Sisustusvärit osa 4.: turkoosi, sininen ja violetti sisustuksessa

Rauhoittavien, niin sanottujen viileiden värien maailmasta löytyy upeita sävyjä esimerkiksi raikkaaseen kylpyhuoneeseen tai levolliseen makuuhuoneeseen. Näillä sinisävyisillä väreillä voi loihtia myös jopa etäisiä tunnelmia, unenomaista taikamaailmaa, jossa päästetään irti totutuista toimintamalleista ja inspiroidutaan korkeammista ajatuksista.

Turkoosi

Turkoosilla eli sinivihreällä luodaan monia mieleenpainuvia tunnelmia eri väreihin ja materiaaleihin yhdisteltynä. Se on väri, joka symbolisesti ilmaisee olemuksen tunnepuolta, joten se viehättää usein monia rehellisyydellään ja aitoudellaan. Turkoosissa tilassa on helppo hengittää ja oleminen tuntuu rennon vapautuneelta.

Turkoosi tekee vaivattomasti olo- tai makuuhuoneesta vastustamattomasti kutsuvan paratiisisaaren keitaan. Lisäämällä sisustukseen esimerkiksi tekstiileissä muutama pisara turkoosin vastaväriä eli korallia, saadaan toisiaan kauniisti täydentävä ja korostava merellinen kokonaisuus. Suklaanruskea, tumma puu kalusteissa lisää eksoottista tunnelmaa ja huolella valitut viherkasvit tai vaikka palmupuu ovat luonnollinen loppusilaus trooppiselle sisustukselle.

Turkoosi liitetään vahvasti vesielementin virtaukseen ja kylpyhuone herääkin eloon turkoosin eri sävyillä. Sinertävämpi turkoosin sävy yhdistettynä valkoiseen, hopeaan ja metalliin on teemaltaan viileän raikas ja puhdas. Vihertävämmän sävyinen turkoosi sointuu taasen hyvin kullan ja tumman puun kanssa. Tämän kylpyhuoneen tunnelma on runsas, lämmin ja ylellinen.

Turkoosi rohkaisee leikkisyyteen ja innostaa mielikuvitusta, värillä voi luovasti toteuttaa erikoisiakin ratkaisuja. Turkoosi toimii perinteistä poikkeavissa muodoissa, esimerkiksi olohuoneessa turkoosi pyöreä matto on kuin raikas, merellinen tuulahdus. Antiikkisen huonekalun verhoilu turkoosilla säväyttää ultramodernilla yksilöllisyydellään ja turkoosit koriste-esineet saavat katsojan hyvälle tuulelle.

Sininen

Monet ihmiset yhdistävät sinisen värin luonnollisesti taivaaseen ja veteen, kodin sisustuksessa sininen luokin tyynen ja rauhallisen ilmapiirin eli se on ihanteellinen väri muun muassa makuu- ja kylpyhuoneisiin. Sinisen eri sävyillä sisustaen aina herkimmästä vaaleansinisestä tummaan indigonsiniseen saadaan aikaan monimuotoisia sisustuksia, jotka ovat harmoniassa koko kodin ja siinä asuvien ihmisten kanssa.

Vaaleansininen on väri, joka on ilmavan tuntuinen suurinakin pintoina, mutta eritoten yksityiskohdissa se antaa sisustukseen helposti hienostuneen vaikutelman. Miellyttävä olo- tai makuuhuoneen värimaailma luodaan vaaleansinisillä tekstiileillä muun sisustuksen ollessa luonnonvalkoinen ja beige. Hippunen kultaa esimerkiksi seinäpeilissä viimeistelee elegantin kokonaisuuden.

Sisustusmateriaaleista sininen pitää puusta. Keskisininen ja vaalea puu on skandinaavisen yksinkertainen yhdistelmä, jota voi halutessaan hieman pehmentää pyöreillä muodoilla tai pörröisillä tekstiileillä, kuten pitkänukkaisella matolla. Musta ja valkoinen antavat lisäväreinä sisustukselle modernia ilmettä, oranssin eri sävyt lämmittävät sinisen viileää tunnelmaa ja turkoosi yhdessä limenvihreän kanssa nuorentaa ja raikastaa kokonaisuutta.

Sinisen monista sävyistä kirkas sähkönsininen on väri, joka edustaa sinisen levollisuutta ja valonvoimaa yhdistettyinä. Se on säväyttävä sävy, joka viileydestään huolimatta ei jätä ketään kylmäksi. Sähkönsininen tuo oikealla valaistuksella esimerkiksi makuuhuoneen, asunnon yksityisen pyhätön, väritykseen yllättävän poikkeuksen tavanomaiseen. Sini-musta tai sini-valkoinen sisustusteema ovat rohkeita valintoja, hieman lämpimämpi yhdistelmä sähkönsinisen kanssa on tummanruskea ja vastavärikartalta oranssin eri sävyasteet.

Violetti

Sinipunainen eli violetti on erittäin hienostunut väri, jonka on helppo sopeutua hyvin eri tiloihin, tilanteisiin ja teemoihin. Sävyn syvyydestä riippumatta violetit huonekalut tekevät huoneesta kauniin ja mielenkiintoisen, ne ovat myönteisellä tavalla hillittyjä.

Herkän aistikkaan sävyisen sisustuksen, eteerisen kuin syreenin tuoksu kesäyössä, saa aikaan violetin eri vivahteet harmaan tai hopean kanssa. Lähes näkymätön vaalean lila seinävärinä on hengen sulous, hiljaisuus. Helmenharmaat kalusteet, valkoinen tai hopeanvärinen kattokruunu kristalleineen ja harmaaseen taittuvan violetin sävyiset vuodevaatteet ovat salaisuus eleganttiin makuuhuoneeseen. Valkoinen marmori, turkisjäljitelmät torkkupeitoissa ja läpikuultavat akryylihuonekalut sekä shifonkiverhot jatkavat häivähdyksen kevyttä ilmapiiriä.

Violetti hiipii sisustukseen usein kuin itsestään uusissa elämänvaiheissa. Violetin irtipäästämisen tunnelmissa se sointuu muun muassa vanhemmille, joiden lapset ovat muuttaneet omilleen ja emotionaalinen riippumattomuus puolin ja toisin on tärkeää. Yhdessä vastavärinsä eli keltaisen ja lämpimän ruskeiden sävyjen kanssa sisustuksesta saadaan tyylikkään lämmin kokonaisuus. Turkoosi taasen tukee itsenäisyyttä kyseisessä emotionaalisessa prosessissa ja on kuin viesti uusista mahdollisuuksista violetin kanssa. Sinisestä sävymaailmasta oleva turkoosi-violetti väripaletti onkin rohkean retro kombinaatio, luovan ilmaisun henkinen ja taiteellinen näyttämö.

Lähes kuninkaallisen ylellinen sisustus muodostuu purppurasta yhdessä kullan kanssa. Tämä mystiikkaa ja sensuaalisuutta huokuva, jännittävä väriyhdistelmä on kuin koru, joka herää eloon antiikkisten huonekalujen ja modernien taustamateriaalien valinnoilla. Violetin ja kullan, valon ja varjon alkemistinen yhdistelmä, kutsuu luokseen luksusta ja valtaa – tässä huoneessa itsetunto kohoaa ja arjen kielteiset ajatukset kaikkoavat!