Japanilainen jumaltarusto

Japanissa pitkälti maanviljelykseen perustuvat kansantarinat ja eri uskonnot ovat muokanneet käsityksiä mytologiasta sekä maailmankaikkeudesta. Maan vanhin uskonto eli shintolaisuus on edelleen tärkeässä asemassa nykyajan Japanissa keisarillista perhettä myöten, jonka oletetaan polveutuvan auringonjumalatar Amaterasusta. Monimuotoinen buddhalaisuus saapui Japaniin Kiinan ja Korean kautta vuonna 552, sen ja shintolaisuuden ohella myös zen-buddhalaisuus on henkisen konseptin inspiraatioina.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää japanilaista mytologiaa käsittävää sivustoaan vähitellen tutkimustyön edetessä.

Aizen-Myoo

Ulkomuoto: Hänellä on leijonan pää hiuksissaan ja kolmas silmä kahden tavallisen keskellä.
Kuvaus: Rakkauden ja himojen tukahduttamisen jumala, joka pyrkii muuntamaan halut valaistumiseksi.

Aji-Suki-Taka-Hi-Kone (Ajisuke Takahikone)

Kuvaus: Ukkosen jumala, joka syntyi meluisana lapsena. Rauhoittaakseen häntä, muut jumalat kantavat Ajisuke Takahikonea ylös ja alas portaita. Tämä selittää lähestyvän ja loittonevan ukkosen.

Akuma

Kuvaus: Demoneita, joilla on liekehtivät päät, tuliset silmät ja terävät miekat.

Ama-No-Minaka-Nushi

Kuvaus: Keskitaivaan jumala, joka liitetään napatähteen (tällä hetkellä Pohjantähti).

Amaterasu (Amaterasu-omikami, Ohiru-menomuchi-no-kami)

Kuvaus: Kirkasta valoa sädehtivä auringonjumalatar ja taivaan hallitsijatar Amaterasu syntyi yhdessä veljiensä Susanowon ja Tsukiyomin kanssa luojajumala Izanagin puhdistautuessa joessa. Amaterasu edustaa arvokkuutta ja rehellisyyttä sekä luo kauneutta ympärilleen. Hänet liitetään myös hedelmällisyyteen, maanviljelykseen (riisin ja vehnän viljely) sekä kutomiseen. Yksi hänen velvollisuuksiaan oli shintopapittarien kaapujen kutominen kangaspuilla silkkiperhosen toukan koteloista kelatusta kuidusta.
Nimen merkitys: Suuri jumala(tar), joka loistaa taivaalla.
Symbolit: Peili, jalokiviketjut.
Muuta: Amaterasun juhlapäivä on Japanissa 17. heinäkuuta, mutta häntä juhlitaan myös talvipäivänseisauksen aikaan 21. joulukuuta.

Amatsu-Kami

Kuvaus: Yksi taivaanjumalista, jonka kerrotaan asustavan maan jumalaa vastapäätä eli yllä.

Ame-No-Oshido-Mimi

Kuvaus: Amaterasun poika, joka kieltäytyi tarjouksesta ryhtyä Maan valtiaaksi.

Amida (Amida-Nyorai)

Kuvaus: Ikuisen valon buddha, joka asustaa jumalallisessa metsikössä lootuslammikoiden ja linnunlaulun keskellä. Kuolevainen sielu voi vierailla tässä taivaallisessa paratiisissa ikuisen vaelluksensa aikana.

Bakemono

Kuvaus: Pahojen voimien valtaamia henkiä.

Baku

Ulkomuoto: Leijonan pää, tiikerin tassut ja hevosen keho.
Kuvaus: Baku on hyvä henki, joka tulee kutsusta paikalle ja syö painajaisia.

Benten (Benzai)

Ulkomuoto: Kaunis, kahdeksan kätinen nainen, joka ratsastaa lohikäärmeellä.
Kuvaus: Hyvän onnen jumalatar, joka on geishojen, tanssijoiden ja muusikoiden suojelija. Benten on myös rakkauden, tiedon ja taiteiden jumalatar.

Bimbogami

Kuvaus: Köyhyyden jumala, jonka karkottamiseksi suoritetaan erityisiä rituaaleja.

Bishamon (Bishamonten)

Ulkomuoto: Täydessä sotisovassa oleva vahva hallitsija.
Kuvaus: Yksi maailman taivaallisista vartijoista, pohjoisen vartija sekä sodan ja vaurauden jumala.

Chimatano (Chimata-no-kami)

Kuvaus: Tienviittojen, risteyksien ja polkujen jumala.

Chujo Hime

Kuvaus: Japanilainen nunna, joka keksi kirjailun taidon ja auttoi jumalia Taima mandalan kutomisessa.

Chup-Kamui

Kuvaus: Ainujen auringon jumalatar, joka oli alunperin kuun jumalatar, mutta halusi ”vaihtaa työnkuvaansa” nähtyään ihmisten öisen käyttäytymisen.

Daibutsu

Kuvaus: Nimitystä käytetään epävirallisesti todella isoista buddhaa kuvaavista patsaista. Yksi tunnetuimmista näistä patsaista sijaitsee Kamakuran kaupungissa Japanissa, se painaa 121 tonnia ja on 13.35 metriä korkea.
Nimen merkitys: Jättiläismäinen buddha.

Daikoku

Ulkomuoto: Lihava mies, joka istuu tai seisoo kahden riisisäkin päällä ja harteilla hänellä on vielä säkillinen jalokiviä. Kultainen kiekko rinnallaan ja taikavasara kädessään hän täyttää kaikki toiveet.
Kuvaus: Daikoku on vaurauden jumala sekä maan ja maanviljelijöiden suojelija. Hän saa kuolevaisten toiveet toteutumaan ja on lasten hyvä ystävä.

Dainichi-Nyorai

Kuvaus: Japanilaisessa, esoteerisessa buddhalaisuudessa Dainichi-Nyorai on keskeinen jumala, jonka alkuperä on Intiassa (Mahavairocana). Hän on yksi viidestä viisauden buddhasta ja hänen elementtinsä on eetteri – hän on kaikkialla ja kaikki.
Nimen merkitys: Dainichi – suuri aurinko, nyorai – täten tulee yksi.

Ebisu

Kuvaus: Kalastajien suojelija ja kalastusonnen jumala, joka edustaa kaikkea meren vaurauteen liittyvää.

Ekibiogama (Ekibiogami)

Kuvaus: Kulkutautien, kuten ruton jumala.

Emma-O

Kuvaus: Japanin buddhalaisuudessa alimaailman jumala, joka asuu maan alla valtavassa kullalla, hopealla, ruusunhohtoisilla helmillä ja jalokivillä koristellussa linnassaan. Taikapeilin avulla Emma-O katsoo paikan kuolleiden sieluille, mahdollisesti kahdeksasta tuli- tai kahdeksasta jäähelvetistä.