Sisustusvärit osa 5.: magenta ja ruskea väri sisustuksessa

Punaisen pohjavärin sävymaailmasta löytyvät vielä magenta ja ruskea, jotka toimivat hyvin myös yhdessä. Yhdistelmään voi lisätä hieman munakoison purppuraa ja ehkä jopa jotain tulenpunaista – tällä neljän värisävyn kombinaatiolla saadaan aikaan hienostunut ja samaan aikaan maanläheinen värimaailma sisustukseen.

Magenta

Sateenkaaren värit toisiinsa yhdistävä, violetin ja punaisen välistä löytyvä magenta on tehokkaan tyylikäs väri sisustuksessa. Värissä yhdistyvät voimistavat, maanläheiset punaiset ja rauhoittavat, lähes hengellisen violetit energiat samanaikaisesti. Hienovarainen magenta eli aniliininpunainen on harvinainen vieras suomalaisessa sisustuksessa, mutta ehkä saamme pian nauttia enemmänkin tästä Italiassa 1800-luvulla nimensä saaneesta väristä.

Tumman magentan arvokas ilmapiiri kuvastaa asioiden hyväksymistä sellaisena kuin ne ovat. Tämä luumunpunainen on myötätuntoinen ja epäitsekäs väri, joka antaa sisustukseen varmuutta ja vakautta. Kulta sekä magentan vastaväri oliivinvihreä ovat sävyjä, jotka lämpimän kohteliaasti täydentävät toinen toisiaan. Tästä loisteliaasta väriyhdistelmästä tulee mieleen renesanssin runsaus, mutta myös 70-luvun retro tai aivan moderni sisustus saadaan aikaan näiden värien eri sävyjä yhdistelemällä. Oliivinvihreä taittaa magentan vakavuutta ja kulta tuo auringonvaloa tilaan.

Punaisen violetit, ohdakkeen ja horsman kukan värisävyt, herättävät näkemään ja arvostamaan kauneutta jokapäiväisessä elämässä. Magenta, fuksia ja syvä pinkki rohkaisevat tiedostamaan, että meillä on kaikki mitä me tarvitsemme. Näissä magentan eriasteisissa sävymaailmoissa toteutettu sisustus on vahvan kaunis, joka sointuu hyvin dramaattiseen mustaan tai viattomaan valkoiseen.

Kirkas magenta on myös tyylikäs tehosteväri, joka tuo itsensä vaatimattomasti esiin jo hyvinkin pieninä määrinä. Magentan sävyiset valaisimet urbaanin harmaalla seinällä luovat mielenkiintoisen kontrastin, aavistuksen feminiinistä kosketusta muutoin suoraviivaiseen sisustukseen.

Ruskea

Ruskea edustaa maanväriä, se on neutraali, luotettava ja turvallinen. Sisustusvärinä ruskea antaakin lämpimän ja kotoisan tunteen. Värittämällä huone ainoastaan moninaisilla ruskean eri sävyillä, huoneen koosta ja valoisuudesta riippuen, saadaan huoneeseen syvyyttä ja lempeää tunnelmaa. Mikäli huoneen seinät ovat esimerkiksi tummanruskeat, kannattaa kalusteisiin, verhoihin ja mattoihin valita vaaleampia ruskean sävyjä.

Ruskeaan on helppo yhdistää myös muita värejä erilaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Limenvihreä tasapainottaa ja piristää ruskeaa, herkullisen trion saa myös vaalean- punaisesta, luonnonvalkeasta ja ruskeasta. Mausteisen lämpimiin, yhteisiin hetkiin kutsuva väriskaala esimerkiksi olohuoneeseen muodostuu ruskeasta yhdessä okran, terrakotan oranssin tai ruosteenpunaisen kanssa.

Mustan ja harmaan sävyt ruskeaan yhdistettyinä jatkavat levollisen rauhallista sisustuskokonaisuutta. Näihin sävyihin sointuvat myös tunnetusti ruskeat sisustuselementit eli puu ja nahka, harmaan lisääminen vaikka metallin muodossa luo lisäksi mielenkiintoisen lämpimän ja kylmän kontrastin.

Viherkasvit jatkavat ruskean luonnonläheistä teemaa ja tuovat lisäilmettä tähän rauhalliseen väriskaalaan. Huolella valittujen kasvien visuaalinen anti koostuu sekä itse kasvista että muuhun sisustukseen sopivasta ruukusta. Eri vaikutelmia saadaan aikaiseksi ruukun muodolla, koolla ja luonnollisesti itse ruukun materiaalilla: metalli, betoni, muovi, posliini, lasittamaton savi…