Esittelyssä akupunktio – vanha kiinalainen hoitomenetelmä

Akupunktio on perinteinen kiinalainen hoitomuoto, jota on harjoitettu Kiinassa jo tuhansien vuosien ajan. Akupunktiossa hoidettavan ihoon pistellään erittäin ohuita metallineuloja, jotka vaikuttavat kehon energiavirtaan eli chi elämänenergiaan. Tämä kaiken perustana oleva energia jakautuu vielä yin ja yang vastakkaisvoimiin, joiden luontaista tasapainoa tavoitellaan mahdollisten meridiaaneissa eli energiakanavissa olevien tukosten hoitamisella.

Ihmisen kehossa on noin 800 akupistettä, joista yhdellä hoitokerralla käsitellään tarpeen mukaan noin 5-10 pistettä. Hoitokertojen määräksi suositellaan aluksi 1-2 kertaa viikossa ja sen jälkeen kerran viikossa, kunnes hoidettava vaiva häviää. Akupunktiolla hoidetaan esimerkiksi stressiä, masennusta, päänsärkyä ja migreeniä, erilaisia kipuja ja jännityksiä sekä ruoansulatus- ja verenkiertohäiriöitä.

Akupunktio on vain yksi osa kattavaa kiinalaista lääketiedettä, akupunktuurihoidon yhteydessä hoitaja voi käyttää hyväkseen myös muun muassa akupisteiden painantaa (akupainanta), kuivakuppausta tai moksausta eli moksibustiota. Moksahoidossa tiettyjä akupisteitä, akupisteratoja tai alueita käsitellään syvälämmöllä, jolloin moksapuikon tai yrttimassan lämpö auttaa aktivoimaan chin virtausta leviten tehokkaasti kehon meridiaaneja pitkin.