Etelä-Amerikan intiaanien mytologiaa

Etelä-Amerikan vaihtelevista luonnonoloista huolimatta kaikkien Andien seutujen intiaanikansojen monisärmäissä ja taidokkaissa perinteissä luomismyyteillä on keskeinen sijansa. Erilaisten intiaanikulttuurien seuratessa toinen toistaan vuosisatojen ajan, kehittyi mantereelle rikas mytologinen perintö. Muun muassa Guyanan warrau-intiaanit, Orincon jokialueella ja Karibialla eläneet arawakit sekä Cuzcon sydämestä valtakuntaansa laajentaneet perulaiset inkat ovat omanneet yhteisiä piirteitä uskomusmaailmassaan, kuten korkeimman luojajumalan eli tekijämme arvostaminen.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Etelä-Amerikan mytologiaa käsittelevää sivustoaan vähitellen tutkimustyön edetessä.

Abe mango

Alue: Amazon
Kuvaus: Keittotaidon, keramiikan, rakentamisen ja kutomisen jumalatar, jonka isä on auringon jumala Page abe.

Aiomum kondi

Alue: Guayana
Kuvaus: Taivaan ylin herra, luojajumala, joka tuhosi pettyneenä ensin luomansa maailman tulella ja toisen tulvalla. Toisella kerralla hän säästi kuitenkin hyvän miehen, Marerewanan ja tämän vaimon hävitykseltään.

Aluberi

Alue: Guayana
Kuvaus: Arawak-intiaanien luojajumala.

Anatiwa

Alue: Brasilia
Kuvaus: Tulvien paha jumala.

Apocatequil (Apotequil, Catequil)

Alue: Peru
Kuvaus: Ukkosen ja salamoinnin jumala.

Ataguchu

Alue: Peru
Kuvaus: Jumala, joka avusti maailman luomisessa.

Auchimalgen

Alue: Chile
Kuvaus: Kuun jumalatar, jonka kerrotaan muuttuvan punaiseksi hädän hetkellä.

Ayar

Alue: Peru
Kuvaus: Alkuluolista ulosastuneet veljekset Ayar Manco, Ayar Cachi, Ayar Auca ja Ayar Uch, joista inkahallitsijoiden kerrotaan polveutuneen. Veljekset lähtivät siskoineen etsimään asuinsijaa ja etenivät kohti Cuzcon kaupunkia. Pitkällä matkalla veljeksistä Ayar Cachi huijattiin erääseen luolaan ja naulattiin seinään, koska muut pelkäsivät hänen tuhoamisvimmaansa. Ayar Uch (Oco) päätti katsoa jostain korkealta inkojen perään ja muuttui kiveksi. Ayar Auca (Ayca) kyllästyi myös kaikkeen ja päätti matkata yksin, hänestä tuli peltojen suojelija. Ayar Manco sisarineen saavutti viimein Cuzcon, jolloin hänen hienoimmasta kullasta tehty sauvansa upposi maahan merkiksi asuinsijan löytymisestä. Ayar Manco tunnettiin myöhemmin myös nimellä Manco Cápac, inkojen perustaja.

Bachue

Alue: Kolumbia
Nimen merkitys: Suuririntainen.
Kuvaus: Äitijumalatar ja sadon suojelija, joka nousi pyhästä järvestä, otti puolisokseen poikansa ja synnytti ensimmäiset ihmiset. Tämän tehtyään molemmat luikertelivat käärmeinä takaisin pyhään järveen.

Bochica

Alue: Kolumbia, Panama
Ulkomuoto: Parrakas vanhus.
Kuvaus: Bochica on kulttuurisankari, luojaperustaja ja lakien antaja. Hän saapui idästä ja opetti kansalle etiikkaa ja moraalia, maanviljelyä sekä muita taitoja. Kahdentuhannen vuoden kuluttua hän vetäytyi tyytyväisenä syrjään opettamisestaan ja katosi länteen.

Boraro

Alue: Amazon
Ulkomuoto: Pitkä, kalpea ja karvainen metsänhenki reilulla miehisellä varustuksella.
Kuvaus: Metsän henkiä, joilla ei ole lainkaan polvia ja jalkaterät sojottavat taaksepäin – tämä helpottaa ihmisten pakenemista heidän hyökkäyksiltään.

Ceucy

Alue: Amazon
Kuvaus: Tupi-intiaanien jumalatar, joka tuli raskaaksi puun mahlasta ja synnytti Jurupari nimisen pojan. Jurupari varasti naisten uskonnolliset voimat ja tappoi äitinsä, joka yritti osallistua rituaaleihin.

Chasca

Alue: Peru
Kuvaus: Aamunkoiton ja iltahämärän jumalatar sekä neitsyeiden ja nuorten tyttöjen suojelija. Chasca on myös Venus planeetan henkilöitymä.

Chasca coyllur

Alue: Peru
Kuvaus: Kukkien ja seksuaalisuuden jumala sekä neitojen suojelija.

Chia

Alue: Kolumbia
Kuvaus: Chibcha-intiaanien pahantahtoinen kuun jumalatar, Bochican vaimo.

Chiminigagua

Alue: Kolumbia
Kuvaus: Chibcha-intiaanien alkuperäinen luojajumala ja valon säilyttäjä. Hän loi mustat linnut, jotka lennättivät valon vuorten ylle.

Cocomama (Kuka mama)

Alue: Peru
Kuvaus: Terveyden, onnellisuuden ja ilon jumalatar, joka alunperin oli siveetön nainen. Mustasukkaiset rakastajat katkaisivat hänet puoliksi ja hänen kehonsa kasvoi ensimmäiseksi kokapensaaksi.

Coniraya

Alue: Peru
Kuvaus: Huarochiri-intiaanien luojajumala, myös kuun jumalana tunnettu.

Copacati

Alue: Peru
Kuvaus: Järvien jumalatar.
Muuta: Kulttipaikan keskus Tiahuanaco, lähellä Titicaca-järveä.

Cupay (Supay)

Alue: Peru
Kuvaus: Quechua inkojen pahahenki, kuoleman ja alimaailman jumala, jolle ilmeisesti uhrattiin lapsia.

Ekkeko

Alue: Bolivia
Kuvaus: Vaurauden ja runsauden jumala. Kerrotaan, että asettamalla Ekkekoa esittävän nuken ylle miniatyyrin toivotusta aineellisesta asiasta, toteutuu tämä toive tulevan vuoden aikana. Miniatyyrien poistaminen kesken vuotta nuken yltä tietää huonoa onnea.

El dorado (Eldorado)

Alue: Chile, Kolumbia
Kuvaus: Legendaarinen kultakuningas – mies, joka kylpee kultapölyssä. Tarina on luultavasti saanut alkunsa Kolumbian vuorilta Bogotan seuduilta uuden kuninkaan virkaanastujais- seremonioista. Uusi hallitsija vietiin Guatavita-järvelle, riisuttiin alastomaksi ja voideltiin pihkalla tai öljyllä. Sitten hänen päälleen ripoteltiin kultajauhetta, siirrettiin kultaiselle lautalle ja uhrattuaan jumalille kultakoristeita sekä jalokiviä huuhtoi kuningas kultapölyn pois uimalla Guatavita-järvessä. Myöhemmin tarinat laajenivat käsittämään kultaisen miehen lisäksi kokonaisen kultakaupungin jossain Etelä-Amerikan pohjoisosissa. Mystisen kaupungin, jota hartaasta etsimisestä huolimatta ei ole edelleenkään löydetty.

El lal

Alue: Patagonia
Kuvaus: Tehuelche-intiaanien tarusankari, joka kohtasi haasteita jo ennen syntymäänsä: hänen isänsä oli aikeissa syödä hänet. Rotta pelasti kuitenkin pojan, josta tuli maan hallitsija jousen ja nuolen keksittyään. Hän tuhosi monia jättiläisdemoneja niiden päällikkö mukaan lukien ja turvasi siten ihmiskunnan tulevaisuuden. Sitten El lal kohosi joutsenen siivin toiseen maailmaan.