Australian aboriginaalien mytologia

Maailman pienimmällä maanosalla täysin oman australoidisen ihmistyypin muodostavat aboriginaalit omaavat rikkaan henkisen elämän ja monimutkaisen yhteisöjärjestelmän, jonka myytit ja tarinat eivät kuitenkaan paljasta heidän mystistä alkuperäänsä. Uniajat, liskot, toteemieläimet ja kuumies ovat osa Australian kantaväestön mytologista laulua, joka liittyy vahvasti esi-isien henkiin ja maailman syntyyn.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Australian mytologiaa käsittelevää sivustoaan vähitellen tutkimustyön edetessä.

Adnoartina

Kuvaus: Ayer’s Rock kivimuodostuman eli Ulurun liskohenki, vartija.

Alchera

Kuvaus: Uniaika, kaukainen ja ajaton menneisyys, jolloin henget nousivat maan alta muovaamaan maan maisemaa laulullaan, luomaan savesta ihmiskuntaa ja opettamaan selviytymistä.

Altjira

Nimen merkitys: ’Hän, jota kukaan ei tehnyt’.
Heimot: aranda
Ulkomuoto: Mies taivaissa emun jaloilla.
Kuvaus: Uniajan jumala, alkuperäinen luojajumala, joka loi maan ja katosi taivaan korkeuksiin.

Arunkulta (Arungquiltha, Arunkuita)

Heimot: aranda
Kuvaus: Elämän pysäyttävä paha henki, jonka vitsauksia vastaan voidaan suojautua suuren liskon, Mangar-Kunger-Kunjan avulla.

Bagadjimbiri

Heimot: karadjeri
Kuvaus: Kaksi veljestä ja luojajumalaa, jotka nousivat tyhjästä maasta dingon hahmoisina. Bagadjimbiri veljekset puhkoivat maaperään ensimmäiset vesilähteet, muovasivat ensimmäisten ihmisten sukupuolielimet sienistä ja keksivät ympärileikkauksen riitin. Jättiläisinä he kohtasivat maailman äärissä kissamiehen (Ngariman), joka syvästi loukkaannuttuaan surmasi veljekset. Maan jumalatar Dilga ryöpytti maitovirran tulvimaan murhapaikalle hukuttaen syylliset ja elvyttäen veljekset eloon. Lopuksi Bagadjimbirin veljekset muuttuivat vesikäärmeiksi ja muuttivat pilvinä taivaalle asumaan.

Baiame

Heimot: kamilaroi
Kuvaus: Taivaan ja luomisen jumala, kaiken isä, joka vastaa sadeloitsuihin ja hänen suosikkipuolisonsa Birrahgnooloo on tulvien lähettäjä.

Bamapana

Heimot: murngini
Kuvaus: Häpeilemätön kepposia tekevä jumala, joka aiheuttaa epäjärjestystä ja uhmaa tabuja.

Birrahgnooloo

Heimot: kamilaroi
Kuvaus: Tulvien ja hedelmällisyyden jumalatar.

Bobbi-Bobbi

Heimot: bibinga
Kuvaus: Bobbi-Bobbi käärme lähetti uniaikana lepakoita ihmisten ravinnoksi, mutta lepakoiden lentäessä ihmisille liian korkealla, ne onnistuivat pakenemaan. Bobbi-Bobbi uhrasi yhden kylkiluunsa ja heitti sen ihmisille keksien siten bumerangin pyyntiaseeksi. Myöhemmin alkuaikojen heimolaiset tekivät taivaankanteen reiän bumerangillaan ja vihastuttivat Bobbi-Bobbin niin, että hän nappasi kylkiluunsa takaisin ja nielaisi samalla kaksi nuorta miestä, jotka uhkarohkeasti yrittivät pelastaa pyhän aseen.

Bunbulama

Kuvaus: Sateen jumalatar.

Bunjil

Heimot: kulin, wurunjerri
Kuvaus: Ylin luojajumala, joka luomistyönsä päätteeksi nousi taivaaseen varisjumalan, Bellin-Bellin tuulenpyörteen voimasta. Bunjilin poika on sateenkaari Binbeal.

Bunyip

Nimen merkitys: Paholainen tai henki.
Kuvaus: Hurjasti ärjyvä vesihirviö, joka asustaa vesikuopissa, soilla, joissa ja järvissä. Bunyip jättää yleensä ihmiset rauhaan, mutta todella nälkäisenä hän saattaa kiskoa saaliin veden alle ja hukuttaa jälkiä jättämättä.

Daramulum

Nimen merkitys: Yksi jalka.
Heimot: wiradyuri, kamilaroi
Kuvaus: Luojajumala Baiamen poika, taivaan jumala sekä välittäjä isänsä ja ihmisten välillä. Hän on myös sään jumala, shamaanien suojelija ja asuu kuussa.

Dhakhan

Heimot: kabikabi
Ulkomuoto: Puoliksi kala ja puoliksi käärme.
Kuvaus: Esi-isien käärmejumala, joka liikkuessaan ilmaantuu sateenkaarena taivaalle.

Djanbun

Kuvaus: Djanbun oli mies, joka muuttui nokkaeläimeksi puhallettuaan liian voimakkaasti hehkuvaan tulentekokeppiin ja hypättyään sen johdosta jokeen.

Djanggawul

Kuvaus: Kolme esi-isien henkeä, kaksi siskoa ja yksi veli, jotka nousivat kuolleiden maailmasta luomaan maata ja sen kasvillisuutta.

Eingana

Kuvaus: Uniajassa elävä maanäiti, käärmejumalatar, joka loi kaiken: veden, maan, eläimet ja kengurut. Eingana pitää myös kiinni jokaisen olennon elämänlangasta, hänen siitä irtipäästäessään olevaisen elämä päättyy.