5. Kurkkuchakra – Vishuddha

Symboli: Ympyrä, 16-terälehtinen lootus.
Sanskriitin kielellä Vishuddha merkitsee puhdistautumista ja sanan hindusymboli muodostuu 16-lehtisestä lootuksenkukasta, jonka jokaisessa terälehdessä on sanskriitin kielisiä vokaaleja henkeä edustaen. Kukan sisällä on puhetta kuvaava, alaspäin osoittava kolmio sekä ympyränmuotoinen täysikuu ja Airavata, monikärsäinen elefantti.

Pääteema: Kommunikaatio, itseilmaisu, luovuus äänen kautta, tahdonvoima.
Viides energiakeskus eli kurkkuchakra avautuu eteenpäin ja se sijaitsee kaulakuopan ja kurkunpään välissä. Siihen liitetään kuunteleminen ja oman totuuden puhuminen, vastuu omista tunteista sekä kyky yhdistää sydän ja mieli. Taiteellinen luovuus, inspiraatio ja sisäinen riippumattomuus ovat osa tämän chakran harmonista toimintaa. Kurkkuchakran toimiessa vajaasti sen heikot energiat heijastuvat muun muassa arvostelun pelkona, mielipiteiden mustavalkoisuutena, ujoutena ja naamion taakse piiloutumisena.

Fyysiset ja henkiset ominaispiirteet

Aisti: kuulo.
Ruumiinosat: Kurkku, korvat, suu, nenä, niska.
Umpirauhanen: kilpirauhanen.
Hormoni: tyroksiini.
Kilpirauhanen eli tyreoidea on pehmeä rauhanen, joka koostuu kahdesta lohkosta sijaiten kaulan etukeskiosassa kurkunpään alapuolella. Kilpirauhanen erittää kolmea hormonia: tyroksiinia, trijodotyroniinia ja kalsitoniinia, joka säätelee veren kalkkipitoisuutta yhdessä muiden hormonien kanssa. Tyroksiinilla ja trijodotyroniinilla sen sijaan on keskeinen merkitys ihmisen aineenvaihdunnassa, ne vaikuttavat muun muassa normaaliin kasvuun ja kehitykseen, energia-aineenvaihduntaan sekä ruumiinlämmön, verenkierron ja lisääntymisen säätelyreaktioihin.

Pyhä toimitus: Synnintunnustus, rippi.
Energia seuraa ajatusta – jokaisella ajatuksella, lauseella, teolla, on oma värähtelynsä. Mielemme täyttyessä myönteisistä ajatuksista ja mielikuvista, myös elämä ympärillämme heijastaa näitä energioita. Kurkkuchakran teemana puhdistautuminen tarkoittaa fyysisen tason lisäksi myös henkistä tasoa. Päästäessämme irti kielteisistä ajatuskuvioista, anteeksiantaessamme itsellemme sekä muille, vapautamme kurkkuchakran kautta energiavirran, joka auttaa tavoittamaan sielumme todellisen voiman.
Kehitysikä: Elinvuodet 29-35 ja 78-84.
Sieluntoive: Totuuden ilmaisu, maailmankaikkeuden äänen kuuleminen ja energeettisen yhteyden kokeminen olemassaoloon, oikeus tulla kuulluksi ja ymmärretyksi.
Elämänläksy: Persoonallinen ilmaisu, riippumattoman valinnan voima.

Muut chakraan liitettävät asiat

Väri: sininen.
Sininen väri on rauhoittava ja lempeä, se huokuu totuuden henkeä. Sinisellä on kyky rentouttaa hermot, poistaa kipuja sekä haihduttaa stressiä. Väri liitetään myös kommunikointiin monella eri tasolla – puhuminen, kuunteleminen (myös oman sisäisen äänen) ja telepatia ovat tämän hoivaavan sävyn ominaisuuksia.
Elementti: eetteri.
Eetterin sanotaan olevan hienojakoisin kaikista elementeistä, sen värähtelyt edustavat jumalallista energiaa, joka virtaa jatkuvasti neutraalina voimana maailmankaikkeuden syvyyksistä.
Laatu: ääni ja värähtely.
Teonsana: minä puhun.
Eläin: Elefantti, härkä.
Astrologia: Kaksonen, neitsyt, härkä, vesimies.
Hallitseva planeetta: Merkurius, Venus, Uranus.
Merkurius on toiseksi pienin planeetta aurinkokuntamme yhdeksästä planeetasta ja sen pinta on täynnä meteoriittien törmäyksistä syntyneitä kraatereita. Astrologiassa Merkurius on älyn ja viestinnän planeetta, se liitetään tiedon ja kokemusten vaihtoon, kommunikointiin sekä eläinradan merkeistä kaksoseen. Merkurius antaa ihmiselle mahdollisuuden tarkastella asioita tunteidensa yli, se hallitsee mieltä ja stimuloi järjelliseen sekä loogiseen ajatteluun.
Arkkityypit: Kommunikaattori – ymmärtää, jos toinen ei ymmärrä sanottua sanomaa. Itsensä naamioinut – piiloutuu naamion taakse: kukaan ei rakasta/kuuntele.
Jumalolennot: Hermes, Merkurius, Orunmila, Sadasiva, Saraswati, Thoth.
Länsi-Afrikan historiallisesti tärkeä etninen ryhmä, Yoruba kansa, on keskittynyt Nigerian alueelle. Heidän mytologiassaan Obatalan poika Orunmila on hyväntahtoinen ja suopea jakamisen jumala, jonka nimi tarkoittaa ’taivas tietää pelastuksen’.

Chakran vahvistaminen

Aura-Soma: Tasapainopullo B002, safiirinsininen pomanderi ja El Morya kvintesenssi.
Kivet: Akvamariini, atsuriitti, kalsedoni, lapis lazuli, selestiitti, sininen safiiri, sinipitsinen akaatti, sodaliitti, turkoosi.
Tuoksut ja yrtit: Basilika, eukalyptus, frankinsensi, kamomilla, mirhami, piparminttu, salvia, santelipuu, sypressi.
Eukalyptus on kaikille mieluinen, virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilman. Se kirkastaa ajatuksia, viilentää tunteita sekä rauhoittaa ja tasapainottaa mieltä. Eukalyptus puhdistaa myös ilmapiiriä kielteisyydeltä tuoden rauhaa ja mahdollisuuden parhaiden puolien esiin tulemiselle. Fyysisellä tasolla eukalyptus lievittää hengitystiehyeiden tukkeumia ja flunssaista oloa, vahvistaa ja elvyttää väsynyttä sekä auttaa poistamaan lihasjännitystä.
Ravinto: Melassi, siirappi, taatelit, rusinat, mustikat, mustaherukat, herkkusienet, kala (ei äyriäiset), valkoinen liha.
Vokaali: e.
Mantra: ham.
Sävel: G.
Musiikki: Kaikuisa new age musiikki, ylä-äänilaulu, siniset luonnonäänet.
Luonto: Sininen taivas ja siniset vedet, sininen hetki talven hämärässä.

Rituaali: Kommunikaatio – ”Kehitän tasaisuutta, tasapainoa sanan ja teon välillä. Sanojeni liittoutuessa tekojeni kanssa, näen eheyden ja kokonaisuuden elämässäni. Kuljetan totuuttani myötätunnolla lauhdutettuna. Niille, joiden kanssa kommunikoin, puhun luottamuksella tietäen, että tulen kuulluksi ja ymmärretyksi. Mitä enemmän paljastan todellista minääni, sitä enemmän löydän hyväksyntää sellaisena kuin todella olen. Mitä enemmän hyväksyn itseni, sitä enemmän suvaitsevaisuutta ja hyväksyntää minulla on muille.

Kurkkuchakran mielikuvaharjoitus