Muinaisten kivien voimat: B-D eli baryytista dumortieriittiin

Olemme koonneet sivuillemme kattavan listan kivien, kiteiden, mineraalien ja muutaman muun aineen ominaisuuksista. Kivien käytön helpottamiseksi suluissa olevat numerot viittaavat kiveä vastaavaan chakraan eli energiakeskukseen seuraavasti: (1) juurichakra, (2) sakraalichakra, (3) solar plexus, (4) sydänchakra, (5) kurkkuchakra, (6) otsachakra, (7) kruunuchakra, (0) sopii kaikkiin chakroihin, (X) chakraan yhdistäminen riippuu kiven väristä. Tutustu myös kivien puhdistamiseen, herkkyyksiin sekä käyttötapoihin muilla kivisivuillamme.

Baryytti

VÄRI: värittömästä valkoiseen, kellertävä, punertava.
KUVAUS: Helmiäis- tai lasikiiltoinen bariumsulfaatti, jonka kiteet ovat ohuita levyjä. Usein havaittavissa myös pylväsmäistä tai ruusukemaista (aavikkoruusu) kehitystä. Mineraalin nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’barys’, joka tarkoittaa painavaa. Kiveä hiotaan tavallisesti vain keräilijöitä varten, sen sijaan baryytilla on monia teollisia käyttötarkoituksia.
ESIINTYMÄT: Englanti, Italia, Ranska, Romania, Saksa, Tsekki, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan baryytti edistää ystävyyttä, harmoniaa ja rakkautta. Se auttaa saavuttamaan henkilökohtaisen vapauden, poistaa myrkkyjä kehosta, on lempeä hermoille sekä auttaa kohti henkisiä päämääriä (3).

Basaniitti, lydiitti

VÄRI: musta.
KUVAUS: Hienokiteisestä kvartsista koostuva, myös mustana jaspiksena ja piiliuskeena tunnettu kivilaji.
ESIINTYMÄT: Keski-Euroooppa.
VOIMA: Basaniitti vie nopeasti syvään tietoisuuden tilaan, tuo mahdollisesti mukanaan ennusunia ja visioita (6).

Berylli

VÄRI: kirkas, punainen, vaaleanpunainen, lohenpunainen, kullankeltaisesta kellertävänvihreään, vihreä, vaaleansininen.
KUVAUS: Berylli on puhtaimmillaan väritön, lasikiiltoinen, silikaatteihin kuuluva heksagoninen kide. Berylliryhmään kuuluu kuitenkin upeita jalokiviä (mm. smaragdi, akvamariini ja morganiitti), joiden eri sävyt johtuvat esimerkiksi mangaanista tai kromista peräisin olevista epäpuhtauksista. ’Beryllos’ on muinaista kreikankieltä, joka merkitsee ’arvokas meriveden sinivihreä sävy’.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Irlanti, Itävalta, Kolumbia, Madakaskar, Norja, Ranska, Saksa, Tsekki, Venäjä (Ural), Yhdysvallat.
VOIMA: Olemuksen puhtautta edustava berylli edistää selvänäön avaamista, kohottaa rohkeutta ja helpottaa stressiä. Se kasvattaa itsevarmuutta ja rauhoittaa mieltä rohkaisten myönteiseen elämänasenteeseen (X).
KIVIVINKKI: Berylli on hyvä kivi kristallipallona.

Berylli, kultainen

VÄRI: kullankeltainen.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Brasilia, Madagaskar ja Yhdysvallat.
VOIMA: Kultaberylli on näkijän kivi, joka kohottaa olemuksen puhtautta, opettaa itsenäisyyttä ja stimuloi onnistumisen tahtoa. Kullankeltaista berylliä käytetään myös taikarituaaleissa esimerkiksi tästä kivestä hiotusta kristallipallosta ennustettaessa. Fyysisellä tasolla kultaberylli yhdistetään kiviterapian mukaan maksaan, vatsaan, erilaisiin rauhasiin ja silmiin (3,7).
MUUTA: Kultainen berylli on myös horoskooppimerkki Leijonan onnenkivi.

Berylli, punainen

VÄRI: punainen.
KUVAUS: Voimakkaanpunainen berylli (bixbiitti) on erittäin harvinainen. Sen väri aiheutuu ilmeisesti mangaanista, joka on korvannut alumiinin beryllin rakenteessa. Tätä jalokiveä on löydetty pieninä kiteinä ainoastaan Yhdysvalloista.
ESIINTYMÄT: Yhdysvallat (New Mexico, Utah).
VOIMA: Punainen berylli avaa ja voimistaa juurichakran aluetta. Sen uskotaan myös kohottavan fyysistä energiaa, stimuloivan tietoisuutta sekä helpottavan surusta ja masennuksesta toipuvien olotilaa (1).

Boji kivi

VÄRI: rusehtava.
KUVAUS: Muun muassa pyriitistä ja fossiileista muodostunut, metallisen näköinen, pyöreä tai kulmikas kivi.
ESIINTYMÄT: Englanti, Yhdysvallat.
VOIMA: Boji kivet suositellaan hankittaviksi pareittain – pehmeän pyöreä kivi edustaa feminiinistä ja kulmikas kivi maskuliinista aspektia. Boji kivet luovat ilon tunnetta, ovat erittäin energisiä ja poistavat kipuja. Kivet ovat myös maadoittavia ja tuovat valoa tukkeumiin (1,2).
MUUTA: Boji kivet liitetään vahvasti Härän horoskooppimerkkiin.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee tasapainottumaan istuen hiljaa boji kivien kanssa noin kymmenen minuuttia, maskuliininen kivi vasemmassa ja feminiinen kivi oikeassa kädessä.

Borniitti

VÄRI: pronssinkeltaisesta kuparinpunaiseen, hapettuu siniseksi.
KUVAUS: Myös kalkopyriittinä (engl. peacock ore) tunnettu metallinkiiltoinen, läpinäkymätön kuparirautasulfidi. Borniitti on nimetty itävaltalaisen mineralogin I. von Born’n mukaan.
ESIINTYMÄT: Englanti, Lounais-Afrikka, Ruotsi, Saksa, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Borniittiin liitetään tästä hetkestä nauttiminen. Se on ilon kivi, joka suojaa kielteisiä energioita vastaan sekä auttaa erottamaan surun ja helpotuksen tunteet toisistaan (0).

Botswana-akaatti

VÄRI: harmahtavalla taustalla ruskeita, valkoisia tai vaaleanharmaita raitoja.
KUVAUS: Botswana-akaatti on kalsedoneihin kuuluvan akaatin muunnos.
ESIINTYMÄT: Botswana.
VOIMA: Kiviterapian mukaan tämä akaatti auttaa ongelmien ratkaisussa, se kohottaa luottamusta omaan luovuuteen ja tuntemattomien alueiden tutkimiseen (7).
KIVIVINKKI: Tätä akaattia suositellaan voimakiveksi erityisesti tulen tai savun kanssa tekemisissä oleville, kuten sepille ja palomiehille sekä henkilöille, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin.

Boweniitti

VÄRI: keltaisenvihreä.
KUVAUS: Läpikuultava boweniitti on suosittuna korukivenä käytetty serpentiinimuunnos.
ESIINTYMÄT: Kiina, Uusi-Seelanti, Yhdysvallat.
VOIMA: Boweniitti soveltuu kiviterapian mukaan kaikkien sydämeen liittyvien asioiden hoitoon. Kivi löytyy myös tarinoiden mukaan tarotkorteissakin esiintyvän ylipapin rintapanssarista (4).

Brasilianiitti

VÄRI: keltaisenvihreä.
KUVAUS: Brasilianiittia löydettiin ensimmäisen kerran Brasiliasta Minas Gerais’n kaivauksilta vuonna 1944. Sitä luultiin aluksi krysoberylliksi, mutta yhdysvaltalainen mineralogi F.H. Pough tunnisti sen pian omaksi fosfaattimineraalikseen.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan brasilianiitti kasvattaa itseluottamusta ja poistaa tukoksia tehokkaasti, mutta lempeästi. Kivi on lohduttava (2,3).

Brontsiitti

VÄRI: ruskea, pronssisen musta.
KUVAUS: Pyrokseeniryhmään kuuluva, metallinhohtoinen mineraali.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Itävalta.
VOIMA: Suojaava brontsiitti tuo varmuutta olemiseen, opettaa vastuunottamista ja auttaa luomaan juuret maahan. Muinaisten uskomusten mukaan kivi lähettää kielteiset ajatukset ja toiveet takaisin lähettäjälleen. Fyysisellä tasolla brontsiitti liitetään kiviterapiassa kehon PH-arvojen tasapainottamiseen (1,3).
MUUTA: Astrologisesti brontsiitti on hyvä voimakivi Leijonalle.

Danburiitti

VÄRI: valkoinen, kirkas, keltainen, vaaleanpunainen, lila.
KUVAUS: Booripitoinen danburiitti on läpinäkyvä tai -kuultava kalsiumsilikaatti, jossa on juonteita. Nimi viittaa Yhdysvalloissa Connecticutissa sijaitsevaan Danburyn kaupunkiin, jossa kiveä löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1839.
ESIINTYMÄT: Japani, Meksiko, Myanmar, Sveitsi, Tsekki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Erittäin henkinen kivi, joka omaa sangen puhtaan värähtelyn. Danburiitti on linkki tyyneyteen ja ikuiseen viisauteen – hyvä meditaatiokivi. Sitä suositellaan menneisyyden taakse jättämiseen ja se tuo kärsivällisyyttä sekä mielenrauhaa. Fyysisellä tasolla danburiitti liitetään allergioiden ja kroonisten oireiden parantamiseen (3,7).
KIVIVINKKI: Danburiitti tyynyn alla saattaa edesauttaa selkeiden unien näkemisessä.

Demantoidi

VÄRI: vihreän eri sävyjä.
KUVAUS: Demantoidi on moninaiseen granaattiryhmään kuuluva, erittäin harvinainen ja loistelias muunnos. Nimi tulee saksankielestä ja on vapaasti käännettynä ’timanttia muistuttava’, demantoidi omaa korkean dispersion eli kivi taittaa valoa todella kauniisti.
ESIINTYMÄT: Italia, Namibia, Venäjä.
VOIMA: Tämä kivi selkeyttää tunteita ja menee emotionaalisten asioiden ytimeen. Se auttaa yksilöimään ja erottamaan muiden tunteet omista, kohottaa terävää ajattelukykyä ja on kirkas yhteys luontoon (4).

Diopsidi

VÄRI: vihreä, valkoinen, keltainen tai väritön.
KUVAUS: Lasikiiltoinen diopsidi on läpinäkymätön tai -näkyvä, raoissa, onteloissa ja jopa meteoriiteissa esiintyvä pyrokseeneihin kuuluva silikaattimineraali. Sen kiteet ovat tavallisesti lyhyitä ja pylväsmäisiä. Diopsidin nimi on peräisin kahdesta kreikankielen sanasta, ’dis’ – kaksi laatuaan ja ’opsis’ – mielipide.
ESIINTYMÄT: Italia, Kanada, Ruotsi, Saksa, Suomi (muun muassa Outokumpu), Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Diopsidi tuo tarvittavat kyyneleet pintaan, parantaa traumoja ja auttaa taantumisessa. Se tunnetaan myös ennustuskivenä (4).
KIVIVINKKI: Diopsidikorujen käytön sanotaan pehmentävän pelkoja todella syvällä tasolla.

Dioptaasi, kuparismaragdi

VÄRI: syvä sinivihreä tai smaragdinvihreä.
KUVAUS: Lasikiiltoisia ja läpinäkyviä trigonisia kiteitä omaava, melko pehmeä jalokivi, jota keräilijät arvostavat. Nimi muodostuu kreikankielen sanoista ’dia’ – läpi ja ’optomai’ – näky, nähdä. Kiven nimesi vuonna 1797 mineralogi R.J. Haüy (1743-1822).
ESIINTYMÄT: Argentiina, Chile, Iran, Kazakhstan (Altyn-Tyube), Kongon tasavalta (Pool, Shaba), Meksiko, Namibia (Otavi), Peru, Yhdysvallat (mm. Arizona).
VOIMA: Dioptaasi vetää puoleensa rakkautta, runsautta, varallisuutta ja terveyttä. Kiven vihreä säde on omiaan hellimään haavoittunutta sydäntä, se auttaa myös tunnistamaan epätoivoisen rakkauden kaipuun. Fyysisellä tasolla dioptaasi liitetään korkean verenpaineen laskemiseen, kivun lievitykseen ja migreenien helpottamiseen (4).
KIVIVINKKI: Dioptaasi on lisäksi kiviterapian mukaan erinomainen jalokiviuutteena käytettynä.

Dolomiitti

VÄRI: vaaleankellertävä, rusehtava, vaaleanpunainen, harvoin kirkas tai väritön.
KUVAUS: Lasikiiltoinen, läpikuultava trigoninen mineraalikide, jota löydetään muun muassa metamorfisista marmoreista. Mineraali on nimetty ranskalaisen mineralogin ja geologin D. de Dolomieu’n (1750-1801) mukaan, joka esitteli kiveä Napoleonille vuonna 1798 heidän Egyptin vierailunsa aikana.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa, muun muassa Englanti, Espanja, Italia, Saksa ja Sveitsi.
VOIMA: Kiviterapian mukaan dolomiitti rauhoittaa kehoa, auttaa vapautumaan unettomuudesta ja painajaisunista. Se tuo sisäistä varmuutta ja myönteistä elämänasennetta (3).

Draviitti

VÄRI: vaaleanruskeasta tummanruskeaan.
KUVAUS: Draviitti on myös ruskeana turmaliinina tunnettu, Itävallassa virtaavaan Dravajoen mukaan nimetty, turmaliiniryhmään kuuluva magnesiumia omaava trigoninen kide.
ESIINTYMÄT: Australia, Bolivia, Brasilia, Italia, Itävalta, Kanada, Meksiko, Ruotsi, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Draviitti on maadoittava suojeluskivi, joka tuo maailman rauhan korkeimpaan minään. Tämä kivi saa myös olon tuntumaan kotoiselta isossakin ihmisryhmässä ja se parantaa toimimattomia ihmissuhteita perheen sisällä (1).

Dumortieriitti

VÄRI: sinisestä tummansiniseen.
KUVAUS: Tämän myös sinisenä aventuriina tunnetun booripitoisen lumiinisilikaattimineraalin tunnisti ranskalainen mineralogi M.F. Gonnard vuonna 1881. Hän nimesi sen ranskalaisen paleontologin M.E. Dumortier’n (1803-1873) mukaan.
ESIINTYMÄT: Intia, Itävalta, Kiina, Madagaskar, Ranska, Saksa, Uusi-Seelanti, Venäjä ja Yhdysvallat.
VOIMA: Dumortieriitti kasvattaa kärsivällisyyttä sekä hellii ja hoivaa mieltä. Se auttaa keskittymään tarkasti pienimpiinkin yksityiskohtiin ja tasapainottaa stressaavissa tilanteissa (5).
KIVIVINKKI: Muinaisten uskomusten mukaan dumortieriittikorut ovat hyödyllisiä ihmisille, jotka haluavat irtautua riippuvuuksista tai pakkomielteistä.