Kreikkalainen pantheon, osa I: A

Olymposvuoren rosoisilta huipuilta kantautuvat kreikkalaisen jumalmaailman kiehtovat kohtalot, jotka luovuuden voimalla ja syvällisellä luonteella punoutuivat muinoin kreikkalaisten jokapäiväiseen elämään. Olympolaiset jumalat eli "kaksitoista jumalaa" muodostavat kreikkalaisen mytologian pääjumaluudet, mutta näiden varsinaisten jumalien lisäksi myyttisissä, rikkaan ilmaisun omaavissa tarinoissa esiintyy muitakin sankareita ja taruolentoja, kuten titaaneja, kyklooppeja, harpyijoita, seireenejä, kentaureja, nymfejä ja satyyreja.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Kreikan mytologiaa käsittävää sivustoaan vähitellen tutkimustyön edetessä.

Kreikkalaista maisemaa

Kreikan mytologia:
A | B-D | E-Z

Adonis

Luokka: Haltija.
Ulkomuoto: Komea nuorukainen.
Kuvaus: Kuten monilla mytologisilla hahmoilla, myös Adoniksella on monen monta tarinaa. Yhden mukaan hän on kuningas Kinyran ja tämän tyttären Myrrhan poika, joka syntyi jumalten puuksi muuttamasta Myrrhasta. Afrodite ihastui lapsen kauneuteen ja piilotti Adoniksen Persefonen hoitoon Manalaan. Kun Afrodite myöhemmin palasi noutamaan Adonista luokseen, oli myös Persefone ihastunut nuorukaiseen ja päättänyt pitää pojan itsellään. Zeus, ehkä Kalliopen toimiessa välittäjänä, päätti puolittaa riidan: Adonis viettäisi puolet vuodesta Afroditen ja toisen puolen Persefonen luona.
Symbolit: Punainen vuokko, tähdenlento.
Nimen merkitys: Adon, Adonai - herra.
Pyhä paikka: Ei varsinaista palvontapaikkaa, mutta häntä kerrotaan juhlittaneen vuosittain keskikesän aikoihin.

Afrodite

Luokka: Olympolainen jumalatar.
Ulkomuoto: Viehättävän kaunis nainen.
Kuvaus: Afrodite on rakkauden, kauneuden, hedelmällisyyden ja seksuaalisuuden jumalatar, jonka Hesiodos kertoo syntyneen Uranoksen irtileikattujen genitaalien muodostamasta meren vaahdosta. Afroditen moninaiset rakkausseikkailut sekä kuolevaisten että kuolemattomien kanssa, huolimatta siitä, että hän oli seppäjumala Hefaistoksen puoliso, johtivat runsaaseen jälkikasvuun. Sodanjumala Ares isänään syntyi rakkauden jumala Eros ja/tai kaksoset Deimos ja Fobos. Afroditen yksi poika oli myös sankarillinen Aineias, jonka isä oli troijalainen ylimys Ankhises. Afroditen suurimman intohimon kohde oli kuitenkin Adonis, josta suhteesta syntyi pitkähiuksinen neito Beroe.
Symbolit: Simpukka, delfiini, kyyhkynen, joutsen, varpunen, ruusu, myrtti, peilit.
Nimen merkitys: Aphros - vaahto.
Pyhä paikka: Kulttipaikkoja muun muassa Kytheran saarella sekä Kyproksella.

Kreikkalainen mytologia

Agamemnon

Luokka: Myyttinen sankari.
Kuvaus: Atreus kuninkaan poika, Mykenen kuningas ja kreikkalaisten ylipäällikkö Troijan sodassa. Matkalla Troijaan hänen laivastonsa kohtasi epäsuotuisaa säätä Auliissa, jolloin kuningas uhrasi lepytyslahjana Artemiille oman tyttärensä Ifigeneian. Agamemnonin palatessa voitokkaana sodasta kotiin hänen petetty vaimonsa Klytaimnestra taivutteli rakastajansa Aigisthoksen surmaamaan Agamemnonin.
Nimen merkitys: Agamemnon - erittäin sinnikäs.

Agenor

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Foinikialainen Tyroksen kuningas, jonka puoliso oli Telefassa ja lapsia muun muassa Europa, Kadmos, Foiniks, Kiliks ja Thasos.
Nimen merkitys: Agenor - miehekäs, sankarillinen.

Aias (Aiax, Ajax)

Luokka: Myyttinen sankari.
Ulkomuoto: Huomattavan vahva ja isokokoinen, pitkä, leveäharteinen soturi.
Kuvaus: Telamonin poika ja Salamiin ruhtinas Aias oli Akhilleuksen jälkeen Kreikan urhein soturi, joka haavoittumattomana taisteli rohkeasti muun muassa Troijan sodassa. Akhilleuksen hautajaisissa Odysseuksen voitettua mahtavan soturin haarniskan, Aias menetti järkensä ja teurasti yöllä sotajoukon karjalauman luulleen hyökkäävänsä liitolaisiaan vastaan. Oivallettuaan aamun koittaessa järkyttävän tekonsa Aias syöksyi katumuksen syövereissä miekkaansa ja kuoli.
Pyhä paikka: Salamis, Kreikan saari Saroninlahdella.

Aigeus (Aegeus, Aegeas, Aigeas)

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Ateenan kuningas, joka hukuttautui mereen luultuaan poikansa Theseuksen kuolleen Minotauroksen labyrintissä. Tätä meren osaa kutsutaan siksi Aigeianmereksi.

Kreikkalainen mytologia

Aigisthos (Aegisthus, Aegisthos)

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Olympian kuninkaan Thyesteen ja tämän tyttären Pelopian poika, joka vietteli Agamemnonin vaimon Klytaimnestran.
Nimen merkitys: Aigisthos - vuohen voima.

Aiolos (Aeolus, Aeolos)

Luokka: Jumala.
Kuvaus: Aiolian saarella asuva Poseidonin poika, tuulten jumala, joka säilytti etelätuulia vuohennahkaisissa säkeissä.

Akastos (Acastus)

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Akastos oli Iolkoksen kuninkaan Peliaan ja Anaksibian poika, hänen puolisonsa oli Astydameia ja useiden poikien lisäksi hänen tyttäriä olivat Laodameia, Sterope ja Sthenele.

Akheloos

Luokka: Jumala.
Ulkomuoto: Suurikokoinen jumala härän päällä ja käärmemäisellä keholla.
Kuvaus: Akheloos on vanhin jokijumalista, yksi titaanijumala Okeanoksen ja merenjumalatar Tethyksen 3000 pojasta. Herakleen kanssa kamppaillakseen Akheloos muutti itsensä häräksi, jonka sarven Herakles kiskaisi irti ja naiadit lahjoittivat sarven yltäkylläisyyden jumalattarelle Amaltheialle. Hän sulloi rikkautensa sarven sisään ja näin muodostui niin sanottu runsaudensarvi.
Nimen merkitys: Acheloos - tuntematon.
Pyhä paikka: Akheloos joki Kreikan länsiosassa.

Akheron (Acheron)

Kuvaus: Yksi viidestä Haadeksen valtakuntaan eli manalaan johtavista virroista, kivun joki.

Akhilleus (Akilles)

Luokka: Myyttinen sankari.
Ulkomuoto: Komein mies kaikista sankareista.
Kuvaus: Suuren soturinmaineen Troijassa saavuttanut Akhilleus oli Thessalian kuninkaan Peleuksen ja merenjumalatar Thetiksen poika, josta Thetis yritti tehdä kuolematonta kastamalla lapsen haavoittumiselta suojelevaan Styksvirtaan. Pitäessään poikaa kiinni tämän kantapäästä, jäi se kohta haavoittuvaksi ja tämä koituikin Akhilleuksen kohtaloksi: Ensin Hektor surmasi Akhilleuksen ystävän Patrokloksen keihäällään, tämän jälkeen Akhilleus tappoi Hektorin kaksintaistelussa ja sitten Hektorin veli Paris puolestaan ampui tappavan myrkkynuolen Akhilleuksen kantapäähän.
Nimen merkitys: Achelous nimisen joen mukaan tai achos - kipu.

Kreikkalainen mytologia

Aktaion (Actaeon)

Luokka: Myyttinen sankari.
Kuvaus: Aristaioksen ja Autonoen poika, Apollonin pojanpoika ja kentauri Kheironin kouluttama Theban sankari. Epäonnekseen hän näki neitsytjumalatar Artemiin kylpemässä alastomana ja rangaistukseksi tästä Artemis muutti Aktaionin uroshirveksi, jonka hänen omat metsästyskoirat surmasivat ajon päätteeksi.

Alkestis

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Rakkaudesta miestään kohtaan tunnettu kreikkalaisen mytologian prinsessa, jonka isä oli Iolkoksen kuningas Pelias ja äiti Anaksibian tai Fylomakhen.

Alkmene (Alcmene, Alcmena)

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Tirynsin kuninkaan Amfitryonin puoliso, johon Zeus ihastui Thebassa. Zeus otti eräänä yönä Amfitryonin muodon jakaakseen vuoteen Alkmenen kanssa ja pysäytti jopa auringon kolmikertaistakseen yön pituuden. Alkmene synnytti kaksi veljestä, joista toisen isä oli Zeus (Herakles) ja päivää myöhemmin Amfitryonin pojan (Ifikles).

Amatsonit

Luokka: Soturiheimo.
Kuvaus: Amatsonien kerrotaan olevan soturikansa, joka koostui ainoastaan naisista. He ratsastivat hevosilla ja leikkasivat toisen rintansa pois kyetäkseen ampumaan jousella tehokkaammin. Koska heidän yhteisössään ei suvaittu miehiä, oli heidän lisäännyttävä toisen heimon tai kansan miesten kanssa. Lapsista vain tyttäret olivat haluttuja, joten miespuoliset myytiin orjiksi, surmattiin tai annettiin isälleen.

Amfitrite

Luokka: Jumalatar.
Kuvaus: Meren jumala Poseidonin vaimo ja vedenhaltija Tritonin äiti, meren jumalatar.

Amfitryon

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Tirynsin kuningas, Perseuksen pojanpoika, Alkaioksen poika, Alkmenen puoliso, Ifikleen isä ja Herakleen isäpuoli.
Nimen merkitys: Kahdelta puolelta kiusattu - muinaiskreikka.

Kreikkalaisia astioita

Ankhises

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Troijalainen Afroditen rakastaja, Troijan kuninkaan Priamoksen serkku. Afrodite synnytti heidän yhteisen pojan Aineaan, joka kantoi suhteestaan kerskailleen ja siten Zeuksen salamalla halvaannuttaman isänsä turvaan Troijan tuhouduttua.

Antiope

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Theban kuninkaan Nykteoksen kaunis tytär, joka joutui satyyrinhahmoisen Zeuksen väkisinmakaamaksi ja synnytti tämän seurauksena kaksospojat, Amfionin ja Zethoksen, joista jälkimmäisen isä oli Epopeus. Paimenet kasvattivat pojat ja Antiope päätyi orjattareksi Dirkelle. Aikuisiksi kasvettuaan pojat saivat tietää todellisen henkilöllisyytensä ja surmasivat Dirken kostoksi äitinsä orjuuttamisesta.

Apollon

Luokka: Olympolainen jumala.
Ulkomuoto: Komea parraton ja alaston nuorukainen, jolla on kädessään jousi tai lyyra (kithara). Kuvataan joskus myös laakeriseppele päässään tai laakerinoksa kädessään.
Kuvaus: Zeuksen ja titaani Leton poika, Artemiksen kaksoisveli Apollon on musiikin, runouden, lääkintä- ja ennustustaidon jumala, joka liitetään myös nauta- ja lammaslaumojen suojeluun, sivistyksen ylläpitämiseen sekä valoon ja aurinkoon. Vaikka Apollonilla oli monia onnekkaita ja vähemmän onnistuneita kohtaamisia sekä miesten että naisten kanssa, ei hän ikinä mennyt naimisiin. Tunnetuimpia nimiä hänen jälkikasvustaan ovat lapsinaan Asclepius, Troilus, Aristaios, Orfeus ja Linos.
Symbolit: Kultanuolet ja nuolikotelo, lyyra, laakeriseppele, pythonkäärme, korppi.
Nimen merkitys: Apollymi - tuhota, apolysis - lunastaa, apolousis - puhdistus, aploun - yksinkertainen, aeiballon - aina ampuva.
Pyhä paikka: Deloksen saari ja Delfinoksen temppeli Didymassa.

Ares

Luokka: Olympolainen jumala.
Ulkomuoto: Pitkä ja komea kreikkalainen soturi kultainen kypärä päässään sekä pyhä kilpi, miekka tai verinen keihäs kädessään.
Kuvaus: Sodan ja taistelun jumala Ares on Zeuksen ja Heran poika, joka tunnetaan julmasta ja väkivaltaisesta luonteestaan sekä useista jälkeläisistään.
Symbolit: Kypärä, keihäs, koira, sotavaunut, villikarju.
Nimen merkitys: Are - riesa tai pilata, arsen - mies.
Pyhä paikka: Traakia.

Kreikkalaisia ruukkuja

Argo

Kuvaus: Argo oli 50-airoinen laiva, jolla Iason ja argonautit purjehtivat Kolkhiiseen etsimään unettoman lohikäärmeen vartiomaa kultaista, siivekkään oinaan taljaa. Argon rakensi Argos taikavoimaisesta tammesta.

Argonautit

Kuvaus: Sankarijoukko, jonka Iason valitsi Argo laivan miehistöksi ennen Troijan sotaa. Argonautteja oli viisikymmentä ja heihin kuuluivat muun muassa Asklepios, Herakles, Theseus, Amfion ja Akhilleuksen isä Peleus.

Argos (Argus, Argos Panoptes)

Luokka: Myyttinen olento.
Ulkomuoto: Satasilmäinen, suunnattoman suuri ja voimakas hirviö, jonka silmistä ainoastaan kahden tarvitsi nukkua kerrallaan.
Kuvaus: Hera asetti Argos jättiläisen vartioimaan Io prinsessaa, johon Zeus oli ihastunut. Zeus määräsi Hermeen surmaamaan Argoksen ja Hermes nukuttikin hirviön tarinoillaan ja soitollaan. Välittömästi kaikkien jättiläisen silmien sulkeuduttua Hermes sivalsi Argokselta pään irti, yhdellä iskulla. Heran löydettyä hirviön kuolleen pään, muutti hän Argoksen silmät riikinkukon pyrstöksi.

Ariadne

Luokka: Myyttinen hahmo.
Kuvaus: Kreetan kuninkaan Minoksen ja kuningatar Pasifaen tytär, joka ihastui Kreetalle Minotaurosta surmaamaan tulleeseen Theseukseen. Ariadne antoi Theseukselle lankakerän, jonka avulla sankari löysi tiensä takaisin labyrintistä Minotauroksen tapettuaan. Merimatkalla Kreikkaan Theseus jätti Ariadnen yksin vieraalle saarelle, jossa prinsessa kohtasi viinin jumala Dionysoksen. Zeus teki Ariadnesta kuolemattoman ja Dionysos vei prinsessan kanssaan taivaisiin.

Artemis

Luokka: Olympolainen jumalatar.
Ulkomuoto: Artemis kuvataan usein yllään lyhyt tunika, nuolikotelo selässään ja jousi kädessään. Joskus hänen vierellään juoksee valkoinen naarashirvi.
Kuvaus: Metsästyksen, luonnon ja villieläinten jumalatar Artemis on uskottoman Zeuksen ja titaanien tyttären Leton tytär, Apollonin kaunis kaksoissisar. Toisinaan hurjaluonteista Artemista pidetään myös synnytyksen, siveyden, kuun ja naisten äkkikuolemien neitsytjumalattarena.
Symbolit: Hopeanuolet ja nuoliviini, peura, naaraskarhu, metsästyskoira, sypressi, kuu.
Nimen merkitys: Artemes - vahvat jäsenet, airo - korkea tai ylevä, themis - vesi, kokoonkutsuja, lainsäätäjä.
Pyhä paikka: Temppeli Efesoksessa.

Kreikkalaista maisemaa

Asklepios (Asclepius, Aesculapius)

Luokka: Jumalan aseman saavuttanut sankari.
Ulkomuoto: Parrakas, keski-ikäinen mies käärme kädessään tai sauvansa ympäri kiemurtelevana.
Kuvaus: Apollonin ja kuningas Orkhomenoksen tyttären Koroniien poika, jonka kasvatti kaikki taiteet ja tieteet tietävä Kheiron kentauri. Asklepios kasvoi niin taitavaksi lääkintätaitojen saralla, että sai jumalten kuninkaan Zeuksen vihat ylleen palauttaessaan kuolleita elämään - Zeus surmasi hänet salamaniskulla. Kuolemansa jälkeen Asklepios nostettiin taivaalle Käärmeenkantajan tähtikuvioksi.
Symbolit: Käärme ja sauva.
Nimen merkitys: Asklepios - leikata auki.
Pyhä paikka: Elämän talot ympäri Kreikkaa, tärkein kulttipaikka Epidauros.

Athene (Athena, Pallas Athena/Athene)

Luokka: Olympolainen jumalatar.
Ulkomuoto: Hoikka ja pitkä, ylhäinen nainen kypärä päässään ja yllään aigis eli Athenen kilpi pitkän tunikan päällä.
Kuvaus: Zeuksen kärpäsenä nielaisema titaanitar Metis äitinään ja Zeuksen päästä lopulta täydessä sotavarustuksessa syntynyt Athene on sotataidon, sivilisaation, tiedon ja yleisen viisauden neitsytjumalatar, kaupunkien ja valtioelämän vaalija sekä taiteiden ja käsityöläisyyden suojelija.
Symbolit: Pöllö, käärme ja öljypuu.
Pyhä paikka: Erekhtheion ja Athene Parthenoksen temppelit Ateenan Akropolilla.

Kreikan mytologia:
A | B-D | E-Z