Afrikan mytologisia hahmoja ja esineitä

Vaikka esihistoriallisesti ihmislajin kehityksen kerrotaan saaneen alkunsa Afrikassa ja erityisesti muinaisen Egyptin historiaa ja mytologiaa on tutkittu paljon, ovat laajan mantereen varhaisvaiheet Saharasta etelään melko lailla tuntemattomia. Muinaiset kuningaskunnat ovat tulleet ja menneet, kirjavat kansat ja heimot olivat poliittisesti järjestäytymättömiä ja liikehtivät runsaasti. Afrikan mantereen ääniä voidaan silti kuulla muun muassa Nubian valtakunnasta, Etiopian kuningaskunnasta, Suur-Zimbabwen ajoilta sekä Länsi-Afrikan Beninin kuningaskunnasta.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Afrikan mytologiaa käsittelevää sivustoaan vähitellen tutkimustyön edetessä.

Abassi

Kuvaus: Abassi on nigerialainen luojajumala ja taivaan hallitsija, joka vaimonsa Atain toiveesta asetti ensimmäisen miehen ja naisen maan päälle. Valtansa turvaamiseksi Abassi kielsi ihmisiä tekemästä työtä tai hankkimasta jälkikasvua. Pari unohti ennen pitkää kuitenkin jumalansa käskyt ja pian ylikansoitus alkoi muodostua ongelmaksi maassa. Tämä johti siihen, että Abassin vaimo Atai antoi ihmisille kaksi lahjaa, Kiistan ja Kuoleman, jotka hillitsivät ihmiskuntaa tehokkaasti.
Nimen merkitys: Abassi – jumala.

Abiku

Kuvaus: Joruba-heimojen (Nigeria, Benin) ahnaat demonit ovat Abikuja, jotka aiheuttavat lasten kuolemia. Kellojen soittaminen karkottaa pois näitä pahoja henkiä.
Nimen merkitys: Abiku – kuolemalle etukäteen määrätty, abi – se, joka omaa, iku – kuolema.

Abuk

Symboli: Käärme.
Kuvaus: Abuk on ensimmäinen nainen Sudanin dinkojen mytologiassa. Hän asui alunperin pienenä savifiguurina miehensä kanssa ruukussa, mutta ruukkua avatessa he alkoivat kasvaa kasvamistaan. Abuk on naisten jumalatar sekä puutarhan, hedelmällisyyden ja veden suojelija.

Achimi

Kuvaus: Algerian vuoristoseudun kabyle-berberien buffalojumala tai jumalatar, jonka isä on buffalojumala Itherther. He ovat vastuussa metsästyksen ja lihansyönnin kehittymisestä kabylimytologiassa.

Adinkra hene

Symboli: Kolme sisäkkäistä rinkiä.
Kuvaus: Länsi-afrikkalainen Adinkra hene on kaikkien adinkra symbolien päällikkö, se kuvastaa suuruutta, johtajuutta, kuninkaallisuutta ja karismaa. Tämän symbolin kerrotaan olevan muiden symbolien inspiraationa.
Nimen merkitys: Adinkra – gyaman-heimon kuninkaan nimi, hene – kuningas.

Adriambahomanana

Kuvaus: Adriambahomanana on ensimmäinen ihminen ja banaanien jumala Madagaskarin malagassimytologiassa.

Adro & Adroa

Ulkomuoto: Puolet kehosta on lyhyt ja hiilenmusta, toinen puolikas on pitkä ja valkoinen.
Kuvaus: Zairen ja Ugandan lugbarojen luojajumala, jolla on kaksi puolta: hyvyyttä edustava taivaan jumala Adroa ja pahuutta edustava maan jumala Adro.

Adroanzi

Ulkomuoto: Vesikäärme.
Kuvaus: Nämä Kongon ja Ugandan lugbarojen luonnonjumalat piiloutuvat jokiin ja kivien taakse seuraten öisin ihmisiä ja suojellen heitä roistoilta sekä muilta eläimiltä. Ihminen ei missään nimessä saa katsoa olkansa yli taakseen ja huomata häntä seuraavaa Adroanzia – jos näin pääsee käymään, Adroanzi tappaa ja syö ihmisen.

Adu Ogyinae

Kuvaus: Maanpinnassa olleesta aukosta noussut ensimmäinen ihminen Ghanan ja Norsunluurannikon asantien mytologian mukaan. Hän sai surmansa kaksi päivää esiintulonsa jälkeen puun kaaduttua hänen päälleen.

Aha Njoku (Aho Njoku, Ifejioku)

Kuvaus: Nigerian ibo-heimon jamssin jumalatar.

Aigamuksa (Aigamuxa)

Ulkomuoto: Ihmisen näköisiä olentoja, joilla on silmät jalkapöydän päällä.
Kuvaus: Ihmissyöjähirviöitä, jotka vaanivat aavikolla uhrejaan. He jahtaavat ihmisiä sokkona, sillä heidän on mentävä maahan kontalleen ja nostettava toinen jalka ylös jotain nähdäkseen.

Aiwel

Kuvaus: Itä-Sudanin dinkojen mytologiassa kuolevaisen äidin ja vedenhengen poika, joka meni lapsena äitinsä menetettyään isänsä luo jokeen asumaan. Aikuiseksi kasvettuaan Aiwel palasi kyläänsä monivärisenä Longar-nimisenä härkänä ja johdatti dinkat nälänhädän aikana joen yli runsaiden vesien ja ruohojen maahan.

Ajok

Kuvaus: Sudanilaisten lotukojen ylijumala, hän on myös sateen ja ylösnousemuksen jumala. Ajok on yleensä hyväntuulinen kaikkivaltias, mutta hänelle on suunnattava jatkuvasti rukouksia ja uhrilahjoja iloisen mielen ylläpitämiseksi. Hänellä on myös kyky herättää kuolleita henkiin, mutta erään tapauksen johdosta Ajok vannoi kuoleman olevan aina lopullista lotukoille.

Akoma

Symboli: Sydän.
Kuvaus: Akoma on kärsivällisyyden, hyvän tahdon, kestävyyden ja sietokyvyn adinkra symboli. Se on hyvin suosittu symboli muun muassa ghanalaisissa häissä.
Nimen merkitys: Akoma – sydän.

Akombe

Kuvaus: Keski-Afrikan kongojen luojajumala, joka yritti elää ihmisten kanssa maan päällä, mutta totesi sen mahdottomaksi ja kiipesi narua pitkin ylös taivaaseen.

Akuaba hedelmällisyysnukke (Akua’ba)

Kuvaus: Puusta veistetty Akuaba, kuupäinen ashanti-heimon hedelmällisyysnukke, pestään koristukseksi, puetaan ja huolehditaan osana nuoren naisen koulutusta elämän taidoissa ja taioissa. Se on suuren voiman amuletti, josta legenda kertoo seuraavaa: Akua niminen nainen ei onnistunut tulemaan raskaaksi, joten hän meni paikallisen papin luokse, joka veisti Akualle nuken. Akua kohteli nukkea kuin oikeaa lasta ja pian kyläläiset kutsuivatkin nukkea Akuabaksi eli Akuan lapseksi. Pian Akua tulikin raskaaksi ja hänen tyttärensä kasvoi nukke ystävänään.
Nimen merkitys: Akua – naisen nimi, ba – lapsi.

Ala (Ani, Ana, Ale, Ali)

Symboli: Pyton, kuunsirppi.
Kuvaus: Nigerian ibo-heimon ylin äitijumalatar, kuoleman ja hedelmällisyyden valtiatar. Hän hallitsee manalaa ja moraalia, Alan on myös naisten ja lasten yleinen suojelija. Hänen puolisonsa on joko taivaan jumala Amadioha tai auringon jumala Chuku.
Nimen merkitys: Maadoittua – ikbo eli ibojen kieli.

Alouroua

Kuvaus: Norsunluurannikon baule-heimon luojajumala, joka ei koskaan esiinny fyysisesti taiteessa.

Amma

Kuvaus: Malin dogonien korkein luojajumala ja taivaan hallitsija, joka loi koko universumin pohjana olleen kosmisen munan.

Anansi (Ananse, Kwaku Ananse, Anancy)

Ulkomuoto: Hämähäkki, joka ottaa joskus myös ihmismuodon.
Kuvaus: Anansi on viekas ja älykäs länsi-afrikkalainen petkuttajajumala, jonka kerrotaan olevan Nyamen, suuren taivaan jumalan ja Asase Yan, maan ja hedelmällisyyden jumalattaren poika. Hänet tunnetaan oveluudestaan, elämänverkostaan ja tarinoistaan, jotka hän osti omalla tavallaan Nyamelta. Tavallisesti peloton Anansi pelkää vain yhtä asiaa – Tervatyttöä.
Nimen merkitys: Hämähäkki – akanin kieli.

Andriamahilala

Kuvaus: Kuun jumalatar, joka yhdessä puolisonsa Adriambahomananan kanssa kansoitti koko maan Madagaskarin malagassimytologiassa.

Asa

Muita nimiä: Mwatuangi – jakaja, Mulungu – luoja, Mumbi – muuttuja.
Kuvaus: Kenialaisten akambojen suuri, vahva ja antelias ylin jumala, joka tukee sekä lohduttaa ihmisiä koettelemusten ja haasteiden keskellä.
Nimen merkitys: Asa – isä.

Atai

Kuvaus: Nigerialainen luojajumalatar ja Abassin puoliso, joiden kerrotaan asuneen auringossa.

Azrail (Azra’il)

Kuvaus: Tunisian hausojen mytologiassa kuoleman jumala, joka Allahin käskystä rajoitti ihmisiän alle sataan vuoteen useiden vuosisatojen sijaan.

Banga

Kuvaus: Keski-Afrikan ngbandi-heimon kirkkaiden vesien jumala.

Bomazi

Kuvaus: Zairen bushongojen kantaisien isä eli esi-isien jumala.

Brekyirihunuade

Kuvaus: Ylijumala.
Nimen merkitys:’Hän, joka tietää ja näkee kaiken’ – akanin kieli.

Buku

Kuvaus: Länsi-afrikkalainen taivaan jumala.

Bumba

Kuvaus: Alussa oli pimeää ja pimeydestä esiin astui vaaleaihoinen jättiläinen, Bumba. Oltuaan yksin miljoonia vuosia maailmankaikkeudessa, hän eräänä päivänä tunsi vatsakipua ja oksensi ulos auringon, kuun ja tähdet. Sitten hän sylkäisi ulos kahdeksan eläintä: kovakuoriaisen, krokotiilin, vuohen, kotkan, kalan, haikaran, leopardin ja kilpikonnan. Zairen bushongojen mukaan Bumba loi vielä ihmisen, miehen ja naisen, ja palasi sitten tyytyväisenä takaisin kotiinsa taivaaseen.

Cagn (Kaang)

Kuvaus: Kalaharin bushmannien eli sanien muotoa muuttava veijarijumala, joka useimmiten ottaa sirkan hahmon, mutta myös muun muassa antilooppi, täi, toukka tai käärme ovat mahdollisia. Hänen puolisonsa on Coti ja pojat Cogaz ja Gewi.

Chiuta

Kuvaus: Malawin tumbukoiden luojajumala, joka loi myös itsensä. Chiuta antaa myös erityisen lahjan ihmisille: sateen.
Nimen merkitys: Suuri taivaankaari.

Chuku (Chukwu, Chineke)

Kuvaus: Itä-Nigerian ibojen pääasiallisesti hyväntahtoinen luojajumala, joka loi maanpäällisen paratiisin. Chukulle on pyhitetty tiettyjä puulajeja ja hän ottaa vastaan uhrilahjoja erämaassa pensaiden ja puiden siimeksessä. Tarina kertoo kuinka Chuku lähetti koiran neuvomaan kuinka ihmisten oli toimittava kuolemantapauksissa kuolemattomuuden saavuttaakseen, mutta koira heikkeni ja väsyi matkalla. Varmuuden vuoksi Chuku lähetti myös lampaan matkaan saman viestin kanssa, mutta lammas pysähtyi syömään ja saapui ihmisten luokse oikean sanamuodon unohtaneena. Sen sijaan, että vainaja oli peitettävä tuhkaan maassa levätessään, lammas kehotti ihmisiä hautaamaan vainajansa. Myöhemmin saapuneen koiran viestiä ihmiset eivät enää uskoneet ja siten kuolema saapui maailman ikiajoiksi.
Nimen merkitys: Suuri henki.

Da

Kuvaus: Da on maailman ympärille kietoutunut käärmejumala, joka ylläpitää yhdessä Mawun kanssa kosmoksen järjestystä.

Deng

Kuvaus: Itä-Sudanin dinkojen luoja sekä taivaan, sateen ja hedelmällisyyden jumala, jonka ase on salama. Hän langetti ihmisten ylle kirouksen erään ahneen naisen tehtyä reiän taivaaseen maissin survimellaan eli Deng teki maan antimien keräämisestä vaivalloista.
Nimen merkitys: Sade.

Domfe

Kuvaus: Afrikan kurumba-heimon veden, sateen ja tuulen jumala. Domfe antoi ihmisille ensimmäiset ravintoa tuottavat siemenet.

Dongo

Kuvaus: Länsi-Afrikan songhaiden ukkosen jumala.

Dziva

Kuvaus: Zimbabwen shona-kansan yleensä suopea ja hyväntahtoinen luojajumalatar, jonka mieliala saattaa kuitenkin hetkessä muuttua kauhistuttavaksi.

Efé

Kuvaus: Efé on ensimmäinen ihminen Afrikan pygmien mytologiassa. Jumala loi hänet maan päälle, mutta hän lähti taivaaseen luojansa metsästäjäksi.

Egungun-oya

Kuvaus: Joruba kansan ennustamisen ja selvänäkemisen jumalatar.

Eloko

Kuvaus: Keski-Afrikan kansantaruissa äärettömän julma ja kannibalistinen kääpiökansa, joka koostuu muinaisten esi-isien hengistä. Nämä kaunaa kantavat olennot asustavat viidakon pimeimmässä kolkassa sademetsän arvokkaimpia hedelmiä ja riistaa vartioiden. Elokot ovat kaljuja, heillä on läpitunkevat silmät ja kehossa kasvaa ruohoa. Heidän kuononsa avautuu niin isoksi, että se pystyy nielaisemaan ihmisen – elävänä tai kuolleena.

En-kai (Engai)

Kuvaus: Kenian ja Tansanian maasaiden taivaan ja sateen jumala.

Eseasar

Kuvaus: Nigerian ja Beninin joruba kansan maan jumalatar ja taivaan jumala Eboren puoliso.

Eshu

Kuvaus: Nigerian joruboiden mytologiassa kaikkia kieliä puhuva Eshu on mahdollisuuksien ja kommunikaation veijarijumala, joka toimii välittäjänä ihmisten ja jumalten välillä. Hän ohjaa ihmisten elämää kohtalojen risteyksessä ja on vahva liittolainen neuvonantajana.

Fanti hedelmällisyysnukke

Kuvaus: Ghanan fanti-heimon hedelmällisyysnukke ei ole ainoastaan lelu vaan osa nuoren tytön oppimista sekä valmistautumista aikuisuuteen ja lasten saantiin. Se on symboli tytön jumalattaren roolista elämäntuojana.

Kaksoiskierre Suman

Kuvaus: Kaksoiskierre Suman on luomisen pyhä ashanti symboli. Yhteen kietoutuneet keihäät kuvaavat kaikkien asioiden sisäistä yhteyttä. Länsi-Afrikassa, Ghanan keskiosissa asuvan ashanti-heimon tarinankertojat käyttävät tätä onnenkalua inspiroimaan luovuutta.
Nimen merkitys: Suman – amuletti.

Kaurikotilo

Kuvaus: Naiseuden, hedelmällisyyden ja vaurauden symboleina kaurikotilot ovat olleet tärkeässä asemassa afrikkalaisessa taiteessa sekä rituaaleissa. Naamioissa ja muissa tärkeissä esineissä ne ovat ilmaisseet asemaa ja arvostusta, niitä on käytetty myös vaihtokaupan valuuttana joissain afrikkalaisissa kulttuureissa. Lisäksi monet parantajat ja näkijät käyttivät näitä kotiloita kohtaloiden määrittelemisessä.

Krokotiili

Kuvaus: Krokotiili asuu vedessä, mutta hengittää ilmaa – se kuvastaa kykyä sopeutua eri tilanteisiin. Aikuistumisriitteihin Liberiassa kuulunut ympärileikkaus arpineen selitettiin sillä, että krokotiili nielaisi pojan ja palautti hänet takaisin miehenä.

Mutakala

Kuvaus: Zairelaiset mutakala-amuletit edustavat joen henkiä. Länsi-afrikkalainen joruba-heimo käyttää mutakalaa myös symbolina kunnioittaakseen vesien Orishoja ja tuomaan yltäkylläisyyttä kalastettaessa. Mutakala kykenee toimimaan veden ja maan välillä, se kuvastaa kuninkaan (oba) jumalallisuutta. Kuningas nähdään puolijumalallisena, koska hän pystyy kulkemaan luonnollisen ja henkisen maailman välillä.

Orisha (Orisa, Orixa)

Kuvaus: Joruba kansan Orisha on henki tai jumalolento, jossa heijastuu jumalan eli Oludumaren yksi ilmentymä.

Sankofa

Symboli: Myyttinen lintu lentämässä kohti, pää käännettynä taaksepäin.
Kuvaus: Ghanalaisille heimoille monet niin sanotut adinkra symbolit kuvastavat sananlaskuja. Sankofa tarkoittaa ”mene takaisin ja nouda se”. Ei ole huono asia mennä takaisin ja hakea kadottamansa eteenpäin mennäkseen. Sankofa kuvastaa menneestä oppimisen viisautta tulevaisuuden rakentamiseksi.
Nimen merkitys: San – palata, ko – mennä, fa – katsoa, etsiä ja ottaa.

Spiraali

Kuvaus: Spiraalimuodot ovat olleet perinteisiä koristeita kaikkialla maailmassa. Ghanan ashanti-heimolle ja monelle muulle afrikkalaiselle kansalle spiraali on kuvannut elämän katkeamatonta ketjua.

Tuareg risti

Kuvaus: Geometrinen Tuareg risti eli Agade risti on tärkein tuaregien suojelun amuletti, joka kuvastaa ajatusta: ”Jumala on universumin keskus, olemme yhtä jumalan kanssa”. Tuaregit ovat aavikon nomadiheimo Pohjois-Afrikassa ja heitä kutsutaan usein sinisiksi ihmisiksi indigon väristen vaatteiden vuoksi, jotka värjäävät heidän ihonsa syvänsiniseksi.