4. Sydänchakra – Anahata

Symboli: Kuusisakarainen tähti, 12-lehtinen lootus.
Chakran sanskriitin kielinen nimi Anahata tarkoittaa ’lyömätöntä’ tai ’ääni, joka muodostuu kahden esineen lyömättä yhteen’. Sen symbolissa on 12-terälehtisen lootuskukan sisällä kuusisakarainen tähti, kolmio ylös- ja alaspäin, joka kuvaa yhteiseloa hengen ja materian välissä.

Pääteema: Ehdoton rakkaus, sydämen rehellisyys, sielun kosketus.
Sydänchakra eli sielunportti muodostaa chakrajärjestelmän keskuksen, se sijaitsee sydämen korkeudella, keskellä rintaa eteenpäin avautuen. Tässä energiakeskuksessa on vilpittömän ja ehdottoman rakkauden, rehellisyyden ja luottamuksen tasapaino. Se on yhteys kaiken olevaisen sisimpään ja koko luomakunnan hellään huomaan. Aito myötätunto ja rakkaus ilman ehtoja ovat haastavia sydänchakraan liitettäviä aiheita, jotka kehittyvät ja kasvavat rakastavan ja ymmärtäväisen itsemme hyväksymisen kautta. Sydänchakran ajaton ulottuvuus tuo mukanaan uudenlaisen ’tässä ja nyt’ elämisen taidon, jossa tunteet ovat puhtaita sydänchakran toimiessa avoimesti, sydämellisyys on itsestäänselvyys. Mikäli onnistumme toimimaan ilman, että tunteemme ohjaavat käyttäytymistämme ja astumme ulos almanakoista ja kalentereista, kun emme niitä tarvitse, löydämme kyvyn elää elämää sydämemme pohjasta. Sydänchakran epätasapaino voi aiheuttaa mustasukkaisuutta, katkeruutta, omistushalua ja kateutta. Kovasydäminen ja maaninen käyttäytyminen kuvastavat tämän chakran epäharmonista toimintaa.

Fyysiset ja henkiset ominaispiirteet

Aisti: tunto.
Tuntoaisti yhdistää fyysisen kehomme ulkomaailmaan, suurin tuntoaistielimemme on iho.
Ruumiinosat: Sydän, kädet, käsivarret, yläselkä, rintakehä, verenkiertojärjestelmä.
Umpirauhanen: kateenkorva.
Hormoni: thymohormoni.
Kateenkorva (thymus) sijaitsee rintalastan takana toisen kylkiluun kohdalla. Se säätelee kasvua, elvyttää ja vahvistaa immuunijärjestelmää sekä tuottaa lymfosyyttejä ja valkosoluja. Kateenkorvan kreikkalainen nimi ’onthymus’ tarkoittaa elämää, tahtoa tai aistia.

Pyhä toimitus: avioliitto.
Avioliitto on sydämen liitto, kahden ihmisen keskinäinen rakkaudentunnustus, joka edustaa yhteisön jatkuvuutta, ykseyttä ja yhteyttä. Avioliiton tehtävänä on yhdistää rakkauden avulla, se symboloi myös sitoutumista, aikuisuutta ja vastuunottamista omasta elämästä.
Kehitysikä: Elinvuodet 22-28 ja 71-77.
Sieluntoive: Rakkauden kokeminen avoimin sydämin, maailmankaikkeuden sydämen sykkeeseen yhtyminen.
Elämänläksy: Sydämellinen, epäitsekäs myötätunto itseään ja muita kohtaan.

Muut chakraan liitettävät asiat

Väri: vihreä, (vaaleanpunainen).
Vihreä väri liitetään vahvasti luontoon ja luonnollisuuteen, harmoniaan ja tasapainoon. Se on diplomaattinen, siltoja rakentava väri, joka kykenee objektiiviseen päätöksentekoon. Aasiassa vihreä edustaa pitkäikäisyyttä ja sillä on taito parantaa, länsimaissa muun muassa kirurgit käyttävät vihreää työasua.
Elementti: ilma.
Ilma on liikkeen voima, se on näkymätöntä ja silti elintärkeää koostuen monista eri kaasuista, joita sisäänhengitämme jatkuvasti. Elementtinä ilma on luonteeltaan lentävää, liikkuvaa ja raikasta, ilmainen ilma ilmaisee itseään äänen avulla.
Laatu: myötätunto.
Teonsana: minä tunnen.
Eläin: antilooppi, gaselli.
Astrologia: Härkä, leijona, vaaka.
Hallitseva planeetta: Venus, Aurinko, Saturnus.
Aina paksujen pilvien peitossa oleva Venus on toinen planeetta Auringosta lukien ja Maata lähinnä oleva planeetta, lähimmillään se on vain noin 42 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Astrologiassa Venus hallitsee härän ja vaa’an tähtikuvioita edustaen lempeyttä, rakkautta, epäitsekkyyttä ja viehätysvoimaa. Venus tekee ihmisestä kauneutta arvostavan, aistillisen ja harmonisen, planeetta liitetään myös taiteeseen, tieteeseen ja nautinnonhaluun.
Arkkityypit: Rakastaja – omaa kyvyn rakastaa itseään ehdoitta ja tasapainossa omien tunteidensa kanssa. Esiintyjä – etsii rakkautta itsensä ulkopuolelta uskoen toisen ihmisen energioiden parantavan omat haavat. Tälläista ihmistä kalvaa petoksen pelko, joka myrkyttää kaikki mahdollisuudet onneen toisen ihmisen kanssa.
Jumalolennot: Maat, Oya, Erzulie, Kakini Shakti, Afrodite, Venus.
Erzulie on haitilainen rakkauden jumalatar, jonka juuret johtavat Länsi-Afrikkaan. Hän edustaa kauneutta, lempeyttä ja sensuaalisuutta, hänet tunnetaan myös anteliaisuudestaan. Erzulie pitää usein kädessään ympyränmuotoista viuhkaa, joka on peräisin Nigerian Osogbosta. Viuhka kuuluu Oshun papittarelle, joka toimii taivaallisen maailman ja ihmisten maailman välittäjänä.

Chakran vahvistaminen

Aura-Soma: Tasapainopullot B003 ja B010; oliivinvihreä, smaragdinvihreä tai pinkki pomanderi sekä Hilarion, Lady Nada, Djwal Khul tai Holy Grail kvintesenssi.

Kivet: Aventuriini, jade, kunziitti, malakiitti, ruusukvartsi, smaragdi, vaaleanpunainen karneoli, vihreä ja vesimeloniturmaliini, vihreä kalsiitti.
Tuoksut ja yrtit: Bergamotti, jasmiini, kehäkukka, melissa, mimosa, neroli, ruusu.
Ruusu on kukkien kuningattarena ajaton rakkauden ja myötätunnon symboli. Sen makea, lempeän kukikas tuoksu lämmittää sielua hoitaen siten emotionaalisia haavoja ja palauttaen luottamuksen elämään. Ruusun aromi helpottaa ja rauhoittaa kaikenlaisissa suruissa, pettymyksissä ja masennuksessa, tuoksu muistuttaa sielun yksilöllisestä täydellisyydestä. Fyysisellä tasolla ruusua arvostetaan feminiinistä elinvoimaa kohottavana ja hormonaalista tasapainoa elvyttävänä. Eteerisenä öljynä ruusu on ikääntyvää ihoa uudistava ja ryppyjä silottava, rakkauden kallisarvoinen öljy.
Ravinto: Luonnon jugurtti, tofu, oliivit ja oliiviöljy, kaikki pähkinät, pavut, quinoa (heinäkasvin siemen), kurttu- ja kiinankaali, herneet, vihreät paprikat ja linssit, parsa- ja ruusukaali, salaatti, parsa, selleri, avokadot, artisokat, pinaatti, okra, kurkku, meriheinä, vesikrassi, vihreät viinirypäleet, kiivi, limetti, päärynä, karviainen, sardiinit, tonnikala, persilja, minttu ja muut yrtit.
Vokaali: a.
Mantra: yam.
Sävel: F.
Musiikki: Trubaduurimainen tai kelttiläinen, sydäntä koskettava maailman musiikki.
Luonto: Suomen vehreä luonto ja kaikki tuoksuvat kukat, vaaleanpunainen taivaanrusko.

Rituaali: Rakkaus – ”Olen rentoutunut ja vastaanottavainen, rauhassa hiljaisessa tyyneydessä, levossa herkissä tunteissa. Vedän puoleeni näitä lempeitä sykäyksiä ja teen niistä kodin sydämeeni. Sydämellisyyteni ravitsee suhteita itseeni ja muihin, minun ollessa ohjattuna vapaasta tahdostani, sydämeni halusta antaa ja vastaanottaa henkistä rakkautta. Antamani rakkaus parantaa minut ja ne, joille sitä annan. Sydämeni kannustaa minua antamaan anteeksi itselleni ja muille, vapauttaen kaiken moitteesta.

Mielikuvaharjoitus Ilmaelementti & sydänchakra