Ihanat värit sisustuksessa

Sisustamisessa päädytään usein eri syistä ”kerää ja kokoa” -sisustukseen ja näin omien värimieltymysten toteuttaminen kodissa jää toissijaiseksi asiaksi. Vanhemmilta saadut huonekalut kulkevat muutoissa kodista toiseen, opiskelija-asuntoon hankitut kuusiokoloavaimella koottavat edulliset pöydät, tuolit ja hyllyt voi näppärästi purkaa ja koota jälleen uudestaan ja kaiken muuttokiireen keskellä ei tule ajatelleeksi kokonaisuutta ennen kuin on liian myöhäistä. Sisustukseen, oli se millainen tahansa, ihmismieli ehtii sopeutua nopeasti ja mahdollisen muutoksen tarpeen tai oman alitajuntaisen epämukavuuden havaitseminen käy ajan myötä yhä vaikeammaksi. Persoonallinen sisustaminen ja mieluisten väriyhdistelmien tai värittömyyden käyttö ei vaadi kuitenkaan linnoja tai kartanoita, ei ylitse pursuavaa budjettia tai monimutkaisia kaavoja ja käyriä. Ja mikäli ajatus omaa itseä heijastavasta kodista tuntuu haastavalta, on ammattilaisen apu aina lähellä.

Värien käyttö sisustuksessa usein tyhjältä ja autiolta näyttävän valkoisen kauden jälkeen kannattaa aloittaa varovaisesti. Jokaisesta väristä on olemassa lukematon määrä eri sävyjä, joista varmasti löytyy omaa silmää ja makua tyydyttävä versio eri huoneisiin ja tilanteisiin. Ennen maalaustarvikkeisiin tarttumista kannattaakin neuvotella koko perheen kanssa tulevasta projektista ja kuunnella kaikkien osapuolien mielipiteitä kompromisseihin päätyen ja toisten mielipiteitä arvostaen.

Luonnosta löytyy mitä ihmeellisimpiä väriyhdistelmiä eli oikeaa ja väärää ei varsinaisesti värien yhdistelemisessä ole olemassa, on vain eri ihmisten eri mielipiteitä. On hyvä myös kiinnittää huomiota värivalintojen järjestykseen. Tummat sävyt sopivat huoneiden alaosiin, kuten lattiaan ja vaaleat sävyt kattoon saakka – näin tilan tuntu ei katoa maalivärejä valitessa. Esimerkiksi tummanvioletti katto vaaleansinisten seinien yllä madaltaa tilaa ja vaikuttaa painostavalta, seiniä tummempi sävy katossa on raskas. Mutta joskus sekin on juuri kaivattu tarkoitus tilalle – värit antavat rajattomia mahdollisuuksia eri tunnelmien luomiseen!

Värien vaikutukset ovat tietyllä tasolla yleismaailmallisia ja niiden ominaisuuksia voidaan yleistää, mutta jokainen ihminen kokee värit myös sisustuksessa yksilöllisesti ja tähän vaikuttavat luonnollisesti monet asiat. Kaikilla väreillä on useita eri vaikutuksia eli mikäli kutsut esimerkiksi punaiseen huoneeseen turhautuneen ihmisen sekä energian puutteesta kärsivän ihmisen, ovat värin vaikutukset näihin ihmisiin todennäköisesti hyvinkin erilaiset. Turhautunut ihminen saattaa vihdoin purkaa patoutuneen raivonsa ja turhautuneisuutensa huoneessa, kun taas ponneton ihminen saa kaipaamaansa alkuvoimaa punaisesta väristä.

Värit vaikuttavat siis eri tavalla eri ihmisiin, mutta yleisesti sisustuksessa värit toimivat pitkälti luonnon kaavojen mukaan. Sinisen ja violetin viileät sävyt ovat rauhoittavia kuten laventelin tuoksu, ne kutsuvat hiljentymään, rentoutumaan ja auttavat meitä nukkumaan. Keltaiset piristävät kuin C-vitamiini ja tuovat auringonpaisteen sisään, vihreät sävyt ovat taasen tasapainottavia ja harmonisoivia.

Vinkkejä väreillä sisustamiseen

Elämän väri: Mikä on rakkain esineesi? Ota se mukaan maalikauppaan ja valitse sisustuksen värimaailma sen mukaan. Tai tee lista asioista, joista pidät elämässä – ehkä löydät värin tai teeman, joka yhdistää näitä kaikkia asioita.

Mitä ei voi muuttaa: Onko kodin kiinteissä kalusteissa jotain, jota ei voi muuttaa värinsä puolesta? Tai huonekalu, jota ei voi verhoilla tai maalata? Ota nämä asiat osaksi sisustuksen värimaailmaa joko ovelasti häivyttämällä ne samankaltaiseen sisustukseen tai tuomalla niitä tarkoituksella esiin entisestään.

Värikartat: Maalikauppojen värikartat ovat mainioita ostoslistoja myös sisustusliikkeissä. Niistä löytyvät toisiinsa kauniisti sointuvat värisävyt, näin myös yhden väriteeman huoneessa voi tuoda monipuolisesti esiin saman värin eri sävyjä.

Kolmen värin teema: Kolme sisustusväriä on turvallinen perusta tyylikkäälle ja harmoniselle sisustukselle. Valittaessa yksi pääväri, yksi korostusväri ja lisäksi yksi neutraali väri sisustuksesta saadaan toimiva ja mielenkiintoinen kokonaisuus.

Muista myös vastavärit: Maalien värikartoista saattaa löytyä myös uusia ulottuvuuksia muun muassa vastavärien sävyissä. Näin voi löytyä miellyttäviä väriyhtälöitä, joita ei itse tulisi ajatelleeksi lainkaan. Esimerkiksi vastavärit magenta ja oliivinvihreä yhdessä luonnonvalkoisen kanssa on jännittävä, mutta silti rauhallinen väriyhdistelmä missä huoneessa tahansa.

Värien virtaus: Kokonaisuuksien hahmottaminen saattaa olla haastavaa, mutta on hyvä myös ottaa huomioon mikä huone näkyy mihinkin huoneeseen ja luoda yhtenäisyyttä eri tilojen välille. Tämän voi tehdä materiaali- ja värivalinnoilla, koriste-esineillä tai vaikka tietyn kuvion toistamisella tilasta toiseen.