Kelttiläinen puukalenteri

Druidien alkuperästä on monenlaisia tarinoita. Heidän kerrotaan olleen muinaisia kelttiläisiä viisaita miehiä, papistoa pitkissä kaavuissaan ja liehuvissa parroissaan, kuten kuuluisa maagikko Merlin. On myös taruja, joiden mukaan druidit olivat miehiä ja naisia, jotka pitivät puita erityisessä arvossaan. Puusymboliikkaa käytettiin uskonnollisissa ja filosofisissa opetuksissa sekä heidän kalenterissaan ja kirjoituksissaan. Druidien puuhoroskooppi on maanläheinen, luontoon tukeutuva elämänkierron kuvaaja, joka pohjautuu puulajien ja ihmisten ominaisuuksien samankaltaisuuteen. Syys- ja kevätpäiväntasauksen vuoksi melkein jokaisella merkillä on kaksi ajankohtaa, joista voit etsiä oman puulajisi syntymäaikasi perusteella ja tutustua ”juuriisi”.

Omenapuu 23.12.-1.1. & 25.6.-4.7.

Laatu: feminiininen
Elementti: vesi
Onnenkivi: Turmaliini, suojelee petoksia vastaan.
Rakkaus on herkän Omenapuun teema, sillä Omenapuu merkin alla syntyneet ovat aina rakastuneita, haluavat rakastaa ja tuntea itsensä rakastetuiksi. Uskollisessa ja lempeässä Omenapuussa on sopusuhtaista vetovoimaa, joka viehättää sydämellisyydellään. Myös tieteellisesti kyvykäs Omenapuu elää tätä päivää huoletta vilkkaan mielikuvituksen saattelemana ja on aina valmiina elämän tarjoamille seikkailuille.
Voima: Rakkauden täyttymys.

Pihtakuusi 2.1.-11.1. & 5.7-14.7.

Laatu: neutraali
Elementti: ilma
Onnenkivi: Meripihka, ensimmäinen jalokivi.
Mysteerinen Pihtakuusi omaa erikoisen maun, rakastaa kaikkea kaunista ja suuria juhlia. Pihtakuuset ovat arvokkaita, hienostuneita ja samalla erittäin oikukkaita, itsepäisiä ja vaikeita miellyttää. Näistä luonteenpiirteistä johtuen merkin alla syntyneet saattavat tuntea itsensä usein yksinäisiksi vaikka heillä onkin taipumus sankkaan ystäväpiiriin. Tietynlaisesta egoismista huolimatta läheiset ihmiset merkitsevät Pihtakuuselle paljon ja nämä tunnistavatkin Pihtakuusen vaatimattomuuden ja luotettavuuden. Työelämässä Pihtakuusi saavuttaa ansaittua menestystä kunnianhimonsa, lahjakkuutensa sekä kekseliäisyytensä vuoksi.
Voima: Kaikki kova syntyy pehmeydestä, kaikki suuri syntyy pienestä.

Jalava 12.1.-24.1. & 15.7.-25.7.

Laatu: feminiininen
Elementti: vesi
Onnenkivi: Kuukivi, tekee ihmisistä lempeitä ja myötätuntoisia.
Jalomielinen Jalava omaa silmää miellyttävän ”rungon”, hyvän maun vaatteiden suhteen ja vaatimattomat vaatimukset. Käytännöllisyys, hyvä huumorintaju ja rehellisyys tekevät Jalava merkin alla syntyneestä luotettavan partnerin, mutta kärsivällisyys hänen kanssaan kannattaa, sillä taitavana päätöksen tekijänä (erityisesti muiden puolesta) Jalava pitää johtamisesta, ei johdetuksi tulemisesta.
Voima: Se, mitä teemme muille, teemme myös itsellemme – hyväluontoisuus.

Sypressi 25.1.-3.2. & 26.7.-4.8.

Laatu: feminiininen
Elementti: maa
Onnenkivi: Tansaniitti, auttaa säilyttämään itsenäisyyden.
Uskollinen Sypressi on vahva, lihaksikas ja notkea olemukseltaan. Merkin alla syntyneet ovat optimistisia sopeutujia, jotka ottavat elämältä vastaan sen, mitä sillä on tarjottavanaan, tyytyväisinä ja huolettomasti. Intohimoisina rakastajina heitä on vaikea tyydyttää, siitä huolimatta Sypressi on lojaali rakkaudessaan, koska hän ei pidä yksinäisyydestä.
Voima: Hän, joka olisi vapaa, täytyy vapauttaa itsensä vapauden vaatimuksestaan – ylösnousemus.

Poppeli 4.2.-8.2. & 5.8.-13.8.

Laatu: feminiininen
Elementti: vesi
Onnenkivi: Koralli, luo hyviä suhteita.
Koristeellisen Poppelin luonnetta leimaa herkkyydestä johtuva epävarmuus ja usein huono itsetunto, joten Poppeli merkin alla syntyneiden on kiinnitettävä erityistä huomiota ystäviensä ja asuinpaikkansa valintaan. Miellyttävä ympäristö ja hyvää tarkoittavat ihmiset tuovat Poppelissa esiin hänen luotettavuutensa sekä taiteellisen luonteensa, jossa yhdistyvät intuitio ja mielikuvitus mahdollisimman luovalla tavalla.
Voima: Ne, jotka lupaavat liikaa, kykenevät toimittamaan hyvin vähän -epävarmuudesta ylipääseminen.

Keltis 9.2.-18.2. & 14.8.-23.8.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Topaasi, tuo vaatimattomuuden olevaiseksi.
Dynaaminen ja itsevarma Keltis omaa harvinaislaatuista kauneutta ja hyvän terveyden. Hän pitää ylellisyydestä, mutta on silti hämmästyttävän sopeutuvainen erilaisiin olosuhteisiin. Ujous on kaukana Keltis merkin alla syntyneistä, he pitävät huomion keskipisteenä olemisesta ja vaikutuksen tekemisestä muihin ihmisiin. Monia lahjakkuuksia omaavina Keltis ihmiset ovatkin tuotteliaita ja kykenevät tekemään ratkaisuja nopeasti ja päättäväisesti. Rakkaudessa he odottavat optimisteina sitä yhtä oikeaa…
Voima: Jos haluat tehdä maailmasta paremman paikan, tee ensin itsestäsi parempi ja olet silloin parantanut maailmaa – ylhäisöllisyys.

Mänty 19.2.-28./29.2. & 24.8.-2.9.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Vuorikide, rohkaisee todelliseen vaatimattomuuteen.
Hienostunut ja tarkka Mänty tietää kuinka tehdä elämästä mukavaa ja miellyttävää hänelle itselleen. Aktiivinen Mänty arvostaa myötäilevää seuraa ja rakastuu helposti, usein polttaen siipensä intohimon palaessa nopeasti loppuun. Hän selviää kuitenkin mistä tahansa, jopa rakkaussuruista kunnialla, oppien pettymyksistään käytännöllisyytensä avulla.
Voima: Täydellisyyden tavoittelu on sairautta, joka parannetaan sovittelulla – viisauden äiti.

Paju 1.3.-10.3. & 3.9.-12.9.

Laatu: feminiininen
Elementti: vesi
Onnenkivi: Berylli, tekee ihmisistä tarkkaavaisia.
Tunteellinen ja surumielinen Paju on kaunis ja viehättävä ihminen, joka reagoi herkästi kaikilla aisteillaan. Tämä levoton sielu rakastaa kauneutta ja tyylikkyyttä, pitää matkustamisesta ja haaveilusta. Tunteissaan Pajun merkin alla syntyneet ovat romantikkoja, empaattisia ja hyvän intuition omaavia, jotka usein kärsivät rakkaudessa kunnes löytävät partnerin, joka ankkuroi heidät tukevasti maahan.
Voima: Eläessämme yhtä elämää, unelmoimme jo toisesta – monipuolinen maailman kansalainen.

Lehmus 11.3.-20.3. & 13.9.-22.9.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Helmet, vahvistavat passiota.
Ristiriitainen ja epäilijänä tunnettu Lehmus on vastakohtien ihminen, joka sopeutuu helposti elämän tarjoamiin vaihtoehtoihin. Hän inhoaa riitoja, stressiä ja raatamista, mutta ei suinkaan ole laiska tai välinpitämätön. Vaikka Lehmus saattaa vinkua, valittaa ja olla mustasukkainen, on hän lojaali ja aina valmis uhrautumaan ystäviensä puolesta.
Voima: Tuskat elämässä ovat hinta, joka maksetaan elämän nautinnoista – tammen sairaanhoitaja.

Tammi 21.3.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Rubiini, ilmaisee rakkautta elämää kohtaan.
Rohkea Tammi uhkuu elämän voimaa, terveyttä ja ylpeää urheutta. Tammi merkin alla syntyneet ovat taipumattomia, itsenäisiä ja järkeviä. He eivät pidä muutoksen tuulista vaan kasvattavat juurensa tiukasti maahan kiinni. Toiminnan ihmisenä rajoitukset ovat Tammelle liikaa, hän sopeutuu huonosti ympäristön vaatimuksiin pysyen omissa kiinnostuksen kohteissaan.
Voima: Kohtuus kaikessa – elämän voiman symboli.

Pähkinäpensas 22.3.-31.3. & 24.9.-3.10.

Laatu: maskuliininen
Elementti: ilma
Onnenkivi: Punainen spinelli, antaa innostusta elämään.
Omalaatuinen Pähkinäpensas on erikoisella tavalla viehättävä, vaatimaton ja erittäin ymmärtäväinen persoona. Hän tietää kuinka tehdä lähtemätön vaikutus toisiin ihmisiin ja onkin suosittu oikukkaasta mielestään huolimatta ystäviensä keskuudessa. Pähkinäpensaalla on tarkka ja oikeudenmukainen havaintokyky, josta on eritoten hyötyä hänen taistellessaan yhteiskunnallisten asioiden puolesta. Rakkaudessa Pähkinäpensas on rehellinen ja suvaitsevainen vaikkakin häilyväinen rakastaja.
Voima: Rakkaus on nuppu, josta uskollisuus kukkii – puu, joka haluaa olla kaikessa ensimmäinen.

Pihlaja 1.4.-10.4. & 4.10.-13.10.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Rodokrosiitti, yhdistää ihmisiä.
Herkkä Pihlaja on charmikas, iloinen ja lahjakas. Pihlaja merkin alla syntyneellä on hyvä maku, taiteellista silmää ja hän rakastaa elämää. Pihlaja pitää huomion kohteena olemisesta ja on myös hyvää seuraa mitä erilaisimmissa olosuhteissa. Tunteellisena, intohimoisena ja levottomana ihmisenä Pihlajalle tuottaa anteeksiantaminen joskus vaikeuksia. Vaikka hän on itsenäinen, saattaa hän myös joskus asettaa itsensä riippuvaiseen asemaan.
Voima: Henkilökohtainen turhamaisuus on hyväksi, jos se motivoi meitä pysymään kunnossa – lintujen lempipuu.

Vaahtera 11.4.-20.4. & 14.10.-23.10.

Laatu: maskuliininen
Elementti: ilma
Onnenkivi: Punainen karneoli, tyynnyttää raivoa.
Mieleltään itsenäinen Vaahtera ei ole mikään tavallinen puu. Täynnä mielikuvitusta ja omaperäisyyttä Vaahtera janoaa jatkuvasti uusia kokemuksia ja hänet löytää usein sieltä missä tapahtuu. Vaikka Vaahtera on luonteeltaan ujo ja pidättyväinen, jopa hermostuneisuuteen asti, löytyy hänestä myös aimo annos ylpeyttä, kunnianhimoa ja itseensä tyytyväisyyttä, koska vaikutuksen tekeminen muihin ihmisiin on hänelle tärkeää. Hyvä muisti ja kyky oppia nopeasti eivät ikävä kyllä auta häntä hänen ongelmissaan ja monimutkaisessa rakkauselämässään.
Voima: Hän, joka on vahva, huolehtii heikoista – riitaisa enkeli.

Saksanpähkinä 21.4.-30.4. & 24.10.-2.11.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Serpentiini, karkottaa koti-ikävää.
Intohimoinen ja aggressiivinen Saksanpähkinä on vastakohtaisuuksien merkki. Vastentahtoinen, ristiriitainen ja usein erittäin itsetietoinen Saksanpähkinä on kova pala purtavaksi ympäristölleen ja partnerina hän on mustasukkainen ja odottamaton. Hänellä on mahtavia strategisia kykyjä, rajoittamaton kunnianhimo ja erinomainen tarkkailukyky. Joustamattomuus ja kykenemättömyys kompromisseihin edellisten ominaisuuksien lisäksi eivät tee hänestä työpaikan hymypatsaan saajaa, mutta kaikesta huolimatta häntä ei voi olla huomaamatta ja arvostamatta.
Voima: Elät ehkä pohjalla, mutta miksi olla siitä huolissaan? Kotimaataan etsivä…

Jasmiini (tai Poppeli) 1.5.-14.5. & 3.11.-11.11.

Laatu: feminiininen
Elementti: vesi
Onnenkivi: Valkoinen opaali, tuo sovinnon kuolevaisuuden kanssa.
Rikkaan mielikuvituksen omaava Jasmiini on nokkela puheissaan, ajatuksissaan ja liikkeissään. Hän on tunteellinen, herkkä ja synnynnäinen pessimisti, jota velvoitukset masentavat vaikka hän niihin alistuukin. Harmoniset ihmissuhteet ovat harkitsevaiselle, diplomaattiselle ja kaukonäköiselle Jasmiinille merkittäviä. Työtä pelkäämättömänä, älykkäänä ja vahvan intuition omaavana hän on esimiesten arvostama ilmapiirin vapauttaja.
Voima: Kuolema antaa arvon jokaiselle hetkelle – maailmojen välillä matkaava.

Hevoskastanja 15.5.-24.5. & 12.11.-21.11.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Jade, pitää kaiken virtaavana.
Rehellinen Hevoskastanja on ulkonaiselta olemukseltaan usein harvinaislaatuisen kaunis, mutta hänellä ei esiinny tarvetta ympäristön valloittamiseen ja vaikutuksen tekemiseen. Hyvin kehittynyt oikeudentaju ohjaa Hevoskastanjan elämää ja tunne siitä, että häntä ei ymmärretä aiheuttavat herkälle Hevoskastanjalle itseluottamuksen puutetta. Hevoskastanja pystyy rakastamaan vain kerran ja siksi hänen on vaikea löytää partneria itselleen.
Voima: Kaikki, mitä luulemme tietävämme, on vain oletusta – totuuden ristiretki.

Saarni 25.5.-3.6. & 22.11.-1.12.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Tuliopaali, muistuttaa kaikkia haavoittuvuudesta.
Kunnianhimoinen Saarni on hämmästyttävän puoleensa vetävä, eloisa ja impulsiivinen. Vaativana ihmisenä Saarni tietää mitä haluaa eikä välitä kohdalleen osuvasta kritiikistä, hän pitää kohtalolla pelaamisesta. Rakkaudessa järjen ääni saattaa joskus voittaa sydämestä kuuluvat tykytykset, mutta uskollisena ja luotettavana rakastajana Saarni suhtautuu perhe-elämäänsä vakavasti.
Voima: Valta yhdistyy epäluottamukseen, vahvuus luottamukseen – korkeuksia tavoitteleva.

Valkopyökki 4.6.-13.6. & 2.12.-11.12.

Laatu: neutraali
Elementti: ilma
Onnenkivi: Keltainen timantti, rohkaisee luotettavuuteen.
Valkopyökillä on erehtymätön maku ja hän pitää myös itsestään hyvää huolta niin ulkonäkönsä kuin kunnonkin puolesta. Tämän johtaa usein järkevään ja kurinalaiseen elämään, jossa saavuttamattomilla unelmilla on oma sijansa. Rakkaudessa Valkopyökki on epäitsekäs, herttainen ja ystävällinen kumppani vaikka muiden ihmisten luottamukseen uskominen on hänelle vaikeaa.
Voima: Älykkyys, intuitio ja fantasia.

Viikunapuu 14.6.-23.6. & 12.12.-21.12.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Opaali, auttaa selviytymään herkkyydestä.
Järkevä Viikunapuu on vahva ja itsenäinen eikä pidä ristiriidoista tai väittelyistä. Hän rakastaa elämää, perhettään, lapsia ja eläimiä kasvattaen mielellään oksiaan erilaisiin seurallisiin tapahtumiin pontevasti työskennellen vaikka onkin laiska syvällä sisimmässään. Käytännöllisyys ja huumorintaju tekevät Viikunapuu merkin alla syntyneestä hyvin toimeentulevan minkä puumerkin kanssa tahansa.
Voima: Tarkkailu, realismi, järjestelyn mestari.

Koivu 24.6.

Laatu: feminiininen
Elementti: vesi
Onnenkivi: Smaragdi, vahvistaa meitä elämän suruissa.
Inspiroitunut Koivu on puoleensa vetävä, hienostunut ja pidättyväinen. Ystävällisyys, teeskentelemättömyys ja vaatimattomuus kaunistavat Koivua entisestään ja hän saakin aikaan ympärilleen helposti rauhallisen ja tyytyväisen ilmapiirin. Koivu merkin alla syntyneet eivät ole kovin into- tai kunnianhimoisia, mutta vilkas mielikuvitus maaseudun rauhassa takaavat mainiot eväät voittojen saavuttamiseen taiteiden saralla.
Voima: Vihkimyksen puu.

Oliivipuu 23.9.

Laatu: maskuliininen
Elementti: tuli
Onnenkivi: Timantti, muuntaa pimeyden valoksi.
Viisas Oliivipuu rakastaa auringonpaistetta, lämpöä ja sydämellisiä tunteita. Hän on järkevä, tasapainoinen ja välttää viimeiseen asti aggressiivisuutta ja väkivaltaisia tilanteita, joista hän pysyykin hyvin erossa sangen kehittyneen oikeudentajunsa ja korkean sietokykynsä ansiosta. Oliivipuu pitää lukemisesta, arvostaa hienostunutta seuraa ja rakkaudessa hän on herkkä, empaattinen ja vailla mustasukkaisuuden tunteita.
Voima: Puu, joka elää viisaasti.

Pyökki 21.12. & 22.12.

Laatu: feminiininen
Elementti: maa
Onnenkivi: Safiiri, avaa tien viisauteen.
Luova Pyökki on huolitellun tarkka ulkonäöstään ja omaakin hyvä maun mm. vaatteidensa suhteen. Hän ei ota elämässään turhia riskejä, pitää hyvää huolta kunnostaan ja omaa johtajan ominaisuuksia, Pyökki onkin ihannepuoliso koko elämän kestävälle suhteelle hyvien järjestelykykyjensä, taloudellisuutensa ja järkevyytensä vuoksi. Hän on materialisti, joka haluaa ennen kaikkea olla rikas ja sen jälkeen tulee onnellisuus, jos mahdollista.
Voima: Hän, joka odottaa.