Pohjois-Amerikan intiaanien myyttejä

Intiaanien esi-isien kerrotaan saapuneen ensimmäisen kerran Amerikan mantereelle Itä-Aasiasta noin 40 000 eaa Beringinsalmen väliaikaisen jäätymisen seurauksena. Myös mongolien päällikön Tsingis-kaanin valloitusretket sai monet paimentolaisheimot pakenemaan Kamtsatkasta Alaskaan 1200-luvulla ja levittäytymään ympäri Kanadaa sekä kohti etelää aina Arizonaan saakka.

Näistä kansoista polveutuvat muun muassa Pohjois-Amerikan intiaanit, jotka arvostivat luontoa kunnioittaen eläimiä maansa alkuperäisinä asukkaina luoden näistä myyttisiä voimatarinoita. Näissä syvällisissä kertomuksissa on runsaasti symboliikkaa eri vuodenaikoihin, elementteihin ja luonnonilmiöihin liittyen. Eri heimojen uskomuksia yhdistää myös Suuri Henki (Great Spirit), joka maailman kokonaisuutta hallitsevana universaalina voimana on kaiken viisauden ja luomisen lähde.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Pohjois-Amerikan mytologiaa käsittävää sivustoaan vähitellen tutkimustyön edetessä ja Pohjois-Amerikan intiaanien voimaeläimet sekä zunien taikaeläimet merkityksineen löytyvätkin jo Intiaanit-sivuiltamme.

Aakuluujjusi

Muita nimiä: A’akuluujjusi
Heimot: inuiitit
Kuvaus: Luomisen äitijumalatar, joka loi karibun omista housuistaan ja mursun asettamalla takkinsa maahan.

Adekagagwaa

Heimot: irokeesit
Kuvaus: Kesän henki, joka lepää talvisin etelässä.

Adlivun

Heimot: inuiitit
Kuvaus: Meren jumalatar Sednan hallitsema alimaailma, jossa kuolleet puhdistetaan ennen kuun paratiisiin lähettämistään.

Aholi

Heimot: hopit
Kuvaus: Värikkääseen viittaan pukeutunut kevään henki, joka edustaa hedelmällisyyttä, kirkkautta ja aurinkoa.

Ahsonnutli

Muita nimiä: Estsanatlehi, Etsanatlehi
Nimen merkitys: Nainen, joka vaihtaa/vaihtuu.
Heimot: navajot
Kuvaus: Ilmeisesti hermafrodiitti tuulen ja tuen jumalhahmo, joka auttoi taivaan ja maan luomisessa. Katso myös: Turkoosinainen.

Airsekui

Heimot: huronit
Kuvaus: Henki, jota kutsutaan apuun suurten vaarojen keskellä.

Aisoyimstan

Heimot: mustajalat
Kuvaus: Kylmäntekijä, jään ja lumen jumala, joka valkoisissa hiuksissaan pukeutuu täysin valkoiseen ja ratsastaa valkoisella hevosella.

Akna

Heimot: inuiitit
Kuvaus: Synnyttämisen jumalatar.

Alignak

Heimot: inuiitit
Kuvaus: Sään ja kuun jumala, joka on vastuussa myös vuorovedestä, auringon ja kuun pimennyksistä sekä maanjäristyksistä.

Allowat sakima

Muita nimiä: Alowatsakima
Heimot: delawaret
Kuvaus: Suuri henki, joka hallitsee kaikkea ja pukeutuu kotkansulkiin sekä peurannahkaisiin housuihin.

Amala

Heimot: irokeesit, tsimshianit
Kuvaus: Maailmaa akselistaan käsissään pitävä jumala.

Amotken

Heimot: salishit
Kuvaus: Luojajumala, joka asustaa yksin taivaissa kojootti viestintuojanaan. Amotken loi viisi tytärtä kiskomalla viisi hiusta päästään ja kysyi näiltä, mitä he haluaisivat olla. Jokainen tytär vastasi eri tavoin, ensimmäinen toive oli olla paha ja toinen hyvä. Ensimmäinen toive vallitsee edelleen kunnes hyvä voittaa…

Anaye

Heimot: navajot
Kuvaus: Anaye on joukko hirviöitä, joiden kerrotaan syntyneen maailman neitsyeiden kautta. Estanatlehi tuhosi hirmuisella maata mullistaneella myrskyllä lähes kaikki, mutta Kylmä, Nälkä, Köyhyys ja Vanha ikä jäivät maailmaan, jotta ihmiset osaisivat arvostaa elämän myönteisiä puolia ja elämää itseään.

Angakoq

Muita nimiä: Angokoq, Angalkuq
Heimot: inuiitit
Kuvaus: Shamaani, joka toimii ihmisten ja henkimaailman välisten yhteyksien ylläpitäjänä. Angakoq tarvitsee suojakseen vartijahengen, joka voi olla ihmishahmoinen, erityinen kivi tai karhu, joka on muodoista vahvin ja suosituin.

Anguta

Muita nimiä: Aguta
Nimen merkitys: Mies, jolla on jotain leikattavaa.
Heimot: inuiitit
Kuvaus: Alunperin luojajumalana tunnettu Anguta on jäisen, onnettomien vainajien maan hallitsija, jossa kuolleiden on nukuttava vuoden verran Angutan vierellä ja kärsittävä hänen nipistyksiään.

Aningan

Muita nimiä: Anningan, Igaluk
Heimot: inuiitit
Kuvaus: Kuun jumala, joka etsii jatkuvasti siskoaan (aurinkoa) taivaanrannan poikki. Tämän jahdin aikana Aningan unohtaa syömisen kokonaan ja laihtuu sen vuoksi. Syödäkseen hän katoaa aina kolmeksi päiväksi ja palaa jälleen vatsa pullollaan siskoaan jahtaamaan.

Apikunni

Heimot: mustajalat
Kuvaus: Tupakan jumala, joka toi tupakan polttamisen taidon ihmisille.

Apotamkin

Heimot: maliseet (wolastoqiyik)
Kuvaus: Kauhistuttava, karvainen olento torahampailla – pelkkä ajatuskin hänestä esti lapsia eksymästä kauas vanhemmistaan.

Arnakuagsak

Muita nimiä: Arnakua’gsak, Arnarquagsag
Nimen merkitys: Vanha meren nainen.
Heimot: inuiitit
Kuvaus: Meren jumalatar, joka vastaa kaikkiin fyysisiin tarpeisiin. Arnakuagsak pitää huolen siitä, että metsästäjät saavat tarpeeksi saalista koko heimon ruokkimiseksi ja kansa pysyy terveenä.

Asgaya Gigagei

Muita nimiä: Asagaya Gigaei
Nimen merkitys: Punainen ihminen.
Heimot: cherokeet
Kuvaus: Ukkosen ja salamoinnin jumala, joka kykenee myös parantamaan vaihtaen empaattisesti sukupuoltaan parannettavan henkilön mukaan.

Atahensic

Muita nimiä: Ataentsic, Ataensic
Heimot: huronit, irokeesit
Kuvaus: Taivaan jumalatar, joka liitetään avioliittoon, synnyttämiseen ja kaikkiin naisellisiin asioihin. Hän putosi luomisen aikaan taivaasta maahan ja synnytti kaksoset nimeltään Hahgwehdiyu ja Hahgwehdaetgah.

Awitelin Tsta

Heimot: zunit
Kuvaus: Maan jumalatar, joka synnytti kaiken elämän ja loi maan yhdessä puolisonsa, taivaan jumala Apoyan Tachin kanssa.

Awonawilona

Muita nimiä: Awanawilonais
Nimen merkitys: Kaikki käsittävä.
Heimot: zunit
Kuvaus: Awonawilonan kerrotaan olleen olemassa kaikkein ensimmäisenä, hän loi auringon ja kasvua edistävän sumun, joka muodosti alkumeren vihreän vaahdon. Taivaan (Apoyan Tachi) ja maan (Awitelin Tsta) luotuaan Awonawilona siitti maailmaan elävät oliot.

Bikeh Hozho

Heimot: navajot
Kuvaus: Puheen jumala, joka esiintyy ihmisen muodossa.

Bokwus

Heimot: kwakiutl-intiaanit
Kuvaus: Villi metsänhenki, joka jylisee metsämailla ja jokien varsilla. Bokwuksen kerrotaan vievän asumukseensa hukkuneiden sielut.

Capa (Chapa)

Heimot: useita
Ulkomuoto: Majava.
Kuvaus: Capa on majavahenki, joka edustaa varastointia, valmistelua, työntekoa ja kotoista tyyneyttä.

Chibiabos

Heimot: algonkinit
Kuvaus: Chibiabos on henkimaailman valtias, susihenki. Hänen veljensä on suuri jänisjumala Manabozho.

Chulyen

Muita nimiä: Guguyni, Hemaskas, Kwekwaxawe, Nankilslas, Txamsem, Wegyet, Yhel
Heimot: useita
Kuvaus: Chulyen on korppihenki ja veijarijumala, joka muun muassa haida-intiaanien mukaan loi maailman ja löysi ensimmäiset ihmiset loukkuun jääneinä simpukan sisältä.

Dajoji

Heimot: irokeesit
Kuvaus: Länsituulen ärisevä Pantterihenki, jolta aurinkokin pakenee pilven taakse piiloon murahtelua kuullessaan.

Dohkwibuhch

Heimot: snohomishit
Kuvaus: Luojajumala, joka loi taivaan liian matalalle maan ylle. Toiset ihmiset löivät siihen jatkuvasti päätään ja toiset taasen kiipesivät korkeita puita pitkin taivaaseen. Dohkwibuhch keräsi kaikki ihmiset ja eläimet yhteen, oli aika työntää taivasta yhteisvoimin korkeammalle ja siinä onnistuttiin.

Dzoavits

Heimot: shoshonit
Kuvaus: Maanjäristyksen hirviö, joka jahtasi muun muassa Kyyhkystä ja tämän poikasia. Kyyhkysen onneksi Kotkan antamilla taikakaluilla ja muiden eläinten avustuksella hirviö saatiin lopuksi teljettyä maankoloon loppuiäksi.

Dzelarhons

Heimot: haidat
Kuvaus: Sammakkojumalatar, joka tunnetaan myös Tulivuorinaisena ja hänen puolisonsa on Kaiti karhujumala. Dzelarhons saapui mereltä yhdessä kuudet kanootit täyttävien ihmisten kanssa.

Isopäät

Heimot: irokeesit
Kuvaus: Demonisia henkiä, jotka lentävät myrskyissä. Nämä jättimäiset, pelkät päät, omaavat tuliset silmät ja torahampaat ihmisten syömiseen.

Kojootti

Muita nimiä: Akba atatdia, Ensimmäinen tekijä, Hän joka on tehnyt kaiken, Vanha mies, Vanha mies kojootti
Heimot: useita
Kuvaus: Kojootti on intiaanien mytologian kulttisankari ja korkeassa asemassa oleva veijarijumala. Luomiskertomuksissa hän esiintyy itse luojana, mutta hän voi olla myös viestintuoja sekä muuntuja. Kojootti saattoi tarkoittaa hyvää tai edustaa pahankurisuutta, oveluutta ja tuhon voimia. Eräässä tarinassa kuu oli kadonnut taivaalta ja Kojootti lupautui olemaan kuun sijaisena. Korkealta Kojootti näki kuitenkin kaiken maassa tapahtuvan eikä malttanut olla kielimättä sekä ystävistään että vihollisistaan. Pian jokainen maassa kyllästyi hänen kanteluihinsa ja äänesti hänet pois taivaalta.

Kokopelli

Muita nimiä: Kokopele, Kokopeltiyo, Kokopilau, Neopkwai’i, Ololowishkya, La kokopel
Heimot: hopit, zunit, pueblot
Ulkomuoto: Kyttyräselkäinen, huilua soitteleva hahmo höyheniä päässään.
Kuvaus: Kokopelli on kiehtonut Pohjois-Amerikan lounaisosien intiaaneja jo yli 2000 vuoden ajan. Tämä loputtomien myyttien hedelmällisyysjumala, kujeilija, parantaja ja tarinankertoja löytyy tuhansia vuosia vanhoista kallioseinämään uurretuista kuvioista ja on edelleen suosittu hahmo Yhdysvalloissa muun muassa amuleteissa ja taiteessa. Taruissa Kokopellin kerrotaan kulkeneen kylästä kylään vaihtaen vuodenajan talvesta kevääseen, sulattaen lumet ja saavan aikaan suosiolliset sateet menestyksekkään sadonkorjuun takeeksi. Kokopellin kyttyrä kuvasti tällöin säkkiä täynnä siemeniä ja lauluja, pyhän hahmon huilunsoitto saatettiin taasen kuulla lämpöä mukanaan tuovassa kevättuulessa. Matkailevan Kokopellin alkuperä on tuntematon, mutta kaikki kertomukset tästä casanovasta viittaavat musiikkiin, tanssiin ja ilon siementen jakamiseen.

Maissinainen

Heimot: useat heimot, muun muassa cherokeet ja navajot
Kuvaus: Ravinnon ja hedelmällisyyden jumalatar, joka löytyy monien intiaaniheimojen myyteistä. Cherokee-intiaanien tarina kertoo Maissinaisesta, joka lähetetään alas taivaista kerran vuodessa kävelemään heidän pelloilleen ja näin maissi alkaa kasvamaan kauniisti. Eräänä vuonna heimon kylvettyä peltonsa Maissinaista ei näkynytkään. He odottivat viikon ja toisenkin, mutta tuloksetta, joten he menivät Suuren hengen puheille, joka kertoi lähettäneensä Maissinaisen maahan jo kaksi viikkoa sitten. Ihmiset alkoivat etsimään Maissinaista joka puolelta, mutta eivät löytäneet häntä, joten he pyysivät apua eläinkunnalta. Eläimet suostuivat auttamaan etsinnöissä ja korppi löysikin Maissinaisen sidottuna pimeästä luolasta – hän oli pahan hengen, Nälän vankina. Nälkä tanssi Maissinaisen ympärillä ja nauroi ivallisesti tietäen, että cherokeet nääntyisivät ilman satoa tulevana talvena. Korppi lensi takaisin heimon luokse ja kertoi näkemästään. Cherokeet sanoivat, että korppi perheineen olisi ainoa keino Maissinaisen vapauttamiseen ja niin korppi keräsi kaikki siskonsa ja veljensä yhteen. Koko parvi lensi tummaan luolaan, piiloutui korkealle ja oikean hetken tullen lensi pahan hengen kimppuun hirmuista ääntä pitäen. Nälkähenki pelästyi ja pakeni ulkosalle, jossa hän suli auringon valossa kokonaan pois. Korpit vapauttivat Maissinaisen nokkimalla vapaaksi köysistä ja maissi alkoi jälleen kasvamaan pelloilla.

Mäyrä

Heimot: shoshonit
Kuvaus: Eläinsankari, joka pelasti muun muassa Kyyhkysen poikasineen huijaamalla maanjäristyksen hengen (Dzoavits) kaivamaansa koloon ja pudottamalla hehkuvan kuumia kiviä kolon tukkeeksi.

Sinitöyhtönärhi

Heimot: chinookit, salishit
Kuvaus: Veijarihenki, joka on yleensä hyväntahtoinen ja avulias ihmisille, mutta hieman huolimaton. Sinitöyhtönärhen seikkailut ovat usein yrityksiä olla muita eläimiä ovelampi.

Turkoosinainen

Alkuperäinen nimi: Estsanatlehi, Glispa, Ahsonnutli
Heimot: apassit, navajot
Kuvaus: Turkoosinainen on muodonmuuttaja, joka pystyy siirtymään kuolemattomana elämästä toiseen. Ikääntyessään hän kävelee vain itään kunnes vastaan tulee hän itse nuorempana ja muuntuu siten jälleen nuoreksi. Turkoosinainen toi kansalleen myös kauniin, parantavan hyräilyn.

Valkea simpukkanainen

Alkuperäinen nimi: Yoolgai asdzáá (navajo), Yolkai estsan, Yolaikaiason
Heimot: navajot, zunit, apassit
Kuvaus: Turkoosinaisen sisar, Valkea simpukkanainen esiintyy Pohjois-Amerikan eri heimojen luomiskertomuksissa. Zunien tarinoissa hän on Aurinkoisän esiäiti tai vaimo, he asuvat lännessä. Navajojen myyteissä hän taasen on Muuttuvanaisen sisar ja Veden vaimo. Joissakin taruissa Valkea simpukkanainen ja Muuttuvanainen muotoutui yhdeksi jumalattareksi. Hänen kerrotaan olevan myös kokonaan abaloneista (kotilonkuori) muodostunut kuun jumalatar.

Varis

Muita nimiä: Ga gaah
Heimot: useita
Kuvaus: Varis on yksi eniten intiaanien taruissa esiintyvä eläinhahmo. Varis on muun muassa lentänyt maahan maissinjyvä korvassaan, tuonut tulen ihmisille ja toiminut sanansaattajana.