Olipa sitten kesähelle tai metrin hanget, minulle raha ja politiikka näyttäytyvät aina yhtä vieraina. Siispä niistä ”eroon” pääsemiseksi on kirjoitettava selkokielinen ajatelma muidenkin käyttöön.

Itse olen ja sinäkin olet käyttänyt tähänastisen elämäsi raha-asioiden hoitamiseen, enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Ruokimme hirviötä, rahaa, jolla ei sinänsä ole mitään arvoa, mutta jonka tarpeiden täyttämiseen käytämme 100 % ajastamme – ja jos mahdollista, hieman enemmänkin. Politiikan, siis yhteisten asioiden hoitamisen, liittäminen raha-asioihin on tuottanut sana- ja käsitehirviöitä, kuten raha-, finanssi-, suhdanne- ja talouspolitiikka. Tämän lisäksi on syntynyt lähes itsestään näennäisoppi, jota kutsutaan nimeltään taloustiede. Kyseisen Kultaisen Vasikan ympärillä pyöriikin jos jonkinlaista ekonomistia. Taloustieteen liturgiaa ja terminologiaa seuratessa tunteekin samanlaisia tuntoja kuin seuraisi muinaisia karhunpalvontamenoja, tosin sillä erotuksella, että siinä missä kontio antoi jotain ihmisyhteisölle, niin raha polttaa kaiken Molokin inflaatio- tai deflaatiouunissa.

Olen perimmältäni populisti: esitän vaikeisiin asioihin helppoja ratkaisuja ja siten toimin toisin kuin useimmat kotimaiset akateemikot. Miltä tuntuisi talousjärjestelmä, jossa ainoana valuuttana toimisi ekvivalentti: tavaroiden ja muiden hyödykkeiden sekä palvelujen hankinta tapahtuu vaihtokauppana. Sinä päivänä, kun järjestelmä otettaisiin käyttöön, köyhyys ja rikkaus poistuisivat. On selvää, että keinotekoiset luodut tarpeet haihtuisivat, koska uusi järjestelmä keskittyisi perustarpeiden tyydyttämiseen. Ekvivalenssi ei kaipaa edes taloudellisen kasvun harhaa, tai byrokratiateollisuussektorin säätelyä. Jokainen voi miettiä, mitä muita myönteisiä asioita seuraisi.

Maailmalla liikkuu toki kaikenlaista ajatusta nykyisen tilanteen parantamiseksi. On ajateltu, että kultakantaan palaaminen tekisi valuutoista vakaampia. Monenlaisista Nesaroista ja Gesaroista huhutaan, mutta ilman todellista näyttöä. Näillä harhoilla onnistutaan kuitenkin kuljettamaan tankkilaivoittain bensiiniä niihin rahanhimon liekkeihin, joita pitävät yllä niin köyhyys kuin rikkauskin.

Kirjoittaja Matti R. Kouvo

Karhun luonteella ja kiertoilmaisunimellä (= kouvo) varustettu metsien kaikkiruokainen kulkija, joka palvelee henkistä yhteisöä ajoittain kriittisellä, mutta hyväntahtoisella murinalla.

Facebook: Hylkeenharmaa Haukijahti

www.kymielamanvirta.fi/blogi