Esittelyssä shiatsu – kokonaisvaltainen vartalohieronta

Shiatsu on lempeä koko kehon hoitomuoto, jonka avulla avataan kehon energiaratoja peukalon ja kämmenen painalluksin, venytyksin sekä hieronnalla. Kun energia saadaan virtaamaan vapaasti, keho tasapainottuu ja tulee elinvoimaisemmaksi pystyen itse korjaamaan häiriötiloja.

Shiatsu on japaninkieltä ja tarkoittaa sormilla painamista perustuen kiinalaiseen lääketieteeseen, joka sai perusmuotonsa 700-200 eKr. Shiatsu taasen on 1800-luvun loppupuolella kehitetty japanilainen versio kiinalaisesta akupunktiosta – neulojen sijaan käytetään peukalon painallusta.

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan elämänenergia, elämänvoima eli Chi, Qi tai Ki on kaikkialla maailmankaikkeudessa olevaa energiaa. Ihmisessä se on kehon liikkeellepaneva voima, energia, joka tekee ihmisen eläväksi. Ihminen saa tätä voimaa perinnöllisesti syntyessään, ravinnosta ja hengitysilmasta. Qi:n perusominaisuutena on liikkua, virrata koko ajan. Ihmisessä tämä virtaus keskittyy energiakanaviin eli meridiaaneihin ja on tavoitettavissa akupisteissä, jotka sijaitsevat energiameridiaaneilla.

Hyvä terveys perustuu elinvoiman esteettömään virtaukseen ja tasapainoon. Häiriöt energiatasapainossa johtavat sairastumiseen, jotka voivat johtua esimerkiksi epäterveellisestä ravinnosta, stressistä, levon ja liikunnan puutteesta, tunne-elämän järkkymisestä tai fyysisistä vammoista. Shiatsussa avataan energiatukoksia, jolloin energia pääsee virtaamaan esteettömämmin ja keho tasapainottuu. Vaikutusta tehostetaan tarpeen mukaan yksilöllisesti valittujen akupisteiden painannalla.

Shiatsulla on saatu hyviä hoitotuloksia muun muassa stressin, väsymyksen, masennuksen, fibromyalgian, unettomuuden, päänsäryn, niska-hartian jännitystilojen, heikentyneen vastuskyvyn, ummetuksen ja ruoansulatusvaivojen hoidossa. Ennaltaehkäisevänä hoitona shiatsu on ihanteellinen koko kehon energiatasapainon ja elinvoiman ylläpitäjä. Muinaisessa Kiinassa perinteisen kiinalaisen lääketieteen lääkärille maksettiin siitä, että hän auttoi asiakastaan pysymään terveenä – jos asiakas sairastui, hänet oli hoidettava ilmaiseksi!

Shiatsu hoidossa

Hoito tehdään lattialla futonpatjalla rauhoittavan musiikin soidessa taustalla tai vaihtoehtoisesti ilman musiikkia. Asiakkaalla on päällään joustava luonnonkuituinen asu. Shiatsuhoito voi edetä esimerkiksi seuraavasti: Hoidon aluksi asiakas istuu futonilla ja hoitaja pitää käsiään hetken aikaa liikkumatta hänen hartioillaan. Tämän jälkeen hoito etenee pään ja hartioiden alueella lempein rytmisin painalluksin, vedoin ja venytyksin. Asiakasta pyydetään käymään päinmakuulle vatsalleen, jolloin hoitaja käy läpi selän ja jalkojen takaosien meridiaanit. Asiakkaan käännyttyä selinmakuulle, käsitellään alaraajat ja jalkapohjat, kylkiasennossa kyljet ja pohkeet. Jälleen selinmakuulla käsitellään vatsan alue, käsien meridiaanit, niska-hartiaseutu, pään, korvien ja kasvojen alue. Hoito päättyy syvärentouttavaan pään hierontaan ja energisointiin.

Parhaimman hyödyn shiatsuhoidosta saadakseen on hoidon jälkeisinä tunteina hyvä juoda runsaasti vettä, ottaa loppupäivän askareet rauhallisesti ja levätä hyvin alkoholia, kahvia ja muita nautintoaineita välttäen. Kehon energiakierto on saanut tasapainottavan sysäyksen – elämänenergia virtaa vapaammin ja auttaa näin kehoa, mieltä ja sielua löytämään harmonian ja parantamaan itseään.

Hoidon tukena kotihoidossa voidaan käyttää esim. kukkaterapiatippoja, fytoterapiaa (esim. yrttiuutteita, -teetä, -jalkakylpyjä), ravintoterapiaa, mielikuvaharjoituksia, meridiaanivenyttelyjä, aromaterapiaöljyjä, Aura-Soman värituotteita ja akupainantaa. Koulutettu luontaishoitaja suunnittelee tarvittaessa yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen sarja- ja kotihoito-ohjelman.

Asiakkaan tarvitsema hoitomäärä ja toistuvuus ovat luontaishoidoissa, kuten shiatsussa, yksilöllisiä. Joillekin jo yksi kerta voi olla riittävä sysäys muutokseen, mutta kokemuksen tuomana nyrkkisääntönä voi kuitenkin todeta, että useimmiten viimeistään viiden hoitokerran sarjan jälkeen asiakas on havainnut itsessään positiivisia muutoksia. Ellei näin ole, on kyseenalaista kannattaako hoitoa jatkaa.

Muutokset voivat olla fyysisten vaivojen vähenemisen lisäksi tai sijaan myös psyykkisiä ja henkisiä: huomaakin esimerkiksi ajattelevansa tai tekevänsä asioita toisin kuin aikaisemmin; elämänarvojen tärkeysjärjestys voi muuttua; huomaa saaneensa sysäyksen tärkeään elämänmuutokseen ja ottanut ratkaisevan ensiaskeleen; näkee elämän monikerroksisempana ja merkityksellisempänä kuin aikaisemmin; löytää oman sisäisen aurinkonsa – elämänpolkunsa!

Hoidon alkuvaiheessa voisi suositella hoitoa kerran viikossa, jotta kehoa saadaan tehokkaasti aktivoitua parantamaan itse itseään. Ylläpitohoidoksi riittää useimmiten hoito kerran tai kaksi kuukaudessa. Kehoaan kuuntelemalla löytää itselleen sopivimman hoitorytmin.

Artikkelin shiatsusta sivuillemme on kirjoittanut luontaishoitaja Virpi Uusitalo, copyright © Virpi Uusitalo, Vihreä Tila, www.vihreatila.fi.