Muinaisten kivien voimat: E-G eli elbaiitista grossulaariin

Olemme koonneet sivuillemme kattavan listan kivien, kiteiden, mineraalien ja muutaman muun aineen ominaisuuksista. Kivien käytön helpottamiseksi suluissa olevat numerot viittaavat kiveä vastaavaan chakraan eli energiakeskukseen seuraavasti: (1) juurichakra, (2) sakraalichakra, (3) solar plexus, (4) sydänchakra, (5) kurkkuchakra, (6) otsachakra, (7) kruunuchakra, (0) sopii kaikkiin chakroihin, (X) chakraan yhdistäminen riippuu kiven väristä. Tutustu myös kivien puhdistamiseen, herkkyyksiin sekä käyttötapoihin muilla kivisivuillamme.

Elbaiitti

VÄRI: vihreän, sinisen, punaisen, keltaisen ja oranssin eri vivahteet.
KUVAUS: Elbaiitti on yksi monivärisimpiä jalokiviä ja usein pitkinä kiteinä esiintyvä turmaliiniryhmän mineraali, joka on saanut nimensä esiintymäalueensa mukaan (Elban saari Italiassa).
ESIINTYMÄT: Italia.
VOIMA: Elbaiitti yhtenäistää kehon, mielen, hengen ja sielun. Se on hyvä kivi mielikuvitusta ja unia vilkastuttamaan, kohottaa luovuutta ja mahdollistaa matkan sisäiseen itseen (0).

Enstatiitti

VÄRI: vaaleanvihreästä rusehtavanvihreään.
KUVAUS: Enstatiitti on pyrokseeniryhmään kuuluva mineraali, jonka nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’enstates’ (vastustava). Sana viittaa kiven vaikeasti käsiteltävään luonteeseen.
ESIINTYMÄT: Englanti, Intia, Kanada, Myanmar, Norja, Pakistan, Saksa, Sri Lanka, Tansania, Yhdysvallat.
VOIMA: Voittajan kivenä tunnettu enstatiitti rohkaisee tahtoa ja tarjoaa voimaa kantajalleen. Kivi huokuu myös urheutta ja ritarillisuutta (3,4).
MUUTA: Jousimies saa tästä kivestä voimaa kaipaamansa reiluuden merkeissä.

Epidootti

VÄRI: kellertävänvihreästä mustanruskeaan.
KUVAUS: Monimutkainen silikaatti, joka omaa välkehtivän lasikiillon ja on läpinäkyvä tai -kuultava. Epidoottikiteet ovat pitkänomaisia ja prismaattisia, usein kimpuiksi muodostuneita. Nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’epidosis’ – lisäys.
ESIINTYMÄT: Yleinen koko maailmassa, löydetään muun muassa Ranskasta ja Yhdysvalloista.
VOIMA: Epidootti on yleisparantava kivi, joka kasvattaa ja lisää energioita, joihin on virittäytynyt. Kivi vihjaa myös milloin on aika syödä ja levätä paremmin eli opettaa hienovaraisesti omasta hyvinvoinnista huolehtimista (4).
MUUTA: Epidootti on yksi Neitsyen horoskooppikivistä.

Euklaasi

VÄRI: värittömästä hentoon sinivihreään.
KUVAUS: Harvinainen euklaasi on korukivenä käytetty beryllium-alumiinisilikaatti, jonka nimi muodostuu kreikankielisistä sanoista ’eu’ (hyvin) ja ’klasis’ (rikkoutuva) viitaten kiven hyvään lohkeavuuteen. Graniittipegmatiiteissä esiintyvän euklaasin ensimmäiset näytteet löydettiin Etelä-Amerikassa vuonna 1785.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Iso-Britannia, Kolumbia, Mosambik, Saksa, Sri Lanka, Venäjä, Yhdysvallat, Zimbabve.
VOIMA: Euklaasi on kiviterapian mukaan onnellisuuden kivi, se kohottaa iloisuutta ja poistaa tukoksia eetterikehosta. Se auttaa myös kurottamaan päämääriä kohti ja saavuttamaan parhaan lopputuloksen millä tahansa alueella. Euklaasi liitetään myös luovuuteen, se suorastaan pakottaa luovuudeen ja kommunikaation ilmentymään (3,4).

Fenakiitti

VÄRI: väritön, valkoinen, kellertävä, vaaleanpunainen.
KUVAUS: Graniittionkaloissa ja -pegmatiiteissa esiintyvä fenakiitti on harvinainen silikaattimineraali, jonka nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’phenakos’ eli huiputtaja, pettäjä. Tämä sen vuoksi, että fenakiitti muistuttaa hämmästyttävästi vuorikidettä ulkoiselta olemukseltaan. Fenakiitin kirkkaita, kovia yksilöitä käytetään jalokivinä koruissa.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Norja, Sri Lanka, Venäjä (Ural), Yhdysvallat.
VOIMA: Fenakiittia suositellaan muinaisten uskomusten mukaan meditaatiokiveksi, se mahdollistaa henkisellä tasolla kommunikoimisen ja kohottaa selvänäköisiä kykyjä (6,7).
KIVIVINKKI: Kehon puhdistamiseksi kiviterapia ehdottaa visualisoimaan puhtaan valon säteitä, jotka tuntuvat lähtevän kädessä pidettävästä fenakiitista. Tämä valo tuntuu pyyhkivän pois sairaudet ja kehon ulkopuoliset vaikutukset vahvoilla, parantavilla voimillaan.

Fluoriitti, fluorisälpä

VÄRI: kirkas, ruskea, keltainen, koralli, vihreä, turkoosi, sininen, violetti.
KUVAUS: Lasikiiltoinen, läpinäkyvä, fluorisoiva mineraali, jonka hyvin muodostuneet kiteet ovat yleisimmin kuutioita, oktaedreja tai niiden yhdistelmiä. Fluoriitti on nimetty sisältämänsä fluoriinin mukaan (lat. ’fluere’ – virrata).
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Englanti, Kiina, Meksiko, Norja, Peru, Saksa, Yhdysvallat.
VOIMA: Muinaisten uskomusten mukaan fluoriitti oli hyödyksi hampaille ja luustolle eliksiirinä juotuna, sen kerrottiin myös helpottavan munuaisvaivoja. Fluoriitti on erittäin suojeleva kivi, joka yhdistää tietoisuuden tasoja, tuo pinnalle tukahdettuja tunteita alitajunnasta sekä auttaa järjestämään ja käsittelemään informaatiota. Se myös rauhoittaa ja tasapainottaa tunteita, kasvattaa kärsivällisyyttä sekä hellii ja hoivaa mieltä. Fluoriitti auttaa lisäksi keskittymään tarkasti pienimpiinkin yksityiskohtiin ja tasapainottaa stressaavissa tilanteissa (X).
MUUTA: Fluoriitti on eräs Vaaka, Kalat ja Vesimies horoskooppimerkkien onnenkivistä.
KUULUISUUS: Fluoriitin tunnetuin variaatio on ainoastaan Englannista (Derbyshire) löytyvä Blue John. Tässä fluoriitissa vuorottelevat siniset, purppurat, violetit, keltaiset ja valkoiset raidat. Jo muinaiset roomalaiset tunsivat Blue John fluoriitin ja käyttivät sitä koriste-esineissään aina Vatikaania myöten.
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan fluoriitti on oiva kivi oppimisen apuna eli se soveltuu hyvin koululaisen tai opiskelijan työpöydälle.

Fluoriitti, keltainen

VÄRI: keltainen.
VOIMA: Keltainen fluoriitti kohottaa luovuutta ja tasapainottaa ryhmäenergioita, se on erittäin hyvä kivi yhteistyöprojekteihin. Kivi tukee myös älyllistä ajattelua (3).
MUUTA: Kellertävän sävyinen fluoriitti on voimakivi horoskooppimerkki Kaksosille.
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan keltainen fluoriitti toimii hyvin kädessä pidettynä jännityksen tai ahdistuksen hetkellä, se rauhoittaa sekalaista olotilaa.

Fluoriitti, kirkas

VÄRI: kirkas.
VOIMA: Kirkas, väritön fluoriitti harmonisoi älyä hengen kanssa, voimistaa energiakenttää sekä kohottaa muiden kivien vaikutusta esimerkiksi hoitotilanteessa (7).
KIVIVINKKI: Kirkkaasta fluoriitista valmistettua jalokivieliksiiriä voi suihkuttaa ilmanraikastajan tapaan huoneeseen tai itsensä ympärille, se vahvistaa omaa energiakenttää.

Fluoriitti, sininen

VÄRI: sininen.
VOIMA: Sininen fluoriitti kohottaa luovaa ja järjestäytynyttä ajatuksenkulkua, rauhoittaa tai lataa uudelleen energioita tarpeen mukaan sekä auttaa sisäisen vahvuuden löytämisessä (5).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee sinistä fluoriittia voimakiveksi musiikin luomisen ja soittamisen kanssa tekemisissä oleville.

Fluoriitti, vihreä

VÄRI: vihreä.
VOIMA: Kiviterapian mukaan vihreä fluoriitti maadoittaa ylimääräistä energiaa ja auttaa toipumaan emotionaalisista vaurioista. Se on erittäin tehokas ympäristön kielteisten energioiden sulattaja, lisäksi se on hyvä kivi auran ja chakrojen puhdistamiseen. Fyysisellä tasolla kivi liitetään ylävatsaan ja sen alueen häiriöiden poistamiseen (3,4).
KIVIVINKKI: Kaksoispyramidin muotoinen kide omaa kiviterapian mukaan parhaat värähtelyt vihreistä fluoriiteista.

Fluoriitti, violetti

VÄRI: violetti, purppura.
VOIMA: Voima: Violetin eri sävyissä esiintyvä fluoriitti stimuloi kolmatta silmää ja se onkin hyvä meditaatiokivi, sen sanotaan kohottavan mystisiä näkyjä. Tämä kivi tuo talonpoikaisjärkeä eriasteisiin kommunikaatioihin ja fyysisellä tasolla sitä suositellaan erilaisiin luihin liittyviin ongelmiin (6).
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan violetti fluoriitti toimii hyvin sähkömagneettisen säteilyn torjumisessa eli suositeltava paikka kivelle on esimerkiksi tietokoneen läheisyydessä.

Fossiilit

VÄRI: ruskean eri sävyjä, musta, harmaa.
KUVAUS: Sedimenteissä esiintyvät fossiilit eli kivettymät ovat eri kivilajeissa olevia organismien jäänteitä, joista voidaan havaita eloperäinen ulkomuoto, joka niillä aiemmin on ollut.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Fossiilit avustavat menneiden elämien tutkimisessa ja suojaavat loitsuilta. Shamaanit ovat käyttäneet fossiileja taikamenoissaan maagisia voimia kasvattaakseen. Muinaisten uskomusten mukaan fossiilit kohottavat laatua ja erinomaisuutta sekä ovat myönteisiä voimakiviä erilaisille yrityksille. Pitkäikäisyys kuuluu myös fossiilien luonteeseen (0).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee fossiileja voimakiviksi arkkitehtuurin ja suunnittelun kanssa tekemisissä oleville.

Fuksiitti

VÄRI: vihreä.
KUVAUS: Harvinainen smaragdinvihreä muskoviitin kiilteinen ja kromipitoinen johdannainen.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Itävalta.
VOIMA: Fuksiitti on uudistumisen ja uusiutumisen kivi, joka ylläpitää yleistä hyvinvointia. Se auttaa organisoimaan asioita tiettyjen aikataulujen puitteissa ja lisää joustavuutta kaikilla tasoilla (4,7).
KIVIVINKKI: Kivi sopii erinomaisesti puutarhureille sillä se kohottaa ilon tunteita luonnon kauneudesta ja omaa läheiset yhteydet deevoihin.

Gagaatti, pihkakivi

VÄRI: musta.
KUVAUS: Kivettynyttä hiiltä tai puuaineesta. Englanninkielellä gagaatti tunnetaan yleisesti myös nimellä ’jet’.
ESIINTYMÄT: Englanti, Espanja, Ranska, Saksa, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Haihduttaa järjettömiä pelkoja, auttaa henkisen valaistumisen tiellä, karkottaa masennusta. Kivi on puhdistettava huolellisesti hoitokäytön jälkeen (1).

Galeniitti, lyijyhohde

VÄRI: lyijynharmaa.
KUVAUS: Voimakkaasti metallinkiiltoinen, läpinäkymätön lyijysulfidi, jonka kiteet ovat kuutioita tai oktaedreja, sälpämäisiä, rakeisia massoja. Plinius, roomalainen luonnontieteilijä, käytti nimitystä galena kuvaamaan lyijyhohdetta.
ESIINTYMÄT: Australia, Englanti, Italia, Itävalta, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Tsekki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Galeniitti on harmonian kivi, joka tuo tasapainoa kaikilla tasoilla, se on maadoittava ja keskittävä. Fyysisellä tasolla kiven sanotaan vähentävän ilmavaivoja, turvotusta ja kaikenlaisia purkauksia (1).
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan galeniitti on erinomainen kivi lääkäreille, homeopaateille tai herbalisteille.

Geodit, ontelot

VÄRI: ulkopuolelta vihertävän, harmaan ja ruskean eri sävyjä.
KUVAUS: Geodi eli ontelo on usein pallon muotoinen kivi, jonka onttoa sisustaa reunustaa esimerkiksi kvartsin, kalsiitin tai fluoriitin muodostama sisäseinämä.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Geodit omaavat ja kohottavat energiaa omassa itsessään – esimerkiksi isot, hyvinkehittyneitä kiteitä sisältävät ametistiontelot ovat oivia paikkoja muiden kivien lataamiseksi. Geodit ovat myös hyviä suojelijoita, ne edistävät henkistä kasvua ja irrottavat riippuvaisuuksista (7).

Gosheniitti

VÄRI: kirkas.
KUVAUS: Myös valkoisena beryllinä tunnettu gosheniitti on beryllin väritön muunnos, joka on saanut nimensä yhdysvaltalaisen kaupungin mukaan (Goshen, Massachusetts).
ESIINTYMÄT: Brasilia, Kanada, Kiina, Pakistan, Yhdysvallat.
VOIMA: Gosheniitti on totuuden kivi, joka kannustaa persoonallisuuteen ja suhteiden vakiinnuttamiseen (7).
KUULUISUUS: Rooman keisari Nerolla (15.12.37-9.6.68) kerrottiin olevan gosheniitista valmistettu monokkeli.

Granaatti

VÄRI: punainen, vaaleanpunainen, oranssi, keltainen, vihreä, ruskea, musta.
KUVAUS: Granaatti (engl. garnet) on kaksossilikaatteihin kuuluvan mineraaliryhmän yleisnimi, johon kuuluu yli kymmenen koostumukseltaan lähes samantapaista jalokiveä. Näitä muunnoksia ovat muun muassa almandiini (punainen), andradiitti (tummanruskea), demantoidi (vihreä) ja hessoniitti (oranssi). Granaatit ovat lasi- ja rasvakiiltoisia, läpinäkyviä tai -näkymättömiä, etupäässä kuutiollisia kiteitä. Granaatin nimi tulee latinankielisestä sanasta ’granatus’, joka merkitsee siementä.
ESIINTYMÄT: Yleinen ympäri maailmaa.
VOIMA: Granaatti kasvattaa terveyttä, uskollisuutta, mielikuvitusta ja tasapainottaa energiavirtoja. Punainen granaatti hillitsee myös raivoa omaa itseään kohtaan ja sen kerrotaan suojelevan painajaisilta (X).
MUUTA: Tammikuun kuukaudenkivi on granaatti, jonka vahvaa voimaa ja maaenergioita edustaa syvänpunainen versio kivestä. Kunnianhimoinen ja suoraviivainen horoskooppimerkki Kauris saa punaisesta granaatista uudelleen elävöittävää voimaa tunteisiinsa ja seksuaalisuuteensa. Punainen granaatti on myös yksi horoskooppimerkki Oinaan ja Skorpionin onnenkivistä sekä Mars planeetan kivi.
KIVIVINKKI: Granaattia suositellaan käytettäväksi korvakoruina, sormuksina tai sydämen päällä vaikka rintakoruna.

Grossulaari

VÄRI: kirkas, oranssista ruskeaan, vaaleanpunainen, vihertävä.
KUVAUS: Granaattien mineraaliryhmään kuuluva muunnos, jonka nimi tulee kreikankielisestä sanasta ’grossularia’, joka tarkoittaa karviaismarjaa. Grossulaarigranaatteja ovat muun muassa oranssi hessoniitti ja vihreä tsavoriitti.
ESIINTYMÄT: Kenia, Madagaskar, Saksa, Tansania.
VOIMA: Kiviterapian mukaan grossulaari opettaa rentoutumista ja virran mukaan antautumista, se kohottaa palvelunhalua sekä yhteistyökykyä. Fyysisellä tasolla kiveä suositellaan reumatismiin ja munuaisongelmiin (X).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee grossulaaria voimakiveksi henkilöille, jotka ovat tekemisissä oikeudenkäyntien ja lakiasioiden kanssa.