Muinaisten kivien voimat: S eli safiirista sypriiniin

Olemme koonneet sivuillemme kattavat listat kivien, kiteiden, mineraalien ja muutaman muun aineen ominaisuuksista. Kivien käytön helpottamiseksi suluissa olevat numerot viittaavat kiveä vastaavaan chakraan eli energiakeskukseen seuraavasti: (1) juurichakra, (2) sakraalichakra, (3) solar plexus, (4) sydänchakra, (5) kurkkuchakra, (6) otsachakra, (7) kruunuchakra, (0) sopii kaikkiin chakroihin, (X) chakraan yhdistäminen riippuu kiven väristä. Tutustu myös kivien puhdistamiseen, herkkyyksiin sekä käyttötapoihin muilla kivisivuillamme.

Safiiri

VÄRI: useita eri värejä ja väritön.
KUVAUS: Kirkas ja läpinäkyvä safiiri on korundiryhmään kuuluva todella kova jalokivi, jota esiintyy erilaisissa hiekoissa ja joissakin magmakivissä. Kaikki korundit, jotka eivät ole punaisia (rubiini), ovat safiireja. Kiven eri värimuunnokset johtuvat rauta ja titaani epäpuhtauksista.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Intia (Kashmir), Kambodza, Kenia, Kiina, Myanmar (Mogok), Nigeria, Sri Lanka, Thaimaa, Tsekki, Yhdysvallat (Montana).
VOIMA: Safiiri tunnetaan viisauden kivenä, jokaisella eri värisävyllä on oma erityinen viisautensa. Safiiri motivoi myös päämääriin, vahvistaa uskollisuutta ja on erittäin henkinen kivi (X).
MUUTA: Kiinalaisessa horoskoopissa safiiri on Jäniksen ja Vuohen voimakivi.
KUULUISUUS: Näyttelijä Jean Harlow keräsi safiireita. Yksi hänen tunnetuimmista koruistaan oli kihlasormus, jossa oli 150:n karaatin painoinen pyöröhiottu safiiri. Hän kantoi korua sormessaan viimeisessä elokuvassaan ”Saratoga” vuonna 1937.
KIVIVINKKI: Kiviterapiassa safiiria suositellaan käytettäväksi kosketuksissa ihon kanssa esimerkiksi sormuksena sormessa.

Safiiri, keltainen

VÄRI: keltaisen eri sävyt.
KUVAUS: Safiirin keltainen väri on peräisin raudasta.
VOIMA: Keltainen safiiri stimuloi älykkyyttä ja parantaa keskittymiskykyä. Kivi houkuttelee puoleensa myös vaurautta ja onkin oiva ansioiden kasvattaja esimerkiksi kassalippaassa säilytettynä (3).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelossa keltainen safiiri on Merkuriuksen ja oranssinkeltainen Venuksen planeettakivi. Hindujen veda-astrologiassa keltainen safiiri liitetään Jupiteriin.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee keltaista safiiria jalokivieliksiirinä myrkkyjen poistamiseen kehosta.

Safiiri, musta

VÄRI: musta.
VOIMA: Mustan safiirin voima on jalokiviterapian mukaan suojeleva ja keskittävä, se edistää luottamusta omaan vaistoon (6,7).
MUUTA: Musta safiiri on yksi edullisimmista safiireista.

Safiiri: Padparadscha

VÄRI: hienostunut oranssin ja vaaleanpunaisen yhdistelmä.
KUVAUS: Erittäin harvinainen safiiri, jonka väri on peräisin pienistä määristä kromia, rautaa ja vanadiinia. Kiven nimi tulee singalinkielisestä sanasta ’padma radschen’, joka tarkoittaa lootuksenkukan väristä.
ESIINTYMÄT: Madagaskar, Sri Lanka, Tansania (Tunduru), Vietnam (Quy Chau).
VOIMA: Tämä äärimmäisen lempeä kivi vapauttaa hellästi jännittyneisyyttä ja pelkoja sekä kohottaa taitoa pitää hyvää huolta omasta itsestään kaikilla tasoilla (2).
MUUTA: Padparadscha safiiri on yksi maailman arvokkaimmista jalokivistä. Eräs jalokivikauppias sanoo näin:”Aito, oikea ja alkuperäinen Sri Lankan padparadscha on harvinaisempi kuin aito Kashmirin safiiri tai Burman rubiini, puhumme todellisesta Rembrandtista jalokivien keskuudessa.”

Safiiri, pinkki

VÄRI: vaaleanpunaisen eri sävyt.
KUVAUS: Tämä korundi saa värinsä pienistä määristä kromia.
VOIMA: Pinkki safiiri on nopea kivi toimimaan, se kutsuu magneetin lailla elämään kaikkea sitä, mikä auttaa kiven kantajaa kehittymään. Kivi sallii myös antautumisen toiselle kaiken hyväksi ja opettaa luottamusta muihin ihmisiin (1,4).
MUUTA: Pinkkiä safiiria pidetään myös syyskuun voimakivenä.

Safiiri, purppura

VÄRI: tumma violetti.
KUVAUS: Violetti väri safiirissa on peräisin vanadiinipitoisuuksista.
VOIMA: Purppuran värinen safiiri on tehokas herättäjä, se stimuloi näkemyksiä ja on sangen rauhoittava kivi emotionaalisesti epävakaille ihmisille (7).
MUUTA: Arkkienkeli Tzadkiel liitetään purppuran väriseen safiiriin.
KIVIVINKKI: Tämä kivi on myös hyvä meditaatiokivi jalokiviterapian mukaan.

Safiiri, sininen

VÄRI: vaaleansinisestä syvään indigonsiniseen.
KUVAUS: Safiireista suosituin ja tunnetuin on sininen safiiri, jonka värin aiheuttavat pienet pitoisuudet rautaa ja titaania.
VOIMA: Sininen safiiri on suojeleva kivi, joka perinteisesti yhdistetään puhtauteen ja henkiseen totuuteen. Tämä rauhoittava kivi auttaa itsensä ilmaisemissa sekä totuuden puhumisessa ja tietoisuuden kohottamisessa (5,6).
MUUTA: Kreikkalaisen jumaltaruston Apollolle pyhitetty sininen safiiri on syyskuun onnenkivi, joka on saanut nimensä kreikankielen sanasta ’sappheiros’, sininen. Horoskooppimerkki Neitsyen elämää ja asioita arvioiva analyyttinen luonne saa tukea tältä jalokiveltä, joka mahdollistaa totuudellisen itseilmaisun ja lisää mielen rauhaa sekä tyyneyttä. Sininen safiiri tunnetaan myös Härän sekä Vaa’an horoskooppikivinä ja Jupiterin planeettakivenä. Hindujen veda-astrologiassa sininen safiiri liitetään Saturnukseen.
KUULUISUUS: Ivana Trump Mazzuchellin uusimpaan kihlasormukseen on lontoolainen jalokiviseppä Laurence Graff istuttanut arvokkaan ja arvostetun sinisen Kashmir safiirin.

Safiiri, tähtisafiiri

VÄRI: eri värejä.
KUVAUS: Tähtisafiiri on pyöröhiottu safiiri, jossa esiintyy asterismia eli tähti-ilmiötä. Tämä ilmiö muodostuu pienten neulamaisten rutiilisulkeumien heijastaessa valoa. Safiireilla tähtikuvio on yleensä kuusisakarainen, mutta myös harvinaisia kaksitoistasakaraisia kuvioita on olemassa.
VOIMA: Tähtisafiirin mahtava vetovoima kutsuu itsensä syvyyksiin ja kivellä on myös kyky avata intuitiota (7).
MUUTA: New Yorkissa sijaitsevassa museossa (Museum of Natural History) on näytteillä ’Star of India’ niminen tähtisafiiri, jonka paino on 563 karaattia. Tämän ilmeisesti maailman suurimman hiotun tähtisafiirin omisti myös näyttelijätär Mary Pickford (1892-1979) aikoinaan.
KUULUISUUS: Yhdysvaltalainen näyttelijätär Joan Crawford (1905-1977) rakasti safiireita. Yksi hänen suosikkikoruistaan oli rannekoru kolmella tähtisafiirilla, joiden painot olivat 73.15 karaattia, 63.61 karaattia ja 57.65 karaattia. Hän sai myös toiselta aviomieheltään kihlasormuksen, jossa oli 70:n karaatin tähtisafiiri.

Safiiri, valkoinen

VÄRI: kirkas
VOIMA: Valkoinen, kirkas safiiri omaa todella puhtaan ja pelottoman energian. Tätä suojelevaa kiveä suositellaan esteiden poistamiseen omalta henkiseltä polulta, se auttaa pääsemään käsiksi omiin mahdollisuuksiin ja elämän tarkoitukseen (0).
MUUTA: Valkoinen safiiri on suosittu briljantin timantin vaihtoehto koruissa.
KUULUISUUS: Prinssi Charles antoi prinsessa Dianalle kihlasormuksen, jossa oli valkoinen safiiri.

Safiiri, vihreä

VÄRI: vihreä.
KUVAUS: Safiirin vihreä väri on peräisin raudasta.
VOIMA: Vihreä safiiri kehittää sisäistä ja ulkoista näkemystä sekä unien muistamista. Tämä kivi kohottaa myös myötätuntoa ja ymmärrystä muiden yksilöllisistä ominaisuuksista ihmisten eri uskomuksia kunnioittaen (4).
MUUTA: Arkkienkeli Rafael liitetään vihreän väriseen safiiriin.

Sammalakaatti

VÄRI: vihreä, sininen, kellertävä, vaalea.
KUVAUS: Sammalakaatti on väritön, läpikuultava kalsedoni, jossa kloriittisulkeumat muodostavat sammalta muistuttavia vihreitä haaraumia maidonvalkoisella taustalla.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa, muun muassa Australia, Intia ja Yhdysvallat.
VOIMA: Sammalakaatti omaa vahvan yhteyden luontoon, se virkistää sielua ja sisäistä kauneutta. Tämä tasapainottava kivi sopii uusiin alkuihin, se houkuttelee luokseen vaurautta sekä kohottaa itsetuntoa pelkoja karkoittaen. Fyysisellä tasolla sammalakaatti on kivi, joka nopeuttaa toipumista (3,4).
MUUTA: Vihreäkuvioinen sammalakaatti omaa vahvan yhteyden luontoon, se virkistää sielua ja inspiroi sisäistä kauneutta – vahvistava kivi siis horoskooppimerkki Ravulle! Muutoin tämä Neitsyt horoskooppimerkillekkin sopiva kivi on oiva vetämään puoleensa uusia ystäviä ja salaisia aarteita.
KIVIVINKKI: Sammalakaattia suositellaan kodin viherkasvien ruukkuihin ja jopa puutarhaan aseteltavaksi. Sammalakaatti on myös sangen hyödyllinen kivi ihmisille, jotka työskentelevät maatalouden tai kasvitieteiden parissa.

Sanidiini

VÄRI: kirkas.
KUVAUS: Kalimaasälpien ryhmään kuuluva sanidiini on lasimaisen kirkas ortoklaasi.
ESIINTYMÄT: Myanmar, Saksa, Sri Lanka.
VOIMA: Sanidiini opettaa irtautumaan toistuvista, kielteisistä toimintamalleista ja ajatuskuvioista tarjoten uusia ratkaisuja vanhojen kaavojen sijaan (3).

Sardi

VÄRI: punaruskea.
KUVAUS: Sardi on punaruskeaa kalsedonia, jonka nimi on peräisin kreikan- ja latinankielisistä sanoista, jotka kuvasivat Turkin pääkaupunkia Lydian valtakunnassa muinaisessa Vähä-Aasiassa.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Madagaskar, Sri Lanka (Ratnapura), Yhdysvallat (Kalifornia).
VOIMA: Sardi liitetään kiviterapiassa sensuelliin rakkauteen, suojeluun ja rohkeuteen sekä synnyttämisen mahdollistamiseen (2).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymän kiviluettelon mukaan sardi on Skorpionin horoskooppikivi.
KUULUISUUS: Sardi mainitaan muun muassa Mooseksen kirjassa kristittyjen Raamatussa.

Sardonyksi, sardoniksi, sardonyksakaatti

VÄRI: punaisenruskea valkoisilla tai mustilla raidoilla.
KUVAUS: Sardonyksi on piilokiteinen kvartsi, yksi akaatin muunnos.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Intia, Madagaskar, Sri Lanka, Tsekki, Uruguay, Venäjä (Ural), Yhdysvallat (Florida, Texas).
VOIMA: Kiviterapiassa sardonyksia suositellaan onnellisen ja kestävän avioliiton sekä ystävyyssuhteiden ylläpitämiseen, kivi houkuttelee puoleensa hyvää onnea. Fyysisellä tasolla sardonyksi liitetään keuhkoihin ja luihin sekä muun muassa solujen aineenvaihduntaan (1,2).
MUUTA: Sardonyksakaatti on yksi Neitsyen horoskooppikivistä.
KUULUISUUS: Huhujen mukaan Elisabet I antoi Essexin jaarlille kultaisen sardonyksisormuksen muistoksi.
KIVIVINKKI: Muinaisten uskomusten mukaan yksi sardonyksi omakotitalon jokaisen kulman, ikkunan ja oven luona ehkäisevät rikoksia.

Savukvartsi

VÄRI: ruskea, harmaa tai musta.
KUVAUS: Savukvartsi on kvartsiryhmään kuuluva läpikuultava mineraali, jota esiintyy eritoten metamorfisissa kivilajeissa, kuten graniitissa ja gneississä. Värin uskotaan johtuvan radioaktiivisuudelle altistumisesta. Nykyään markkinoilla olevat savukvartsit on luultavimmin käsitelty värin parantamiseksi jollain tavoin.
ESIINTYMÄT: Australia (Victoria), Brasilia (Rio Doce), Intia, Kanada (Ontario), Madagaskar, Saksa, Skotlanti, Suomi, Sveitsi, Venäjä (Siperia), Yhdysvallat.
VOIMA: Savukvartsi vapauttaa kiviterapian mukaan masennuksesta ja jännityksestä. Se tuo ihmisen maanpinnalle ja tasapainottaa seksuaalista energiaa. Fyysisellä tasolla savukvartsi on avuksi alavatsaan, lantion seutuun ja jalkoihin liittyvissä ongelmissa. Kiven sanotaan helpottavan myös kramppeja, vahvistavan selkää ja hermoja (1,3).
MUUTA: Savukvartsin lämmin rusehtava sävy, joka vaihtelee lähes läpikuultavasta melkein mustaan, on omiaan tuomaan tasapainoa ja maadoitusta idealistiselle ja rauhaa rakastavalle Vaaka horoskooppimerkille. Horoskooppimerkeistä myös Kauris saa voimaa tästä kivestä.
KIVIVINKKI: Jalokiviterapiassa savukvartsi suositellaan asettamaan juurichakran alueelle tai istumaan hetki hiljaa kivikide molemmissa käsissä stressin karkoittamiseksi.

Scheeliitti

VÄRI: valkoinen, joskus myös kellertävän, vihreän, ruskean tai oranssin sävyjä.
KUVAUS: Läpikuultava scheeliitti on rasva- tai lasikiiltoinen wolframmalmimineraali. Nimensä se on saanut ruotsalaisen kemistin mukaan (Carl Wilhelm Scheele 1742-1786). Scheeliittiä käytetään harvoin korukivenä sen pehmeyden vuoksi, mutta se on suosittu keräilijöiden keskuudessa harvinaisuutensa ja kauneutensa ansiosta.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Englanti (Cornwall), Italia, Kanada (Yukon), Kiina, Meksiko, Ranska, Ruotsi, Sri Lanka, Suomi (mm. Ylöjärvi), Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan scheeliitti kohottaa sisäistä näkemystä ja sitä suositellaan myös astraalimatkoille päämäärien päättämiseksi. Se stimuloi feminiinistä energiaa ja se onkin hyödyksi liiallisen maskuliinisen energian tasapainottamiseksi. Scheeliitti harmonisoi sisäistä itseä yhdistäen persoonallisuuden korkeamman minän kanssa. Fyysisellä tasolla kiveä suositellaan alaselän ongelmiin, se tarjoaa myös myönteistä energiaa miehen sukuelinten alueille (3).
MUUTA: Kiinan keskiosista Sichuan maakunnasta löytyvät kullanoranssit scheeliittikiteet houkuttelevat keräilijöitä tulisella ulkonäöllään. Näiden kivien puhdas energeettinen värähtely auttaa uskomusten mukaan olemaan ajoissa eri projektien valmistumisessa (2).

Seeprajaspis

VÄRI: harmaanvihertävästä tummanvihreään vaaleilla raidoilla.
KUVAUS: Kalsedoniryhmään kuuluva jaspiksen muunnos.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Vihreän sävynsä ansiosta seeprajaspiksen uskotaan rauhoittavan tunteita. Se on yleisparantava kivi, joka kiviterapian mukaan helpottaa depressiota ja tasapainottaa ailahtelevaista mieltä (4).

Seleniitti

VÄRI: kirkkaan valkoinen.
KUVAUS: Seleniitti on huokoista, läpikuultavaa kalsiumsulfaattia. Kristallien muodostuessa kuivissa aavikko-olosuhteissa kiteiden väliin saattaa jäädä hiekkaa, jolloin seleniittiä kutsutaan muotonsa vuoksi aavikkoruusuksi.
ESIINTYMÄT: Englanti, Itävalta, Kreikka, Meksiko, Puola, Ranska, Saksa, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Hienovaraisen värähtelyn omaava seleniitti lisää joustavuutta ja helpottaa päätösten tekoa. Seleniitti on myös kirkkauden kivi, joka fyysisellä tasolla vahvistaa muun muassa selkärankaa (7).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee asettamaan seleniittejä pitkin asuntoa suojaavan energiaverkon aikaansaamiseksi.

Selestiitti, selestiini

VÄRI: valkoinen, vaaleansininen.
KUVAUS: Läpinäkyvä ja -kuultava strontiummalmimineraali, joka esiintyy tyypillisesti kyhmyisinä sedimenttipatjoina evaporiittikerrostumissa. Vaikka kivi on yleensä väritön, on nimen alkuperä kuitenkin latinankielisessä sanassa ’caelestis’ (taivaallinen) eräiden kiteiden kauniista vaaleansinisestä sävystä johtuen.
ESIINTYMÄT: Egypti, Englanti (Gloucestershire), Italia (Sisilia), Kanada (Ontario), Madagaskar (Majunga), Meksiko, Ranska, Saksa, Tunisia, Yhdysvallat (Ohio).
VOIMA: Selestiitti selventää puhetta ja itsensä ilmaisemista, se on erittäin henkinen kivi. Mentaalisella tasolla selestiitti rauhoittaa ja terävöittää mieltä, se on myös hyvä kivi unien muistamiseen (5,7).
MUUTA: Horoskooppimerkki Vesimies saa voimaa tästä kivestä.
KIVIVINKKI: Iso selestiittipala halutussa huoneessa pidettynä kohottaa kyseisen huoneen värähtelyjä. Selestiitti on myös luovana kivenä todella hyvä taiteille.

Septaria

VÄRI: keltainen, punertavanruskea, valkoinen, kirkas.
KUVAUS: Septaria on yhdistelmä keltaista kalsiittia, ruskeaa aragoniittia, harmaata kalkkikiveä ja kirkasta tai valkoista bariittia. Kiven nimi tulee latinankielisestä sanasta ’septum’ (jakaa, osittaa), jolla viitataan juuri kiven muodostumiseen eri osista. Septaria on harvinainen kivi, jonka syntyprosessi 50-70 miljoonaa vuotta sitten on edelleen mysteeri.
ESIINTYMÄT: Madagaskar, Yhdysvallat.
VOIMA: Septaria on hellivä kivi, joka nostaa pintaan ilontunteita sekä henkistä hyvinvointia. Se kohottaa kommunikointia ryhmissä ja auttaa myös saamaan yhteyden maahan sekä maan energioihin. Fyysisellä tasolla septaria liitetään verenkiertoon ja munuaisiin (1, 3).

Serpentiini

VÄRI: harmahtavanvihreä, keltainen, ruskea.
KUVAUS: Käärmeennahkaa muistuttavasta ulkomuodostaan nimensä saanut läpikuultava tai läpinäkymätön sekundääri mineraali, joka on muodostunut muista mineraaleista. Serpentiiniä kutsutaan joskus myös ’Korean jadeksi’ tai ’uudeksi jadeksi’ ( engl. new jade).
ESIINTYMÄT: Englanti, Italia, Kiina, Norja, Suomi, Uusi-Seelanti, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Tämä lempeä kivi auttaa ymmärtämään elämän henkisyyttä ja kohottaa myötätuntoa anteeksiannon ohella. Fyysisellä tasolla kiviterapiassa serpentiiniä suositellaan kivun lievitykseen, eritoten kuukautis- ja lihaskivuissa (1,3,4).
MUUTA: Yksi Kaksosten horoskooppimerkin onnenkivistä, jota on muinoin käytetty myös amuletteina suojaamaan käärmeenpuremilta ja myrkytykseltä.

Serussiitti, serusiitti

VÄRI: valkoinen, keltainen, harmaa, vihertävä.
KUVAUS: Rasva- tai timanttikiiltoinen serussiitti on läpinäkyvä- tai kuultava lyijy-karbonaattimineraali. Se on saanut nimensä latinankielisestä sanasta ’cerussa’ (valkoinen lyijy).
ESIINTYMÄT: Espanja, Marokko, Meksiko, Namibia, Ranska, Saksa, Yhdysvallat.
VOIMA: Maadoittava serussiitti on kivi, joka saa olon tuntumaan mukavalta ympäristöstä huolimatta. Sitä suositellaan myös matkustamiseen, se helpottaa aikaerosta toipumista ja erilaiseen kulttuuriin sopeutumista. Kivi opettaa myös joustavuutta ja helpottaa päätöksentekoa (2,4,7).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee käyttämään serusiittia suihkeena tai jalokivieliksiirinä huonekasveille hyönteisten ja kasvisairauksien torjuntaan.

Sfaleriitti, sinkkivälke

VÄRI: keltainen, ruskea, musta.
KUVAUS: Hauras sinkkivälke eli sfaleriitti on rasva-, timantti- tai metallikiiltoinen, yleensä karkea- tai hienorakenteinen sinkkimineraali, jota esiintyy muun muassa hydrotermisissa malmeissa. Sfaleriitin nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’sphaleros’, joka tarkoittaa harhaanjohtavaa – sinkkivälkettä on vaikea tunnistaa ja se sekoitetaan usein muihin mineraaleihin.
ESIINTYMÄT: Australia, Englanti, Espanja (Santander), Meksiko (Chihuahua), Marokko, Myanmar, Peru, Saksa, Yhdysvallat.
VOIMA: Sinkkivälke on hyödyllinen feminiinisen ja maskuliinisen puolemme tasapainottaja, se sallii myös henkisten voimien kehittymisen ja on avuksi suurissa elämänmuutoksissa (1,2).

Shattuckite

VÄRI: vaaleansinisestä tummansiniseen, turkoosi.
KUVAUS: Shattuckite (engl.) on melko harvinainen kuparisilikaattimineraali, jota löydettiin ensimmäisen kerran kuparikaivoksesta Yhdysvalloista (Shattuck Mine, Arizona).
ESIINTYMÄT: Yhdysvallat.
VOIMA: Shattuckite on yksi uuden ajan parantavista kivistä, joka kiviterapian mukaan auttaa kommunikoimaan selkeästi henkisistä asioista sekä kohtaamaan muita maailmoja. Kivi on erittäin suojeleva ja fyysisellä tasolla sitä suositellaan vähäisiin kehon epätasapainotiloihin (5,6).
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan tämä kivi kohottaa yliluonnollisia kykyjä, kuten automaattikirjoitusta ja telepatiaa.

Siberiitti

VÄRI: purppura.
KUVAUS: Siberiitti on turmaliiniryhmään kuuluvan elbaiitin purppuranvioletti värimuunnos.
ESIINTYMÄT: Venäjä (Siperia).
VOIMA: Meditaatioon inspiroiva siberiitti on kivi, joka avaa universumin mahdollisuuksille samalla turvallisesti maakontaktin säilyttäen (7).

Sillimaniitti

VÄRI: värittömästä valkoiseen, kellertävä, sininen, ruskea.
KUVAUS: Kiteinä tai kuituisina kasaumina kiilleliuskeissa ja gneisseissä, usein kuumien lähteiden tai vulkaanisten alueiden läheisyydessä esiintyvä sillimaniitti on harvinainen alumiinisilikaatti. Se on saanut nimensä yhdysvaltalaisen geologin mukaan (Benjamin Silliman 1779-1864).
ESIINTYMÄT: Myanmar, Sri Lanka, Suomi, Tsekki, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan sillimaniitti tekee elämästä nautinnollista, jopa euforista ja endorfiinipitoista. Sillimaniitin sanotaan myös auttavan ymmärtämään omaa elämäntarkoitusta ja stimuloivan vaistoa (2,3).

Simpukankuori

VÄRI: luonnonvalkoisesta sateenkaaren sävyihin.
KUVAUS: Meressä kasvavien simpukoiden kuoret ovat muodostuneet kalsiumkarbonaatista. Eräistä simpukoista, kuten isojen ostereiden ja paua simpukoiden kuorista, löydetään arvostettua, aragoniitti mineraalista muodostunutta helmiäistä (engl. mother-of-pearl – helmen äiti).
ESIINTYMÄT: Lämpimät, trooppiset vedet.
VOIMA: Helmiäisen sanotaan houkuttelevan puoleensa vaurautta ja puhdistavan erilaisia ympäristöjä. Se omaa herkän energian, joka tarinoiden mukaan suojelee eritoten lapsia (7).

Sinhaliitti

VÄRI: keltaisenruskea.
KUVAUS: Läpikuultava tai -näkyvä, äärimmäisen harvinainen sinhaliitti on tunnistettu vasta vuonna 1952 ja sen nimi on peräisin Sri Lankan sanskriitinkielisestä nimestä ’Sinhala’.
ESIINTYMÄT: Kanada (Ontario), Myanmar (Mogok), Sri Lanka (Ratnapura), Venäjä (Siperia).
VOIMA: Sinhaliitti inspiroi muutokseen, kasvuun ja yleiseen asioiden tilan parantamiseen. Kiviterapian mukaan sillä on myös kyky saattaa tehtävät alusta loppuun saakka valmiiksi (1,3).
MUUTA: Koska sinhaliitti on sangen harvinainen ja arvokas kivi, yritetään keräilijöille myydä usein ruskeaa zirkonia sen sijaan.

Sinikvartsi

VÄRI: Sinisen eri sävyjä vaaleansinisestä koboltinsiniseen.
KUVAUS: Piidioksidista koostuva kiteinen kvartsi, jonka värin aiheuttavat krokidoliitti- tai rutiilisulkeumat.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Etelä-Afrikka, Itävalta, Norja, Ruotsi, Suomi (Lapua).
VOIMA: Sinisen kvartsin yin energia on rauhoittavaa, viilentävää ja tyynnyttävää. Kivi on henkinen ja kohottaa omaa ilmaisua sekä luovuuden virtausta (5).
MUUTA: Jousimiehen horoskooppikivi on sinikvartsi Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelon mukaan.

Sinipitsinen akaatti

VÄRI: vaaleansininen.
KUVAUS: Sinipitsiseksi akaatiksi tai siniseksi pitsiakaatiksi kutsutaan mikroskooppisen pienistä kvartsirakeista muodostunutta vaaleansinistä, raidallista ja rautaista kalsedonia.
ESIINTYMÄT: Yleinen ympäri maailmaa.
VOIMA: Sinipitsinen akaatti liitetään ilma elementtiin ja kurkkuchakraan. Kiviterapian mukaan sinipitsinen akaatti laajentaa tietoisuutta, helpottavaa kommunikointia, pehmentää keskusteluja sekä auttaa julkisuudessa puhumisessa. Se on rauhoittava kivi, joka fyysisellä tasolla helpottaa niskahartiaseudun ongelmissa (5).
MUUTA: Lempeän rauhoittava sinipitsinen akaatti on yksi Jousimiehelle sopivista horoskooppikivistä.
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan sinipitsinen akaatti sopii mainiosti myös erilaisissa ääni- ja musiikkiterapioissa käytettäväksi sekä voimakiveksi laulu- ja puheäänen kanssa tekemisissä oleville.

Sinkiitti

VÄRI: punainen, oranssinkeltainen, ruskeanpunainen, vihertävä.
KUVAUS: Timanttikiiltoinen ja läpikuultava sinkkioksidi, jota esiintyy kontaktimetamorfisissa malmeissa.
ESIINTYMÄT: Italia, Puola, Tasmania, Yhdysvallat.
VOIMA: Sinkiitin sanotaan poistavan kehosta energiatukoksia sallien elämänvoiman siten virrata vapaasti. Se on vahva kivi, joka tuo asioita ulos omasta itsestä eri tasoilla ja sillä on myös kyky tuoda yhteen samanlaisen mielenlaadun omaavia henkilöitä. Fyysisellä tasolla sinkiitti yhdistetään muun muassa hiusten ja ihon kunnon parantamiseen sekä hedelmättömyyden hoitoon (2,3).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee sinkiittiä vaihdevuosien oireiden helpottamiseen sekä ”tyhjä pesä” syndroomaan.

Sitriini, keltainen

VÄRI: sitruunan- tai kullankeltainen.
KUVAUS: Luonnollinen, kirkkaan keltainen sitriini on harvinaisin kaikista kvartsimuunnoksista.
ESIINTYMÄT: Brasilia (Rio Grande do Sol), Espanja, Madagaskar, Ranska, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Läpikuultava, lämpimänkeltainen sitriini on saanut nimensä latinankielisestä sanasta citrus ja kuten pirteät hedelmät, kantaa se mukanaan auringonvoimaa. Kivi on lämmittävä, lataava ja voimistava. Se puhdistaa auroja, poistaa myrkkyjä kehosta ja auttaa ihon uusiutumisessa (3).
MUUTA: Kaksosten horoskooppikivenä sitriini on iloinen, älyllinen ja antelias, se karkoittaa alakuloisuutta sekä pehmentää ryhmien ja perheiden yhteyksiä. Sitriini on hyvä onnenkivi myös Neitsyt horoskooppimerkille ja kuukauden kivenä sitriini liitetään marraskuuhun Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelon mukaan. Sitriini on myös horoskooppimerkki Skorpionin voimakivi.
KIVIVINKKI: Sitriinipallo on mainio apuväline meditoinnissa, kristallipalloista energia välittyy tasaisesti joka suuntaan.

Sitriini, oranssi

VÄRI: oranssinkeltainen, kullanruskea.
KUVAUS: Aito sitriini on nykyään melko harvinainen, sitriininä myydään usein lämpökäsiteltyä ametistia tai savukvartsia.
VOIMA: Oranssinsävyinen sitriini on yltäkylläisyyden kivi, joka opettaa kuinka houkutella puoleensa vaurautta, menestystä ja kaikenlaisia hyviä asioita (2).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelon mukaan oranssi sitriini on Vaaka horoskooppimerkin onnenkivi.
KIVIVINKKI: Fengshui suosittelee asettamaan sitriinin kodin tai toimiston vaurauden nurkkaan, myös rahalipas on oiva paikka oranssille sitriinille yltäkylläisyyden kartuttamiseksi.

Skapoliitti

VÄRI: kirkkaasta siniharmaaseen, keltaisesta oranssiin tai vaaleanpunaisesta violettiin.
KUVAUS: Heikosti lasikiiltoinen skapoliitti on tetragoninen mineraali, jonka kiteitä esiintyy muun muassa metamorfisissa kalkkikivissä. Skapoliitin väri riippuu sen kemiallisesta koostumuksesta, toinen näistä on marialiitti (natriumrikas) ja toinen meioniitti (kalsiumrikas). Skapoliitin nimi on peräisin kreikankielen sanoista ’scapos’ – sauva ja ’lithos’ – kivi.
ESIINTYMÄT: Australia, Kanada, Madagaskar, Meksiko, Myanmar, Norja, Ruotsi, Tajikistan, Tansania, Yhdysvallat.
VOIMA: Skapoliitti auttaa päätöksenteossa sekä elämän muutoksissa kohottaen luottamusta tulevaan, se vahvistaa tahdon- ja mielenvoimaa (X).

Smaragdi

VÄRI: ruohonvihreästä tummanvihreään.
KUVAUS: Beryllien ryhmään kuuluva smaragdi saa vihreän värinsä hivenaineena esiintyvän kromin ja joskus myös vanadiinin vaikutuksesta. Kiven nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’smaragdos’, joka tarkoittaa vihreää jalokiveä.
ESIINTYMÄT: Afganistan, Australia, Brasilia (Bahia), Etelä-Afrikka, Intia, Itävalta, Kolumbia (Coscuez), Madagaskar, Mosambik, Pakistan, Venäjä (Ural), Yhdysvallat (North Carolina), Zambia.
VOIMA: Smaragdi kohottaa erottelukykyä, inspiroi syvään sisäiseen tietämiseen ja auttaa totuuden löytämisessä sekä ilmaisemisessa. Perinteisesti tämän kauniin jalokiven on kerrottu suojaavan velhojen ja noitien lumouksia sekä juonia vastaan, kivellä on myös kyky ennustaa tulevaisuutta. Fyysisellä tasolla smaragdi edesauttaa kiviterapian mukaan tarttuvista taudeista toipumista sekä helpottaa reumatismia ja sokeritautia (4).
MUUTA: Vaurautta puoleensa vetävä smaragdi on toukokuun voimakivi, joka vihreän eri sävyissä rauhoittaa tunteita, turvaa rakkauden ja takaa fyysisen, emotionaalisen sekä mentaalisen tasapainon. Tämä unelmia kannattava ja toteuttava jalokivi on myös yksi horoskooppimerkki Ravun onnenkivistä sekä Kuun planeettakivi. Kiinalaisessa horoskoopissa smaragdi on Rotan voimakivi ja hindujen veda-astrologiassa se liitetään Merkuriukseen.
KUULUISUUS: Saudi-arabialaisen biljonäärin ex-vaimo Mouna Al-Rashid tunnetaan New Yorkin hienostopiireissä 100 miljoonan dollarin korukokoelmastaan ja mykistävästä smaragdikaulakorustaan. Myös Kleopatran kerrotaan ihastuneen tähän arvokkaaseen jalokiveen, muinaisilla egyptiläisillä uskotaankin olleen smaragdikaivoksia jo vuonna 3000 eaa.
KIVIVINKKI: Smaragdia suositellaan käytettäväksi riipuksena tai kaulakoruna sydämen päällä, ranne- tai käsikoruna oikeassa kädessä sekä sormuksena nimettömässä tai pikkusormessa. Pitkää yhtäjaksoista käyttöä tulisi kuitenkin välttää kielteisten tunteiden karttamiseksi.

Smithsoniitti, sinkkisälpä

VÄRI: pinkki, laventeli, sininen, sinivihreä, vihreä, ruskea, harmaanvalkoinen.
KUVAUS: Lasikiiltoinen, läpikuultava tai läpinäkymätön sulfidimalmien yhteydessä yleensä rypälemäisinä massoina esiintyvä sinkkimalmimineraali.
ESIINTYMÄT: Espanja, Italia, Kreikka, Meksiko, Namibia (Tsumeb), Saksa (Mausbach), Yhdysvallat, Zambia (Kabwe).
VOIMA: Kiviterapian mukaan smithsoniitti on rauhallisuuden, viehätysvoiman ja ystävällisyyden kivi. Sen yleisvaikutus on lempeä ja kivi toimiikin hyvin puskurina elämän moninaisia ongelmia kohtaan. Smithsoniittia suositellaan todella vaikeasta stressistä vapautumiseen sekä mentaalista hermoromahdusta vastaan. Psykologisesti tämä kivi tukee johtajan ominaisuuksia, eritoten tilanteissa, joissa kaivataan hienotunteisuutta (X).
MUUTA: Smithsoniitti tunnetaan myös horoskooppimerkki Kalojen onnenkivenä.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee smithsoniittia immuunijärjestelmän harmonisoimiseen, jolloin kiveä kannattaa laittaa esimerkiksi sängyn jokaiseen kulmaan, tyynyn alle tai yöpöydälle.

Sodaliitti

VÄRI: sininen, kellertävän- tai harmaanvalkoinen.
KUVAUS: Lasikiiltoinen, läpikuultava tai -näkymätön mineraali, jota esiintyy muun muassa juoni- ja laavakivissä. Nimi sodaliitti viittaa mineraalin korkeaan natriumpitoisuuteen (sodiumnatrium).
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Italia (Vesuvius), Namibia (Windhoek), Kanada (British Columbia, Ontario), Kolumbia, Saksa, Tanska (Grönlanti), Venäjä, Yhdysvallat (Maine).
VOIMA: Sekaannusta poistava sodaliitti tasapainottaa mielen ja rauhoittaa ajatusvirran. Se vahvistaa myös intuitiota ja auttaa meitä näkemään fyysistä näkymättömyyttä sekä ennusunia. Fyysisellä tasolla sodaliitti on umpierityksen kivi, joka taistelee myös säteilyä ja unettomuutta vastaan (6).
MUUTA: Logiikan ja vaiston yhdistävä sodaliitti on eräs horoskooppimerkki Neitsyen sekä Jousimiehen onnenkivistä.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee sodaliittia ympäristön energioille herkille ihmisille, eritoten sähkömagneettisesta saasteesta kärsiville.

Spektroliitti

VÄRI: tummanharmaa, pinnoilla spektrin värejä.
KUVAUS: Sateenkaaren eri sävyissä välkehtivä spektroliitti on Suomesta löytyvästä labradoriitista käytetty nimi.
ESIINTYMÄT: Suomi (Ylämaa).
VOIMA: Kotimainen spektroliitti on silmiähivelevän kaunis kivi, joka herättää luovuuden ja kauneuden kaipuun sekä kohottaa tietoisuutta (6,7).
MUUTA: Psykologisesti spektroliitti haihduttaa pelkoja ja epävarmuuksia, aktiiviselle ja jatkuvasti näköalojaan laajentavalle horoskooppimerkille eli Jousimiehelle se on varmasti iloinen uutinen hyvästä voimakivestä. Spektroliitti on myös horoskooppimerkki Kauriin ja Leijonan onnenkivi sekä Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelossa elokuun kuukaudenkivi.

Spessartiini, spessartiitti

VÄRI: oranssista oranssinpunaiseen.
KUVAUS: Granaattiryhmään kuuluva mangaanialumiinisilikaatti, joka on saanut nimensä saksalaisen kaupungin mukaan (Spessart).
ESIINTYMÄT: Kiina (Fujian), Madagaskar, Namibia (Otavi), Nigeria, Pakistan, Sri Lanka, Yhdysvallat.
VOIMA: Korkean värähtelyn omaava spessartiini on avuksi analyyttisissä ongelmissa, se kohottaa mielen järkevyyttä. Spessartiini on myös kuin ilopilleri, joka toimii kiviterapian mukaan hyvin depressiota ja painajaisia vastaan. Fyysisellä tasolla sen sanotaan kohottavan terveellistä seksuaalisuutta ja auttavan esimerkiksi frigiditeettiin (2).

Spinelli

VÄRI: punainen, ruskea tai musta, joskus myös sininen tai vihreä.
KUVAUS: Kuutiollisen kidejärjestelmän omaava mineraali, joista lasikiiltoisia ja läpinäkyviä spinellejä käytetään jalokivinä.
ESIINTYMÄT: Afganistan, Australia, Intia, Italia, Madagaskar, Myanmar (Mogok), Pakistan, Ruotsi, Sri Lanka, Turkki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Voimia uudistava punainen spinelli liitetään kundaliinienergiaan ja persoonallisuuden myönteisten seikkojen korostamiseen (1). Muita spinellin ominaisuuksia ovat kiviterapian mukaan luovuuden, elämänvoiman, henkisen kehityksen ja henkilökohtaisen voiman kohottaminen (X).
MUUTA: Spinelli on myös horoskooppimerkki Leijonan onnenkivi.
KUULUISUUS: Kuuluisa ’The Black Prince’s Ruby’ Englannin kuningattaren kruunussa on myöhemmin tunnistettu punaiseksi spinelliksi (170 karaattia).

Spinelli, sininen

VÄRI: sininen
VOIMA: Sininen spinelli piristää kommunikaatiota, viilentää seksuaalisia haluja ja avaa kurkkuchakraa (5).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelossa sininen spinelli on Saturnuksen planeettakivi.

Spodumeeni

VÄRI: valkoisesta harmaanvalkoiseen, joskus myös vihertävä tai lila.
KUVAUS: Suurinakin kiteinä graniittipegmatiiteissa esiintyvä spodumeeni on pyrokseenimineraaleihin kuuluvaa litiumalumiinisilikaattia, joka on kevyen litiummetallin raaka-ainelähde. Spodumeeniryhmään kuuluvat myös jalokivimuunnokset hiddeniitti ja kunziitti. Nimensä spodumeeni on saanut kreikankielen sanasta ’spodumenos’ – polttaa tuhkaksi.
ESIINTYMÄT: Afganistan, Brasilia, Kanada, Madagaskar, Meksiko, Myanmar, Namibia, Ruotsi, Venäjä, Yhdysvallat. Suomessa spodumeenia esiintyy muun muassa Orivedellä.
VOIMA: Shamaanienergiaa omaava spodumeeni on hyvä meditaatiokivi, joka tuo pyhyyttä arkeen (7).

Stauroliitti

VÄRI: punaruskeasta ruskeanmustaan.
KUVAUS: Kidejärjestelmältään rombinen, himmeä ja karkea jalosilikaattimineraali, josta on olemassa myös ristin muotoisia kaksoskiteitä.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Englanti, Ranska, Sveitsi, Yhdysvallat.
VOIMA: Stauroliitti tehostaa rituaaleja ja sitä käytetäänkin paljon valkoisessa magiassa. Kivi tuo myös hyvää onnea, rentouttaa ja helpottaa stressiä sekä haihduttaa riippuvaisuuksia. Kiveä suositellaan niin ikään erilaisiin siirtymisiin (1). MUUTA: Legenda kertoo stauroliitin olevan itkevien keijujen maahan pudonneita kyyneliä, kivi tunnetaankin usein ’keijukaisten kivenä’ tai ’keijujen ristinä’.
KUULUISUUS: Yhdysvaltojen presidentin Theodore Rooseveltin (1858-1919) on kerrottu pitäneen yllään stauroliittia onnenamulettina.
KIVIVINKKI: Aidot ristikaksoset stauroliittikiteet alkavat olla melko harvinaisia, joten markkinoilla on paljon jäljennöksiä. Aidon stauroliitin voi selvittää sen kyvystä naarmuttaa lasia.

Stilbiitti

VÄRI: valkoinen, vaaleankeltainen tai -punainen.
KUVAUS: Stilbiitti on zeoliittiryhmään kuuluva, helmiäishohdon omaava silikaattimineraali.
ESIINTYMÄT: Islanti, Skotlanti, Yhdysvallat.
VOIMA: Erittäin luovan ja rakastavan energian omaava stilbiitti avaa vaistoa sekä tukee henkisiä matkoja. Fyysisellä tasolla stilbiitti yhdistetään kiviterapiassa muun muassa aivoihin ja makuaistin palauttamiseen (X).
KIVIVINKKI: Stilbiittikiteitä voi käyttää kristallipallon tavoin ennustamiseen tai nykyhetken salaisuuksien näkemiseen.

Sugiliitti

VÄRI: purppura, pinkki-violetti.
KUVAUS: Läpinäkymätön, usein hieman raidallinen, monimutkaisen kemiallisen kaavan omaava silikaattimineraali. Sugiliitti tunnetaan englanniksi myös nimellä ’luvulite’.
ESIINTYMÄT: Australia, Etelä-Afrikka (Cape Province), Intia, Italia, Japani, Kanada (Quebec).
VOIMA: Sugiliitti on henkisen rakkauden ja viisauden edustaja, joka kasvattaa kykyä kohdata epämiellyttävät asiat elämässä sekä helpottaa myös surujen hetkellä. Sugiliitti muistuttaa myös sielua sen tehtävästä tässä elämässä ja auttaa löytämään vastauksia suuriin kysymyksiin elämäntotuuksista. Fyysisellä tasolla kiven sanotaan olevan tehokas kivun poistaja (7).
MUUTA: Sugiliitti on yksi Skorpioni ja Neitsyt horoskooppimerkkien onnenkivistä ja liitetään myös Plutoon.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee asettamaan sugiliitin hetkeksi kolmannen silmän päälle epätoivon karkottamiseksi. Sugiliitin puhdistamiseksi se kannattaa laittaa auringonpaisteeseen päiväksi tai kuunpaisteeseen yöksi.

Sypriini

VÄRI: turkoosinsininen.
KUVAUS: Sypriini (engl. cyprine) on vesuvianiitin jalokivenä käytetty muunnos, jonka sininen väri on peräisin vähäisestä kuparipitoisuudesta.
ESIINTYMÄT: Suurimmalta osin Norjassa.
VOIMA: Sypriini on taianomainen kivi, joka huokuu kuun energiaa ja myönteistä magiaa. Se tuo keveyttä ja ilmavuutta elämään sekä tilaa toteuttaa omaa itseään (5).