Kreikkalainen pantheon

Olymposvuoren rosoisilta huipuilta kantautuvat kreikkalaisen jumalmaailman kiehtovat kohtalot, jotka luovuuden voimalla ja syvällisellä luonteella punoutuivat muinoin kreikkalaisten jokapäiväiseen elämään. Olympolaiset jumalat eli ”kaksitoista jumalaa” muodostavat kreikkalaisen mytologian pääjumaluudet, mutta näiden varsinaisten jumalien lisäksi myyttisissä, rikkaan ilmaisun omaavissa tarinoissa esiintyy muitakin sankareita ja taruolentoja, kuten titaaneja, kyklooppeja, harpyijoita, seireenejä, kentaureja, nymfejä ja satyyreja.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Kreikan mytologiaa käsittävää sivustoaan vähitellen kirjoitustyön edetessä.

Adonis

Luokka: Haltija.
Ulkomuoto: Komea nuorukainen.
Kuvaus: Kuten monilla mytologisilla hahmoilla, myös Adoniksella on monen monta tarinaa. Yhden mukaan hän on kuningas Kinyran ja tämän tyttären Myrrhan poika, joka syntyi jumalten puuksi muuttamasta Myrrhasta. Afrodite ihastui lapsen kauneuteen ja piilotti Adoniksen Persefonen hoitoon Manalaan. Kun Afrodite myöhemmin palasi noutamaan Adonista luokseen, oli myös Persefone ihastunut nuorukaiseen ja päättänyt pitää pojan itsellään. Zeus, ehkä Kalliopen toimiessa välittäjänä, päätti puolittaa riidan: Adonis viettäisi puolet vuodesta Afroditen ja toisen puolen Persefonen luona.
Symbolit: Punainen vuokko, tähdenlento.
Nimen merkitys: Adon, Adonai – herra.
Pyhä paikka: Ei varsinaista palvontapaikkaa, mutta häntä kerrotaan juhlittaneen vuosittain keskikesän aikoihin.

Afrodite

Luokka: Olympolainen jumalatar.
Ulkomuoto: Viehättävän kaunis nainen.
Kuvaus: Afrodite on rakkauden, kauneuden, hedelmällisyyden ja seksuaalisuuden jumalatar, jonka Hesiodos kertoo syntyneen Uranoksen irtileikattujen genitaalien muodostamasta meren vaahdosta. Afroditen moninaiset rakkausseikkailut sekä kuolevaisten että kuolemattomien kanssa, huolimatta siitä, että hän oli seppäjumala Hefaistoksen puoliso, johtivat runsaaseen jälkikasvuun. Sodanjumala Ares isänään syntyi rakkauden jumala Eros ja/tai kaksoset Deimos ja Fobos. Afroditen yksi poika oli myös sankarillinen Aineias, jonka isä oli troijalainen ylimys Ankhises. Afroditen suurimman intohimon kohde oli kuitenkin Adonis, josta suhteesta syntyi pitkähiuksinen neito Beroe.
Symbolit: Simpukka, delfiini, kyyhkynen, joutsen, varpunen, ruusu, myrtti, peilit.
Nimen merkitys: Aphros – vaahto.
Pyhä paikka: Kulttipaikkoja muun muassa Kytheran saarella sekä Kyproksella.

Agamemnon

Luokka: Myyttinen sankari.
Kuvaus: Atreus kuninkaan poika, Mykenen kuningas ja kreikkalaisten ylipäällikkö Troijan sodassa. Matkalla Troijaan hänen laivastonsa kohtasi epäsuotuisaa säätä Auliissa, jolloin kuningas uhrasi lepytyslahjana Artemiille oman tyttärensä Ifigeneian. Agamemnonin palatessa voitokkaana sodasta kotiin hänen petetty vaimonsa Klytaimnestra taivutteli rakastajansa Aigisthoksen surmaamaan Agamemnonin.
Nimen merkitys: Agamemnon – erittäin sinnikäs.

Agenor

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Foinikialainen Tyroksen kuningas, jonka puoliso oli Telefassa ja lapsia muun muassa Europa, Kadmos, Foiniks, Kiliks ja Thasos.
Nimen merkitys: Agenor – miehekäs, sankarillinen.

Aias (Aiax, Ajax)

Luokka: Myyttinen sankari.
Ulkomuoto: Huomattavan vahva ja isokokoinen, pitkä, leveäharteinen soturi.
Kuvaus: Telamonin poika ja Salamiin ruhtinas Aias oli Akhilleuksen jälkeen Kreikan urhein soturi, joka haavoittumattomana taisteli rohkeasti muun muassa Troijan sodassa. Akhilleuksen hautajaisissa Odysseuksen voitettua mahtavan soturin haarniskan, Aias menetti järkensä ja teurasti yöllä sotajoukon karjalauman luulleen hyökkäävänsä liitolaisiaan vastaan. Oivallettuaan aamun koittaessa järkyttävän tekonsa Aias syöksyi katumuksen syövereissä miekkaansa ja kuoli.
Pyhä paikka: Salamis, Kreikan saari Saroninlahdella.

Aigeus (Aegeus, Aegeas, Aigeas)

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Ateenan kuningas, joka hukuttautui mereen luultuaan poikansa Theseuksen kuolleen Minotauroksen labyrintissä. Tätä meren osaa kutsutaan siksi Aigeianmereksi.

Aigisthos (Aegisthus, Aegisthos)

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Olympian kuninkaan Thyesteen ja tämän tyttären Pelopian poika, joka vietteli Agamemnonin vaimon Klytaimnestran.
Nimen merkitys: Aigisthos – vuohen voima.

Aiolos (Aeolus, Aeolos)

Luokka: Jumala.
Kuvaus: Aiolian saarella asuva Poseidonin poika, tuulten jumala, joka säilytti etelätuulia vuohennahkaisissa säkeissä.

Akastos (Acastus)

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Akastos oli Iolkoksen kuninkaan Peliaan ja Anaksibian poika, hänen puolisonsa oli Astydameia ja useiden poikien lisäksi hänen tyttäriä olivat Laodameia, Sterope ja Sthenele.

Akheloos

Luokka: Jumala.
Ulkomuoto: Suurikokoinen jumala härän päällä ja käärmemäisellä keholla.
Kuvaus: Akheloos on vanhin jokijumalista, yksi titaanijumala Okeanoksen ja merenjumalatar Tethyksen 3000 pojasta. Herakleen kanssa kamppaillakseen Akheloos muutti itsensä häräksi, jonka sarven Herakles kiskaisi irti ja naiadit lahjoittivat sarven yltäkylläisyyden jumalattarelle Amaltheialle. Hän sulloi rikkautensa sarven sisään ja näin muodostui niin sanottu runsaudensarvi.
Nimen merkitys: Acheloos – tuntematon.
Pyhä paikka: Akheloos joki Kreikan länsiosassa.

Akheron (Acheron)

Kuvaus: Yksi viidestä Haadeksen valtakuntaan eli manalaan johtavista virroista, kivun joki.

Akhilleus (Akilles)

Luokka: Myyttinen sankari.
Ulkomuoto: Komein mies kaikista sankareista.
Kuvaus: Suuren soturinmaineen Troijassa saavuttanut Akhilleus oli Thessalian kuninkaan Peleuksen ja merenjumalatar Thetiksen poika, josta Thetis yritti tehdä kuolematonta kastamalla lapsen haavoittumiselta suojelevaan Styksvirtaan. Pitäessään poikaa kiinni tämän kantapäästä, jäi se kohta haavoittuvaksi ja tämä koituikin Akhilleuksen kohtaloksi: Ensin Hektor surmasi Akhilleuksen ystävän Patrokloksen keihäällään, tämän jälkeen Akhilleus tappoi Hektorin kaksintaistelussa ja sitten Hektorin veli Paris puolestaan ampui tappavan myrkkynuolen Akhilleuksen kantapäähän.
Nimen merkitys: Achelous nimisen joen mukaan tai achos – kipu.

Aktaion (Actaeon)

Luokka: Myyttinen sankari.
Kuvaus: Aristaioksen ja Autonoen poika, Apollonin pojanpoika ja kentauri Kheironin kouluttama Theban sankari. Epäonnekseen hän näki neitsytjumalatar Artemiin kylpemässä alastomana ja rangaistukseksi tästä Artemis muutti Aktaionin uroshirveksi, jonka hänen omat metsästyskoirat surmasivat ajon päätteeksi.

Alkestis

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Rakkaudesta miestään kohtaan tunnettu kreikkalaisen mytologian prinsessa, jonka isä oli Iolkoksen kuningas Pelias ja äiti Anaksibian tai Fylomakhen.

Alkmene (Alcmene, Alcmena)

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Tirynsin kuninkaan Amfitryonin puoliso, johon Zeus ihastui Thebassa. Zeus otti eräänä yönä Amfitryonin muodon jakaakseen vuoteen Alkmenen kanssa ja pysäytti jopa auringon kolmikertaistakseen yön pituuden. Alkmene synnytti kaksi veljestä, joista toisen isä oli Zeus (Herakles) ja päivää myöhemmin Amfitryonin pojan (Ifikles).

Amatsonit

Luokka: Soturiheimo.
Kuvaus: Amatsonien kerrotaan olevan soturikansa, joka koostui ainoastaan naisista. He ratsastivat hevosilla ja leikkasivat toisen rintansa pois kyetäkseen ampumaan jousella tehokkaammin. Koska heidän yhteisössään ei suvaittu miehiä, oli heidän lisäännyttävä toisen heimon tai kansan miesten kanssa. Lapsista vain tyttäret olivat haluttuja, joten miespuoliset myytiin orjiksi, surmattiin tai annettiin isälleen.

Amfitrite

Luokka: Jumalatar.
Kuvaus: Meren jumala Poseidonin vaimo ja vedenhaltija Tritonin äiti, meren jumalatar.

Amfitryon

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Tirynsin kuningas, Perseuksen pojanpoika, Alkaioksen poika, Alkmenen puoliso, Ifikleen isä ja Herakleen isäpuoli.
Nimen merkitys: Kahdelta puolelta kiusattu – muinaiskreikka.

Ankhises

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Troijalainen Afroditen rakastaja, Troijan kuninkaan Priamoksen serkku. Afrodite synnytti heidän yhteisen pojan Aineaan, joka kantoi suhteestaan kerskailleen ja siten Zeuksen salamalla halvaannuttaman isänsä turvaan Troijan tuhouduttua.

Antiope

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Theban kuninkaan Nykteoksen kaunis tytär, joka joutui satyyrinhahmoisen Zeuksen väkisinmakaamaksi ja synnytti tämän seurauksena kaksospojat, Amfionin ja Zethoksen, joista jälkimmäisen isä oli Epopeus. Paimenet kasvattivat pojat ja Antiope päätyi orjattareksi Dirkelle. Aikuisiksi kasvettuaan pojat saivat tietää todellisen henkilöllisyytensä ja surmasivat Dirken kostoksi äitinsä orjuuttamisesta.

Apollon

Luokka: Olympolainen jumala.
Ulkomuoto: Komea parraton ja alaston nuorukainen, jolla on kädessään jousi tai lyyra (kithara). Kuvataan joskus myös laakeriseppele päässään tai laakerinoksa kädessään.
Kuvaus: Zeuksen ja titaani Leton poika, Artemiksen kaksoisveli Apollon on musiikin, runouden, lääkintä- ja ennustustaidon jumala, joka liitetään myös nauta- ja lammaslaumojen suojeluun, sivistyksen ylläpitämiseen sekä valoon ja aurinkoon. Vaikka Apollonilla oli monia onnekkaita ja vähemmän onnistuneita kohtaamisia sekä miesten että naisten kanssa, ei hän ikinä mennyt naimisiin. Tunnetuimpia nimiä hänen jälkikasvustaan ovat lapsinaan Asclepius, Troilus, Aristaios, Orfeus ja Linos.
Symbolit: Kultanuolet ja nuolikotelo, lyyra, laakeriseppele, pythonkäärme, korppi.
Nimen merkitys: Apollymi – tuhota, apolysis – lunastaa, apolousis – puhdistus, aploun – yksinkertainen, aeiballon – aina ampuva.
Pyhä paikka: Deloksen saari ja Delfinoksen temppeli Didymassa.

Ares

Luokka: Olympolainen jumala.
Ulkomuoto: Pitkä ja komea kreikkalainen soturi kultainen kypärä päässään sekä pyhä kilpi, miekka tai verinen keihäs kädessään.
Kuvaus: Sodan ja taistelun jumala Ares on Zeuksen ja Heran poika, joka tunnetaan julmasta ja väkivaltaisesta luonteestaan sekä useista jälkeläisistään.
Symbolit: Kypärä, keihäs, koira, sotavaunut, villikarju.
Nimen merkitys: Are – riesa tai pilata, arsen – mies.
Pyhä paikka: Traakia.

Argo

Kuvaus: Argo oli 50-airoinen laiva, jolla Iason ja argonautit purjehtivat Kolkhiiseen etsimään unettoman lohikäärmeen vartiomaa kultaista, siivekkään oinaan taljaa. Argon rakensi Argos taikavoimaisesta tammesta.

Argonautit

Kuvaus: Sankarijoukko, jonka Iason valitsi Argo laivan miehistöksi ennen Troijan sotaa. Argonautteja oli viisikymmentä ja heihin kuuluivat muun muassa Asklepios, Herakles, Theseus, Amfion ja Akhilleuksen isä Peleus.

Argos (Argus, Argos Panoptes)

Luokka: Myyttinen olento.
Ulkomuoto: Satasilmäinen, suunnattoman suuri ja voimakas hirviö, jonka silmistä ainoastaan kahden tarvitsi nukkua kerrallaan.
Kuvaus: Hera asetti Argos jättiläisen vartioimaan Io prinsessaa, johon Zeus oli ihastunut. Zeus määräsi Hermeen surmaamaan Argoksen ja Hermes nukuttikin hirviön tarinoillaan ja soitollaan. Välittömästi kaikkien jättiläisen silmien sulkeuduttua Hermes sivalsi Argokselta pään irti, yhdellä iskulla. Heran löydettyä hirviön kuolleen pään, muutti hän Argoksen silmät riikinkukon pyrstöksi.

Ariadne

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Kreetan kuninkaan Minoksen ja kuningatar Pasifaen tytär, joka ihastui Kreetalle Minotaurosta surmaamaan tulleeseen Theseukseen. Ariadne antoi Theseukselle lankakerän, jonka avulla sankari löysi tiensä takaisin labyrintistä Minotauroksen tapettuaan. Merimatkalla Kreikkaan Theseus jätti Ariadnen yksin vieraalle saarelle, jossa prinsessa kohtasi viinin jumala Dionysoksen. Zeus teki Ariadnesta kuolemattoman ja Dionysos vei prinsessan kanssaan taivaisiin.

Artemis

Luokka: Olympolainen jumalatar.
Ulkomuoto: Artemis kuvataan usein yllään lyhyt tunika, nuolikotelo selässään ja jousi kädessään. Joskus hänen vierellään juoksee valkoinen naarashirvi.
Kuvaus: Metsästyksen, luonnon ja villieläinten jumalatar Artemis on uskottoman Zeuksen ja titaanien tyttären Leton tytär, Apollonin kaunis kaksoissisar. Toisinaan hurjaluonteista Artemista pidetään myös synnytyksen, siveyden, kuun ja naisten äkkikuolemien neitsytjumalattarena.
Symbolit: Hopeanuolet ja nuoliviini, peura, naaraskarhu, metsästyskoira, sypressi, kuu.
Nimen merkitys: Artemes – vahvat jäsenet, airo – korkea tai ylevä, themis – vesi, kokoonkutsuja, lainsäätäjä.
Pyhä paikka: Temppeli Efesoksessa.

Asklepios (Asclepius, Aesculapius)

Luokka: Jumalan aseman saavuttanut sankari.
Ulkomuoto: Parrakas, keski-ikäinen mies käärme kädessään tai sauvansa ympäri kiemurtelevana.
Kuvaus: Apollonin ja kuningas Orkhomenoksen tyttären Koroniien poika, jonka kasvatti kaikki taiteet ja tieteet tietävä Kheiron kentauri. Asklepios kasvoi niin taitavaksi lääkintätaitojen saralla, että sai jumalten kuninkaan Zeuksen vihat ylleen palauttaessaan kuolleita elämään – Zeus surmasi hänet salamaniskulla. Kuolemansa jälkeen Asklepios nostettiin taivaalle Käärmeenkantajan tähtikuvioksi.
Symbolit: Käärme ja sauva.
Nimen merkitys: Asklepios – leikata auki.
Pyhä paikka: Elämän talot ympäri Kreikkaa, tärkein kulttipaikka Epidauros.

Athene (Athena, Pallas Athena/Athene)

Luokka: Olympolainen jumalatar.
Ulkomuoto: Hoikka ja pitkä, ylhäinen nainen kypärä päässään ja yllään aigis eli Athenen kilpi pitkän tunikan päällä.
Kuvaus: Zeuksen kärpäsenä nielaisema titaanitar Metis äitinään ja Zeuksen päästä lopulta täydessä sotavarustuksessa syntynyt Athene on sotataidon, sivilisaation, tiedon ja yleisen viisauden neitsytjumalatar, kaupunkien ja valtioelämän vaalija sekä taiteiden ja käsityöläisyyden suojelija.
Symbolit: Pöllö, käärme ja öljypuu.
Pyhä paikka: Erekhtheion ja Athene Parthenoksen temppelit Ateenan Akropolilla.

Balios (Balius)

Luokka: Taruolento.
Kuvaus: Toinen Akhilleuksen kuolemattomista hevosista, jotka olivat harpyija Podargen ja länsituuli Zefyroksen jälkeläisiä.
Nimen merkitys: Läikikäs.

Bellerofon (Bellerophon)

Luokka: Myyttinen sankari.
Kuvaus: Korintin kuninkaan Glaukoksen poika, joka surmasi tulta syöksevän pedon, Khimairan, Lyykian kuninkaan määräyksestä. Bellerofon onnistui mahdottomana pidetystä tehtävästä siivekkään hevosen, Pegasoksen avulla.

Bia

Luokka: Jumalatar.
Kuvaus: Voiman jumalatar, joka oli yksi Zeuksen seuralaisista ja pani täytäntöön hänen käskyjään. Bia oli Pallaksen ja Styksin tytär sekä Niken, Kratoksen ja Zeloksen sisar.
Nimen merkitys: Väkivalta.

Boreas

Luokka: Jumala.
Ulkomuoto: Siivekäs ja parrakas, erityisen vahva mies lyhyt, laskostettu tunika yllään.
Kuvaus: Pohjoistuulen jumala ja yksi Eoksen neljästä pojasta. Hänen puolisonsa on Orithya ja tytär lumen jumalatar Chione.

Britomaris

Luokka: Jumalatar.
Kuvaus: Koskemattoman luonnon, meren, vuorten ja siveyden jumalatar, joka kuningas Minoksen lähentelyjä paetakseen hyppäsi mereen ja asettui Aiginan saarelle asumaan.
Nimen merkitys: Suloinen neito tai suloinen neitsyt.

Dafne

Luokka: Luonnonhengetär.
Kuvaus: Dafne on kreikkalaisessa mytologiassa vuorilla asustava nymfi, johon Apollon jumala sekä Oinomaoksen poika Leukippos oli rakastunut. Leukippos yritti tavoitella Dafnen suosiota valeasuisena nymfinä, mutta päätyi nymfien surmaamaksi. Rakkauden jumala Eroksen yllyttämä Apollon ajoi Dafnea takaa, joka haluttomana menettää neitsyytensä, rukoili apua ja muuttuikin laakeripuuksi.

Dafnis

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Paimenpoika Dafnis on sisilialaisen nymfin ja Hermeen poika, joka rakastui epätoivoisesti Echenais tai Nomia nimiseen vesinymfiin. Dafnis, luvattuaan olla uskollinen nymfille, joutui kuitenkin kuolevaisen naisen viettelemäksi humalaan juovuttuaan ja kostoksi Echenais sokaisi rakastettunsa.

Daidalos

Luokka: Myyttinen sankari.
Kuvaus: Suuri keksijä, joka rakensi kuningas Minoksen pyynnöstä Kreetalle Minotauroksen labyrintin. Daidalos oli myös Ikaroksen isä, jonka kanssa Minos peloissaan telkesi hänet labyrinttiin. He onnistuivat kuitenkin yhdessä pakenemaan labyrintistä Daidaloksen suunnittelemilla siivillä, jotka tehtiin vahasta ja sulista. Daidalos kehotti Ikarosta lentämään varovasti, sillä vaha sulaisi aurongossa ja kastuisi meren pärskeistä. Ikaros unohti kuitenkin pian neuvot ja lensi liian korkealle, vaha suli ja hän syöksyi mereen. Daidalos lensi Ikarian saarelle hautaamaan poikansa ja piiloutui Sisiliaan.
Nimen merkitys: Taitava, nerokas.

Danae

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Danae on kreikkalaisessa mytologiassa Argoksen kuninkaan Akrisioksen tytär. Oraakkeli varoitti Akrisiosta, että hänen tyttärensä poika tulisi tappamaan hänet, joten Danae suljettiin kauas pois miehisestä seurasta pronssikammioon. Ihastunut Zeus pääsi kuitenkin Danaen luokse kultasateena ja heidän liitostaan syntyi Perseus. Akrisioksen saatua tietää pojasta, hän lukitutti sekä äidin että pojan arkkuun, joka heitettiin mereen. Zeuksen pyynnöstä Poseidon tyynnytti merenkäynnin ja arkku päätyi Serifoksen saarelle, jossa äiti ja poika otettiin hyvin vastaan: kuningas Polydektes rakastui Danaeen.

Deimos

Luokka: Jumala.
Kuvaus: Ares sodan jumalan poika ja kauhistuksen ilmentymä, pelon jumala.
Nimen merkitys: Pelko.

Deino

Luokka: Myyttinen hahmo.
Ulkomuoto: Harmaat hiukset syntymästä lähtien ja vain yksi silmä sekä yksi hammas, jotka Deino jakaa kahden siskonsa kanssa.
Kuvaus: Deino on yksi kolmesta kammottavasta, harmaasta naisesta kreikkalaisessa mytologiassa.
Nimen merkitys: Pelätä, kammoksua.

Delfoi

Luokka: Pyhä paikka.
Kuvaus: Antiikin Kreikan kaupunki Parnassos-vuoren juurella, jonka uskottiin olevan maailman keskus. Delfoissa sijaitsi muinaisen ajan vaikuttavin oraakkeli, jonka lausuntoja välitti kultaisella kolmijalalla istuva papitar.

Demeter

Luokka: Jumalatar.
Kuvaus: Satojen, sadonkorjuun, maanviljelyn ja hedelmällisyyden jumalatar, joka opetti ihmiskunnalle kylvämisen ja kyntämisen taidot. Hänellä oli useita puolisoita, muun muassa Poseidon ja veljensä Zeus, jonka suhteen hedelmänä syntyi Persefone tytär.
Symbolit: Soihtu ja maissintähkät tai viljaniput.
Pyhä paikka: Attikan Eleusis Ateenan eteläpuolella.

Despoina (Despoena, Despoine)

Luokka: Jumalatar.
Kuvaus: Demeterin ja Poseidonin tytär, hedelmällisyyden jumalatar, jonka oikeaa nimeä eivät saa lausua kuin mysteereille vihityt.
Nimen merkitys: Rakastajatar.
Pyhä paikka: Lycosura, Megalopolis.

Deukalion (Deucalion)

Luokka: Myyttinen sankari.
Kuvaus: Muinaisen Kreikan mytologiassa maailman ensimmäinen kuningas Deukalion on Prometheuksen ja Pronoian poika, joka sai isältään vihjeen maata uhkaavasta tulvasta eli Zeuksen rangaistuksesta. Deukalion sulkeutui yhdessä vaimonsa Pyrrhan kanssa rakentamaansa arkkiin. Yhdeksän yön ja yhdeksän päivän jälkeen he rantautuivat Parnassos-vuorelle ja päättivät kysyä tulvavesien laskeuduttua oraakkelilta neuvoa maan uudelleen kansoittamiseen. Themiin oraakkelin neuvoessa heitä heittämään äitinsä luita olkansa yli, Deukalion ja Pyrrha pelästyivät moista häpäisyä, mutta ymmärsivät pian ”äidin” tarkoittavan maata ja ”luiden” kiviä. Näin syntyivät miehet ja naiset.

Dike

Luokka: Jumalatar.
Kuvaus: Dike on maallisen oikeuden ja ihmiskunnan oikeudenmukaisuuden jumalatar. Hän syntyi ihmisenä, mutta hänen isänsä Zeus katsoi hänelle pian parhaaksi paikaksi jumalten kodin eli Olympos-vuoren.
Nimen merkitys: Oikeus.

Dionysos (Dionysus)

Luokka: Jumala.
Ulkomuoto: Dionysos kuvataan usein seurassaan metsänhenkiä: sileenejä, satyyrejä ja nymfejä.
Kuvaus: Dionysos on kreikkalainen viinin, päihtyneen hurmoksen, seksuaalisuuden ja kasvillisuuden sekä maanviljelyn jumala. Hänen syntymästään on vähintään kaksi eri tarinaa, joista toisessa hän on Zeuksen ja prinsessa Semelen poika. Tämän kertomuksen mukaan Zeuksen mustasukkainen puoliso Hera huijasi Semeleä pyytämään Zeusta näyttäytymään oikeassa hahmossaan, mutta Semele ei kestänyt jumalan suojaamatonta kirkkautta vaan paloi olemattomiin. Zeus ehti kuitenkin pelastaa syntymättömän poikansa Semelen kohdusta ja sijoitti tämän omaan reiteensä moneksi kuukaudeksi. Dionysoksen synnyttyä Zeus lähetti lapsen Kreikan ulkopuolelle nymfien hoitoon.

Doris

Luokka: Jumalatar.
Kuvaus: Meren jumalatar Doris on Okeanoksen ja Tethyksen tytär sekä puoliveljensä Nereuksen puoliso. Heillä on yhteensä viisikymmentä tytärtä, nereidit.
Nimen merkitys: (Meren) yltäkylläisyys.

Dryadit

Luokka: Luonnonhengetär.
Kuvaus: Dryadit ovat feminiinisiä luonnonhenkiä, metsänymfejä, jotka valvovat lehtoja ja metsiköitä. Jokainen heistä syntyy tiettyyn puuhun liittyen ja asuu tässä puussa tai aivan sen lähistöllä rankaisten jokaista puuta vahingoittavaa kuolevaista.

Eos

Luokka: Jumalatar
Ulkomuoto: Siivekäs olento.
Kuvaus: Titaanipariskunta Hyperionin ja Theian tytär, aamuruskon jumalatar Eos avaa joka aamu idänportit aurinkovaunuille ja ajaa taivaan poikki uljaiden hevosten vetämissä vaunuissaan. Hänen veljensä on Helios (aurinko), sisarensa Silene (kuu) ja yksi rakastajista Tithonos, joka sai Zeukselta lahjaksi ikuisen elämän. Eos unohti kuitenkin pyytää miehelle ikuista nuoruutta, joten jumalat muuttivat vanhuuttaan avuttomaksi tulleen Tithonoksen kaskaaksi.

Erinyit (Erinykset)

Luokka: Jumalattaret
Ulkomuoto: Kuvataan usein mustissa kaavuissa, käärmeitä hiuksissaan, ruoskat ja soihdut käsissään.
Kuvaus: Erinyit syntyivät verestä, joka valui Gaian, maan jumalattaren ylle Kronoksen kuohitessa sirpillä oman isänsä, taivaan jumala Uranoksen. Nämä kolme naispuolista vääryyden kostajaa, eritoten perheen tai suvun jäsenen murhaajien säälimätöntä vainoajaa, ovat nimeltään Alekto (leppymätön), Megaira (kauna) ja Tisifone (koston ääni). Erinyiden kosto toteutui usealla eri tavalla, esimerkiksi tauteina, tuhona tai uhri saattoi menettää järkensä. Tapaus Pallas Athene/Orestes jälkeen erinyit tunnettiin eumenideina (hyväntahtoiset).
Nimen merkitys: Kostajat.

Europa (Europe)

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Europa on Foinikian kuninkaan Agenorin tytär, jonka Zeus houkutteli valkean härän hahmossa Kreetalle. Tästä liitosta syntyi kolme poikaa: Minos, Rhadamanthys ja Sarpedon. Jälkikasvusta kiitollinen Zeus antoi Europalle lahjaksi itseohjautuvan keihään, voittamattoman Lealaps ajokoiran ja suojelijaksi Talos pronssimiehen, joka hengitti tulta. Lopulta Europa solmi avioliiton Kreetan kuninkaan, Asterioksen kanssa, jota Minos myöhemmin seurasi valtaistuimelle.

Kalliope

Luokka: Jumalatar.
Ulkomuoto: Hänet kuvataan usein kirjoitusalusta ja kaiverrin kädessään.
Kuvaus: Kaunopuheisuuden ja runouden jumalatar, joka on vanhin ja arvostetuin yhdeksästä muusasta. Hänellä on kaksi kuuluisaa poikaa, Orfeus ja Linos, joiden isä on Apollon tai kuningas Oeagrus.
Nimen merkitys: Kaunis ääni.

Poseidon

Luokka: Olympolainen jumala.
Ulkomuoto: Vahvarakenteinen, parrakas mies, jolla on usein kolmikärki kädessään.
Kuvaus: Meren ja vesien, maanjäristyksen sekä hevosten jumala Poseidon on Kronoksen ja Rhean poika. Zeuksen ja Haadeksen veljenä hän jakaa maailman heidän kanssaan ollen meren tempperamenttinen valtias. Kykloopeilta lahjaksi saamallaan, taianomaisella kolmikärjellään hän aiheuttaa maanjäristyksiä ja sekoittaa vesiä, mutta samaan aikaan hänellä on valta myöntää suosiollista säätä vaarassa oleville merenkulkijoille. Poseidon asuu ylellisessä, korallista ja jalokivistä rakennetussa palatsissaan Aigeanmeren pohjassa, josta hän ajaa ulos hevosten vetämillä vaunuillaan.
Symbolit: Kolmikärki, delfiinit ja muut mereneläimet.
Pyhä paikka: Cape Sounion lähellä Ateenaa.

Zeus

Luokka: Olympolainen jumala.
Ulkomuoto: Esiintyy taiteessa usein pitkätukkaisena, parrakkaana ja varttuneena miehenä, jonka hahmo herättää kunnioitusta.
Kuvaus: Kronos ja Rhea titaanien nuorin poika Zeus on Olympoksen hallitsija, jumalten kuningas ja taivaanjumala kirkkaasta valoisuudesta aina synkinpään ukkosmyrskyyn. Zeus on naimisissa sisarensa Heran kanssa ja heillä on useita merkittäviä lapsia, mutta Zeus omaa jälkikasvua myös titaanien, nymfien ja kuolevaisten naisten kanssa.
Symbolit: Kruunu, valtikka, salama, otsaripa, kotka, härkä ja tammi.
Nimen merkitys: Zeus – loistaa, taivaan kirkkaus.
Pyhä paikka: Tärkein Zeuksen pyhä paikka on Olympia, jonne rakennettiin 400 eaa loistelias temppeli. Feidias on veistänyt temppeliin valtaistuimellaan istuvaa jumalaa kuvaavan patsaan kullasta ja norsunluusta.