Egyptin mytologia, osa I: A-K

Muinaisen Egyptin tarina kaikuu ajassamme yhä edelleen, uusia löytöjä tehdään jatkuvasti ja uutta tietoa tulee päivänvaloon tuosta tainomaisesta ajasta, jolloin faaraot olivat jumalten poikia ja maailman suurimmat ihmeet rakennettiin aavikoille Niilin tuntumaan. Antiikin ikonit, jotka aika on haudannut erämaan hiekkaan tuhansiksi vuosiksi, ovat viimeisen sadan vuoden aikana arkeologisten tutkimusten edetessä kertoneet mielikuvituksellista tarinaa kuninkaista, kielestä ja kansasta, joka ilmestyi kuin tyhjästä ja jätti jälkipolville ikuisen muiston Niilin laaksoon.

Muinaisen Egyptin rikas jumalisto (jumalat ja jumalattaret) koostuu moninaisista ihmis- ja eläinhahmoista sekä näiden mielikuvituksellisista yhdistelmistä. Energiakeskus Indigon egyptiläiseen jumalgalleriaan olemme koonneet valikoiman tärkeimpiä hahmoja jumalmaailmasta, jota hallitsivat auringon ohella syntymän ja kuoleman voimat.

Egyptin mytologia:
A-K | M-T

Amun, Amon

Jumala Amun

Ulkomuoto: Oinaspäinen mies, oinas tai mies, jolla on päässään kahden kookkaan strutsin sulan koristama päähine. Ihmishahmoisena Amun kuvataan usein ankh-merkki ja pitkä valtikka käsissään.

Kuvaus: Alunperin Amun yhdistettiin ilmeisesti tuulen henkäykseen, hänen nimensä merkitsee "kätkettyä" ja hänet saatettiin kuvata myös siniseksi maalattuna, joka on näkymättömyyden väri Egyptin mytologiassa. Myöhemmin Amun sai valtaansa hedelmällisyyden voimat, joita hänen oinashahmonsa kuvaa. Amunin vaimo on Mut ja heidän poikansa Khonsu (Khensu) on kuun jumala, yhdessä tämä kolmikko muodosti ns. Theban triadin.

Vaikutusalue: Amun oli aluksi tärkeä Theban paikallisjumala kunnes yhdistäminen auringonjumala Ran kanssa (Amun-Ra, Amon-Re) Heliopoliissa toi valtakunnan pääjumalan tittelin. Amunin tärkein pyhä paikka sijaitsee Luxorissa Karnakin temppelialueella.

Historia: Ylä-Egyptissä sijaitsevasta Hermopoliin kaupungista kotoisin oleva Amun oli yksi kahdeksasta alkujumaluudesta toisen vuosituhannen alussa ennen ajanlaskumme alkua. Myöhemmin muodostuneesta kahden jumalan Amun-Ra yhdistelmästä sulautui kaikkien jumalten kuningas ja koko maailmankaikkeuden luoja. Tämä Amun-Ra kultti kasvoi sangen voimakkaaksi ja kultin ylipapista oli tulossa kilpailija jopa itse faaraoille. Amun kulttia vastusti eritoten Akhenaton (Amenhotep IV) Uuden valtakunnan ajalla, mutta häntä seuranneet faaraot palauttivat maan jälleen Amunin alaisuuteen.

Anubis

Jumala Anubis

Ulkomuoto: Shakaali- tai koirapäinen mies, istuva shakaali tai musta villikoira.

Kuvaus: Muinaisissa egyptiläisissä uskomuksissa Anubis (Anpu, Inepu, Ienpw, Imeut) on hautojen vartija ja kuolleiden jumala, joka alunperin yhdistettiin myös balsamointitaitoon. Anubis on liitetty vainajien yhteydessä edelleen sielun punnitsemiseen Kahden totuuden hallissa jumalallisen kirjurin Thothin alaisuudessa, jolloin sydän punnitaan höyhentä vastaan. Anubiksen tehtävänä oli pidellä punnituksen suorittamisessa käytettäviä vaakakuppeja. Anubiksen sukulaisuus on sangen monimutkainen, häntä pidetään Nephtyksen ja tämän miehen (myös Nephtyksen veli) Sethin veljen Osiriksen (myös Nephtyksen veli) poikana.

Vaikutusalue: Anubista palvottiin laajasti kaikkialla Egyptissä, mutta hänen kulttinsa keskus löytyi kaupungista nimeltä Cynopolis.

Historia: Koska hautuumailla Egyptissä nähtiin usein shakaalien varjoja ja kuultiin villikoirien ulvontaa, egyptiläiset uskoivat näiden eläinten suojelevan kuolleita öiseen aikaan.

Tasapainopullo Anubis - eBoutique verkkokauppa

Aten, Aton

Ulkomuoto: Auringonkehrä, jonka säteet päätyvät elämää antaviksi käsiksi.

Kuvaus: Maailmaan elämää ja kauneutta säteilevä Aten on eräs Ra auringonjumalan muodoista, joka poikkeaa muista jumalista sanattomalla olemuksellaan.

Vaikutusalue: Aten oli laajalti palvottu jumala Akhenaten hallituskaudella koko Egyptissä, mutta hylättiin tämän jälkeen lähes kokonaan. Kultin keskuskaupunkeja olivat Karnak, Theba, Akhetaten ja Heliopolis.

Historia: Akhenaten vallan aikana Aten nousi palvotuksi pääjumalaksi, jumalvalta palautui kuitenkin Akhenaten kuoleman jälkeen 1350 eaa. takaisin oinaspäisen Amunin palvontaan.

Atum

Jumala Atum

Ulkomuoto: Mies, jolla on tavallisesti päässään Egyptin kaksoiskruunu ja käsissään pitkä valtikka sekä ankh-elämänavain.

Kuvaus: Atum nimi merkitsee "kaikkea" ja "täydellisyyttä". Egyptiläisten myyttien mukaan Atum (Temu, Tem) nousi pimeästä kaaoksen alkuvedestä (Nun) ollen ensimmäinen jumala itserakentamansa mutaisen alkukummun (Ben-Ben) päällä. Kaksineuvoisena alkujumalana Atum loi siemennesteestään ilmanjumalan Shun ja kosteudenjumalattaren Tefnutin, jotka saivat kaksi lasta nimeltään maanjumala Geb ja taivaanjumalatar Nut. Osiris, Isis, Seth ja Nepthys ovat siten puolestaan Gebin ja Nutin lapsia jumalaisessa tarustossa.

Vaikutusalue: Atumin kultin keskus sijaitsi Heliopoliissa, mutta häntä palvottiin yleisesti koko Egyptissä.

Historia: Atum jumalalla oli vahva side kuninkaaseen ja riitteihin. Monet faaraot liittivät titteliinsä 'Atumin Poika' ja Atumin kerrotaan mm. nostaneen kuolleen faaraon pyramidista tähdeksi taivaalle. Hän myös suojeli vainajaa tämän matkalla Manalassa.

Bastet

Ulkomuoto: Alkuaikoina leijonanaaraana esiintynyt kissa tai kissapäinen nainen, jonka tunnusmerkkejä olivat myöhemmin lyömäsoitin (sistrum) oikeassa ja rintahaarniska vasemmassa kädessä.

Kuvaus: Ran tytär Bastet (Bast, Ubasti) on suojeleva jumalatar, jonka voimat liitetään rakkauteen, hedelmällisyyteen, äitiyteen, kotiin ja iloon.

Vaikutusalue: Bastetilla oli vain muutamia kulttipaikkoja Egyptissä, tärkein niistä oli Bubastis (Tell Basta) deltalla, jonka länsipuolelta on löydetty suuri muumioitujen kissojen hautausmaa.

Historia: Vanhan valtakunnan ajalta kuvat kotikissoista puuttuvat täysin, mutta toisella vuosituhannella ennen ajanlaskumme alkua kissat löysivät tiensä egyptiläisiin koteihin ja niiden suosio kasvoi pian pyhiksi eläimiksi asti.

Bes

Ulkomuoto: Suuripäinen, parrakas ja vääräsäärinen kääpiö hännällisen leijonan ja ihmisen hahmoisena, sulkakruunuinen kääpiö ulostyöntyvällä kielellä yllään leijonan- tai pantterintalja. Poikkeuksena muihin egyptiläisiin jumalhahmoihin, jotka kuvattiin yleensä sivusuunnasta, karskin näköinen Bes esiintyi aina suoraan edestä kuvattuna.

Kuvaus: Bes (Bisu) on suojeleva, ystävällinen henki, joka liitetään raskaana oleviin naisiin, vastasyntyneisiin lapsiin ja kotiin sekä perheeseen yleensä. Hänellä saattoi olla varusteinaan pahojen henkien pois ajamiseen tarkoitettuja miekkoja ja veitsiä tai musikaalisia soittimia, jotka lepyttivät myös muita jumalia.

Vaikutusalue: Myöhaiskaudella Bes oli usein läsnä suurten temppeleiden läheisyydessä sijainneissa synnytystaloissa (mammisi). Näitä pieniä temppelirakennuksia on löydetty mm. Edfusta ja Denderasta, jossa Bes kuvataan muusikoksi. Bes oli myös erittäin suosittu amulettihahmo kaikilla sosiaalisilla tasoilla koko Egyptissä.

Historia: Eräissä lähteissä Besin uskotaan olevan alunperin kotoisin Pohjois-Sudanista.

Geb

Ulkomuoto: Mies, joka makaa taivaankannen (jumalatar Nut) alla, hanhi tai mies, jonka pään päällä istuu hanhi.

Kuvaus: Geb on maanjumala, taivaanjumalatar Nutin veli sekä puoliso, joiden liitosta syntyivät Osiris, Isis, Nepthys ja Seth. Geb yhdistetään maan ohella viljan suojelemiseen, hedelmällisyyteen ja parantamiseen. Muinaiset egyptiläiset uskoivat maanjäristysten olevan hänen nauruaan.

Vaikutusalue: Uskonnollisista teksteistä ei löydy varsinaista Gebille nimettyä aluetta, mutta osaa Apollinopolis Magnan temppelialuetta kutsuttiin Gebin nimellä ja Denderan kaupungin nimi oli "Gebin lasten koti". Tämän maanjumalan pääpaikka on sijainnut ilmeisesti Heliopoliin kaupungissa, missä hän yhdessä puolisonsa Nutin kanssa tuotti kosmisen munan, josta aurinko alunperin kuoriutui Benu-linnun muodossa.

Historia: Monissa luomisen alusta kertovissa papyruksissa Geb on huomattavassa asemassa. Hänet nähdään makaamassa maassa toisen käden levätessä maan kamaralla ja toisen käden kurottamassa taivasta kohti ilmanjumala Shun seistessä hänen vierellään. Shu kohottaa käsillään tähtien peittämää naisfiguuria eli taivaankantta (taivaanjumalatar Nut).

Hapi (1.)

Ulkomuoto: Pulleavatsainen, isorintainen mies, jolla on usein vesikasveja, kuten ruokoja ja lootuksen kukkia kruununaan.

Kuvaus: Hapi (Hapy, Hapr) on Niilin jokijumala, jonka asema tulvan jumalana oli elintärkeä. Hänen uskottiin asustavan onkalossa Niilin pohjalla lähellä joen ensimmäistä putousta, jossa häntä avustivat krokotiilijumalten ja sammakkojumalten seurueet.

Vaikutusalue: Hapia palvottiin koko Egyptin alueella.

Historia: Niilin vuotuinen tulviminen heinä-lokakuussa mahdollisti maanviljelyn Egyptissä rikkaan lietteen noustessa viljelysmaille raviten koko aluetta. Egyptiläiset kutsuivat tätä tulva-aluetta nimellä 'kemet' - musta maa.

Hapi (2.)

Ulkomuoto: Paviaanipäinen muumiohahmo.

Kuvaus: Tämä toinen Hapi jumala on yksi Horuksen neljästä pojasta, jonka tehtävänä on vainajan keuhkojen suojelu. Hapi edustaa myös pohjoista ilmansuuntaa ja häntä taasen suojelee Nephtys jumalatar.

Historia: Horuksen neljä poikaa (Hapi, Duamutef, Kebehsenuef ja Imseti) tunnetaan jo Vanhan valtakunnan ajoilta ja heidän jokaisen tehtävänä on tietyn balsamoidun sisäelimen suojelu. Uuden valtakunnan ajalla muodostui tapa tehdä kukin neljästä kanooppiastian kannesta heidän näköisekseen.

Hathor

Jumalatar Hathor

Ulkomuoto: Nainen lehmän korvilla tai lehmänpäinen nainen, lehmä tai nainen, jolla on auringonkehrä sarvipäähineessään.

Kuvaus: Hathor (Het-Hert, Hetheru) eli 'Horuksen talo' on kauneuden, rakkauden ja ilon jumalatar, äitijumalatar, taivaan ja hedelmällisyyden jumalatar, aavikon jumalatar sekä Siinain turkoosikaivausten suojelija. Hänet yhdistetään myös musiikkiin, taiteisiin sekä tanssiin ja Hathoria pidetään yleisesti auringonjumala Ran tyttärenä.

Vaikutusalue: Hathoria jumaloitiin kaikkialla Egyptissä mm. Memfiissä, mutta hänen kulttinsa keskus oli temppeli Ylä-Egyptissä Denderan kaupungissa. Hathor kultti oli siitä harvinainen, että sekä miehet että naiset saattoivat olla hänen pappejaan yleisen käytännön seuratessa aina jumalan tai jumalattaren sukupuolta papistossa.

Historia: Hathor on sangen muinainen jumalatar, josta löytyy mainintoja jopa ennen varsinaisten valtakuntien aikoja noin 3000 eaa. tienoilta. Dynastiavallan ajalla Horus yhdistettiin kuninkaaseen ja Hathor hänen vaimonaan kuningattareen sekä muuhun kuninkaalliseen perheeseen. Eräät faaraot, kuten Pepi I ja Merenre, sisällyttivät jopa titteliinsä nimen 'Hathorin Poika'.

Horus

Jumala Horus

Ulkomuoto: Haukkapäinen mies tai haukka.

Kuvaus: Horus 'kaukainen' ja 'yksi muiden yllä' on ehkä Egyptin tunnetuin hallitsijan suojelija ja häntä on myös lähes mahdoton tunnistaa kaikista ilmenemismuodoistaan. Horus (Har, Heru, Hor) on muun muassa taivaan, valon ja hyvyydenjumala sekä Osiriksen ja Isiksen poika, jota maan päällä edustaa itse faarao. Hän on myös nuorten miesten, lakien ja sotien suojelija.

Vaikutusalue: Horusta jumaloitiin joka puolella Egyptiä, jopa hänen erilaiset ilmentymismuotonsa olivat laajalle levinneitä. Yksi parhaiten säilyneistä temppeleistä Egyptissä nykyään on nimenomaan Horukselle pyhitetty temppeli Ylä-Egyptissä Edfun kaupungissa.

Historia: Horuksesta löytyy todisteita jo dynastisen ajan alusta eli noin 2500 eaa. ja jo varhaisessa vaiheessa kuninkaan ajateltiin olevan Horuksen maallinen ilmeentymä.

Isis

Jumalatar Isis

Ulkomuoto: Kaunis nainen upeissa vaatteissa, päässään kruunun muotoinen päähine tai auringonkehrä (joskus myös kuunkehrä) sarvien välissä.

Kuvaus: Egyptin äitijumalatar ja etelän suojelusjumalatar Isis on Horuksen äiti sekä Osiriksen sisko että puoliso. Isis kuvataan usein Horus-lapsi sylissään, josta johtuen Isis yhdistetään valtaistuimiin - hän oli ensimmäinen "valtaistuin", jolla Horus istui. Isis on myös naisten, äitien ja lasten suojelijatar, parantamisen ja taikuuden jumalatar, jolla on monia loitsuja käytössään.

Vaikutusalue: Isiksen kultti kattoi koko Egyptin lisäksi myös muita maita kuten Nubian, se levisi kaikkialle egyptiläisten sekä kreikkalaisten ja roomalaisten mukana. Jopa tänä päivänä on maailmasta löydettävissä hänen kannattajiaan. Philae Ylä-Egyptissä oli Myöhäiskaudella hänen päätemppelinsä sijaintipaikka, temppeli on nähtävissä edelleen.

Historia: Isistä palvottiin ensin luultavasti deltalla, hän saattaa olla Egyptin vanhin jumalhahmo sillä hänen olemuksensa on säilynyt muuttumattomana aikojen alusta alkaen.

Khepri

Jumala Khepri

Ulkomuoto: Skarabee eli pillerinpyörittäjä (kovakuoriainen), skarabee kruunuinen mies tai mies, jolla on pyhän skarabeen pää.

Kuvaus: Khepri (Kheper, Khepera, Kheperi, Khephri, Khepra) nimi tarkoittaa "hän, joka on tulossa olemiseen". Khepri on luomisen, auringon liikkeen ja jälleensyntymisen jumala, jonka uskottiin kierittävän uudistuneen auringon taivaalle aamuisin alimaailman kautta itäiseltä horisontilta. Eräiden uskomusten mukaan hänet liitetään myös Atum luojajumalaan ja/tai Ra auringonjumalaan.

Vaikutusalue: Koko Egypti.

Historia: Skarabee kovakuoriainen laskee munansa lantakokkareeseen, jota sontiainen pyörittää maassa ympäriinsä edeten turvalliseen piilopaikkaan kunnes poikaset kuoriutuvat ja kömpivät esiin lantapallosta. Muinaiset egyptiläiset uskoivat kovakuoriaisten ilmestyvän tyhjästä ja yhdistivät siten tämän erityisen kovakuoriaisen jumaliinsa.

Khnum

Jumala Khnum

Ulkomuoto: Aaltoilevat sarvet omaava oinaspäinen mies.

Kuvaus: Khnum on hedelmällisyyden, tuottoisuuden ja luomisen jumala, jonka uskottiin muovaavan ihmislapsia dreijallaan. Koska savenvalajat käyttivät töissään Niilin savea, Khnum liitettiin myös tulva-aikaan.

Vaikutusalue: Tärkein kulttikeskus sijaitsi Thebasta etelään, Esnan kaupungissa, josta löytyy Khnum-temppeli.

Historia: Alunperin tämä oinasjumala oli kotoisin Elefantinesta Assuanista, jossa hänet liitettiin paikalliseen triadiin ja Niilin tulviin.

Egyptin mytologia:
A-K | M-T