Muinaisten kivien voimat: L-M eli labradoriitista muskoviittiin

Olemme koonneet sivuillemme kattavan listan kivien, kiteiden, mineraalien ja muutaman muun aineen ominaisuuksista. Kivien käytön helpottamiseksi suluissa olevat numerot viittaavat kiveä vastaavaan chakraan eli energiakeskukseen seuraavasti: (1) juurichakra, (2) sakraalichakra, (3) solar plexus, (4) sydänchakra, (5) kurkkuchakra, (6) otsachakra, (7) kruunuchakra, (0) sopii kaikkiin chakroihin, (X) chakraan yhdistäminen riippuu kiven väristä. Tutustu myös kivien puhdistamiseen, herkkyyksiin sekä käyttötapoihin muilla kivisivuillamme.

Labradoriitti

VÄRI: harmaasta mustaan, lohkopinnoilla spektrin värejä.
KUVAUS: Labradoriitti on tummanharmaata, läpinäkymätöntä, emäksisissä magmakivissä esiintyvää plagioklaasimaasälpää. Suomessa louhittavasta labradoriitista käytetään nimitystä spektroliitti.
ESIINTYMÄT: Grönlanti, Italia, Kanada (Labradorin niemimaa), Norja, Suomi (Ylämaa), Venäjä.
VOIMA: Velhon kiveksi kutsuttu labradoriitti on erittäin mystinen ja suojeleva kivi, joka auttaa oman kohtalon tunnistamista sekä yhdistää ihmisen elementtien ja universaalin energian kanssa. Kivi rauhoittaa ylivilkasta mieltä ja tuo esiin uusia ideoita. Fyysisellä tasolla kivi liitetään silmiin, aivoihin ja hormonijärjestelmään, se helpottaa stressiä ja kasvattaa kestävyyttä (4,6,7).
MUUTA: Labradoriitti on Vesimiehen horoskooppikivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee pitämään labradoriittia ananda khanda keskuksen yllä eli sydän- ja kurkkuchakran välissä.

Labradoriitti, keltainen

VÄRI: vaaleankeltainen.
VOIMA:Keltainen labradoriitti yhdistetään fyysisellä tasolla vatsan alueeseen ja solar plexus chakraan. Kivi laajentaa mentaalista kehoa tuoden mukanaan korkeampaa viisautta ja pääsyn tietoisuuden korkeammille tasoille (3,6).

Lapis latsuli

VÄRI: syvänsininen kultaisilla tai vaaleilla juovilla ja laikuilla.
KUVAUS: Lapis latsuli on läpinäkymätön, usein pyriittihiukkasia sisältävä kalsiitti- ja sodaliittimineraalien (latsuriitti) muodostama, yötaivasta muistuttava kasauma. Kiven nimi on peräisin latinankielisestä sanasta ’lapis’ (kivi) sekä persialaisesta sanasta ’lazhuward’ ja latinankielisestä sanasta ’lazulum’ (sininen tai taivas).
ESIINTYMÄT: Afganistan, Angola, Chile, Kanada, Italia, Myanmar, Pakistan, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Lapis latsuli on tunnetusti kolmatta silmää avaava kivi ja sitä suositellaan unien kanssa työskentelyyn sekä henkisille matkoille. Tämä kivi voimistaa täydellistä tietoisuutta ja valaistumista tuoden syvän rauhan. Kivi saattaa helpottaa kivuissa, eritoten migreenissä. Lapis latsuli liitetään myös luurankoon, kilpirauhaseen ja koko immuunijärjestelmään (5,6).
MUUTA: Sininen lapis latsuli on yksi horoskooppimerkki Härän, Vaa’an, Jousimiehen ja Vesimiehen onnenkivistä sekä Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelon mukaan syyskuun kuukaudenkivi ja Jupiterin planeettakivi. Kiinalaisessa horoskoopissa lapis latsuli on Puhvelin voimakivi.
KUULUISUUS: Maailmankuulu faarao Tutankhamunin kultainen naamio on koristeltu pääosin lapis latsulilla sekä karneolilla, turkoosilla ja onyksilla. Tämä vuodelta 1525 eaa. oleva kuolinnaamio on nähtävissä Kairon egyptiläisessä museossa.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee lapis latsulia jalokivieliksiirinä kielteisestä emotionaalisesta sitoutumisesta irtautumiseen.

Larimar

VÄRI: sinertävän vihreä, harmahtava.
KUVAUS: Myös sinisenä pektoliittina, delfiinikivenä ja Atlantiskivenä tunnettu larimar on läpikuultavan pehmeä, vulkaanista alkuperää oleva kalsiumsilikaatti.
ESIINTYMÄT: Bahamasaaret, Dominikaaninen tasavalta.
VOIMA: Eteerisen oloinen larimar on melko uusi tuttavuus parantavien kivien perheessä. Se avaa uusille ulottuvuuksille, säteilee rakkautta ja kohottaa tyyneyden olotilaan. Larimar tasapainottaa kehon ja sielun uusille värähtelyille, stimuloi luovuutta ja tuo esiin lapsenomaista, luonnollista leikkisyyttä. Fyysisellä tasolla tämä kivi edesauttaa itsensä parantamista, vapauttaa energiatukoksista rintakehän alueella ja on myös mainio työkalu vyöhyketerapiassa (4,5).
KIVIVINKKI: Maahan asetettuna larimar harmonisoi kiviterapian mukaan maan energioita ja torjuu maasäteilyä.

Latsuliitti

VÄRI: taivaansinisestä syvään yönsiniseen.
KUVAUS: Pegmatiiteissa ja kvartsijuonissa esiintyvä latsuliitti on harvinainen, lasimaisen hohteen omaava, kidejärjestelmältään monokliininen alumiinifosfaatti. Sen nimi on peräisin arabiankielisestä sanasta ’azul’ (taivas) sekä kreikankielisestä sanasta ’lithos’ (kivi).
ESIINTYMÄT: Brasilia, Italia, Itävalta, Kanada (Yukon), Pakistan, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan latsuliitti auttaa löytämään totuuden lempeällä tavalla. Se keventää ja tyynnyttää mieltä sekä rauhoittaa yliaktiivista olemusta (6).

Lepidoliitti, lyijykiille

VÄRI: väritön, vaaleanvioletista harmaaseen, vaaleanpunainen.
KUVAUS: Helmiäiskiillon omaava lepidoliitti on litiumpitoinen mineraali, joka esiintyy suomuina tai suomukasautumina usein muiden litiummineraalien kanssa. Lepidoliitin nimi on peräisin kreikankielisistä sanoista ’lepidion’ (suomu) ja ’lithos’ (kivi).
ESIINTYMÄT: Afganistan (Nuristan), Argentina, Brasilia (Minas Gerais), Kanada, Madagaskar, Meksiko, Namibia (Karibb), Norja, Ruotsi, Saksa (Bavaria), Suomi, Tsekki (Bohemia), Venäjä, Yhdysvallat, Zimbabwe.
VOIMA: Lepidoliitti on rauhoittava ja tyynnyttävä mineraali yliaktiiviselle mielelle, se tuo tasapainoa j a vähentää stressiä. Emotionaalisella tasolla lepidoliitti auttaa vapautumaan muiden ihmisten vaikutusten alaisuudesta, se vahvistaa omaa tilaa. Lepidoliittiin liitetään myös terveet hiukset ja mineraali edistää lääketieteen opintoja (1).
MUUTA: Lepidoliitti kasvattaa Vaaka horoskooppimerkille ominaisia myönteisiä energioita.
KIVIVINKKI: Lepidoliitti tyynyn alla helpottaa unihäiriöissä ja tietokoneen läheisyydessä kivi taasen imee itseensä haitallista säteilyä. Lepidoliitin sanotaan myös olevan hyvä kivi liikeneuvotteluissa, se luo avoimen ja luotettavan ilmapiirin.

Lydiitti, basaniitti

VÄRI: ruskeanpunainen, harmaa, musta.
KUVAUS: Lydiitti eli Lyydian kivi eli piiliuske eli basaniitti eli musta jaspis on hienokiteisestä kvartsista eli kalsedonista koostuva kova ja hauras kivilaji.
ESIINTYMÄT: Keski-Eurooppa.
VOIMA: Sametinmustaa lydiittiä suositellaan käyttämään varovaisesti kristallipallon tavoin – se saattaa viedä nopeasti toisille tietoisuuden tasoille tuoden mukanaan ennusunia ja näkyjä (6,7).

Lyijyhohde, galeniitti

VÄRI: lyijynharmaa.
KUVAUS: Voimakkaasti metallinkiiltoinen, läpinäkymätön lyijysulfidi, jonka kiteet ovat kuutioita tai oktaedreja, sälpämäisiä, rakeisia massoja. Plinius, roomalainen luonnontieteilijä, käytti nimitystä galena kuvaamaan lyijyhohdetta.
ESIINTYMÄT: Australia, Englanti, Italia, Itävalta, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Tsekki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Lyijyhohde eli galeniitti on harmonian kivi, joka tuo tasapainoa kaikilla tasoilla, se on maadoittava ja keskittävä. Lyijyhohde on erinomainen kivi lääkäreille, homeopaateille tai herbalisteille, sillä se avustaa kokonaisvaltaista parantamista sekä rohkaisee tutkimaan. Fyysisellä tasolla lyijyhohde vähentää kaasujen keräytymistä ja purkautumista sekä tehostaa seleenin ja sinkin imeytymistä kehoon (1).

Maasälpä

VÄRI: Maasälvät itsessään ovat värittömiä, eri muunnosten värit tulevat epäpuhtauksista.
KUVAUS: Maasälpä on yleisin kivilajeja muodostava hohkasilikaattimineraaliryhmä, johon kuuluu lukuisia eri mineraaleja ja muunnoksia. Maasälvät jaetaan kahteen eri alaryhmään niiden kemiallisen koostumuksen perusteella: kalimaasälvät ja plagioklaasit. Maasälpiä ovat muun muassa labradoriitti ja kuukivi.
ESIINTYMÄT: Noin 60 % maankuoresta.
VOIMA: Kiviterapian mukaan maasälvät auttavat irtautumaan vanhasta ja asettamaan uusia päämääriä. Ne kohottavat itsetietoisuutta sekä tervettä rakkautta itseään kohtaan (X).

Magnesiitti

VÄRI: valkoinen, harmaa, kellertävä, ruskea.
KUVAUS: Kalsiittia ja dolomiittia muistuttava magnesiitti on lasikiiltoinen tai kiilloton, läpikuultava tai läpinäkyvä karbonaattimineraali, joka esiintyy sangen vaihtelevan muotoisena ja kokoisena malmeissa tai kivien rakotäytteenä.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Italia, Itävalta, Korea, Kreikka, Puola, Tsekki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Syvän rauhan meditaatioon ja rentoutumiseen tuova magnesiitti auttaa tunnistamaan alitajuisia ajatuksia sekä tuomaan pintaan mahdollisia itsepetoksen muotoja. Fyysisellä tasolla magnesiitti liitetään muun muassa luihin ja hampaisiin sekä päänsärkyihin (4,6).
KIVIVINKKI: Sydänchakran ylle asetettuna magnesiitti avaa sydänkeskusta ja kohottaa sydämellistä rakkautta, myös omaa itseään kohtaan.

Magnetiitti

VÄRI: raudanmusta, rusehtavanharmaa.
KUVAUS: Magnetiitti on magneettinen, metallikiiltoinen ja läpinäkymätön, erittäin rautapitoinen mineraali, jonka kidejärjestelmältään kuutiolliset kiteet ovat yleensä oktaedereja.
ESIINTYMÄT: Intia, Italia, Itävalta, Kanada, Meksiko, Romania, Ruotsi, Suomi (Raajärvi), Yhdysvallat.
VOIMA: Magneettisen ominaisuutensa ansiosta magnetiitti omaa voimakkaan positiivinen-negatiivinen vastakkaisuuden, joka osaavan hoitajan käsissä tasapainottaa sähkömagneettista kenttää eli auraa sekä meridiaaneja. Psykologisella tasolla tämä kivi on omiaan karkottamaan kaikkia kielteisiä tunteita, kuten pelkoa, raivoa, surua tai sairaalloista kiintymystä tuoden myönteisiä ominaisuuksia pintaan (1).
MUUTA: Horoskooppimerkeistä Neitsyt, Kauris ja Vesimies saavat voimaa tästä kivestä.
KIVIVINKKI: Magnetiitti asetettuna sängyn jalkopäätyyn saattaa vähentää öisin esiintyviä kramppeja.

Maisemajaspis

VÄRI: beigestä ruskeaan.
KUVAUS: Kalsedoniryhmään kuuluvassa maisemajaspiksessa on vaaleammalla pohjalla erilaisista epäpuhtauksista muodostuvia maisemia tai näkymiä muistuttavia kuvioita.
VOIMA: Maisemajaspis yhdistetään jalokiviterapiassa kellertävien ja rusehtavien sävyjensä vuoksi keskittymiseen ja keskittämiseen. Se luo mukavuuden tunnetta ja haihduttaa pelkoja. Kivi liitetään myös vahvasti planeettamme tietoisuuteen ja sen hyvinvoinnista ylläpitämiseen (3).

Maitokvartsi, lumikvartsi

VÄRI: valkoinen.
KUVAUS: Lumi- eli maitokvartsi on yksi kvartsin yleisimpiä muunnoksia. Se esiintyy maitomaisen sameana monien kivilajien päämineraalina sekä kalliorakojen täytteenä.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Brasilia, Englanti, Kreikka, Madagaskar, Namibia, Saksa, Venäjä ja Yhdysvallat.
VOIMA: Maitokvartsi omaa vuorikidettä hieman hitaampaa, mutta lempeämpää energiaa. Se puhdistaa kielteisyyttä ajatuksista ja tunteista, maitokvartsi on avuksi myös rajoituksista irtipäästämisessä (7,0).

Malakiitti

VÄRI: vihreä.
KUVAUS: Malakiitti on tiivistä, munuaismaisina massoina esiintyvää, voimakkaan vihreää ja raitaista mineraalia, jota syntyy kuparimalmien muuttumistuloksena. Malakiitti on saanut nimensä kreikankielen sanasta ’malakos’, joka tarkoittaa pehmeää. Hiontakovuusasteikolla malakiitti onkin keskikovaa ja sen ansiosta se on suosittu koriste-esineiden raaka-aine.
ESIINTYMÄT: Australia, Kauko-Itä, Kongon tasavalta, Kreikka, Namibia, Romania, Venäjä, Zambia.
VOIMA: Malakiitti on onnekkaan rahan kivi ja se auttaa unen saannissa, astmassa sekä synnytyksessä. Tämä tunteellinen kivi maadoittaa henkistä energiaa planeettaamme ja kiven uskotaankin olevan yksi uuden vuosituhannen merkittävimmistä terapeuttisista kivistä (4).
MUUTA: Egyptiläiset aloittivat malakiitin kaivamisen jo 4000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, kiven uskottiin suojelevan mustaa magiaa sekä noituutta vastaan. Malakiittijauhetta käytettiin Egyptissä faaraoiden aikaan myös maalauksissa ja kosmetiikassa. Suomen Kultaseppien Liitto ry:n mukaan malakiitti on joulukuun kuukaudenkivi ja tämä kivi liitetään horoskoopeissa Härkään, Skorpioniin, Jousimieheen ja Kauriiseen. Malakiitin sanotaan myös olevan hyvä voimakivi Martta nimisille naisille ja Markku nimisille miehille.
KIVIVINKKI: Hiottua malakiittipalloa voi käyttää kristallipallon tavoin katsomiseen, jolloin se saattaa kuljettaa muihin maailmoihin, sisäisiin tai ulkoisiin. Malakiittisauva on myös tehokas työväline esimerkiksi vyöhyketerapiassa käytettynä.

Markasiitti

VÄRI: vaalea messinginkeltainen, kullanrusehtava.
KUVAUS: Markasiitti on metallikiiltoinen ja läpinäkymätön rautasulfidi, jonka levymäiset tai pylväsmäiset kiteet muodostavat kampamaisia tai keihäsmäisiä kasaumia. Markasiitti sekoitetaan usein pyriittiin – markasiitti on kuitenkin hieman vaaleampaa. Se erotettiin omaksi mineraalikseen vasta vuonna 1814.
ESIINTYMÄT: Bolivia, Chile, Englanti, Kiina, Meksiko, Peru, Ranska, Romania, Saksa, Tsekki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Markasiitti on erinomainen energiasuoja, se torjuu kielteistä energiaa monella eri tasolla: saasteita, melankoliaa, turhautumista, väsymystä… (1,3).
MUUTA: Markasiitti on yksi Leijona horoskooppimerkin onnenkivistä.

Meripihka

VÄRI: kullanruskea, hunajankeltainen, vihertävä.
KUVAUS: Meripihka on orgaanisesti syntynyttä, miljoonia vuosia sitten kasvaneiden havupuiden fossiilista eli kivettynyttä pihkaa. Se sisältää erilaisia hartseja, meripihkahappoa ja eteerisiä öljyjä, toisinaan sulkeumina jopa hyönteisiä tai puunkappaleita.
ESIINTYMÄT: Dominikaaninen tasavalta, Hollanti, Iso-Britannia, Italia, Latvia, Liettua, Myanmar, Puola, Romania, Venäjä, Viro, Yhdysvallat.
VOIMA: Meripihka omaa vahvan yhteyden maahan ja se on voimakas parantaja sekä puhdistaja kaikilla tasoilla. Meripihka on yliaktiivisuuden ja stressattujen hermojen rauhoittaja, se löytää huumoria ja iloa sekä stimuloi älykkyyttä. Fyysisellä tasolla meripihka täyttää kehon aurinkoisella elämänvoimalla ja imee pois kielteistä energiaa, kuten sairauksia ja kipuja (2).
MUUTA: Meripihkaa suositellaan länsimaisessa astrologiassa erityisesti Ravulle. Sitä ehdotetaan myös voimakiveksi naisille nimeltään Anne.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee käyttämään meripihkaa ranteessa tai kaulan alueella, se kutsuu onnea luokseen.

Mikrokliini

VÄRI: värittömästä valkoiseen, keltainen, vihreä, sininen.
KUVAUS: Kalimaasälpäryhmään kuuluva mikrokliini on muun muassa graniiteissa, gneisseissä ja pegmatiiteissa esiintyvä yleinen kivilajimineraali. Sinivihreä amatsoniitti on helposti tunnistettava mikrokliini.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Madagaskar, Mosambik, Namibia, Venäjä, Yhdysvallat, Zimbabwe.
VOIMA: Ymmärtämistä selkeyttävän mikrokliinin sanotaan stimuloivan ajatuksen kirkkautta ja kohottavan yhteistyökykyä. Fyysisellä tasolla se liitetään silmien ongelmiin ja kuumeen alentamiseen, kiviterapian mukaan se helpottaa myös synnyttämistä (X).

Mokaiitti, Australian jaspis

VÄRI: punainen, jossa kellertäviä ja vaaleita juonia.
KUVAUS: Mokaiitti eli Australian jaspis (engl. moukaite, mookite, mookalite tai mookarite) on saanut nimensä paikasta, josta kiveä alunperin löydettiin: Mooka Creek. Paikallisten mukaan aboriginaalien sana ’mooka’ tarkoittaa juoksevia vesiä. Kiven geologinen nimi on Windalia radiolarite.
ESIINTYMÄT: Australia.
VOIMA: Aboriginaalien voimakivi eli Australian jaspis on rohkaiseva kivi, joka kohottaa haluja uusiin kokemuksiin antaen samalla rauhallisen olotilan niiden kohtaamiseen. Fyysisellä tasolla tämä kivi vahvistaa kiviterapian mukaan immuunijärjestelmää ja puhdistaa verta (1,3).

Moldaviitti

VÄRI: tummanvihreä, pullonvihreä.
KUVAUS: Moldaviitti on läpinäkyvä tektiitti eli lasimeteoriitti, joiden syntytapaa ei tunneta tarkasti – tektiitit ovat kemialliselta koostumukseltaan silikaattilasia poiketen siten sekä meteoriiteista että kivilajilaseista. Moldaviitti on saanut nimensä Moldau-joen mukaan.
ESIINTYMÄT: Saksa, Tsekki.
VOIMA: Moldaviitti kanavoi ulottuvuuksien välisiä yhteyksiä ja suodattaa tärkeitä muutoksia elämässä – se on yksi voimakkaimmista uuden ajan kivistä. Moldaviitti kuljettaa ajassa, sallii pääsyn henkiseen tietoon ja saattaa jopa kohottaa tietoisuuden tasoa (4).
KIVIVINKKI: Kiviterapiassa moldaviittia käytettäessä on tärkeää maadoittaa itsensä kiven käytön jälkeen, moldaviitti on todella korkean värähtelyn omaava kivi. Boji kivet maadoittavat moldaviitin käytön jälkeen lempeästi ja kirkas kvartsi eli vuorikide taasen tasapainottaa moldaviitin vaikutuksia.

Morganiitti

VÄRI: lohenpunaisesta lähes violettiin.
KUVAUS: Morganiitti on vaaleanpunainen, kirkas ja läpinäkyvä jaloberylli, joka saa värinsä mangaanista. Nimensä kivi on saanut vasta vuonna 1911 amerikkalaisen pankkiirin mukaan (John Pierport Morgan 1837-1913), jota ennen se tunnettiin englanniksi nimellä ’vorobevite’ .
ESIINTYMÄT: Brasilia, Italia, Madagaskar, Meksiko, Namibia, Pakistan, Yhdysvallat, Zimbabve.
VOIMA: Morganiitti kohottaa sisaruutta, tasapainottaa tunteita ja parantaa eron aiheuttamia haavoja. Kivessä on myös voimakas rakkauden energia, se houkuttelee rakkautta puoleensa ja auttaa säilyttämään sekä ylläpitämään sitä (4).

Muskoviitti

VÄRI: väritön tai vaaleanpunainen, hopeanharmaa, ruskea, vihreä, violetti, kellertävä, punainen, valkoinen.
KUVAUS: Helmiäismäinen, hopealle vivahtavan metallikiillon omaava muskoviitti esiintyy yleensä epämääräisesti rajautuneina kiillelevyinä varsinkin graniiteissa ja graniittipegmatiiteissa.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Itävalta, Sveitsi, Tsekki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Tämä mystinen kivi omaa voimakkaan yhteyden enkeleihin ja se kohottaa tietoisuutta omasta korkeammasta itsestä. Muskoviitti karkoittaa epävarmuutta, raivoa ja stressiä, se auttaa katsomaan iloisena tulevaisuuteen (X).
MUUTA: Muskoviitti on yksi horoskooppimerkki Leijonan onnenkivistä.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee muskoviittia maanjäristysalueille sillä se helpottaa lempeästi maan jännitystiloja.