Unisymbolit: kukat, puut ja muut kasvit

Kasvikunta tarjoaa tuhansia vuosia vanhaa symboliikkaa öisten mielleyhtymiemme ravinnoksi. Jokaisella kukalla, jokaisella kasvilla ja puulla on unissamme oma tarkoituksensa, joka omassa mielessämme viittaa piilotajuisiin viesteihin muun muassa toiveistamme, peloistamme, pettymyksistämme tai pyrkimyksistämme. Suurin osa tästä symboliikasta on unennäkijälle henkilökohtaista, jaamme siis jälleen ohessa ainoastaan eri lähteiden suuntaviivoja omien unitulkintojen tekemiseen.

Apila

Perinteinen kolmilehtinen apila on mukavuuden ja hyvinvoinnin tunteiden symboli. Nelilehtisellä apilalla on taasen tapana kertoa hyvästä onnesta ja onnekkaista sattumista, sen neljä lehteä edustavat arvostusta, rakkautta, vaurautta ja terveyttä.

Auringonkukka

Auringonkukka tulkitaan usein voiman, lämmön ja ravitsemuksen merkiksi, se edustaa aurinkoa itseään. Auringonkukan tapa kääntyä päivän aikana auringonvalon suuntaan luo myös mielikuvan uskollisuudesta, avoimuudesta ja henkisestä oivalluksesta.

Bonsai

Bonsai eli ruukkupuu muistuttaa lajitovereitaan pienoiskoossa. Unissa tämä huolellisen hoidon taidemuoto kuvastaa harmoniaa, rauhaa ja kaikkea hyvää.

Eukalyptus

Jos näet unissasi tämän Australian puulajistoa hallitsevan kuumepuun, saattaa se kertoa harkinnan, ajatusten kirkastamisen ja selkeyttämisen tarpeista – eukalyptusöljy tuoksuu voimakkaasti kamferille ja on erinomainen rohdos tukkoisuuteen.

Haapa

Haapojen symbolismiin liitetään päättäväisyys ja peloista sekä epäilyksistä vapautuminen.

Hedelmäpuut

Hedelmäpuista uneksiessa on hyvä kiinnittää ensin huomiota puulajiin, sitten itse puun ja sen hedelmien kuntoon sekä kehitysasteeseen. Merkitystä on sillä, onko puu vasta kukassa vai sen hedelmät jo kypsymässä? Onko puussa runsaasti vai vähän hedelmiä? Onko hedelmätarhan maa peittynyt puista pudonneista hedelmistä tai poimijat jättäneet sadonkorjuun kesken? Kaikella tällä on merkitystä, nämä asiat kertovat kuinka hedelmällisiä muun muassa omat ajatukset, toiveet ja teot ovat.

Ikivihreät

Ikivihreät kasvit ja puut edustavat katkeamatonta elämänvoimaa, jotain aina läsnäolevaa ja muuttumatonta. Ikuisen elämän ja siten uudelleen syntymisen tai kuolemattomuuden symboleina ikivihreät ovat uudistumisen mestareita, olosuhteista huolimatta.

Itkupaju

Pajujen taito selviytyä ja lisääntyä olosuhteista riippumatta tekee tästä puulajista unessa onnekkaan merkin. Toinen pajun myönteisyyden merkki unissa on lajin monikäyttöisyys – köysiä, koreja, rakentamista… Itkupaju liitetään nimensä perusteella myös veteen, myötätuntoon, suruun ja menetettyyn rakkauteen.

Jalava

Jalava on tahdonvoiman ja intuition symboli.

Kanerva

Kanerva on monivuotinen varpu, jonka kasvisuvun tieteellinen nimi ’calluna’ tulee alkujaan kreikankielisestä puhdistamista tarkoittavasta sanasta. Kanervankukista saadaankin rauhoittavaa, puhdistavaa ja varsin hyvänmakuista teetä, kukkien runsas mesi houkuttelee luokseen myös runsaasti päiväperhosia ja mehiläisiä. Edelleen kanervalla on uskomaton toipumiskyky – kuin itsestään korjaantuvat juuristoissa esimerkiksi tulen, pakkasen ja kuivuudenkin aiheuttamat vauriot. Vertauskuviltaan kanerva yhdistetään kauneuteen, hyvään onneen, suojeleviin voimiin ja kestävyyteen, magiassa kanervan kerrotaan avaavan yhteyksiä tämän ja keijukaisten maailmojen välille.

Kataja

Kataja on lievästi myrkyllinen pensas tai pieni puu, joka voi elää jopa yli 400-vuotiaaksi. Se liitetäänkin symboliikaltaan uudelleen syntymiseen, elämän jatkuvuuteen, ikuisuuteen, sitkeyteen ja periksiantamattomuuteen.

Kielo

Kuin keijujen kellot ovat kielot toivon, oikean valinnan ja uuden elämän vertauskuvia.

Koivu

Koivu on uusien alkujen, lempeyden ja menneestä puhdistautumisen symboli. Koivu opettaa meitä muistamaan, että elämä ei ole jatkuvaa kamppailua, elämä voi olla harmonista ja ihanaa.

Krysanteemi

Kiinasta ja Japanista kotoisin oleva krysanteemi tunnetaan pitkäikäisyyden, kuolemattomuuden ja henkisen voiman symbolina. Unissa krysanteemi voi vahvistaa minä-käsitystä ja tuoda levollisuutta sekä valoa pimeisiin aikoihin.

Kurjenmiekka, iiris

Sateenkaaren jumalattaren mukaan nimensä saanut iiris on toivon, surun ja hyvien uutisten sanansaattaja.

Kuusi

Kuusen energia on virtaavaa ja se kannustaa irtipäästämiseen. Tunnetuin kuusi on joulukuusi, joka muistuttaa vuoden pimeimpänä aikana elämän jatkuvuudesta ja valoisampien päivien tulosta. Kuusen näkeminen unissa saattaakin siten vihjata jonkin elämän osa-alueen loppuunsaattamiseen ja uuden alkuun.

Köynnökset

Köynnökset edustavat sitkeää päättäväisyyttä ja yhä korkeammalle kurottamista. Unissa ne voivat kuvastaa toiveita uran tai statuksen kohoamisesta.

Lemmikki

Herkän vaaleansiniset lemmikit ovat erossa olevien rakastavaisten kukkasia, ne säilyttävät rakkaita muistoja. Unet lemmikeistä saattavat liittyä ihmissuhteisiin – tuntuuko suhteen päättyminen ajankohtaiselta? Tai ehkä piilotajunta lähettää unohtumisen viestiä – oletko sinä, elämäsi ja tekemisesi muistamisen arvoisia?

Lilja

Liljat ovat majesteettisia kasveja, jotka liitetään puhtauteen, rauhaan ja ylösnousemukseen.

Lumikello

Kevään ensimmäisinä kukkina lumikellot pilkottavat esiin lumen keskeltä jopa jo helmi-maaliskuun lopulla. Ne kuvastavat toivoa, uutta elämää ja uusia mahdollisuuksia haasteista selviämisen jälkeen. Lumikello edustaa myös ystävyyttä koettelemuksista huolimatta ja kannustaa iloitsemaan nykyhetkestä menneiden asioiden vatvomisen sijaan.

Lumme, lootus

Kukkien symboliikassa lumme kuvastaa täydellistä kauneutta ja luovuuden lähdettä, Aasiassa tämä lootuksena tunnettu vesililja on totuuden ja puhtauden ilmentymä. Lumpeenkukka unessa saattaa kehottaa kysymään itseltään: ”Käytänkö kaikkia omaamiani luovia mahdollisuuksia?” tai ”Kaipaanko henkistä inspiraatiota?”.

Marjakuusi

Marjakuusi on myrkyllinen, sitkeä, kova ja hidaskasvuinen sekä pitkäikäinen havupuu. Tämä ikivihreä puu tai pensas viihtyy hyvin sekä puolivarjoisessa että täysin varjoisessa kasvupaikassa – marjakuusi yhdistetäänkin usein kuolemaan, mutta se muistuttaa myös tavalla tai toisella elämän jatkuvuudesta: syntymä ja kuolema ovat ovia elämän talossa.

Misteli

Misteli on kautta aikain ollut Euroopassa maaginen, mystinen ja pyhä kasvi. Sen kerrotaan kohottavan hedelmällisyyttä ja ”antavan elämän”, joten unimerkityksenä misteli saattaa kuvata täydellistä onnea.

Mänty

Männyt ovat vaatimattomia kasvualustansa suhteen, ne juurtuvat lähes mihin tahansa ja tuntuvat kasvavan kuin valon voimalla. Männyn symbolismiin liitetään luovuus, elämä, pitkäikäisyys ja kuolemattomuus sekä elämänvoima.

Narsissi

Kevään ensimerkkeihin kuuluva narsissi on aurinkoinen kukka, joka kuvastaa toivoa ja uusiutumista. Narsissi tuo iloa elämään ja kannustaa uusiin alkuihin.

Oliivipuu

Oliivipuuhun liitetään kuvainnollisesti muun muassa kuolemattomuus, hedelmällisyys ja rauha. Oliivipuun lehtevä oksa on myös vaurauden ja kunnian symboli, oliiviöljy taasen varakkuuden ja terveyden vertauskuva.

Orapihlaja

Kookas ja tuuhea orapihlaja kasvaa luonnonvaraisena Keski-Euroopassa, tämä piikikäs pensas tai puu liitetään hedelmällisyyteen ja uudelleen syntymiseen. Sen valkeiden kukkien huumaavan myskinen tuoksu voi viitata unessa myös sensuaalisuuteen ja seksuaalisuuteen. Orapihlajan näkeminen unessa on ehkä tunnetta henkilökohtaisesta uudistumisesta tai luovuuden kasvattamisesta henkisellä tai mentaalisella tasolla. Rohdoskäytössä orapihlajalla voi itse asiassa helpottaa nukahtamista silloin, kun stressaantuneella sydämellä on taipumus karkottaa unentulo.

Orkidea

Herkän kaunis ja aistikas, tuhansien lajikkeiden orkidea on hedelmällisyyden, täydellisyyden ja puhtauden symboli, joka unissa saattaa viitata myös runollisten tunteiden heräämiseen ja kokemiseen. Orkideaan liitetään edelleen ylellisyys, intohimo, ekstaasi ja täyden potentiaalin saavuttaminen oikeissa olosuhteissa.

Palmu

Trooppiset palmut kuvastavat eksoottista, hedelmällistä ja nautiskelunhaluista elämää, palmut tarjoavat makeita herkkuja kookospähkinöiden ja taateleiden muodossa. Suoraviivaisen kasvutapansa vuoksi palmut viittaavat myös oikeamielisyyteen, rohkeuteen yrittää sekä kuuluisuuteen.

Piikikkäät kasvit

Piikit ovat kasvien suojakeinoja muun muassa tuholaisia vastaan. Unet kaktuksista tai muista piikikkäistä kasveista voivatkin liittyä oman itsen suojelun tarpeeseen. Tai ehkä johonkin pistävään ongelmaan ja sen ratkaisuun? Onko jokin asia kuin ”piikki lihassa” – ehkä tämä asia tai ihminen vaivaa jatkuvasti aiheuttaen kipua ja kärsimystä? Kenties on aika puolustautua ja nostaa omat piikit pystyyn? Tai kenties unennäkijä itse on liian piikikäs tai piikittelevä?

Punapuu

Ainavihanta punapuu ei ole tuttu puu Suomessa, mutta tämä Yhdysvalloissa Tyynenmeren rannikon läheisyydessä kasvava, sypressikasvien heimoon kuuluva kasvilaji on yksi maailman suurikokoisimmista ja pitkäikäisimmistä puista. Unissa punapuu liitetään syvään yhteyteen luonnon kanssa sekä intohimoon elämässä.

Pyökki

Muinaisille kelteille tammen ohella pyökki oli yksi arvostetuimmista puista, koska se piti sisällään kaiken maailman tiedon. On myös olemassa uskomuksia, joiden mukaan pyökki kuvastaa kirjoitettua sanaa, monissa Euroopan kulttuureissa pyökki onkin muinaisen viisauden puu. Pyökin symbolismi liitetään myös lempeään arvosteluun ja suvaitsevaisuuteen, sen itseluottamus ja voima kasvaa sisältäpäin.

Päivänkakkara

Päivänkakkara on iloinen kukka, joka tuo mieleen usein muistoja lapsuudesta. Ehkä tuo huolettomuus sekä viattomuus ja vapaus heijastuvat tästä aurinkoisten kesäpäivien ja vehreiden niittyjen valko-keltaisesta kukkaiskasvista.

Ruiskaunokki

Lempeän sinisen sävynsä vuoksi ruiskaunokit liitetään tyyneen mietteliäisyyteen, hyveisiin, vaatimattomuuteen ja oikeamielisyyteen.

Ruoho

Halu yksinkertaisesti rentoutua voi ilmetä ruoholla tai sammalella makaamista kuvaavissa unissa. Ruoho on myös elämän uudistumisen, virkistävien voimien ja vihreän värin symboli.

Ruusu

Ruusu on kukkien kuningattarena ajaton rakkauden ja myötätunnon symboli. Sen makea, lempeän kukikas tuoksu lämmittää sielua hoitaen siten emotionaalisia haavoja ja palauttaen luottamuksen elämään, näin myös unimaailmassa. Lue lisää ruusujen symboliikasta.

Saarni

Saarni edustaa lujuutta, luotettavuutta ja vakautta asioiden yhdessä pysymisestä sekä herkkyyttä ja korkeampia mielen toimintoja. Ehkä unennäkijä kaipaa saarnin suojelevia vaikutuksia tai kiinteitä ominaisuuksia omaan elämäänsä?

Saniainen

Saniaiset kasvavat usein metsien aluskasvillisuutena melko varjoisilla ja kosteilla paikoilla viihtyen. Ne edustavat villiä luontoa ja ovat kotiin tuotuina sangen haastellisia kasvatettavia eritoten kastelun suhteen. Nämä piirteet tekevät saniaisesta kesytettyjen halujen ja elämänilon löytymisen tai katoamisen unisymbolin.

Seetri

Seetri on yksi ikivihreistä puista, joka kuvastaa voimaa, kestävyyttä ja kuolemattomuutta. Seetri liitetään symboliikaltaan myös parantamiseen, puhdistautumiseen ja suojeluun. Unessa seetri saattaa kertoa viestiä omasta, vahvasta sietokyvystä haasteiden kohtaamisessa.

Sormustinkukka

Tämä perinteinen koriste- ja lääkekasvi kätkee sisäänsä sydänlääkkeisiin käytettyä digitalista, joka yliannostuksena aiheuttaa näkö- ja rytmihäiriöitä, pahoinvointia ja sekavuutta. Unessa sormustinkukka saattaakin tuoda esiin kysymyksen kauniin ulkokuoren taakse piiloutumisesta tai piilottamisesta. Tai ehkä kyseessä on kaipuu sydämen aktivointiin, kaipuu rakastaa ja tulla rakastetuksi?

Tammi

Tammi on unissa henkisen ja fyysisen suojan majesteettinen symboli sekä voimakas miehisen seksuaalisuuden ja isähahmon vertauskuva. Tammi edustaa vahvuutta ja pitkää ikää, tammenterhot taasen voivat kuvastaa unissa uutta elämänvaihetta: pienistä aluista saattaa kasvaa suuri menestys.

Tulppaani

Villit ja viljellyt tulppaanit kukkivat useissa eri väreissä. On olemassa muun muassa punaisia, keltaisia, oransseja, sinisiä ja turkooseja tulppaaneja. Ehkä unet tulppaaneista viittaavatkin värin kaipuuseen elämässä tai miltä kuulostaa matka Hollantiin, joka on tulppaanintuotannon suurvalta? Tulppaani kuvastaa myös hedelmällisyyttä ja se on edustanut täydellistä rakkautta sekä rakkauden julistamista maissa, joista tulppaanin uskotaan olevan kotoisin.

Unikko

Unikot ovat kuoleman, uudistumisen ja hedelmällisyyden vertauskuvia. Punaiset unikot unissa tarjoavat eroottista intohimoa ja valkoiset unikot taasen syvän merellisiä ja intiimejä kokemuksia.

Vaahtera

Vaahteran symbolismiin liitetään tasapaino, lupaukset ja käytännöllisyys. Vaahtera on myös yksi kauneimpia puita ruskan aikaan, vaahtera nähdäänkin iloisena puuna, joka kokoaa kaikki yhteen sadonkorjuun juhlintaan runsaan oksistonsa alle.

Vehnä

Vehnä on viljana luonnon loputtoman rikkauden symboli, se kannustaa unissa elämään täyttä elämää ja arvostamaan elämän lahjaamme.

Villikukat

Niittyjen, ketojen ja metsien villikukat unissa voivat viitata yksinkertaisemman elämän tarpeeseen, luonnon pienten asioiden arvostamiseen tai vapauteen olla rajoittamaton oma itsensä.

Yrtit

Yrtit unissa saattavat liittyä parantamiseen ja paranemiseen, fyysisen kehon puhdistautumiseen tai oman elämän makuun, sen maustamiseen tai mauttomuuteen.