Kiinalaisen kulttuurin mytologia

Myyttiset, taivaalliset voimat ovat hallinneet kiinalaista kulttuuria vuosisatojen ajan eri uskontojen vallitsevista käsityksistä huolimatta. Kungfutselaisuus, taolaisuus ja buddhalaisuus eli ”kolme tietä” ovat eläneet sulassa sovussa toistensa sekä kansantarujen kanssa. Kertomukset luomisesta, luonnosta ja jumalista pitävät sisällään lohikäärmeitä ja salaperäisiä henkiolentoja, jotka ovat aikojen saatossa kiehtoneet kiinalaisia runollisuudellaan sekä kirjallisessa muodossa että teatteriesityksinä.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Kiinan mytologiaa käsittävää sivustoaan vähitellen tutkimustyön edetessä.

Ao Chin (Ao Qin)

Kuvaus: Eteläisestä merestä vastuussa oleva nuorin lohikäärmejumala.

Ao Jun (Ao Run)

Kuvaus: Läntisestä merestä vastuussa oleva lohikäärmejumala.

Ao Kuang (Ao Guang)

Kuvaus: Mahtavin neljästä lohikäärmejumalasta, majesteettinen itäisen meren kuningas.

Ao Ping

Kuvaus: Lohikäärmejumala Ao Kuangin poika, joka sai surmansa juuri valtaan astuessaan isänsä siirtyessä eläkkeelle.

Ao Shun

Kuvaus: Pohjoisesta merestä vastuussa oleva lohikäärmejumala, jolla oli hallussaan taivaseenastumiskengät.

Ba Xian

Kuvaus: Kahdeksan kuolematonta, joista jokainen edustaa elämän eri olosuhteita, täydellisyyttä.

Cai Chen

Ulkomuoto: Hänellä on mustat kasvot, paksut viikset ja päähine raudasta. Cai shen ratsastaa mustalla tiikerillä rautainen ase kädessään.
Kuvaus: Vaurauden ja myyntivoittojen jumala, joka omaa useita maagisia taitoja.

Cao Guo-jiu

Kuvaus: Yksi kahdeksasta kuolemattomasta, joka on myös esiintyjien ja näyttelijöiden suojelija.

Chang’e (Chang-O)

Kuvaus: Kuun jumalatar, veden jumalan tytär ja jokien jumalan sisar sekä taivaallisen jousimiehen puoliso. Chang’e liittyy moniin tarinoihin, joita yhdistää muun muassa elämän eliksiiri. Kerrotaan, että hänen puolisonsa Houyi sai haltuunsa kaksi viimeistä elämän eliksiiriä, jotka hän ajatteli käyttää itselleen ja vaimolleen. Eräänä päivänä hänen poissaollessaan Chang’e löysi kuitenkin nämä kuolemattomuuden eliksiirit ja joi tylsistyneenä molemmat. Hänen miehensä palasi sattumoisin juuri kotiin ja näki vaimonsa kohoavan kuuta kohti. Houyi yritti vielä kurkottaa puolisoaan kohti, mutta Chang’e oli jo liian kaukana, joten hänestä tuli ”nainen kuussa”.
Muuta: Häntä juhlitaan keskisyksyn festivaaleilla.

Chih Nu (Zhi Nu)

Kuvaus: Chih nu on Jadekeisarin tytär sekä kehräämisen ja käsitöiden jumalatar, joka kutoo pilvistä saumattomia brokadiviittoja isälleen. Yhtenä päivänä Chih nu sai luvan vierailla maassa ja ollessaan joessa kylpemässä karjapaimen piilotti hänen vaatteensa. Taivaaseen ei ollut palaamista alastomana, joten Chih nu meni naimisiin Niu lang vaatevarkaan kanssa. He elivät onnellisina kunnes seitsemän vuoden kuluttua Chih nu löysi vaatteensa ja palasi taivaaseen yhdessä kuolemattomaksi tehdyn puolisonsa kanssa. Heistä tuli Linnunradan kahden eri tähden jumalia, Chih nu on Lyyran tähdistön päätähden Vegan jumalatar ja Niu lang on Kotkan tähdistön päätähden Altairin jumala. He tapaavat toisensa vain kerran vuodessa, jolloin harakat muodostavat sillan näiden tähtien välille.

Di Jun

Kuvaus: Kymmenen auringon isä ja mahtava itätaivaan jumala, joka asui jättiläismäisen puun latvassa. Taivaallinen jousimies Yi ampui yhdeksän Di Junin ja hänen vaimonsa Xi Henin aurinkopojasta taikanuolellaan, jolloin vain yksi aurinko jäi taivaalle jäljelle.

Da Yu

Kuvaus: Xia dynastian myyttinen perustaja, jonka kerrotaan olevan Gun maan jumalan poika. Tarina kertoo kuinka Gun yritti saada taivaaseen asti yltänyttä vedenpaisumusta haltuunsa, mutta epäonnistui tehtävässään. Da Yu ryhtyi siten toimiin ja onnistui tulvan hillitsemisessä muun muassa reikiä vuoriin tekemällä.