Muinainen Mesopotamia

Historiankirjoista tuttu Kaksoisvirranmaa eli muinainen Mesopotamia sai alkunsa arviolta 4500 eaa tienoilla varhaisten sumerien asuttaessa Persianlahtea ympäröiviä suoalueita. Eufratjoki muodosti yhden maan rajoista ja aavikkotasangon itäpuolella virtasi Tigris.

Luova kulttuuri ja monisäikeinen mytologia juurtuivat alueelle ja kukoistivat muun muassa Sumerin sivilisaation, Akkadin dynastian sekä Babylonian ja Assyrian valtakuntien aikoina.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Mesopotamian mytologiaa käsittävää sivustoaan vähitellen tutkimustyön edetessä.

Abgal (Apkallu)

Kulttuuri: Sumer, Akkad
Kuvaus: Seitsemän viisasta tietäjää, puolijumalaa, joiden kerrotaan nousseen Apsun makeista vesistä kalamaisina miehinä. Enki jumala loi heidät perustamaan sivilisaatiota ja luomaan kulttuuria ihmiskunnalle.

Abzu (Absu, Apsu)

Kulttuuri: Sumer, Akkad, Babylonia
Kuvaus: Maanlainen makeanvedenlähde aikojen alussa ja raikkaiden vesien jumala, jonka puoliso on Tiamat, myrskyävien ja suolaisten vesien jumalatar.
Nimen merkitys: Ab – meri, zu – tietää tai syvä (sumerin kieli).

Adad

Kulttuuri: Akkad, Babylonia
Kuvaus: Ukkosen, myrskyn ja sateen jumala.

Adapa

Kulttuuri: Babylonia
Kuvaus: Adapan kerrotaan olleen myyttinen hahmo, maailman ensimmäinen ihminen, Ea jumalan poika, pappi ja manaaja sekä kuningas Eridun neuvonantaja. Veden, viisauden ja taikuuden jumala Ea välitti Adapalle tietämystään, joka vuorostaan keksi puheen ja loi perustan sivistykselle.

Adrammelech

Kulttuuri: Sumer, Akkad, Babylonia
Kuvaus: Yksi auringon jumalista.

Aja

Kulttuuri: Babylonia
Kuvaus: Yksi auringon jumalista, erityisesti aamunkoiton jumalatar.

Amurru

Kulttuuri: Sumer, Akkad, Babylonia
Kuvaus: Vuoriston ja paimentolaisten jumala. Amurrun puoliso on Beletseri, manalan kirjanpitäjä.

An (Anu)

Kulttuuri: Sumer
Ulkomuoto: Kuvataan usein härkänä.
Kuvaus: Jumalten kokouksen puheenjohtaja An on alkumerestä eli Nammusta syntynyt taivaanjumala, jonka vaimo on maanjumalatar Ki ja poika Enlil (ilman jumala).
Symbolit: Kuninkaallinen tiara.
Nimen merkitys: Taivas – sumerin kieli.

Anshar (Ansar, Anshur, Ashur, Asshur)

Kulttuuri: Akkad, Babylonia
Kuvaus: Taivaan ja horisontin isäjumala, siskonsa Kishar jumalattaren puoliso ja alkuvesistä ilmaantuneiden Lahmun ja Lahamun poika sekä Anun isä.
Nimen merkitys: Taivaanakseli.

Anu (An)

Kulttuuri: Babylonia
Kuvaus: Taivaan jumala, tähdistöjen hallitsija ja jumalten pääjumala.

Anunnaki (Anunaki, Anunnaku, Anunna, Ananaki)

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Alamaailman eli kuoleman ja pimeyden jumalia, jotka asustivat seitsemän seitsenporttisen suojamuurin ympäröimässä kaupungissa.

Anzu

Kulttuuri: Babylonia, Sumer, Assyria
Kuvaus: Leijonapäinen kotka, joka on vastuussa myrskyistä ja tuulista sekä Enlil jumalan miespalvelija. Anzu varasti kohtalonlaatat ja sai nuolen keuhkoonsa taistelun tuoksinnassa näistä universumin hallitsemiseen oikeuttavista, Enlil jumalalle kuuluvista laatoista.

Assur (Ashur)

Kulttuuri: Assyria
Ulkomuoto: Parrakas mies siivekkäässä kiekossa, jousi aseenaan vasemmassa kädessään.
Kuvaus: Assur on Assyrian kansallisjumala sekä hedelmällisyyden ja eritoten sodan jumala, taivaan hallitsija. Assurin vaimo on rakkauden jumalatar Ishtar.
Nimen merkitys: Alku tai ’hän, joka on onnellinen’.

Aya

Kulttuuri: Babylonia, Sumer
Kuvaus: Aamunkoiton jumalatar ja Shamash auringon jumalan puoliso.

Babbar

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Auringonjumala.

Beletseri (Belet Seri, Beret Sheri)

Kulttuuri: Sumer, Akkad, Babylonia
Kuvaus: Tämä aavikon kuningattarena tunnettu alimaailman kirjuri on myös Amurru jumalan puoliso.

Damu

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Kasvillisuuden, vaurauden, jälleensyntymisen ja parantamisen jumala. Hänen vanhempansa ovat Enki ja Ninhursaga.

Dilmun (Tilmun, Telmun)

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Dilmun on aina kesäinen paratiisi, jonne Enki jumala toi tulvan ja sen myötä ikuisen vehreyden. Hän asuu tässä jumalallisessa puutarhassa yhdessä Ninhursaga (Nininsinna) puolisonsa kanssa.

Dumuz (Dumuzi Abzu, Amaushumgalanna)

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Hedelmällisyyden, kasvun ja mätänemisen jumala, satojen suojelija ja vuodenaikojen säätelijä.
Nimen merkitys: Amaushumgalanna viittaa varastoituihin taateleihin.

Ea

Kulttuuri: Babylonia
Ulkomuoto: Puoliksi kala, puoliksi ihminen.
Kuvaus: Makeiden vesien jumala, joka tietää kaiken. Hänen vanhempansa ovat Ansar ja Kisar, puoliso äitijumalatar Damkina ja hän edustaa yhtä luojajumalien kolminaisuuden osaa.

Ekur

Kulttuuri: Babylonia
Kuvaus: Jumaltenneuvoston temppeli, jossa jumalat kokoontuivat, ravitsivat itseään runsaasti ja päättivät sen jälkeen tärkeistä asioista.

Ellil

Kulttuuri: Akkad
Kuvaus: Myrskyn ja tuulen jumala.

Enki

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Enki on sumerilaisten suuri luojajumala sekä veden, viisauden ja luovuuden jumaluus. Hän on myös puuseppien, kivenhakkaajien ja kultaseppien suojelija, joka opetti ihmisille muun muassa käsityö- ja maanviljelystaidot. Tarina kertoo kuinka hän yhdessä puolisonsa, maan jumalatar Ninhursagan kanssa, asuu idyllisellä Dilmunin paratiisisaarella, jossa eläimet elävät sovussa keskenään eikä sairauksia tai vanhuutta tunneta. Pariskunnalle syntyy tytär Ninsar, jonka Enki pian viettelee ja tästä liitosta syntyy tytär Ninkurra. Enki tuntee sukupuolista vetoa tähänkin tyttäreen ja syntyy Uttu, hämähäkkijumalatar. Ninhursaga ottaa Enkin siemennestettä Uttun kehosta ja kasvattaa näistä siemenistä kahdeksan ihmeellistä kasvia. Enki ei voi olla syömättä näitä kasveja ja niin Ninhursaga kiroaa Enkin, jonka keho tulee täyteen paiseita. Ketun pyynnöstä Ninhursaga ottaa omaan kohtuunsa kahdeksan Enkin paisetta ja näistä syntyy kahdeksan eri kehonosiin liitettävää parantavaa jumalaa.

Enkidu (Endiku)

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Jumalatar Arurun savesta muovaama ihminen, jonka hän loi kansan pyynnöstä kuningas Gilgameshin viholliseksi ja siten myös ajankuluksi. Vihamiehet kuitenkin ystävystyivät kulkien yhdessä seikkailusta toiseen, kunnes Enkidun kuolema erotti uskolliset kumppanukset toisistaan. Enkidun kuolema johti Gilgameshin matkaamaan ympäri maailmaa kuolemattomuutta etsien.

Enlil

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Enlil on yksi Mesopotamian pantheonin vaikutusvaltaisimmista jumalista, hän on maan, ilman ja tuulen jumala. Tämän voimakkaan ja energisen tuulenherran puoliso on Ninlil, heidän yhteiset lapset ovat: Nanna, Nerigal, Ningirsu, Ninurta ja Nisaba.

Enmesarra

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Alimaailman jumala ja jumalallisten lakien hallitsija.

Ennugi

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Kastelun ja kanavien jumala.

Ereshkigal (Ereshkegal, Erishkegal, Erishkigal)

Kulttuuri: Sumer, Akkad
Kuvaus: Alimaailman ailahteleva ja väkivaltainen jumalatar. Hän rakastui taivaasta ruokaa tuomaan tulleeseen Nergaliin ja sai tämän jäämään kanssaan johtamaan maata, josta ei ole paluuta.

Gestinanna (Geshtinanna)

Kulttuuri: Sumer
Kuvaus: Gestinanna on jumalatar, joka liitetään viiniin ja unien tulkitsemiseen.