Esittelyssä kukkaterapia

Walesiläinen homeopaatti, bakteorologi ja lääkäri Edward Bach (1886-1936) teki uranuurtavan työn kukkaterapian ja kukkatippojen kehittäjänä 1930-luvulla. Hän uskoi ihmisen henkisen asenteen ja tilan vaikuttavan ratkaisevasti fyysiseen terveydentilaan kielteisten tunteiden heijastuessa kipuna, stressinä tai sairauksina kehossa. Bachin kukkaterapia vaikuttaakin lempeällä ja luonnollisella tavalla mieleen sallien kehon parantaa itse itsensä. Bach-kukkaterapia pitää sisällään 38 erilaista kukkauutetta, jotka sopivat erilaisille luonteille, asenteille sekä kielteisille tunnetiloille tasapainon ja sopusoinnun saavuttamiseksi.

Suomalaisten kukkien hoitavaa tehoa ovat vuodesta 1983 lähtien tutkineet Bachin kukkaterapiaa antavat hoitajat ja kukkaterapiatutkimusryhmä yhdessä Frantsilan Luomuyrttitilan tuotekehittäjien kanssa. Suomalaisten kukkaterapiavalmisteiden historia pohjautuu myös tohtori Bachin valmistusohjeisiin, Frantsilan valikoimissa on tällä hetkellä 24 suomalaiskukkaa kissankellosta voikukkaan soveltuen mainiosti juuri suomalaiseen luonteeseen ja tyypillisiin ongelmiin.

Konsultaatio ja käyttö

Kukkaterapiakonsultaatiossa asiakas pyrkii yhdessä asiantuntevan kukkaterapeutin kanssa löytämään kyseisen hetken tunnetilaan sopivan kukkauuteyhdistelmän. Konsultaatio kestää puolesta tunnista tuntiin ja haastattelun päätteeksi asiakas saa mukaansa hänelle sopivan, yksilöllisen käyttöliuoksen eli hoitopullon, jonka kukkaterapeutti valmistaa sopiviksi katsomistaan kukkatipoista kotihoitoa varten.

Asiakas käyttää tippoja itsenäisesti terapeutin antamien ohjeiden mukaan. Kukkatippoja nautitaan sisäisesti vesitilkan kanssa tai suoraan kielen alle 1-4 tippaa 1-4 kertaa päivässä muutaman viikon ajan. Ulkoisesti kukkatippoja voi käyttää muun muassa kylvyssä tai suoraan ihon pulssipisteisiin. Myös koti- ja lemmikkieläimille suositellaan kukkatippojen käyttöä, kukkatipat ovat turvallisia ja niitä voi käyttää yhdessä minkä tahansa normaalin lääkityksen kanssa.