Oseanian mytologiaa

Tyynimeri peittää yhden kolmasosan koko maapallon pinta-alasta, on siis hämmästyttävää, että sen noin 25 000 saarta käsittää vain kolme maantieteellisesti jaettua mytologista perinnettä: Polynesia, Melanesia ja Mikronesia. Jumalat ja sankarit ovat matkanneet saarelta toiselle ja kuten muissakin maailman myyteissä, eläimillä on omat roolinsa näissä yllättäviäkin juonenkäänteitä sisältävissä taruissa. Mystinen Pääsiäissaari kivimiehineen eli moai-patsaat ovat myös edelleen ratkaisematon arvoitus, joka on osa tyypillistä itäpolynesialaista perinnettä.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Oseanian mytologiaa käsittävää sivustoaan vähitellen kirjoitustyön edetessä.

Agunua

Kuvaus: Kookospähkinätaivaassa asustava Agunua on käärmehahmoinen alkujumala, kaiken hallitsija. Hän loi ensimmäiset ihmiset sekä viljelykasvit.
Vaikutusalue: Salomonsaaret.

Ahoeitu

Kuvaus: Taivaanjumala Eitumatupuan ja kuolevaisen naisen Ilahevan poika, josta tuli Tongan ensimmäinen kuningas. Hän asui maassa äitinsä kanssa, mutta kapusi eräänä päivänä puuta myöten taivaaseen tapaamaan isäänsä. Kateelliset velipuolet repivät hänet kappaleiksi, keittivät padassa ja söivät hänet. Eitumatupua pakotti veljekset oksentamaan Ahoeitun palaset takaisin kutittamalla heitä kaulasta. Taikavoimaisten lääkeyrttien avulla Ahoeitu herätettiin takaisin eloon.
Nimen merkitys: Ahoeitu – päivä on valjennut.
Vaikutusalue: Tonga.

Aluluei

Kuvaus: Palulopin poika, purjehdustaidon ja navigoimisen jumala, jonka tuhat silmää ovat tähtinä taivaalla.
Vaikutusalue: Mikronesia.

Ao

Kuvaus: Pilvien jumala eri muodoissaan.
Vaikutusalue: Polynesia.

Apu-Hau

Nimen merkitys: Raju rääkyminen.
Kuvaus: Apu-Hau on yksi pilvien jumalista ja vastuussa myrskyistä sekä hurrikaaneista.
Vaikutusalue: Polynesia.

Aroonoona

Kuvaus: Temppelien ja pyhien paikkojen suojelijajumala.
Vaikutusalue: Mikronesia.

Atanua

Kuvaus: Aamunkoiton jumalatar, joka luo tulen aamuisin.
Vaikutusalue: Marquesas-saaret.

Atea

Kuvaus: Luojajumala, joka ilmaantui kaaoksesta, teki tilaa vaimolleen Atanualle ja on ensimmäisen ihmisen (Tu-Mea) isä.
Vaikutusalue: Marquesas-saaret.

Aumakua

Kuvaus: Hengellisempi osa kahdesta sielusta, esi-isien henki, joka nousee kuoleman jälkeen taivaaseen.
Vaikutusalue: Havaiji.

Bue

Kuvaus: Auringon jumala isänään Bue jakoi viisautta ihmiskunnalle, hän opetti ihmisille asumusten ja kanoottien rakentamista, navigoimista, tanssimista ja manausten lausuntaa.
Vaikutusalue: Gilbertinsaaret.

Dakuwanga (Dakuwaqa)

Kuvaus: Haijumala, jota eritoten kalastajat pitävät arvossaan. Eräänä päivänä Dakuwanga oli aikeissa vallata Kadavu-saaren, mutta kohtasi toisen, mustekalan hahmoisen jumalan. Seurasi tiukka taistelu, jonka mustekalajumala voitti kahdeksan raajansa ansiosta ja tämän jälkeen Dakuwanga lupasi olla hyökkäämättä kyseiselle saarelle.
Vaikutusalue: Fidzi.

Degei

Kuvaus: Suuri käärmejumalatar tai jumala.
Vaikutusalue: Fidzi.

Dudugera

Kuvaus: Papualaisessa mytologiassa jalkalapsi, josta tuli aurinko… Eräänä päivänä Dudugeran äiti näki loistavan kalan vedessä ja meni leikkimään tuon jumalhahmon kanssa. Tämä iso kala hieroi itseään naisen jalkaa vasten, jalka turposi ja naisen isän puhkaistessa ajettuman, sinkosi sieltä ulos vauva. Dudugera varttui hyökkääväksi pojaksi, joten hänen äitinsä päätti lähettää lapsen isänsä luokse. Kalajumala ilmaantui merestä näkyviin, otti poikansa suuhunsa ja kuljetti kauas itään. Dudugera muuttui siten auringoksi ja tuhosi vähitellen kuumuudellaan kasvit, eläimet ja ihmiset. Yhtenä aamuna Dudugeran äiti ehti kuitenkin heittää kalkkia auringon eli Dudugeran kasvoille ja näin muodostuivat pilvet suojaamaan maata pahimmalta käristykseltä.
Vaikutusalue: Papua-Uusi-Guinea.

Edao

Kuvaus: Edao on sankarillinen seikkailija ja velho, joka syntyi ensimmäisen miehen ja ensimmäisen naisen jälkeen luojajumala Loan jalasta.
Vaikutusalue: Marshallinsaaret.

Eitumatupua

Kuvaus: Eitumatupua on taivaan jumala, joka maassa vieraillessaan ihastui Ilahevaan. Tuloksena tästä syntyi Ahoeitu niminen poika, josta myöhemmin tuli Tongan kuningas.
Vaikutusalue: Tonga.