Ajatuksia läheisyydestä

Keskustelen usein asiakkaideni kanssa läheisyyteen liittyvistä asioista. Ja siitä mitä kaikkea ihminen on valmis tekemään sen eteen, että kokisi läheisyyttä ja hyväksyntää toiselta/toisilta ihmisiltä sekä ympäristöltään. Ihmisen perustarpeisiin kuuluu olla lähellä toisia ihmisiä. Yksin emme ole olemassa itsellemme emmekä siten myöskään toisille ihmisille.

Toisten ihmisten kohtaaminen ja läsnäolo auttavat meitä hahmottamaan kuka olemme, mitä haluamme (mikä tuntuu hyvältä) ja mistä olisimme valmiit luopumaan (mikä tuntuu pahalta). Eli yksi syy läheisyyden tarpeeseen on tutustuminen omaan itseen.

Toinen syy läheisyyden tarpeeseen on kokea läheisyyden tunnetta ihmiseltä, joka herättää meissä miellyttäviä tunteita. Miellyttävät tunteet mielletään usein ihastumisen tai rakastumisen tunteiksi. Alitajuisena ajatuksena tässä on hyväksynnän saaminen ihmiseltä, jota kokee rakastavansa. Se, että tämä ihminen hyväksyisi sinut sellaisena kuin olet. Ja, että tämä ihminen tyydyttäisi alitajuiset tarpeesi, jotka ovat jääneet tyydyttymättä aikaisemmissa elämänvaiheissa. Usein lapsuudessa. Ja monesti ihastuminen tai rakastumisen tunne herää juuri sen vuoksi, että koemme löytävämme ihmisen, joka pystyy tyydyttämään tarpeemme eli täydentämään itsemme. Jonkin aikaa ihastumisen tai rakastumisen tunne kantaa ja tuntuu hyvälle. Kunnes totuus alkaa paljastumaan.

Koska toivomme kumppaniltamme alitajuisesti täydennystä omaan itseemme, luomme myös häntä kohtaan suuria odotuksia. Sellaisia odotuksia, joista hän ei ehkä ole edes tietoinen tai, jotka eivät ole ollenkaan realistisia. Ryhdymme kokemaan yhä uudelleen ja uudelleen pettymyksiä. Ja nämä pettymykset kohdistamme valitettavan usein kumppaniimme vaikka loppujen lopuksi kysymyksessä onkin ollut omat odotuksemme ja niiden täyttymättömyys. Suhde kumppaniin alkaa rakoilemaan ja jompikumpi osapuolista ryhtyy ottamaan etäisyyttä.

Toinen vaistoaa sen ja omien yksinjäämisen tai hylätyksi tulemisen pelkojen ohjaamana ryhtyy tekemään kaikkensa, että erkaantuminen ei toteutuisi. Pyrkii miellyttämään ja mukautumaan toisen tarpeisiin. Unohtaa omat tarpeensa ja oman itsensä. Ryhtyy elämään toisen ihmisen kautta. Tuntee ahdistusta ja masentuneisuutta. Kokee pettymyksiä uudelleen ja uudelleen ja kierre jatkuu. Ja tämä sen vuoksi, että läheisyyden tarve ja muut tyydyttymättömät tarpeet saivat nämä ihmiset vetämään toinen toisensa puoleen ja hakemaan niille tyydytystä oman itsen ulkopuolelta. Jotkut ”näyttelevät” näitä ihmissuhdenäytelmiä kerta toisensa jälkeen, yhä uudelleen ja uudelleen. Jotkut antavat jossakin vaiheessa periksi ja eristävät itsensä omaan yksinäisyyteensä käsittelemättä matkan varrella syntyneitä pelkojaan ja rajoittavia uskomuksiaan. Mutta läheisyyden tarve ja kaipuu siitä eivät häviä minnekään. Tarve voidaan kieltää kylmettämällä ja kovettamalla itsensä. Tai ottamalla uhrin asema, jossa surkutellaan omaa kohtaloa ja syytetään ympäristöä kaikesta siitä, mitä elämässä on jäänyt kokematta ja saavuttamatta.

Mistä tässä kaikessa on kysymys? Mitä voi tehdä, jotta tämä draama hellittäisi ja aito läheisyys voisi toteutua? Vastauksena on:

1. Tee itsesi itsellesi näkyväksi, jotta voit näkyä myös toisille ihmisille. Eli vastauksena on yksinkertaisesti itsetuntemus. Tutustu itseesi niin kuin tutustuisit toisiin ihmisiin. Kuka minä olen? Mitä minä haluan? Mitkä ovat minun tarpeeni? Mitä asioita arvostan? Mitkä ovat minun unelmani…? Opi tietämään kuka olet. Tee tätä itsesi tutkimusmatkaa mielenkiinnolla työskentelemällä oman itsesi kanssa ja kohtaamalla toiset ihmiset yhtä suurella mielenkiinnolla. Jokainen ihmiskohtaaminen on mahdollisuus päästä lähemmäksi omaa itseäsi. Kohtaa jokainen ihminen lahjantuojana, erityisesti ne kaikkein haasteellisimmat ihmiset. Jokainen sinusta pintaan nouseva tunne on viesti sinulta itseltäsi itsellesi. Ne ovat avain itsetuntemukseen.

2. Ole läsnä itsellesi, jotta voit olla läsnä toisille ihmisille. Aito läsnäolo lähtee hyväksymisestä. Se on elämän hyväksymistä sellaisena kuin se on ja myös oman itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on. Loppujen lopuksihan et voi olla fyysisesti muualla kuin tässä nimenomaisessa hetkessä missä sinun fyysinen olemuksesi on. Ajatuksesi voivat purjehtia menneisyyden tai tulevaisuuden tapahtumissa, mutta fyysistä olemustasi et voi viedä minnekään muualle kuin siihen, missä tällä hetkellä olet. Jotta saisit myös ajatuksesi fyysisen olemuksesi kanssa samaan läsnä olevaan hetkeen, tarvitaan irtipäästämistä ja hyväksymistä. Ole läsnä itsellesi mukanasi menneisyys, joka on tehnyt sinusta sellaisen ihmisen kuin tällä hetkellä olet, ja myös tulevaisuuden unelmasi.

3. Ole uskollinen itsellesi, jotta voit kokea myös uskollisuutta toisilta ihmisiltä. Ole uskollinen omille tarpeillesi, omille arvoillesi, omille unelmillesi ja omalle elämällesi. Ole uskollinen sille ajatukselle, että kukaan toinen ihminen ei voi tuoda sinulle täyttymystä, jollet löydä sitä ensin omasta itsestäsi. Löydä itse omaan elämääsi sinulle tärkeitä asioita ja toteuta niitä mahdollisuuksien mukaan. Elä omassa voimassasi oman itsesi kautta, älä käytä toisen voimaa tai toisen elämää, koska se vie epätasapainoon ja pois läheisyydestä.

4. Löydä läheisyys itsestäsi. Kaikki tunteet ovat sinussa: rakkaus, läheisyys, ilo, suru jne. Mutta et voi kokea mitään tunnetta kokonaisesti ja sinua täydentävästi, ellet ole vielä löytänyt sitä itsestäsi. Tunteet tunnetaan kokemuksellisesti (kehollisesti) ja niiden heräämiseen tarvitaan tieto siitä, mikä juuri sinussa herättää esimerkiksi läheisyyden tunteen. Mieti mitä läheisyys sinulle aidosti ja konkreettisesti tarkoittaa? Mitä se saa sinussa aikaan ja mitä se tuo sinun elämääsi? Mitkä konkreettiset asiat sinun elämässäsi saavat sinut tuntemaan, että olet lähellä itseäsi – ilman, että tunne olisi riippuvainen jostakin toisesta ihmisestä. Kun löydät läheisyyden itsestäsi, sinun on helppoa olla myös toisen ihmisen lähellä ja silloin myös toisen on helppoa olla sinun lähelläsi. Silloin läheisyys ei perustu tarpeiden tyydyttämiseen vaan aitoon läsnäoloon ja läheisyyden tunteeseen.

Artikkelin on kirjoittanut elämäntaidon valmentaja Kirsi Savolainen copyright © Kirsi Savolainen.

Onko sinulla haasteellinen elämäntilanne liittyen esimerkiksi ihmissuhteisiisi, parisuhteeseesi tai työhösi? Tai oletko kohdannut elämäntilanteen, jossa mietit miten tästä eteenpäin? Mietitkö mahdollisesti valintojasi? Kirsi on selvänäkijä, tarot tulkitsija ja energian välittäjä – voit ottaa häneen yhteyttä: 0700-87300 (2,32/min) / 0407336142 (1,20 €/min), varaa etukäteen viestillä 0046763086676. Yhteyden Kirsiin saat myös facebookin kautta: Tarot – Inner wisdom – www.facebook.com/tarotinnerwisdom.