Bagua (pa kua)

Yksi fengshuin perustyökaluja on kahdeksankulmainen bagua, joka kuvaa elämän kahdeksaa eri toivetta ja pyrkimystä. Sen eri sektorien sisältämien trigrammien, elementtien, ilmansuuntien ja värien avulla on mahdollista harmonisoida elämän eri alueita ja aktivoida niitä suotuisin keinoin. Mikäli haluat kohottaa valitsemasi sektorin hyvää chi virtausta, tutki baguasta mistä materiaalista valmistetut ja minkä väriset esineet missäkin ilmansuunnassa stimuloivat kyseistä sektoria huoneessasi, kodissasi tai työpaikallasi.

Baguaan ja sen trigrammeihin liitetään ilmansuunnan ja elementin lisäksi kiertäviä voimia, jokaisella trigrammilla on oma paikkansa vuorokauden- ja vuodenaikojen kierrossa. Nämä aikamääreet kuvastavat yin ja yang energioiden ikuista vuorovaikutusta, energioiden sykliset voimat vaikuttavat myös meihin. Trigrammien ominaisuuksia voidaan kuvata myös perheenä, jokainen perheenjäsen edustaa elämän eri puolia, luonteita ja voimaa.

Baguasta on olemassa myös yksinkertainen neliön muotoinen yhdeksään ruutuun jaettu versio, jonka eri osat vastaavat monikulmaisen baguan osia. Neliön ylärivi koostuu numeroista 4, 9 ja 2. Keskirivillä ovat numerot 3, 5 (tai chi) ja 7. Alariviltä löytyvät numerot 8, 1 ja 6 sekä niitä vastaavat aiheet. Tämän kiinalaisen numerologian taikaneliön avulla, jota kutsutaan myös nimellä Lo Shu, on mahdollista tutkia hyvien energioiden ja elementtien yhteensopivuuksia kodissa tai työpaikalla asettamalla neliökuvio esimerkiksi asunnon pohjapiirroksen päälle.

1. sektori

Baguan ensimmäinen sektori liitetään uraan ja etenemiseen elämässä. Sen elementti on vesi ja värit musta sekä sininen, joten akvaario on hyvä esimerkki tämän sektorin aktivoimiseen.

Trigrammi: kan – vesi. Ilmansuunta: pohjoinen. Aika: keskiyö/keskitalvi. Perhe: keskimmäinen poika.

2. sektori

Sektori numero 2 hallitsee rakkautta, avioliittoa ja parisuhteita. Sen elementti on maa ja värit beige ja keltainen. Keltaiset tai rakkauden punaiset ruusut tällä sektorilla edesauttavat oivan elämänkumppanin löytämisen mahdollisuuksia.

Trigrammi: kun – maa. Ilmansuunta: lounas. Aika: iltapäivä/varhaissyksy. Perhe: äiti.

3. sektori

Kolmatta baguan sektoria pidetään perheen ja terveyden edustajana. Puu on sen elementti ja värit vihreä sekä ruskea, joten muun muassa puiset huonekalut, kasvit ja kukat edistävät tämän sektorin vaikutuksia.

Trigrammi: chen – ukkonen. Ilmansuunta: itä. Aika: keskiaamu/kevät. Perhe: vanhin poika.

4. sektori

Neljäs sektori liitetään vaurauteen ja menestykseen. Sen elementti on puu ja väri vihreä, joten kukoistavat viherkasvit, erityisesti rahapuu, kohottavat tämän sektorin energioita.

Trigrammi: sun – tuuli. Ilmansuunta: kaakko. Aika: myöhäisaamu/varhaiskesä. Perhe: vanhin tytär.

5. sektori

Viides sektori on baguan keskusta, jota kuvaa yleensä tai chi merkki eli yin ja yang symboli. Ihminen itse sijaitsee tässä pisteessä, alati muuttuvan universumin sydämessä, erittäin vahvojen energioiden keskellä.

6. sektori

Kuudes sektori baguassa on auttavien ihmisten, ohjauksen ja matkustamisen alue. Sektorin elementti on metalli ja värit valkoinen, hopea sekä kulta. Erilaiset metalliset esineet kohottavat siten tämän sektorin positiivisia värähtelyjä.

Trigrammi: chien – taivas. Ilmansuunta: luode. Aika: yö/varhaistalvi. Perhe: isä.

7. sektori

Baguan seitsemäs sektori liitetään lapsiin ja luovuuteen. Sen elementti on metalli ja tämän energian värejä ovat valkoinen, hopea ja kulta.

Trigrammi: tui – järvi. Ilmansuunta: länsi. Aika: ilta/syksy. Perhe: nuorin tytär.

8. sektori

Sektori numero kahdeksan on tiedon, koulutuksen ja viisauden hallitsema. Sen elementti on maa ja suotuisat värit beige, keltainen ja ruskea, jotka ilmentävät maan voimaa.

Trigrammi: ken – vuori. Ilmansuunta: koillinen. Aika: varhaisaamu/myöhäistalvi. Perhe: nuorin poika.

9. sektori

Yhdeksäs sektori tuo mainetta ja kuuluisuutta. Sitä aktivoidaan punaisella värillä ja sen elementti on tuli. Kynttilät ja kirkkaat valot ovat hyviä tämän sektorin energian kohottajia.

Trigrammi: li – tuli. Ilmansuunta: etelä. Aika: keskipäivä/keskikesä. Perhe: keskimmäinen tytär.