Sisustusvärit osa 2.: vaaleanpunainen, punainen ja oranssi sisustuksessa

Punainen ja oranssi ovat mieltä lämmittäviä värejä, jotka luovat voimakasta ja vahvaa tunnelmaa. Yhdessä vaaleanpunaisen ja vaikka purppuran kanssa näillä väreillä ja runsailla kankailla sekä pehmusteilla, säihkyvillä kristalleilla ja kiiltävillä metalleilla saadaan aikaiseksi esimerkiksi intohimoinen makuuhuone. Tämä maanläheinen, tulisten värien maailma on tuttua myös Keski- ja Etelä-Amerikan kiviseinistä ja sisustusväreistä. Taivaansiniseen, kaktuksenvihreään ja auringonkeltaiseen sekä tummaan puuhun ja takorautaan yhdistettynä luodaan elämäniloisen värikäs ”southwest” sisustus.

Vaaleanpunainen

Vaaleanpunainen väri kuvastaa pyyteetöntä rakkautta, lämpöä ja välittämistä, jotka tekevät kaikesta mahdollista elämässä. Emotionaalisesti pinkki väri tuo mukanaan rakkautta, sekä itselle että ympärillä oleville. Vaaleanpunainen tukee myös aikoina, jolloin tuntee itsensä haavoittuvaksi ja se auttaa välittämään omasta itsestään.

Vaaleanpunainen vauvan ensivärinä lastenhuoneessa esimerkiksi luonnonvalkoisen kanssa tuo rakkauden turvaa sekä tyttö- että poikalapselle, se kehottaa rakastamaan itseään myöhemmälläkin iällä aina aikuiset mukaan lukien. Jotta päästään vauvanhuoneen sisustamiseen saakka eli voidaan korjata satoa siementen kylvämisen jälkeen, on vaaleanpunainen myös hyvä väri. Yhdessä vaaleankeltaisen ja persikan sävyjen kanssa vaaleanpunainen auttaa naista valmistautumaan ajatukseen, että on raskauden arvoinen, naisellinen ja haluttava. Nämä lämpimät sävyt vaikka vuodevaatteissa tuovat esiin nautinnonhalua sekä rauhoittavat hermojärjestelmää.

Pikku prinsessan huoneessa vaaleanpunainen voi olla lempeän feminiininen väri tai ”hotpink” eli sähäkän pinkki tehosteväri. Vaaleanpunaisestakin löytyy siten eri sävyjä, joiden kirjolla voidaan luoda erilaisia teemoja tytönhuoneen sisustukseen. Monipuolinen sävyjen käyttö tekee huoneesta myös visuaalisesti kiinnostavamman ja maalaustekniikoilla tai tapetin valinnoilla voidaan leikitellä edelleen.

Vanha roosa tai ruusunpunainen luovat myös mielenkiintoista tukea esimerkiksi raskaille, tummanruskeille huonekaluille. Tämä punaisen herkkä sävy keventää maskuliinista ja arvovaltaista ympäristöä sointuen hyvin usein kulmikkaiden, aasialaisten tai retrohuonekalujen pehmentäväksi seuraksi.

Punainen

Lämpimät sävyt kodin sisustuksessa keltaisesta punaiseen ovat keittiön ja seurustelutilojen mainioita ruokahalun ja keskustelun kohottajia. Punainen väri on täynnä energiaa, heimovoimaa, selviytymiskykyä ja vahvuutta. Väri edustaa myös maadoittamista sekä elämän aineellista, fyysistä puolta.

Vaihtelua makuuhuoneen sävytykseen voi tuoda erivärisillä lampuilla, kukkasilla sekä pienillä yksityiskohdilla, kuten tauluilla ja vuodevaatteilla. Liinavaatteilla luodaan erilaisia tunnetiloja makuuhuoneeseen ja mikäli tavoitteena on saada vipinää lakanoiden väliin, punaiset vuodevaatteet sopivat fyysisiin aktiviteetteihin ja sensuellin erotiikan virittämiseen makuuhuoneessa. Punainen väri kohottaa miehuuden voimaa – värissä on palavaa intohimoa, joka saa veren kuohahtelemaan.

Punainen ja nahka tai sen jäljitelmät materiaalina tuntuvat huutavan punaisen eteenpäin menemisen mahtia kuin kuuma urheiluauto. Punainen nahkasohva tai kotiteatterin muhkeat penkit edustavatkin eloisuutta ja huomionarvoa sisustuksessa. Ne ovat sisustuksen keskipisteitä, joista saadaan yllättävän monenlaisia teemoja ympärille valittavia muita huonekaluja ja materiaaleja vaihtamalla. Ruskean ja luonnonvalkoisen kanssa punainen on maanläheinen yhdistelmä, nämä värit ovat sävymaailmassa lähellä toisiaan ja saavat siten aikaan yhtenäisen tunnelman.

Punainen on myös voimakas tehosteväri vaikka mustaan tai valkoiseen yhdistettynä. Musta ja valkoinen punaisen kanssa on selkeä kokonaisuus, jossa jokainen väri ottaa oman tilansa erottuen tehokkaasti toinen toisistaan. Reipashenkisen vaikutelman luo punainen, valkoinen ja sininen yhdessä. Tästä väriyhdistelmästä saa lämpimän merihenkisen kokonaisuuden tai country-tyylistä, amerikkalaista linjaa koripintoineen, raitoineen ja tähtineen.

Oranssi

Oranssi väri on herkullinen, piristävä, täynnä elämäniloa ja monia aisteja stimuloiva sopien siten mainiosti värinä keittiöön sekä ruokailu- ja oleskelutiloihin. Poltettu, tumma oranssi tuo mausteisen säväyksen ja sopii hyvin muun muassa rustiikkisten tiiliseinien jatkeeksi tai hieman itämaiseen sisustukseen. Musta, harmaa ja ruskean maanläheiset sävyt toimivat mainiosti oranssin kanssa, nämä väriyhdistelmät saavat aikaan lämpimästi tervetulleeksi toivottavan tilan mistä tahansa kodin huoneesta.

Oranssi tunnetaan myös niin sanottuna shokkivärinä, se on oikea väri traumoista toipumiseen. Esimerkiksi avioerosta kärsiville, kaikenikäisille lapsille kannattaa tuoda elämään ja lastenhuoneen sisustukseen kirkasta oranssia. Yhdessä indigonsinisen kanssa pirteän oranssit yksityiskohdat auttavat kokoamaan itseään ja hahmottamaan ympäristöään uudella tavalla.

Vaalea oranssi on lämmin ja feminiininen väri. Kokonainen seinä maalattuna tällä lempeällä sävyllä on tehokas tausta esimerkiksi taideteoksille, valokuville tai peileille. Huoneen käyttötarkoituksesta ja valitusta sisustusteemasta riippuen, vaalean oranssista saa rauhallisen ympäristön luonnonvalkoisen tai eri sävyisten vihreiden kanssa. Mikäli tähän ympäristöön kaivataan tiettyä jämäkkyyttä, tuovat sitä musta, tummanharmaa ja -ruskea.

Oranssin ollessa parhaimmillaan optimistinen ja antelias sekä luottavainen omiin vatsanpohjatunteisiin, on se hyvä värisuositus myös sivuteemaksi 6-7 vuotiaiden lastenhuoneen sisustukseen. Nimenomaan oranssin pastellisävyt, kuten persikka ja vaalea koralli ovat kouluikäisen lapsen makuuhuoneen tuki ja turva.