Vihreä, raikas limetti

Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva limetti on vihreän sävyinen, sitruunaa hieman pienempi ja ohutkuorisempi sitrushedelmä, joka kasvaa pienessä, käppyräisessä ja piikikkäässä puussa. Limettiä viljellään pääasiallisesti maapalloon trooppisella vyöhykkeellä sekä sellaisilla subtrooppisilla alueilla, joilla ei ole hallanvaaraa. Limetin mehukas hedelmänliha on kellanvihreää väriltään eikä siinä ole siemeniä. Tämän pirteän hedelmän käyttö on erityisen suosittua erilaisissa juomissa, ruokien mausteena sitä käytetään samaan tapaan kuin sitruunaa.

Limetti, lime – Citrus Aurantifolia

Eteerinen limettiöljy valmistetaan raa’an hedelmän kuoresta ja sen tuoksu on raikas, terävä ja makeahkon hapan. Limetin aromi on virkistävä ja mielialaa kohottava, se auttaa selkiyttämään sekä tunteita että hengitystiehyeitä. Tämä eteerinen öljy vahvistaa myös hermoja sekä kehoa fyysisesti, limetti helpottaa stressin oireita ja on oiva apu hyönteisten pistoihin. Kosmetiikassa limettiä käytetään muun muassa rasvaisen ihon hoidossa. Limetti eteerinen öljy sopii hyvin sekoitettavaksi seuraavien tuoksujen kanssa: bergamotti, geranium, laventeli, ruusu ja ylang ylang.

Trooppinen guava-limejuoma kahdelle

  • 3 guava hedelmää
  • 1 lime
  • 1 tl ruskeaa sokeria
  • vettä
  • jääpaloja

Kuori guavat ja purista hieman limen mehua guavan hedelmälihalle. Paloittele guavat, lisää sokeri, hieman vettä sekä loput limemehusta ja soseuta kevyesti jääpalojen kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarjoile korkeasta lasista, jonka reunaan on aseteltu koristeeksi pari lime viipaletta.

Limettinen kuorintavoide vartalolle

  • 50 g hiekkaa (esim. paakkuuntumatonta kissanhiekkaa)
  • 10 g karkeaa merisuolaa
  • 15 g hajustamatonta perusvoidetta
  • 4 ruokalusikallista vettä
  • 8 tippaa limetti eteeristä öljyä

Jauha hiekka ja merisuola keskenään karkeaksi jauhoksi. Lisää perusvoide ja sekoita kunnes ainesosat ovat sekoittuneet hyvin keskenään kokkareiseksi seokseksi. Lisää limettitipat ja viimeisenä vesi, sekoita seos hyvin. Hiero seosta runsaasti ihollesi kasvoja lukuunottamatta pyörivin liikkein kunnes kuorintavoide alkaa putoilemaan iholtasi. Huuhtele kehosi lämpimällä vedellä ja muista kosteuttaa ihosi sopivalla kosteusemulsiolla tai Aura-Soma tasapainoöljyllä.

Limetin maaginen käyttö

Elementti: tuli
Laatu: maskuliininen
Planeetta: Aurinko
Taikavoimat: parantaminen, rakkaus ja suojelu
Taianomaisessa käytössä kokonainen limetti on oiva apu kaikenlaisista sairauksista ja loitsuista irtipääsemiseen. Kurkkukivun yllättäessä voit pitää kaulallasi limeteistä tehtyä ’kaulakorua’ kipua helpottamassa ja limepuun oksankappaleet suojelevat taasen mukana kannettaessa pahalta silmältä. Limetin kuorta käytetään myös rakkausjuomissa.

Limetinvihreää väriä luonnosta

Värien valtakunnassa raikas lime on keväisen vihreän ja hapokkaan keltaisen pirteä yhdistelmä, joka kuvastaa säännöllistä aikataulua ja myönteistä elämänasennetta myös haasteiden vastaanottamisessa. Tämän positiivisen viestin voi välittää kätevästi eteenpäin kukkien välityksellä vastaanottajan päivää virkistäen. Limen sävyisestä flamingonkukasta (Anthurium) saa taidokkaissa käsissä näyttävän asetelman, kukka on graafisen edustava myös yksin eri vihreiden sävyjen kanssa. Keltavihreän sävyinen, upeasti avautuva Jade ruusu sopii hyvin jouluiseen kukkakimppuun. Tähän hienostuneeseen jouluasetelmaan sopivat lisäksi muun muassa valkoisen eri sävyt ja hopea.