Kelttien mytologiaa

Laaja ja tapahtumarikas kelttiläinen jumalmaailma käsittää myyttisiä tarinoita Keski-Euroopasta aina Galliasta (nykyinen Ranska) Walesin kautta Irlantiin ja Skotlantiin saakka. Maantieteellisesti eri alueilla asuneet keltit omasivat uskomuksissaan paljon yhteisiä piirteitä ja monet näistä legendaarisista urotöistä sekä henkilöhahmoista siirtyivät myöhemmin kristilliseen perinteeseen.

Tarunomaiseksi kelttiläiseksi hahmoksi kuvattu Kuningas Arthur ja hänen ympärilleen muodostunut sankaritarusto on koottu sivuillamme runsaan ja kiehtovan symboliikan ansiosta omaan osioonsa: Kuningas Arthur mytologia

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää kelttien mytologiaa käsittävää sivustoaan vähitellen kirjoitustyön edetessä.

Abandinus

Kuvaus: Kelttiläinen vesien suojelijajumala tai jumalatar, joka tunnetaan vain yhdestä hänelle pyhitetystä alttarista (Godmancheser, Cambridgeshire, Englanti).

Aine

Kuvaus: Kesän, rakkauden, hedelmällisyyden ja vaurauden jumalatar, joka liitetään kesäpäivänseisaukseen ja aurinkoon. Hänet tunnetaan myös keijujen kuningattarena ja myyttisen ihmis-keijurodun kantaäitinä.

Amaethon

Nimen merkitys: Työläinen, kyntäjä.
Kuvaus: Walesilainen maanviljelyn jumala, Don jumalattaren poika ja Gwyddionin veli.

Angus (Aonghus, Aengus, Oengus)

Ulkomuoto: Komea nuorukainen, jonka pään yläpuolella lentelee neljä lintua suukkoja symboloiden.
Kuvaus: Rakkauden, nuoruuden ja runollisen inspiraation jumala, jonka vanhemmat olivat Dadga ja Boann.

Annwn (Annwfn, Annwvn, Annwyn, Annwyfn, Annwfyn)

Kuvaus: Legendaarinen paikka, joka ei varsinaisesti ole taivas tai manala vaan toinen maailma. Ilojen maailma, jossa vallitsee ikuinen nuoruus ilman sairauksia, viini virtaa ja ruokaa riittää. Annwn’n kuolemattomat asukkaat ovat keijukaisia ja tarun kerrotaan Arthurin miesten löytäneen täältä taikamaljan.

Anu

Kuvaus: Irlantilainen hedelmällisyyden ja äiti maan jumalatar, maan henki.

Arawn

Kuvaus: Annwnin eli toisen maailman kuningas, jonka koirien kerrotaan ajavan takaa kadotettuja sieluja.

Arianrhod

Nimen merkitys: Hopearatas.
Kuvaus: Don äitijumalattaren tytär, Gwydionin ja Gilfaethwyn sisar, joka taianomaisesti synnytti kaksi poikaa (Dylan Ail Don ja Lleu Llaw Gyffes).

Arnemetia

Nimen merkitys: Pyhä lehto.
Kuvaus: Jokien jumalatar.

Artio

Kuvaus: Karhukultin kelttiläinen jumalatar.

Badb

Kuvaus: Irlantilainen sodan jumalatar, joka ottaa usein korpin tai variksen hahmon itselleen. Hän osallistui taisteluihin ja aiheutti myös sekaannusta sotureiden kesken taioillaan.

Balor

Ulkomuoto: Yksisilmäinen jättiläinen.
Kuvaus: Kuoleman, pahuuden ja pimeyden jumala, fomorieiden kuningas, joka pystyi surmaamaan vihollisen yhdellä katseella avustajiensa kohottaessa hänen silmäluomeaan. Ennustusten mukaan Balorin oli tappava hänen oma pojanpoikansa, joten Balor telkesi tyttärensä (Ethlinn, Etheline) läpinäkyvään kristallitorniin. Eräs mies (Cian) pääsi kuitenkin druiditar Birogin avustuksella torniin ja Lugh syntyi. Balor nakkasi pojan merelle, josta tämä pelastui ja nakkasi lingolla kiven isoisänsä silmään erään taistelun tuoksinnassa.

Banba

Kuvaus: Irlannin henki – jumalatar, joka on antanut nimensä runolliselle Irlannille.

Becuma

Kuvaus: Maan päälle puolisonsa hylkäämisen vuoksi karkoitettu jumalatar, joka painosti kuningas Connin ottamaan hänet vaimokseen. Becuma tuli kuitenkin mustasukkaiseksi puolisonsa pojasta Artista ja lähetti tämän urhoollisen prinssin vuodeksi vaaralliselle matkalle. Palattuaan Art vapautui Becoman kirouksesta ja ajoi hänet pois hovista.

Belatucadros

Nimen merkitys: Rehti loistelias.
Kuvaus: Britanniassa palvottu sodan ja vihollisen tuhoamisen jumala.

Belenus

Kuvaus: Gallialainen kelttijumala, joka liitetään valoon, aurinkoon sekä karjan hyvinvointiin.
Muuta: Hänen juhlaansa Beltinea juhlittiin 1. toukokuuta.

Belisama

Kuvaus: Gallialainen ja kelttiläinen tulen sekä valon jumalatar, Belenuksen puoliso.

Boann

Kuvaus: Irlantilainen runsauden ja hedelmällisyyden jumalatar, veden jumala Nechtanin puoliso. Boann on myös Dagdan rakastajatar, minkä seurauksena heille syntyi Angus poika.

Bodb

Kuvaus: Irlantilainen taistelun soturijumalatar.

Borvo (Bormanus, Bormanious)

Kuvaus: Gallialainen kuumien mineraalilähteiden ja parantamisen jumala.

Bran (Brain)

Kuvaus: Bran on 700-luvulla kirjoitetun seikkailutarinan päähenkilö, irlantilainen prinssi, joka purjehtii Naisten valtakuntaan. Oltuaan siellä mielestään vuoden päivät, lähtee hän miehistöineen koti-ikävän saattelemana takaisin Irlantiin. Todellisuudessa vuosisatoja kestäneen poissaolonsa päätteeksi yhden miehistön jäsenen hypätessä vihdoin maihin murenee hän heti tuhkaksi. Oivaltaessaan, ettei kotiin ole enää palaamista, Bran kirjoittaa kuvauksen seikkailuistaan ja heittää sen rannalle. Bran miehistöineen seilaa ikuisiksi ajoiksi pois kaukaisuuteen.
Nimen merkitys: Korppi.

Bres

Kuvaus: Maanviljelyn ja hedelmällisyyden irlantilainen kelttijumala.

Brian

Kuvaus: Yksi Brigit jumalattaren kolmesta pojasta, jotka rangaistukseksi Luhgin isän surmaamisesta joutuivat suorittamaan kahdeksan urotyötä. Näihin tehtäviin lukeutuivat muun muassa kolmen kultaisen omenan noutaminen kaukaisesta paikasta, maagisen siannahan hakeminen Kreikasta ja myrkkykeihään etsiminen Persiasta.

Brigit (Brigid)

Muita nimiä: Breo Saighead, Brid, Brighid, Brigindo, Brigandu, Brigan, Brigantia, Brigantis, Bride.
Kuvaus: Tulen jumalatar Brigit on jumalten isän Dadgan ja äitijumalattaren Danan tytär. Hän on kulttuurin ja sivistyksen suojelija sekä inspiraation tulena runouden jumalatar. Sydämen tulena hän on parantamisen ja hedelmällisyyden jumalatar, takomisen tulena taasen seppien ja itsepuolustuksen jumalatar.
Nimen merkitys: Ylistetty.

Caer

Kuvaus: Myyttinen irlantilaisneito, joka muuttui aina välillä joutseneksi. Runouden jumala Angus rakastui häneen ja yhdessä he lensivät joutsenina Boyne-joen linnakkeeseen kauniin unettavaa laulua hyräillen.

Camulus

Kuvaus: Gallialainen sodan jumala.

Cenn cruaich (Crom cruach, Cromm crúaich)

Kuvaus: Irlantilainen taivaan ja uhraamisen jumala.

Ceridwen (Cerridwen)

Kuvaus: Walesilainen lumoajatar, jolla oli kolme lasta: kaunis tytär Creirwy sekä pojat Morfran ja Afagddu. Jälkimmäinen oli niin ruma, että Ceridwen päätti antaa hänelle viisauden lahjan. Vuoden ja yhden päivän Ceridwen keitti taikalientä inspiraation padassaan kaksi palvelijaa apunaan. Juuri, kun keitos oli valmis, tippui siitä kolme ensimmäistä viisauden kyvyn antavaa tippaa toisen palvelijan sormelle, josta tämä nuori poika, Gwion nimeltään, nuolaisi ne vaistomaisesti pois. Gwion sai välittömästi viisauden ja runouden lahjan, josta Ceridwen suuttui ja jahtasi poikaa eri eläinten muodoissaan. Lopulta Gwion muuttui viljan jyväksi ja Ceridwen kanaksi, joka söi jyvän tullen heti raskaaksi tietäen, että lapsi olisi Gwion. Yhdeksän kuukauden kuluttua hän synnytti pojan ja nakkasi lapsen nahkasäkissä mereen. Poika pelastetettiin ja hänestä kasvoi Taliesin, legendaarinen runoilija ja suuri bardi.

Cernunnos

Ulkomuoto: Kuvataan taiteessa usein villieläinten ympäröimänä ihmishahmona, joka istuu hirven sarvet päässään ja jalat ristissä. Saattaa kantaa mukanaan myös kolikoita täynnä olevaa pussukkaa.
Kuvaus: Kelttiläinen hedelmällisyyden, elämän, eläinten, vaurauden ja alimaailman jumala.

Cliodhna

Kuvaus: Irlantilainen rakkauden ja kauneuden jumalatar, josta myöhemmin tuli keijukaisten kuningatar.

Clota

Kuvaus: Skotlannissa sijaitsevan Clyde-joen jumalatar.

Cuchulainn (Cú Chulainn, Cuchulinn, Cúchulainn)

Kuvaus: Lugh auringonjumalan ja Dechtire heimopäällikön vaimon poika, joka on Irlannin kelttiläisen mytologian tunnetuin sankari. Hän oli komea ja iloinen nuorukainen, mutta muuntui kauhistuttavan raivokkaaksi, hirviömäiseksi soturiksi taistelukentällä. Lähes voittamattomana hän torjui hyökkääjät kerta toisensa jälkeen, mutta välinpitämättömyys sodan jumalatar Morrigania kohtaan koitui hänen kohtalokseen.

Dadga

Ulkomuoto: Lihava mies yksinkertaisessa asussa, perässään hän vetää valtavaa nuijaa rattaillaan.
Kuvaus: Irlantilainen jumalten isä, elämän ja kuoleman jumala, druidien suojelija. Hän on myös Tuatha Dé Danann kansan päällikkö, mestari magiassa ja peloton soturi. Nuijallaan hän kykeni surmaamaan yhdeksän ihmistä kerralla, mutta nuijan toinen pää palautti surmatut jälleen elämään.
Nimen merkitys: Hyvä jumala.

Dana, (Danu)

Kuvaus: Irlantilainen ja kelttiläinen maan jumalatar, kansan ja jumalten äiti sekä tuulen, viisauden ja hedelmällisyyden jumalatar.

Dechtire (Dechtere, Deichtine, Deichtire)

Kuvaus: Ulsterilaiselle heimopäällikölle naitettu Dechtire on irlantilaisessa mytologiassa Cuchulainnin äiti, joka lensi auringon jumala Lughin rakastajattareksi lumottuun paikkaan linnuksi muuttuneena. Kolmisen vuotta myöhemmin hän palasi takaisin kotiin poika mukanaan. Dechtiren aviomies otti heidät vastaan ja kasvatti pojan kuin omanaan.

Deirdre (Derdriu)

Kuvaus: Kauneudestaan tunnetun Deirdren kasvatti Ulsterin kuningas Conchobar, säästäen siten tytön hengen erään druidin ennustuksia vastustaen. Kuninkaan aikomuksena oli mennä naimisiin Deirdren kanssa tämän ollessa kyllin vanha hänen vaimokseen, mutta kaunotar rakastui Naoise nimiseen nuoreen soturiin ja he karkasivat yhdessä Skotlantiin. Katkera kuningas lähetti miehensä noutamaan rakastavaiset takaisin kotiin, turvallisen paluumatkan luvaten, mutta surmautti kuitenkin Naoisen ja tämän kaksi veljeä. Conchobar pakotti Deirdren naimisiin kanssaan, jolloin Deirdre päätti olla hymyilemättä enää koskaan. Vuoden kuluttua Deidren kylmyydestä raivostunut Conchobar tarjosi kaunottaren palveluja Naoisen surmaajalle Éogan mac Durthachtille, jolloin Deirdre heittäytyi ulos vaunuistaan ja murskasi päänsä kallioon.

Dewi

Kuvaus: Walesin virallinen tunnus, punainen lohikäärme, on peräisin Suuresta punaisesta käärmeestä, joka muinoin edusti walesilaista Dewi jumalaa.

Dian Cecht (Cainte, Canta)

Kuvaus: Irlantilaisessa mytologiassa parantamisen ja lääkintätaidon jumala sekä auringon jumala Lughin isoisä. Dian Cecht kylvetti haavoittuneita sotureita taikalähteessä, joka paransi heidän haavansa ja virvoitti jälleen henkiin. Hän tappoi myös ammatillisesta kateudesta oman poikansa (Miach) sekä tuhosi tyttärensä (Airmed) tärkeän työn yrttien parissa.

Donn

Kuvaus: Muinaisirlantilainen alimaailman, kuoleman ja kuolleiden jumala, joka asui Irlannin lounaisrannikolla sijaitsevalla saarella. Kuolleet kerääntyivät hänen luokseen kuulemaan ohjeita matkareitistä tuonpuoleiseen.

Dylan (Dylan ail Don)

Kuvaus: Neitseellisesti äitinsä Arianrhodin synnyttämä merenjumala, joka muuttui heti synnyttyään veden kosketuksesta mereneläväksi. Myöhemmin Dylan palasi takaisin maankamaralle ja kuoli vahingossa setänsä toimesta.
Nimen merkitys: Meri.