3. Solar plexus – Manipura

Symboli: Alaspäin osoittava kolmio, kymmenterälehtinen lootus.
Solar plexus chakran sanskriitinkielinen nimi Manipura tarkoittaa ’loistavaa jalokiveä’ tai ’jalokivien kaupunkia’. Manipuran hindusymboli muodostuu kymmenlehtisestä lootuksenkukasta ja kärjellään olevasta kolmiosta, jota ympäröivät kolme T-kirjaimen muotoista tulen symbolia (svastikas).

Pääteema: Henkilökohtainen voima, oma tahto, itseluottamus.
Kolmas chakra sijaitsee muutaman sormen leveyden verran navan yläpuolella, rintalastan alapuolella ja se avautuu eteenpäin. Tähän sisäiseen aurinkoomme liitetään energian muodostaminen lämpönä, voimana tai innostuneisuutena. Solar plexus chakra kuvaa myös oman egon ja myönteisen suhtautumisen oppikoulua, tiedon hankintaa ja älyllistä ymmärrystä huumorintajua unohtamatta. Olemassaolon muotoutuminen, riippumaton itsetunto ja itsetuntemus ovat osa tämän energiakeskuksen harmonista toimintaa keskittyneisyyden ja keskittämisen ohella. Epätasapainossa ollessaan tämän chakran huonosti virtaavat energiat näkyvät sekaannuksena, masennuksena, itseluottamuksen puutteena, vallanhimona tai ahneutena.

Fyysiset ja henkiset ominaispiirteet

Aisti: näkö.
Ruumiinosat: Keskiselkä, vatsa, maksa, perna, sappirakko, ruoansulatusjärjestelmä ja hermosto.
Umpirauhanen: haima.
Hormoni: insuliini.
Haima sijaitsee vatsaontelon elinten takana, valtaosa haimasta toimiikin ruoansulatusrauhasena ruoansulatusentsyymejä tuottaen. Haima erittää myös elimistön tärkeimpiä hormoneja eli insuliinia, joka muodostuu haiman saarekesoluissa ja mahdollistaa glukoosin pääsyn soluihin. Lisäksi insuliinilla on vaikutuksia rasva-aineenvaihduntaan.

Pyhä toimitus: konfirmaatio.
Konfirmaatio tulee latinankielisestä sanasta ’confirmare’, joka tarkoittaa vahvistamista. Uskonnollisessa mielessä konfirmaatiossa vahvistetaan uskoa Jumalaan ja Pyhään Henkeen, mutta ajatus uskosta omaan itseen sekä itseensä luottamisen opettelemisesta tukevat myös sanan ja ajatuksen varsinaista merkitystä.
Kehitysikä: Elinvuodet 15-21 ja 64-70.
Sieluntoive: Tuntea elävästi sisäinen voima ja henkinen identiteetti.
Elämänläksy: Oman persoonallisuuden kehittyminen, tunteiden ja kokemusten muuntaminen, rohkeus ottaa riskejä ja olla olemassa, itsevarmuus ja kokemusperäinen viisaus.

Muut chakraan liitettävät asiat

Väri: keltainen.
Keltainen on älyllinen väri, se edustaa oppimista ja hankittua tietoa. Ilo ja keveys, elämän myönteisyys ja aurinkoisuus ovat keltaisen valoisia ominaisuuksia.
Elementti: tuli.
Tuli lämmittää kotejamme, valmistaa ruokamme ja palaa sisällämme. Tuli tuhoaa vanhaa ja sen ansiosta syntyy uutta. Tulen luonne on puhdistavaa, voimakasta, seksuaalista ja vahvaa, kuumuus on tämän elementin ilmentymä.
Laatu: sisäinen voima.
Teonsana: minä osaan/voin.
Eläin: vuohi.
Astrologia: Leijona, jousimies, neitsyt, oinas.
Hallitseva planeetta: Aurinko, Jupiter, Mars, Merkurius.
Aurinko on normaali tähti, joka saa säteilemänsä energian sen keskustan vedystä, joka muuttuu heliumiksi. Aurinkokuntamme muut planeetat kiertävät Aurinkoa, Maa mukaan lukien. Astrologiassa Aurinko hallitsee leijonan tähtikuviota, Aurinko edustaa ihmisen todellista olemusta ja antaa ihmiselle tahdonvoimaa, kyvyn keskittymiseen sekä rohkeuteen toimia elämässä.
Arkkityypit: Henkinen soturi – omaa sisäistä voimaa ja luottamuksen vatsanpohjatunteisiin. Raataja – kaipaa muilta jatkuvaa hyväksymistä ja tunnustamista, Tuhkimo-syndrooma.
Jumalolennot: Brigit, Hathor, Ra, Shango, Agni, Kali, Rudra, Surya.
Alunperin maallinen hallitsija Shango on Nigerian mytologiassa ukkosen ja myrskyn jumala, hän on rohkeuden symboli ja hänen henkensä nousee kohtaamaan suuria haasteita. Shango kuvataan ukkosen symboli pään päällään (kaksiteräinen kirves), hänellä on kuusi silmää ja joskus myös kolme päätä.

Chakran vahvistaminen

Aura-Soma: Tasapainopullot B004 ja B042, keltainen tai kulta pomanderi, Kuthumi tai Lady Portia kvintesenssi.
Kivet: Aurinkokivi, meripihka, keltainen sitriini, tiikerinsilmä, topaasi.
Tuoksut ja yrtit: Bergamotti, inkivääri, kaneli, kataja, laventeli, mustapippuri, neilikka, pelargonia, piparminttu, rosmariini, ruusu, vetiveria, ylang ylang.
Sitrusmaisen keveän ja virkistävän tuoksun omaava bergamotti tuo olemukseemme auringon, se kohottaa henkeä auttaen siten esimerkiksi masennuksen, jännitysten tai univaikeuksien hoitamisessa. Bergamotti on stressiä laukaiseva, todellinen mielialan kohottaja ja hyvänmielen tuoja. Fyysisellä tasolla bergamottia käytetään muun muassa akneihon hoitoihin.
Ravinto: Voi, kananmunat, juusto, cashew pähkinät, maissi ja maissijauho, kokojyvätuoteet, riisi, couscous, alfalfa, auringonkukan siemenet ja öljy, soijapavut, keltaiset pavut ja paprikat, nauris, palsternakka, keltaiset linssit, ananas, banaanit, sitruunat, galia- ja hunajameloni, greipit, ananaskirsikka, keltaiset mausteet.
Vokaali: o.
Mantra: ram.
Sävel: E.
Musiikki: Harmoninen jazz, tulinen latino- ja flamencomusiikki.
Luonto: Auringonpaisteesta nauttiminen, rypsi- ja viljapellot, kaikki keltaiset ja kullankeltaiset kukat, hetket nuotiolla tai kynttilän valossa, aavikot ja tulivuoret.

Rituaali: Voimakeskus – ”Herään hiljaisen ihmeen tilaan, täysin valmiina elämän seikkailulle. Menen eteenpäin uskoen, että monet ihanat mahdollisuudet ovat minua varten varastossa. Toivotan tervetulleeksi odottamattoman, koska se tarjoaa minulle täydellisiä yllätyksiä. Olen latautunut tekemään rohkeita päätöksiä, jotka johtavat suurempiin ilmaisuihin inhimillisyydestäni. Vapaasta tahdostani ja kiitollisena vapautan mielikuvani vauraudesta vaihdossa menestykseen, vallan vaihdossa armoon, hallinnan vaihdossa rohkeuteen. Olen tunnettu ja palkittu ihmisystävällisyydestäni.”

Solar plexus chakraa vahvistavat kynttiläharjoitukset