Muinaisten kivien voimat: K eli kalsedonista kyaniittiin

Olemme koonneet sivuillemme kattavan listan kivien, kiteiden, mineraalien ja muutaman muun aineen ominaisuuksista. Kivien käytön helpottamiseksi suluissa olevat numerot viittaavat kiveä vastaavaan chakraan eli energiakeskukseen seuraavasti: (1) juurichakra, (2) sakraalichakra, (3) solar plexus, (4) sydänchakra, (5) kurkkuchakra, (6) otsachakra, (7) kruunuchakra, (0) sopii kaikkiin chakroihin, (X) chakraan yhdistäminen riippuu kiven väristä. Tutustu myös kivien puhdistamiseen, herkkyyksiin sekä käyttötapoihin muilla kivisivuillamme.

Kalsedoni

VÄRI: sininen ja useita muita eri värejä.
KUVAUS: Kalsedoni on nimi, joka on annettu kvartsin tiiviille, mikroskooppisen pienistä kiteistä koostuvalle muodolle. Kalsedoni esiintyy sintterimäisinä kuorina ja ontelotäytteenä, se on sameasti läpikuultavaa, lasikiiltoista ja kerroksellista. Tähän ryhmään kuuluvat jalo- ja korukivinä käytettävät kalsedonit, kuten jaspis, karneoli ja sardi sekä erilaiset akaatit. Näiden vaaleansinertävä muunnos on myös nimeltään kalsedoni.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Kalsedoni on tunteellisten tarpeiden ja rehellisyyden ilmaisija, se lievittää katumusta. Kivi on hoivaava, se kutsuu huolehtivia vaistoja pintaan ja kohottaa ryhmien vakautta. Fyysisellä tasolla kalsedoni liitetään mineraalien sulattamiseen ja fyysisen energian kasvattamiseen (X).
MUUTA: Kivi liitetään myös horoskooppimerkki Vaakaan.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee käyttämään kalsedonia sormissa, kaulan ympärillä tai vyönsoljessa.

Kalsedoni, punainen

VÄRI: punainen.
VOIMA: Punainen kalsedoni lisää sinnikkyyttä tavoitteiden saavuttamiseksi. Luotettavana ja parantavana kivenä se stimuloi nesteiden kiertoa elimistössä esimerkiksi verenpainetta kohottamatta (1).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee punaista kalsedonia kaikille maan kanssa konkreettisesti tekemisissä oleville, kuten maanviljelijöille.

Kalsedoni, sininen

VÄRI: sininen, vaaleansininen.
VOIMA: Sininen kalsedoni on luova kivi, joka avaa mielen uusille ideoille. Se opettaa kuuntelemaan ja puhumaan oikeassa suhteessa sekä parantaa muistia. Fyysisellä tasolla sininen kalsedoni vaikuttaa myönteisesti immuunijärjestelmässä sekä puhdistaa keuhkoja ja muita hengityselimiä (5).
MUUTA: Jousimiehen horoskooppikivi on kalsedoni Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelon mukaan. Sininen kalsedoni liitetään myös Kuuhun ja sitä kautta astrologisesti Rapuun.
KIVIVINKKI: Muinaisten uskomusten mukaan sininen kalsedoni tarjoaa suojaa poliittisilta hyökkäyksiltä ja on hyvä voimakivi matkustaessa.

Kalsedoni, vaaleanpunainen

VÄRI: vaaleanpunainen, vanha roosa.
VOIMA: Rohkaisee hyvyyteen, muistuttaa mieleen lapsenomaisen ihmetyksen taidon, henkinen kivi. Vaaleanpunaista kalsedonia käytetään ongelmissa rintaruokinnan ja lymfanesteiden kierron suhteen (4).

Kalsiitti, kalkkisälpä

VÄRI: valkoinen, harmaa, keltainen, oranssi, punertava, rusehtava, vihreä, sininen, väritön.
KUVAUS: Kalsiitti on vahamainen, lasikiiltoinen, läpinäkyvä- tai näkymätön kalsiumkarbonaatti, josta myös muun muassa marmori ja kalkkikivi suurimmalta osin koostuvat. Kalsiitin nimi on peräisin latinankielisestä sanasta ’calx’ (kalkki).
ESIINTYMÄT: Muun muassa Belgia, Brasilia, Englanti, Islanti, Peru, Romania, Slovakia, Tsekki, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan kalsiitti auttaa muistia sekä tasapainottaa henkistä ja tunteellista energiaa. Fyysisellä tasolla kalsiitti liitetään luihin ja luurankoon, siitä saattaa olla apua esimerkiksi kasvuikäisille lapsille (X).
MUUTA: Kalsiitti on myös Kalat aurinkomerkin voimakivi.
KIVIVINKKI: Kalsiittia suositellaan taiteille ja tieteille.

Kalsiitti, keltainen

VÄRI: keltainen tai kulta.
VOIMA: Keltainen kalsiitti muokkaa tahtoa ja on mieltäkohottava kivi. Se tehostaa meditaatiota auttamalla rentoutuneeseen olotilaan sekä stimuloi mielen korkeampia toimintoja. Keltainen kalsiitti auttaa myös organisoimaan älyllistä tietoa ja informaatiota. Se kasvattaa yleistä energiatasoa ja siten myös henkilökohtaista voimaa sekä omanarvontunnetta (3,7).
MUUTA: Kullankeltainen hunajakalsiitti on yksi horoskooppimerkki Kaksosten onnenkivistä.

Kalsiitti, kirkas

VÄRI: väritön.
VOIMA: Kirkas kalsiitti on yleisapu kaikkeen, se puhdistaa energiakehoja ja yhtenäistää chakroja. Kiveä suositellaan uusiin alkuihin, se on syvä sielun parantaja sekä sisäisten että ulkoisten silmien avaaja (0).
MUUTA: Islanninsälpä (optinen kalsiitti) eli kalsiitin läpinäkyvä, erittäin voimakkaasti kahtaistaitteinen, romboedrinen muunnos auttaa näkemään sanojen ja ajatusten piiloitettuja tarkoituksia, helpottaa jännityksiä ja on erinomainen kivi hienoaiheisten kehojen puhdistamiseen.

Kalsiitti, kulta

VÄRI: vaalea kulta.
VOIMA: Kullansävyinen kalsiitti on hyvä meditaatiokivi, joka virittää korkeammille mielen tasoille ja maadoittaa korkeampia voimia fyysiseen yhteyteen (2,3,7).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee asettamaan kullan värisen kalsiitin energiakeskusten tasapainoittamiseksi navan tai kruunuchakran kohdalle.

Kalsiitti, mangano

VÄRI: vaaleanpunaisen eri sävyt.
VOIMA: Mangano kalsiitti on sydämeen ja enkeleiden valtakuntaan yhdistettävä anteeksiannon kivi, joka vapauttaa pelkoa ja surua. Se tuo rakkautta.

Kalsiitti, musta

VÄRI: musta.
VOIMA: Musta kalsiitti on muistikivi, joka vapauttaa menneitä muistoja niiden irtipäästämiseksi. Kiviterapian mukaan se helpottaa myös masennusta (7).

Kalsiitti, oranssi

VÄRI: oranssi.
VOIMA: Oranssi kalsiitti on eritoten alimpia chakroja puhdistava ja voimistava kivi, joka tasapainottaa tunteita, poistaa pelkoja ja auttaa saavuttamaan täyden potentiaalin. Oranssi kalsiitti saattaa vaikuttaa myönteisesti myös hedelmäl- lisyyteen ja fyysisiin elimistön häiriötiloihin (2).
KIVIVINKKI: Muinaisten uskomusten mukaan oranssi kalsiitti on viisaudenkivi henkilöille, jotka ovat vastuussa muiden ihmisten kohtaloista.

Kalsiitti, punainen

VÄRI: punainen.
VOIMA: Punainen kalsiitti kasvattaa energiaa, kohottaa tunteellisuutta sekä poistaa paikalleen jämähtäneitä ajatuksia ja tunteita. Se yhdistetään fyysisellä tasolla lantioon ja alaraajoihin auttaen astumaan elämässä eteenpäin (1,4).
MUUTA: Punainen kalsiitti on yksi horoskooppimerkki Oinaan onnenkivistä.

Kalsiitti, sininen

VÄRI: vaaleansininen.
VOIMA: Sininen kalsiitti on lempeä kivi palautumiseen, toipumiseen ja rentoutumiseen. Se hellii hermoja sekä poistaa huolia. Kurkkuchakran kivenä sininen kalsiitti saattaa helpottaa selkeämmän ilmaisun saavuttamista. Muinaisten uskomusten mukaan se avaa tiedolle intuitiivisella tasolla (5).

Kalsiitti, vihreä

VÄRI: vaaleanvihreä.
VOIMA: Kiviterapian mukaan vihreä kalsiitti auttaa vapautumaan vanhoista kaavoista, tasapainottaa mieltä, on mentaalinen parantaja ja hyvä kivi myös lapsille, jotka kaipaavat apua puolensa pitämisessä (3,4).
MUUTA: Vihreä kalsiitti on onnenkivenä oiva horoskooppimerkki Neitsyelle.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee vihreää kalsiittia henkilöille, jotka tekevät paljon töitä tai tuntevat aliarvostusta omaa työtänsä kohtaan (esimerkiksi sairaanhoitajat ja siivousalan työntekijät). Tämä kivi kohottaa tasa-arvoisuuden tunnetta kaikissa ihmisissä.

Karneoli

VÄRI: oranssi, punainen, ruskea, vaaleanpunertava.
KUVAUS: Läpikuultava karneoli on kvartsiryhmään kuuluvan kalsedonin muunnos, joka saa lämpimät sävynsä raudan oksideista. Kiven nimi on peräisin latinankielisestä sanasta carne’, joka tarkoittaa lihaa.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Australia, Brasilia, Englanti, Intia, Japani, Saksa, Tsekki, Uruguay.
VOIMA: Karneoli vapauttaa surua, kateutta, pelkoja, apatiaa ja raivoa. Se juurruttaa nykyhetkeen, lisää elinvoimaa, antaa rohkeutta ja kehittää analyyttisiä kykyjä. Fyysisellä tasolla karneoli voi olla hyödyllinen muun muassa hedelmällisyyden kasvattamisessa, impotenssi tai frigiditeetti ongelmissa ja reumatismissa (2).
MUUTA: Oranssi karneoli on yksi horoskooppimerkki Härän onnenkivistä, karneoli on myös Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymässä kiviluettelossa heinäkuun kuukauden kivi.
KUULUISUUS: Napoleon I (1769-1821) saapui kotiin kampanjamatkaltaan Egyptistä suuren kahdeksankulmaisen karneolin kanssa, johon oli kaiverrettu teksti:”Orja Abraham luottaa armolliseen Jumalaan.”
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee asettamaan karneolin lähelle kodin ulko-ovea, se kohottaa turvallisuutta ja kutsuu luokseen yltäkylläisyyttä.

Karneoli, punainen

VÄRI: punainen, punaruskea.
VOIMA: Punainen karneoli oli suosittu korukivi muinaisessa Egyptissä, antiikin roomalaiset ja kreikkalaiset tunnistivat kiven rohkeutta ja itseluottamusta kasvattavan vaikutuksen. Tämä tulenpunainen kivi on lämmittävä, voimistava ja se herättää sekä mielen että kasvattaa fyysistä energiaa. Punainen karneoli edustaa myös draivia, menestystä ja sisäistä voimaa (1,2).
MUUTA: Punainen karneoli on yksi horoskooppimerkki Oinaan onnenkivistä ja verenpunainen karneoli liitetään astrologiassa taasen Skorpioniin.
KIVIVINKKI: Karneoli saa voimaa auringosta, kiveä onkin hyvä ladata aika ajoin hetken aikaa auringon paisteessa.

Karneoli, vaaleanpunertava

VÄRI: vaaleanpunainen, koralli.
VOIMA: Hempeän korallin sävyinen karneoli parantaa vanhempien ja lasten välisiä suhteita sekä säilyttää rakkauden ja luottamuksen mahdollisen hyväksikäytön jälkeen (2).
KIVIVINKKI: Antiikin roomalaiset yhdistivät tummemman karneolin maskuliinisuuteen ja vaaleamman sävyisen karneolin feminiinisyyteen – korallin sävyinen karneoli onkin oiva naisten kivi.

Kassiteriitti

VÄRI: useimmiten musta, myös punaruskea tai kellertävä.
KUVAUS: Kassiteriitti eli tinakivi on saanut nimensä kreikankielisestä sanasta ’kassiteros’ (tina). Tätä rasva-, metalli- tai timanttikiiltoista, kidejärjestelmältään tetragonista tinamalmimineraalia esiintyy muun muassa pegmatiiteissa ja juonissa.
ESIINTYMÄT: Bolivia, Espanja (Galicia), Indonesia, Kiina, Malesia, Meksiko, Namibia (Erongo), Venäjä.
VOIMA: Kiviterapiassa tinakiveä suositellaan henkilökohtaiseen suojaukseen, se tavallaan heijastaa takaisin kielteisen energian (1).
KIVIVINKKI: Kivi sopii hyvin matemaatikoille ja astrologeille.

Kiastoliitti

VÄRI: rusehtavanharmaa, ruskeanpunainen.
KUVAUS: Kiastoliitti on andalusiitin muunnos, joka tunnetaan myös ristikiven nimellä. Tämä johtuu kiven sisältämistä tummista karbonaattiepäpuhtauksista, jotka kookkaissa kiteissä näkyvät ristinmuotoisina kuvioina. Kiven nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’chi’ (risti).
ESIINTYMÄT: Australia (Bimbowrie), Chile, Englanti (Cumbria), Espanja, Kiina (Hunan), Ranska (Brittany), Venäjä (Siperia), Yhdysvallat (Massachusetts).
VOIMA: Kiviterapian mukaan kiastoliitti muuttaa riidan harmoniaksi, tasapainottaa näkemyksiä ja auttaa ongelmien ratkaisussa. Kiastoliitti liitetään myös kuolemaan ja jälleensyntymiseen – kivi saattaa antaa ymmärrettäviä vastauksia mysteereihin (1,3).
KIVIVINKKI: Kiastoliittia suositellaan käyttämään kaulassa kaulakoruna tai riipuksena, mielellään myös niskan ympärillä.

Kipsi

VÄRI: väritön, vaaleanharmaa, valkoinen.
KUVAUS: Kipsi (engl. gypsum) on karkearakeinen tai silkkikiiltoinen ja kuituinen, kidevedellinen sulfaattimineraali, jota esiintyy sedimenttisissä kerrostumissa kalkkikivien, liuskeiden sekä savien kanssa. Kuivilla seuduilla kipsistä saattaa muodostua myös aavikkoruusuja.
ESIINTYMÄT: Australia, Englanti, Italia, Itävalta, Kanada, Kazakhstan, Meksiko, Ranska, Saksa, Sveitsi, Venäjä, Yhdysvallat. Suomessa kipsiä on löytynyt Laajasalon Stansvikista.
VOIMA: Muinaisten uskomusten mukaan kipsi vapauttaa lamaannuksesta sekä jännittyneisyydestä ja antaa tasapainoisen olotilan (3).

Kivettynyt puu

VÄRI: harmaa, ruskea.
KUVAUS: Kivettynyt puu muodostuu aikojen kuluessa orgaanisen puumateriaalin korvaantuessa mineraaliaineksella. Kivettynyt puu on siten mineralogisesti kalsedonia, jossa jopa puun alkuperäinen rakenne vuosirenkaineen on selkeästi havaittavissa.
ESIINTYMÄT: Chile, Egypti, Yhdysvallat.
VOIMA: Yhteys luontoon ja maahan, poistaa vähäisiä ärsytyksiä ja auttaa pitämään asiat järjestyksessä (1).

Kloriitti

VÄRI: vihertävä.
KUVAUS: Kloriitti on yleisnimi mineraaliryhmälle, johon kuuluvat muun muassa dafniitti, kamosiitti ja penniitti. Tavallisimmin kloriittina pidetään kuitenkin vihertävää, himmeästi lasi-helmiäiskiiltoista kiilleryhmän silikaattimineraalia, joka tuntuu käteen rasvaiselta ja liukkaalta.
ESIINTYMÄT: Saksa, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kloriitti on voimakas, myönteisen parantamisen kivi, joka fyysisellä tasolla liitetään vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymiseen (0).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee käyttämään kloriittia yhdessä ametistin kanssa kielteisten tunteiden tai ajatusenergioiden poistamiseksi. Kloriitti karneolin tai rubiinin kanssa auttaa maan tasolle jääneitä henkiä siirtymään eteenpäin.

Kolumbiitti

VÄRI: ruskeanmusta.
KUVAUS: Kolumbiitti on hauras, kahden mineraalin (niobi ja tantaali) muodostama aukoton seossarja, jota esiintyy graniittipegmatiiteissa.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Kongo, Nigeria, Norja, Ruotsi, Suomi (Eurajoki).
VOIMA: Voimistaa tahdonlujuutta, vakavuutta ja suorasukaisuutta (5).

Koralli

VÄRI: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, violetti, valkoinen.
KUVAUS: Korallit muodostuvat polyyppieläinten ympärilleen erittämistä kalkkisista (kalsiumkarbonaatti) tukirangoista. Koralliriutat ja -saaret rakentuvat tuhansien vuosien ajan.
ESIINTYMÄT: Intian valtameri, Karibian meri, Punainen meri, Tyyni valtameri.
VOIMA: Korallin sanotaan suojaavan pahaa vastaan. Se kasvattaa iloa ja mielikuvitusta, ratkaisee ristiriitoja ja auttaa toisista huolehtimisessa. Koralli vahvistaa myös emotionaalista pohjaa (X).
MUUTA: Kaikki korallit tuovat onnea Vaaka ja Kalat horoskooppimerkeille. Hindujen veda-astrologiassa punainen koralli liitetään Mars planeettaan.
KUULUISUUS: Tunnetuin koralliriutta on Australian Iso Valliriutta (Great Barrier Reef), joka kiertää Australian koillisrannikkoa yli 2 000 kilometrin pituisena vyönä.
KIVIVINKKI: Koralli on eräiden perinteiden mukaan hyvä lahjavinkki 35. hääpäivänä.

Kordieriitti

VÄRI: kellertävän harmaa, sinertävä – väri vaihtelee katselusuunnan mukaan.
KUVAUS: Silikaattimineraaleihin kuuluvia kordieriittikiteitä esiintyy metamorfisissa kivilajeissa, eritoten granaattipitoisissa gneisseissä ja granuliiteissa.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Intia ja Suomi.
VOIMA: Kohottaa sisäisen tietämisen tunnetta ja stimuloi kolmatta silmää, shamaanien käyttämä kivi näkyjen tarkkuuteen (6).
MUUTA: Kordieriitti vahvistaa Jousimiehen astrologisia energioita.

Kornerupiini

VÄRI: vihertävänruskea, vihreä, sininen, rusehtavanpunainen.
KUVAUS: Mineraalina ja jalokivenä harvinainen kornerupiini löydettiin Grönlannissa ensimmäisen kerran vuonna 1884. Nimensä tämä voimakkaasti pleokroismia (väri vaihtelee katsomissuunnasta riippuen) omaava kivi on saanut tanskalaisen geologin mukaan (Andreas N. Kornerup 1857-1881).
ESIINTYMÄT: Australia, Kanada, Kenia, Madagaskar, Myanmar, Sri Lanka, Tansania, Tanska (Grönlanti).
VOIMA: Kiviterapiassa sydänchakraan liitettävä kornerupiini tarjoaa rakkautta ilman ehtoja ja opettaa elämään nykyhetkessä tätä elämää arvostaen. Kivi on hyvä myös illuusioissaan eläville – kornerupiini palauttaa maan pinnalle ja todellisuuteen (4).

Krysanteemikivi

VÄRI: ruskea tai musta, jossa harmaanvalkoista.
KUVAUS: Tämän tumman kiven pinnassa on krysanteemia muistuttava kukkakuvio, joka muodostuu kalkkikiven pintaan kalsiitista ja selestiitistä tai andalusiitista.
ESIINTYMÄT: Japani, Kanada, Kiina, Yhdysvallat.
VOIMA: Krysanteemikivi kohottaa minkä tahansa tilan energiaa lempeällä olemuksellaan, se säteilee harmoniaa ja kohottaa yhteistyökykyä. Kivi tarjoaa matkaevääksi myös henkisen polun kulkijalle aimo annoksen elämäniloa ja lapsen omaista viattomuutta (1).

Krysoberylli

VÄRI: kultaisen keltainen, kellertävän ruskea sekä vihreä/punainen.
KUVAUS: Krysoberylli on lasikiiltoinen ja läpikuultava jalokivimineraali, jota esiintyy pääasiassa graniittipegmatiiteissa, gneisseissä ja kiilleliuskeissa. Se on yleensä väriltään kellertävä, jonka vuoksi sen nimessä on kreikankielinen sana ’chryso’ (kultainen) erottamassa kiven beryllistä.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Ghana, Intia, Kanada, Myanmar, Norja, Venäjä (Ural), Zimbabve.
VOIMA: Krysoberylli vahvistaa itsetuntoa ja on mainio kivi uusiin alkuihin kasvattaen henkistä sekä persoonallista voimaa. Fyysisellä tasolla krysoberylli saattaa tasapainottaa adrenaalinia ja kolesterolia sekä vahvistaa rintakehän aluetta ja maksaa (X).

Krysoberylli, kissansilmä

VÄRI: monia sävyjä, esimerkiksi kellertävän ruskea vaaleansinisellä raidalla.
KUVAUS: Krysoberyllin kissansilmäilmiö eli kymofaani (aaltomainen ulkomuoto) ilmenee pyöröhiotun kiven sulkeumien heijastaessa terävän valojuovan kiven pintaan.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Intia, Myanmar, Sri Lanka, Venäjä, Zimbabwe.
VOIMA: Kissansilmä omaa maagisia voimia, se suojelee äkkihyökkäyksiltä ja pahalta silmältä. Kivi on samaan aikaan maadoittava sekä intuitiota stimuloiva ja se helpottaa päänsärkyä muinaisten uskomusten mukaan (6).
MUUTA: Kissansilmä on yksi Kauris horoskooppimerkin onnenkivistä sekä planeettakivenä Auringon kivi. Hindujen veda-astrologiassa kissansilmäkrysoberylli liitetään Ketu planeettaan.
KIVIVINKKI: Kiviterapiassa krysoberylliä suositellaan käytettäväksi kehon oikealla puolella.

Krysoberylli, punavihreä (aleksandriitti)

VÄRI: vihreä päivänvalossa ja punainen keinovalossa.
KUVAUS: Aleksandriitti on harvinainen krysoberylli, jota arvostetaan jalokivenä sen huomattavien optisten ominaisuuksiensa ansiosta. Nimensä mineraali on tarinan mukaan saanut tsaari Aleksanteri II:n mukaan, jonka syntymäpäivän kunniaksi kiven löytänyt Nils Nordenskjöld sen nimesi vuonna 1830.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Mosambik, Tansania.
VOIMA: Harvinainen vastakohtaisuuksien kivi, joka avaa intuitiolle ja luo vahvan henkilökohtaisen vetovoiman. Aleksandriitti laajentaa luovuutta, mielikuvitusta, iloa sekä auttaa hermojärjestelmän ongelmissa. Fyysisellä tasolla tämä kivi on voimakas myrkkyjen poistaja ja maksan piristäjä (1,4,6).

Krysokolla

VÄRI: vihreä, sininen, turkoosi.
KUVAUS: Krysokolla on hydrautunut kuparisilikaatti, jota esiintyy yleisesti rypälemäisenä kuorena tai raontäytteenä kuparimalmien pintaosissa. Kiven nimi mainitaan ensimmäisen kerran kirjoituksissa vuonna 315 eaa. ja se on peräisin kreikkalaisista sanoista ’chrysos’ (kulta) ja ’kolla’ (liima).
ESIINTYMÄT: Australia, Chile, Iso-Britannia, Israel, Kongon tasavalta (Chaba), Meksiko (Chihuahua), Peru, Ranska (Alsace), Saksa, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Krysokolla on rauhoittava ja sisäistä vahvuutta kasvattava kivi, johon liitetään kommunikaatio, naisellinen energia ja luovuus. Fyysisellä tasolla se saattaa helpottaa muun muassa vatsahaavaa, niveltulehdusta ja keuhkosairauksia sekä vahvistaa lihaksia (4,5,6).
KIVIVINKKI: Muinaisten uskomusten mukaan krysokolla on oiva kivi rakkausloitsuihin, se parantaa särkynyttä sydäntä ja uudistaa emotionaalista voimaa.

Krysopraasi

VÄRI: omenanvihreä, sitruunankeltainen.
KUVAUS: Krysopraasi on kalsedonin omenanvihreä muunnos, värin aiheuttavat nikkelisilikaatit. Sen nimi tulee kreikankielen sanoista ’chrysos’ (kulta) ja ’prason’ (purjosipuli), viitaten vihannesta muistuttavaan vihreään sävyyn.
ESIINTYMÄT: Australia (Queensland), Brasilia, Etelä-Afrikka, Itävalta, Kazakstan, Madagaskar, Puola, Saksa (Saxony), Tsekki (Bohemia), Venäjä (Ural), Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan krysopraasi estää masennusta, kasvattaa viehkeyttä, kohottaa toivoa ja tasapainoisuutta. Se kutsuu esiin lahjojamme ja kehoittaa avoimuuteen uusissa tilanteissa. Krysopraasia suositellaan rentoutuneen ja rauhallisen unen saavuttamiseen sekä klaustrofobiasta kärsiville (3,4).
MUUTA: Kaikkein arvokkain kalsedoni ja melko harvinainen krysopraasi hurmaa horoskooppimerkki ravun raikkaan omenanvihreällä sävyllään. Kivi stimuloi myös horoskooppimerkki kalojen sisäistä elävyyttä ja rikasta mielikuvitusta, krysopraasin voima avaa toiveikkaasti uusille mahdollisuuksille. Krysopraasi helpottaa myös emotionaalista jännitystä sekä vapauttaa kehoon ankkuroitunutta stressiä.
KUULUISUUS: Böömin hallitsija Pyhä Rooman keisari Kaarle IV (1346–1378) koristi kappeleita krysopraasilla (muun muassa Prahassa).
KIVIVINKKI: Krysopraasin kantaminen mukanaan pitkiä aikoja saattaa auttaa virittäytymään deevojen valtakuntaan.

Kulta

VÄRI: kullankeltainen.
KUVAUS: Kulta on metallikiiltoinen ja läpinäkymätön jalometalli – se ei hapetu ilmassa. Kultaa esiintyy yleensä lankamaisina muodostumina ja hippuina esimerkiksi soran tai hiekan seassa.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Etelä-Afrikka, Suomi (Lemmen- ja Ivalojoki), Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kulta on muinaisten uskomusten mukaan puhdistava, parantava ja tasapainottava metalli. Se vetää puoleensa kunniaa ja omaa maskuliinisen energian (3).
MUUTA: Kultaa on pidetty jumalten metallina ja sitä on kaivettu muun muassa Mesopotamiassa ja Egyptissä jo 5000 vuotta sitten. Ensimmäiseen maailmansotaan asti valuutat pohjautuivat kullan arvoon, vielä tänä päivänäkin eri valtioiden varastoissa säilytetään 45 % koko maailman kultavarannoista. Etelä-Afrikassa tuotetaan 60 % maailman kullasta ja seuraavaksi suurimmat kullantuottajat ovat Venäjä, Kanada, Australia ja Yhdysvallat.
KUULUISUUS: Maailman ehkä kuuluisin kullasta valmistettu esine on faarao Tutankhamunin kultainen kuolinnaamio. Tämä vuodelta 1525 eaa. oleva naamio painaa noin 45 kg ja on nähtävissä Kairon egyptiläisessä museossa.
KIVIVINKKI: Kultahääpäivän kunniaksi (50 vuotta naimisissa) voi tehdä matkan rakkaan kanssa Lemmenjoelle.

Kunziitti, kuntsiitti

VÄRI: vaaleanpunainen, violetti.
KUVAUS: Yhdysvaltalaisen jalokivituntijan George Kunz’n (1856-1932) mukaan nimensä saanut kunziitti on spodumeeniryhmän huomattavin jalokivimuunnos, jonka väri johtuu mangaanista. Paineelle ja iskuille arka, päivänvaloa kestämätön kivi esiintyy kiteinä pegmatiiteissa.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Madagaskar, Yhdysvallat.
VOIMA: Korkean värähtelyn omaava kunziitti vähentää turvattomuuden tunnetta, riippuvaisuutta, maanista depressiota ja kehittää ihmistä. Kivi saattaa auttaa fyysistä kehoa palautumaan emotionaalisesta stressistä ja vahvistaa sydänlihasta (X).
MUUTA: Kunziitti on onnenkivenä oiva Skorpioni aurinkomerkille.
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan kunziitti on tehokkaimmillaan kaulakoruna tai riipuksena. Edelleen geopaattisen stressin eli maasäteilyn torjumiseksi kunziitin voi teipata kiinni matkapuhelimeen ja kunziittiheiluri on hyvä apuväline energiatukosten paikallistamisessa.

Kunziitti, keltainen

VÄRI: keltainen.
VOIMA: Keltainen kunziitti on hyvä kivi ympäristön saasteita vastaan, se ohjaa sivuun aurakentästä radioaktiivista säteilyä sekä mikroaaltoja (0).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee pitämään keltaista kunziittia solar plexuksen päällä paniikin helpottamiseksi.

Kunziitti, kirkas

VÄRI: kirkas.
VOIMA: Kirkasta kunziittia suositellaan tilanteessa, jossa sielu tuntuu olevan hukassa. Tämä kivi auttaa palaamaan hetkeen ja paikkaan, jossa sielu ”katosi” ja palauttamaan sielun takaisin omalle paikalleen (0).

Kunziitti, vihreä

VÄRI: kellertävän vihreästä smaragdin vihreään.
KUVAUS: Myös vihreänä kunziittina tunnettu hiddeniitti on spodumeeniryhmään kuuluva lasikiiltoinen ja läpinäkyvä kide, jonka väri johtuu rautapitoisesta kromista. Kiven löysi ensimmäisen kerran W.E. Hidden vuonna 1879 Yhdysvalloissa (Stony Point Mine, North Carolina).
ESIINTYMÄT: Muun muassa Brasilia ja Yhdysvallat.
VOIMA: Vihreä kunziitti on avuksi tiedon siirtämisessä korkeammilta taajuuksilta sekä emotionaalisista kokemuksista. Kivi vapauttaa lempeästi epäonnistumisen tunteesta ja tukee uusia alkuja (3,4).
KIVIVINKKI: Henkisen näkemisen kohottamiseksi kiviterapia suosittelee asettamaan vihreän kunziitin kolmannen silmän päälle hetkeksi tai lyhyen meditaation ajaksi.

Kunziitti, violetti

VÄRI: vaaleanvioletti, lila.
VOIMA: Lilan väristä kunziittia kutsutaan ’taivaalliseksi portiksi’, se on iäisyyden symboli. Tämä kivi on parhaimmillaan sielun apuna fyysisen kuoleman, siirtymisen hetkellä (7).

Kupari

VÄRI: kuparinpunainen, rusehtava, vihertävä.
KUVAUS: Läpinäkymätön perusmetalli kupari on pehmeä ja sitkeä alkuaine, jota esiintyy spiliittien yhteydessä ja hapettumisvyöhykkeissä.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Espanja, Meksiko, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Muinaisten uskomusten mukaan kupari helpottaa fyysisellä tasolla niveltulehdusta. Sen kerrotaan myös vapauttavan rajoituksia sekä stimuloivan kekseliäisyyttä ja optimismia (0).

Kuparikiisu, kalkopyriitti

VÄRI: messinginkeltainen, kirjava.
KUVAUS: Kuparikiisu eli kalkopyriitti on metallikiiltoinen, läpinäkymätön ja vihertävään vivahtava, messinginkeltainen rautakuparisulfidi, joka hapettuu kirjavaksi. Tämä kuparimineraali, joka esiintyy sekä magmaattisissa, sedimenttisyntyisissä että metamorfisissa malmeissa, sisältää yhtä paljon kuparia, rautaa ja rikkiä.
ESIINTYMÄT: Iso-Britannia, Kanada, Meksiko, Ruotsi, Saksa, Suomi (Outokumpu, Vihanti, Virtasalmi), Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kasvattaa sisäistä tietämistä, vahvistaa havaintokykyä ja auttaa luottamaan fyysisen tason näkemiseen. Suojeleva kivi, joka vapauttaa energiatukoksia. Fyysisellä tasolla suositellaan keuhkojen alueelle sekä kuumeessa (0).

Kuukivi

VÄRI: kermanvalkoinen, rusehtavan kellertävä, sinertävä, vihertävä.
KUVAUS: Kuukivi on lasisilkkikiiltoista, maitomaista ja läpikuultavaa kalimaasälpää (ortoklaasi), jota esiintyy pegmatiiteissa ja hiekoissa vierasmuotoisena tai lohkokappaleina.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Intia, Madagaskar, Meksiko, Myanmar, Norja, Sri Lanka (Meetiyagoda), Yhdysvallat.
VOIMA: Kuukivi on onnekkaan rakkauden kivi, rauhoittava ja itseään tutkiskeleva. Se avustaa tunteiden vapauttamisessa sekä selvänäköisten kykyjen kehittymisessä. Fyysisellä tasolla kuukivi liitetään ruoansulatus- ja lisääntymisjärjestelmään sekä nesteiden virtaukseen kehossa (2).
MUUTA: Valkean, silkkisen hohteen omaavan kuukiven uskottiin muinoin auttavan rakastavaisia selvittämään tulevaisuuttaan suuhun laitettuna täydenkuun aikaan. Tässä vanhassa uskomuksessa yhdistyvätkin horoskooppimerkki Ravun hallitseva planeetta eli Kuu sekä tunteellisen kuukiven feminiininen herkkyys, huolehtiva vaisto ja sympaattisuus – mainio onnenkivi siis Ravulle. Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymä kiviluettelo yhdistää kuukiven kuukaudenkivenä kesäkuuhun, kivi on myös Kalat horoskooppimerkin voimakivi. Kiinalaisessa horoskoopissa kuukivi on Sian voimakivi.
KIVIVINKKI: Kuukiveä suositellaan naisille täyden kuun aikaan esimerkiksi sormuksena, otsalla henkisten kokemusten saavuttamiseksi tai sydänchakran päällä tunteiden tasapainottamiseksi.

Kvartsi

VÄRI: kirkas ja valkoinen sekä värilliset muunnokset.
KUVAUS: Kvartsi on mineraaleista runsain, jota esiintyy sekä kivilajeja muodostavana mineraalina että korukivinä, joita ovat muun muassa ametisti, sitriini ja ruusukvartsi. Väritön, läpinäkyvä ja lasikiiltoinen kirkas kvartsi (vuorikide) esiintyy kuusikulmaisina, pyramidipintoihin päättyvinä prismoina raoissa ja onteloissa. Kvartsin nimen kerrotaan olevan peräisin kreikankielen sanasta ’krustallos’ – jää.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Kirkas kvartsi on yksi planeettamme voimakkaimmista kivistä muun muassa muotonsa vuoksi – se on ohjelmoitava kivi, joka lopettaa pahoja tapoja päänsärkyjen ohella. Kirkas kvartsi on kanavoiva kivi, joka kohottaa energian korkeimmalle mahdolliselle tasolle ja fyysisellä tasolla sitä voidaan suositella mihin vaivaan tahansa (0).

Kyaniitti

VÄRI: sininen, vihertävä.
KUVAUS: Metamorfisissa kiilleliuskeissa, gneisseissä ja kvartsiiteissa esiintyvä kyaniitti on helmiäslasikiiltoinen ja läpikuultava alumiinisilikaattimineraali, joka on saanut nimensä kreikankielisestä sanasta ’kyanos’, sininen. Kyaniitti on tunnettu myös nimellä disteeni.
ESIINTYMÄT: Brasilia (Villa Rica), Intia, Jugoslavia, Kenia (Machakos), Kiina, Mosambik, Nepal, Suomi (Koli), Sveitsi, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kyaniitti edistää kirkkautta ja ymmärrystä unien näkemisessä. Kiviterapian mukaan se kohottaa luovuutta – hyvä kivi virittäytymiseen ja meditaation yhteydessä. Kyaniitti rohkaisee puhumaan totuuksia ja fyysisellä tasolla kivi yhdistetään muun muassa kilpirauhaseen (5).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee kantamaan kyaniittia yllä kaulakoruna tai riipuksena.

Kämmereriitti

VÄRI: viininpunainen, violetti, purppura.
KUVAUS: Kämmereriitti (engl. kammererite) on hyvin harvinainen kromipitoinen klinokloorimineraali, joka kiteytyy massoja muodostaen pyramidin kaltaisten ja kuusikulmaisten kiteiden muodossa. Kämmeriitin löysi vuonna 1841 suomalainen mineralogi Nils Gustaf Nordenskiöld, joka nimesi sen tuolloin Pietarissa kaivosjohtajana toimineen August Alexander Kämmererin mukaan.
ESIINTYMÄT: Venäjä, Norja, Ruotsi, Suomi, Yhdysvallat ja viime aikoina myös Turkki sekä Intia.
VOIMA: Kämmereriitti on korkeatasoinen kivi, joka valjastaa avaimen sielun avaamiseen. Tämän kiven purppuraiset säteet auttavat yhdistämään henkisen ja fyysisen maailman, kämmereriitti voi auttaa kohoamaan ulos fyysisestä kehosta tarjoten siten mahdollisuuden nousta korkeammalle tietoisuustasolle. Näissä ajattomissa ulottuvuuksissa kokenut harjoittaja voi navigoida henkensä tietoa täynnä oleviin loputtomiin ulottuvuuksiin. Kämmereriitti saattaa siten mahdollistaa pääsyn Akaasiseen aikakirjaan, muinaiseen astraalitasoon, joka pitää sisällään totuuden elämästä ja universumista. Etäkatseluun, selkouniin ja astraaliseen muistamiseen on olemassa hyvin harvoja kiviä, jotka ovat vahvempia kuin kämmereriitti. Tämän mineraalin energiat ovat runsaimpia unimaailmassa, mikä edellyttää tietoisuuden värähtelemistä korkeammalla tasolla (6, 7, 8).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee meditoimaan tällä kivellä suoraan kolmannen silmän tai kruunuchakran päällä. Nämä yhdessä herätetyt kehon ylemmät aktivaatiopisteet mahdollistavat kyvyn nähdä kolmiulotteisen valtakunnan ohi. Tämän kiven sijoittaminen meditointihuoneeseen voi myös vaikuttaa mieleen syvästi.