Ajatuksia irtipäästämisestä

Päästä irti! Kuulen sitä sanottavan tuutin täydeltä monesta kanavasta. Mutta mitä se oikein konkreettisesti ja käytännön kannalta tarkoittaa? Mistä pitäisi päästää irti? Kyllähän sen varmaan tekisi, jos vaan tietäisi mitä tällä tarkoitetaan.

Tietenkin se tarkoittaa, että päästää irti sellaisista elämäntilanteista, jotka eivät tuota hyvää oloa ja tasapainoa. Mutta minulle se tarkoittaa myös sitä, että päästää irti turhasta pohtimisesta. Lopettaa asioiden pohtimisen ja pallottelun omassa mielessään kaikenlaisista erilaisista näkökulmista. Lopettaa tarinoiden rakentamisen omassa mielessään. Mitä enemmän asioita miettii omassa analyyttisessä mielessään, sitä enemmän varsinaisen asian ympärille rakentuu kaikenlaista harhaa ja tarinaa, jotka eivät ole totta tässä läsnä olevassa hetkessä. Tilanne on syytä ottaa vastaan sellaisena kuin se on, tulkitsematta sitä millään tavoin. Tulkinta käynnistää pohtimisen.

Turha ajattelu aiheuttaa sen, että analyyttinen mieli tuo menneisyyden muistikuvista pelkotiloja siitä, mitä kaikkea voikaan tapahtua asian tiimoilta. Tai vie ajatukset tulevaisuuteen ja aiheuttaa uhkakuvia huolien muodossa siitä, mitä voisi olla tulossa.

Liiallinen pohtiminen vaikeuttaa päätöksen tekemistä ja voi jumiuttaa elämän. Alitajunnalle tulee liian monta ratkaistavaa asiaa kerralla käsittelyyn varsinaisen asian lisäksi. Sen pitää pystyä huomioimaan myös pelkojen ja huolien tuomat uhkakuvat. Alitajunnan prosessit viivästyvät tai jopa jumiutuvat, koska mieli rakentaa pohdinnan seurauksena uusia pelkoja ja uhkakuvia koko ajan lisää. Se on loputon suo. Tässä vaiheessa on jo hämärtynyt se varsinainen asia, mitä alun perin lähdettiin pohtimaan.

Jos elämä on pitkään ns. jumitilassa, asiaan tulee useasti ratkaisu itsen ulkopuolelta. Elämä nimittäin haluaa korjata koko ajan. Jumiutunut energia purkautuu tavalla tai toisella. Tällaiset asiat voivat siten olla sellaisia ratkaisuja, joita ei olisi halunnut tulevan. Tai pelkäsi tulevaksi, vaikka ei itse uskaltanut tehdä siihen liittyvää päätöstä. Esimerkiksi parisuhteessa kumppani löytääkin itselleen uuden rakkauden. Yhtäkkiä onkin erotilanteessa ja todellisen tilanteen edessä. Ratkaisu tilanteeseen tulee ulkopuolelta eikä voi kokea vaikuttavansa siihen itse. Voi kokea tilanteen uhrin näkökulmasta ja siten joutua haasteelliseen tilanteeseen itsensä kannalta, vaikka alun perin olisikin miettinyt eron mahdollisuutta itsekin.

Turha pohtiminen vie pois läsnä olevasta hetkestä. Ajatukset harhailevat joko menneisyyden peloissa tai tulevaisuuden huolissa. Tämä myös jumiuttaa elämän paikoilleen ja vaikeuttaa alitajunnan työskentelyä. Ja mikä tästä seuraa lisäksi on se, että elämä jää elämättä. Elämä lipuu käsistä. Kokemukset jäävät kokematta. Ne elämänkokemukset, jotka ovat osa ihmisenä olemista ja kuuluvat henkiseen kasvamiseen. Elämä koetaan tässä ja nyt ja se tarkoittaa sitä, että teet päätöksesi tämän hetkisen viisautesi arvioimana. Otat vastaan asiat sellaisena kuin ne ovat ja toimit tässä hetkessä sen viisautesi mukaan, mikä tässä hetkessä tuntuu oikealle. Se tarkoittaa myös sitä, että kohtaat tämän hetkisen elämäsi läsnä olevassa hetkessä sellaisena kuin se on. Ilman, että pyrit tulkitsemaan tilannetta menneisyyden tai tulevaisuuden harhan lävitse. Haet tilanteeseesi konkretiaa keräämällä asiasta faktat (plussat ja miinukset) ja katsot, mitä ne kertovat. Katsot miinuslistaasi ja mietit voiko niille tehdä konkreettisesti jotain. Jos voi, tee se ja jos ei, lopeta pohtiminen (päästä irti).

Alitajunta ja intuitio työskentelevät parhaiten läsnä olevassa hetkessä. Ne tarvitsevat ympärilleen luovuutta ja vapautta. Irtipäästämällä annat niille tilaa työskennellä ja etsiä sinulle parhaimman ratkaisun kuhunkin tilanteeseesi. Olet varmaan kokenut useasti sen, että olet pohtinut jotakin asiaa päässäsi/mielessäsi pitkän aikaa, mutta et ole löytänyt vastausta. Vastaus tai oivallus on tullut sinulle silloin, kun teet ihan jotakin muuta. Eli olet päästänyt asiasta irti. Alitajuntasi on saanut tilaa ympärilleen etsiä ratkaisua. Intuitio tarvitsee läsnä olevan tilan, että se voi olla yhteydessä korkeimpaan viisauteen ja tietoisuuteen, josta löytyvät uudenlaiset ratkaisut. Sellaiset, jotka eivät välttämättä sisälly sinun kokemusmaailmaasi.

Irti päästämiseen, jostakin konkreettisesta tilanteesta ja pohdinnasta luopumiseen tarvitaan luottamusta. Monesti puhutaan myös luottamuksesta elämään. Mutta tämä luottamus on ensisijaisesti itseluottamusta. Jotta voit luottaa elämään, sinun on pystyttävä luottamaan itseesi. Ja se tulee itseluottamuksen kautta. Kun luotat itseesi, myös elämä luottaa sinuun ja luottamuksen silta sinun ja elämäsi välillä voi rakentua. Itseluottamus taas rakentuu itsetuntemuksen kautta.

Lopeta siis tarpeeton asioiden pohtiminen ja pyörittäminen jokaisesta eri näkökulmasta. Kaikkia tilanteita ei yksinkertaisesti voi huomioida etukäteen eikä elämää siten elää ennakkoon. Rakenna itseluottamuksesi kuntoon itsetuntemuksesi kautta. Anna luottamuksen sillan yhtyä sinun ja elämän välillä ja usko kaikkeen siihen hyvään, mitä elämä haluaa sinulle antaa.

Päätöksen tekeminen:
1. Tunnista todellinen tilanteesi. Mihin olet hakemassa vastausta? Mihin olet tekemässä päätöstä? Älä tulkitse, totea tilanne.
2. Ota selville faktat: listaa plussat ja miinukset.
3. Tee faktojen perusteella päätös.
4. Tarkista päätöksesi sydämeltäsi: miltä tämä päätös minusta tuntuu?
5. Jos tuntuu edelleen hyvältä, pidä päätöksesi ja luota itseesi, että se on oikea.
6. PÄÄSTÄ IRTI eli lopeta asian pohtiminen. Jatka elämääsi.

Artikkelin on kirjoittanut elämäntaidon valmentaja Kirsi Savolainen copyright © Kirsi Savolainen.

Onko sinulla haasteellinen elämäntilanne liittyen esimerkiksi ihmissuhteisiisi, parisuhteeseesi tai työhösi? Tai oletko kohdannut elämäntilanteen, jossa mietit miten tästä eteenpäin? Mietitkö mahdollisesti valintojasi? Kirsi on selvänäkijä, tarot tulkitsija ja energian välittäjä – voit ottaa häneen yhteyttä: 0700-87300 (2,32/min) / 0407336142 (1,20 €/min), varaa etukäteen viestillä 0046763086676. Yhteyden Kirsiin saat myös facebookin kautta: Tarot – Inner wisdom – www.facebook.com/tarotinnerwisdom.