lisätä muutaman tipan löylykauhalliseen vettä. Eteerisistä öljyistä voit tehdä itsellesi myös oman parfyymin lisäämällä eteerisiä öljyjä esim. jojobaöljyyn, mutta muista, että kyseistä sekoitusta käytetään ainoastaan iholle, ei vaatteille. Eteeristen öljyjen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat tippa tuoksua kirjeeseen, vuoteenpielukselle, lenkkitossuihin…

Aromaterapiavinkki: Suuvesi aikuisille

1 pieni lasillinen lämmintä vettä
1 teelusikallinen konjakkia tai vodkaa
2 tippaa sitruuna eteeristä öljyä
1 tippa timjami eteeristä öljyä
Sekoita ainekset hyvin ja käytä heti suun huuhteluun. Suuvesi syljetään purskuttelun jälkeen pois.

Muita ohjeita

Eteeriset öljyt ovat tehokkaita hyvinkin pieninä määrinä, joten ne on laimennettava aina ennen käyttöä. Joitakin öljyjä, kuten laventelia ja teepuuta, voidaan käyttää laimentamattomina pienille ihoalueille. Annosteluohjeita kannattaa noudattaa tarkasti ja öljyjen joutumista silmiin on varottava. Vahingon sattuessa eteerinen öljy huuhdellaan heti pois silmistä viileällä vedellä. Eteerisiä öljyjä ei myöskään suositella käytettäväksi raskauden aikana eikä niitä pidä käyttää sisäisesti. Säilytä öljyt poissa lasten ulottuvilta, viileässä ja suojassa auringonvalolta.