Liekin lumoa ja tuikkujen tunnelmaa

Elämän peruselementit koostuvat yksinkertaisista asioista, joista on helppo nauttia koko olemuksellaan. Muinaisista ajoista lähtien tuli on tuonut ihmisen elämään ruoan valmistuksen, asumusten lämmityksen ja petojen karkottamisen lisäksi elävän, alati muuttuvan taideteoksen nuotion, takkatulen tai kynttilän liekin muodossa. Tuota lämminhenkistä tunnelmaa on helppo luoda kotiin tuikuilla, lyhdyillä ja erilaisilla kynttilöillä.

Liekki on luonnollisesti tuikkujen ja kynttilöiden lumoavin vaikuttaja, mutta on hyvä muistaa, että ne sisustavat kotia niin pimeällä kuin päivälläkin. Erilaisten alustojen, jalustojen, tuikkulasien ja lyhtyjen valikoima on nykyään todella laaja. Monista vaihtoehdoista löytää helposti omaan kotiinsa tai vaikka tupaantuliaisiksi sopivan tuikkukipon. Värikkäät tuikkulasit läpäisevät tuikun liekinvalon kauniisti ja yksinkertaiset metallialuset, rustiikkiset savikipot tai peililasimosaiikilla koristellut tuikkukulhot tuovat lisämaustetta kodin sisustukseen. Tasapainoon tähdäten erilaisia alustoja voi yhdistellä ryhmiksi tai asettaa muutaman samankaltaisen portaiden askelmille, vierekkäin ikkunalaudalle tai vaikka ruokapöydän keskelle.

Perinteisten kynttilöiden lisäksi sisustukseen voi löytää ripauksen yksilöllisyyttä käsintehdyillä kynttilöillä, mielenkiintoisilla väreillä tai näiden yhdistelmillä sekä erikoisen muotokielen omaavilla kynttilöillä. Kynttiläostoksille siis lähdettäessä on hyvä pitää mielessä oman sisustuksen yleisilme sekä teema tai tarkoitus. Kynttilöitä ylelliseen kylpylätunnelmaan tai makuuhuoneen intohimoiseen hämärään, kenties isoihin hurrikaanilyhtyihin juhlia koristamaan?

Kynttilän liekin lämpö ja kirkkaus rauhoittaa hiljaisuuteen ja rentouttaa. Kynttilänvalo luo miellyttävän intiimin ilmapiirin, jossa kasvotkin hehkuvat kauniisti. Illallinen kynttilän valossa sopiikin parhaiten kahdenkeskiseen, romanttiseen kohtaamiseen, mutta myös mihin tahansa tunnelmalliseen juhlistamiseen. Muistorikkaan, yhteisen hetken voi koristaa vaikka tietyn teeman mukaisesti kiinnittämällä huomiota ruokalajien ja -juomien valintaan, pöydän somistamiseen ja muuhun tunnelmaan, kuten esimerkiksi taustamusiikkiin.

Arkinen päivällinen muuntuu juhlavaksi tavanomaisuudesta poikkeavilla valinnoilla ja kaunis kattaus virittää mielen suotuisasti: pöytäliina ruokapöydällä, kankaiset servietit lautasliinarenkaineen, tyylikkäät aterimet… Yleisvalaistuksen himmentäminen tai kokonaan pitkien kynttilöiden hämyisässä valossa illastaminen herkistää aistit ja kuljettaa ajatukset kohti harmoniaa. Tässä hetkessä ei ole kuin kaksi, sinä ja hän…