Hääpäivän muisteleminen

Hääpäivä on hääparille ikimuistoinen kokemus, jonka muisteleminen vuosittain syventää rakkautta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta parin sekä mahdollisesti myös perheen, muiden sukulaisten ja ystävien kesken. Häävuosipäivä onkin oiva hetki juhlistaa parisuhteen arkea erityisen illallisen, viikonloppumatkan tai lahjojen vaihtamisen merkeissä. Perinteisesti häiden vuosipäivän viettäminen on pariskunnan yksityinen tilaisuus, mutta vuosien yhdessäolon karttuessa voi tapahtumasta tehdä mainiosti iloisen juhlan koko lähipiirille. Yleisimmät häävuosipäivät, joita juhlitaan läheisimpien ystävien ja sukulaisten kesken, ovat hopeahääpäivä (25 vuotta) sekä kultahääpäivä (50 vuotta).

Hääpäivän muistaminen vuosittain hääkimpun kukista tehdyllä kukkakimpulla on aviomieheltä kaunis ele, molemmat aviopuolisot voivat myös muistaa toinen toisiaan vuosipäivän lukuun liittyvän lahjan merkeissä. Seuraava perinteitä kunnioittava lahja/teemalista antaa vinkkejä lahjojen valintaan, lista sopii hyvin myös mahdollisia teemakutsuja järjestävien perheenjäsenten avuksi.

1. vuosi – paperi

Sana paperi on johdettu kreikankielisestä sanasta ’papyrus’, joka tarkoittaa kaislakasvia. Egyptiläiset käyttivät papyryskaislaa paperin valmistukseen jo yli 5000 vuotta sitten, Kiinassa paperin valmistus keksittiin noin 100-luvulla ja silkkiäispuun kaarnaan perustuvasta paperinvalmistuksesta on löydetty todisteita myös Japanista vuoden 610 tienoilta. Paperi on muinainen oikeuden ja kirjallisuuden symboli, joka kuvastaa vaikeuksista selviämistä. Puhdas, rypytön paperi on merkki uusista ideoista, suunnitelmista sekä mahdollisuuksista.

LAHJAVINKIT: päiväkirja, rakkauskirjeet ja runot, vuosikalenteri, liput elokuviin/teatteriin/konserttiin/urheilutapahtumaan, palapeli, riisipaperista tai papyruksesta valmistettua taidetta maailmalta, aikakauslehden vuosikerta, paperinen lampunvarjostin, origamikirja, paperinarumatot, sukututkimus, matkaliput, uuden asunnon pohjapiirrokset.

2. vuosi – puuvilla

Toisen häävuosipäivän symbolina tunnettu puuvilla on maailman tärkeimpiä kuitukasveja, jota arvellaan käytetyn Egyptissä jo 12 000 vuotta eaa. Puuvilla on pysynyt Euroopassa ylellisyystavarana aina 1800-luvulle saakka, jonka jälkeen tekstiiliteollisuuden huima kehitys Iso-Britanniassa salli tämän hypoallergisen materiaalin levitä kaikkiin yhteiskuntaluokkiin. Symbolina puuvilla kuvastaa onnea, parantamista ja suojelua.

LAHJAVINKIT: puuvillaiset vaatteet sekä alusasut, liinavaatteet, koristetyynyt, kattaustekstiilit, puuvillamatot, kylpytakit, rantapyyhkeet, puuvillasarong Thaimaasta.

3. vuosi – nahka

Kivikauden metsästystaitoinen ihminen arvosti luontoa ja sen antimia käyttäen tarkkaan saalistamansa eläimen. Lihat saatiin ruoaksi, nahka vaatteiksi, turkikset peitteiksi sekä nukkumasijojen ’vuodevaatteiksi’ ja suonet vastasivat ompelulankoja. Luista ja sarvista valmistettiin muun muassa neuloja, nappeja, nuolenkärkiä ja lusikoita. Käsitelty nahka leikattiin aikanaan terävillä kivillä sopivaan muotoon ja näin syntyneet palat ommeltiin luuneulalla ja suonilangalla yhteen vaatteeksi. Nahka yhdistetään myös symboliikassa eläimiin ja ihmisen eläimelliseen puoleen. Nahasta valmistetut lahjat ovat perustavaa laatua olevia mielenilmauksia, jotka kuvastavat vaistomaista etenemistä tässä elämässä.

LAHJAVINKIT: ylelliset kengät, vyö, nahkahansikkaat, nahkatakki, lompakko tai kukkaro, salkku, korulipas, nahkareppu, matkalaukku, shamaanirumpu, nahasta valmistetut tuliaiset Italiasta.

4. vuosi – kirjat

Lähi-Idässä ensimmäiset kirjat kirjoitettiin savisille laatoille, jotka kuumennettiin koviksi. Nämä sangen epäkäytännölliset kirjat saivat kevyemmän version egyptiläisten keksiessä papyruskääröt, jotka saattoivat olla jopa kymmenien metrien pituisia. Pergamentti syrjäytti harvinaiseksi käyneen papyruksen, sitä valmistettiin muokatuista eläinten nahoista alunperin Pergamonin kaupungissa Vähä-Aasiassa. Maailman vanhin, kokonaisena säilynyt kirja on mahdollisesti kiinalainen Wang Chieh kirja, joka on kirjoitettu puulaatoille. Kirja on oppimisen yleinen symboli, joka kuvastaa tiedon hallintaa ja asioita, joita opimme kokemuksen kautta. Kirjat kasvattavat ja viihdyttävät meitä sekä saavat ajattelemaan ja näkemään asioita uudella tavalla. Vanhat kirjat kertovat peritystä viisaudesta ja alati kasvasta tietoisuudesta.

LAHJAVINKIT: itse koottu muistokirja yhteisestä taipaleesta, kirja tulevasta matkakohteesta, runokirjat, elämänkerrat, koottuja elämänviisauksia, käsinsidotut kirjat, antiikkikirjat.

5. vuosi – puu, kellot

Muinaisista ajoista lähtien puut ovat symboloineet valtaa, viisautta, hedelmällisyyttä sekä elämää itseään. Monissa eri kansakuntien myyteissä puu on keskeinen ja mahtava elementti, yksi tunnetuimmista on Kabbalan, juutalaisen esoteerisen perinteen Elämänpuu eli Sefirot-puu. Raamatun luomiskertomuksessa kerrotaan taasen kuinka Jumala istutti Eedenin paratiisiin elämänpuun, joka oli kuolemattomuuden symboli sekä hyvän ja pahan tiedon puun. Buddha koki valaistumisensa ja mietiskeli Bodhi puun alla ja Kiinassa elämänpuuta kutsutaan nimellä Kienmou, se kasvoi maanpäällisessä Kuen-Lou paratiisissa.

Kellot kuvastavat ajan kulkua ja kiertoa, häälahjana kellon symbolinen viesti liittyy elämän mutkattomaan etenemiseen, optimismiin ja uuteen elämään. Rannekello kuvaa vastuuta ja oikeaa ajoitusta, vankka kaappikello yhdistetään luotettavaan, harmoniseen elämänrytmiin sekä valmiutta seuraavaan askeleeseen. Herätyskello on merkki yhteisten päämäärien tarkistamisen hetkestä ja tarkoituksen mukaisten askelten ottamisesta näiden päämäärien saavuttamiseksi.

LAHJAVINKIT: puuntuoksuinen kynttilä, puiset huonekalut, puuveistokset ja -koristeet, bonsaipuu, polttopuuta, puinen shakkilauta tai mahjong, puutarhatarvikkeita, hedelmä- ja pihapuut, puukengät Hollannista, puuvene, yhteinen patikkaretki metsään. Kaikki kellot: rannekello, kellosormus- tai riipus, herätyskello, seinäkello, antiikkikello, puinen kaappikello, käkikello Sveitsistä.

6. vuosi – sokeri

Tämän hääpäivän teemana ovat alunperin olleet silitysraudat, mutta kehityksen saatossa sokeri on vallannut 6. vuosipäivän makeammissa merkeissä. Noin 2 400 vuotta sitten sai sokeri sanskriitinkielisen nimensä ’sarkara’, jota myös sokerin kemiallinen nimi ’sakkaroosi’ muistuttaa. Eniten sokeria on yhteyttämisen tuloksena sokerijuurikkaassa sekä sokeriruo’ossa, joista sokeria on valmistettu ympäri maailman. Eurooppaan sokeri tuli rikkaiden herkuksi jo 1100-luvulla, mutta käyttö yleistyi vasta 1700-luvulla. Sokeriruo’on symbolinen merkitys kuvaa rakkautta ja intohimoa, elämän makeutta.

LAHJAVINKIT: kaikki makeiset, ylellinen suklaa, sokeria eri muodoissaan, liköörit, hattaraa huvipuistossa, siirappinen elokuva, kakku sokerileipurilta, purkkapalloautomaatti, matka Launeen Sokeritopalle tai Brasiliaan Sokeritoppavuorelle.

7. vuosi – kupari, pronssi

Kupari on läpinäkymätön, punertavankeltainen, melko harvinainen metalli, jota tavataan luonnossa jopa puhtaana, mutta yleensä se esiintyy esimerkiksi rikin ja raudan kanssa. Metalliksi kupari on pehmeää ja taipuisaa eli se on hyvin taottavissa, kuparilla on myös erinomainen sähkön- ja lämmönjohtokyky. Kupari yhdistetään Venus jumalattareen, yksi suurimmista Venukselle omistetuista pyhätöistä sijaitseekin Kuparisaarella eli Kyproksella. Symboliikassa kupari kutsuu puoleensa rakkautta, suojaa pahoja voimia vastaan, ylläpitää terveyttä ja yhtenäistää energioita.

Pronssi on kuparin ja tinan metalliseos (90% kuparia, 10% tinaa), jonka valmistus keksittiin Lähi-Idässä vuoden 2000 eaa. tienoilla ja lähes samoihin aikoihin taito hallittiin myös Euroopassa. Suomessa metalli tuli tunnetuksi noin 1500 eaa., pronssiesineet olivat Suomessa aluksi kuitenkin ylellisiä harvinaisuuksia, joihin ainoastaan mahtimiehillä tai heimopäälliköillä oli varaa.

LAHJAVINKIT: kupari tai pronssi veistokset, korut, koristeelliset astiat ja sisutusesineet (kynttilänjalat, lautaset, maljakot, paperiveitset), pronssilyhty, kupariset saunaesineet, pronssipeili Andeilta.

8. vuosi – pellava, elektroniikka

Öljy- ja kuitukasvina käytetty pellava (Linum usitatissimum) on noin puolimetriä korkea, hoikka ruoho, jonka herkät kukat ovat sinisiä tai valkeita. Vanhimmat löydöt pellavan käytöstä ihmisen historiassa ovat peräisin neoliittiselta ajalta Sveitsistä: pellavasta punottuja verkkoja ja kalastussumia. Muinaisessa Egyptissä muumiot käärittiin korkealaatuiseen pellavakankaaseen, Kiinassa pellavaa käytettiin mahdollisesti jo 5000 vuotta sitten. Myöhemmin pellavan viljely levisi Rooman legioonien mukana Välimeren maista pohjoiseen mm. Venäjälle, Alankomaihin ja Irlantiin. Suomessa pellavaa käytettiin jopa veronmaksuvälineenä 1500-luvulla ja 1600-luvulla Hämeestä alkoi muodostua Suomen pellavaviljelyn keskus. Pellavan symbolinen viesti on: tunnistan ystävällisyytesi.

Modernissa tavassa muistaa häävuosipäivää perinteisen pellavan on korvannut elektroniikka.

LAHJAVINKIT: pellavaiset leivonnaiset, pyyhkeet, kylpytakit, saunatuotteet (lannevaatteet, laudeliinat, pesukintaat ja selänpesimet), kattaustekstiilit, keittiötekstiilit, talonmaalaus pellavaöljymaalilla, tehosekoitin, espressokone, jäätelökone, kauneudenhoitovälineet, kodinelektroniikka, viihde-elektroniikka, sähköiset kuntoiluvälineet, poreamme, talvinen moottorikelkkasafari, viikonloppureissu matkailuautolla vaikka pellavatehdasvierailulle.

9. vuosi – keramiikka

Suomeen keramiikan tekotaito levisi Euroopasta vuoden 4200 eaa. tienoilla, jolloin savesta valmistettiin yleensä kampakeraamisia astioita. Keraamisen ruukun valmistus alkoi saven kaivamisella savikuopasta ja savea vaivattiin muotoilua varten jaloilla polkien. Sitten astiat muotoiltiin suoraan savimöykystä tai savivöitä toisiinsa liittäen. Seuraavana oli vuorossa mahdollinen koristelu ja lopuksi valmiit, kuivuneet astiat poltettiin avotulella. Keramiikan koristelu sekä valmistustapa vaihtelivat hieman aikakausittain ja alueittain – keramiikka onkin yksi arkeologisen tutkimuksen lempiaiheita, sen avulla myös Suomessa on tunnistettu ja lajiteltu arkeologisia kulttuureita. Keramiikan symbolinen merkitys lahjana viittaa luonnolliseen arvostukseen ja suhteen kestävyyteen sekä puhtauteen.

LAHJAVINKIT: keramiikka-astiat, koristeelliset maljakot, terrakottaruukut, muut keraamiset kasviruukut sisustuksessa ja puutarhassa, keraamiset veistokset ja muu keramiikkataide, kaakeliuuni, takkaleivinuuni.

10. vuosi – tina, alumiini

Tina on hiiliryhmään kuuluva hopeanvalkoinen, metallimainen alkuaine, jonka kemiallinen merkki Sn tulee latinankielisestä sanasta ’stannium’. Tätä pehmeää, helposti sulavaa metallia tavataan harvinaisena luonnossa, tavallisesti sitä valmistetaankin malmista pelkistämällä. Nykyään tinaa käytetään metallien tinauksessa esimerkiksi säilyketeollisuudessa. Symboliikassa tina yhdistetään ukkoseen, Zeuksen salamaan, elementeistä ilmaan sekä Jupiter planeettaan. Tinan voima on suojelevaa ja taioissa tina liittyy jakamiseen, onneen sekä rahaan.

Alumiini on booriryhmään kuuluva metallimainen alkuaine, jota esiintyy tavallisimmin maasälvissä, kiilteissä ja sarvivälkkeessä, vapaana alumiinia ei tavata. Alumiinia on myös oksiidina ympärillämme joka paikassa: maassa, ilmassa ja vedessä. Maankuoresta peräti 8% on alumiinia, se on piin jälkeen tavallisin aine maankuoressa. Alumiini on heti raudan jälkeen myös eniten käytetty metalli koko maailmassa. Sitä käytetään muun muassa kevytmetalliseoksiin, rakennusteollisuudessa, talousesineissä, sähkökaapeleissa, peileissä ja pakkauksissa. Symbolisesti alumiini liitetään Merkuriukseen ja elementeistä ilmaan. Alumiinin voima on suojeleva ja taika liitetään henkisiin kykyihin, matkustamiseen sekä mielikuvitukseen.

LAHJAVINKIT: lampunvarjostimet, tinaesineet (viinipikarit, kannut, maljakot, kynttilänjalat, lautaset, tuopit ja mukit), takkavälineet, koristekehyksiset peilit, huonekalut, tinakorut, alumiiniset leivontasetit, wokkipannu, tinalyhty Meksikosta.

11. vuosi – teräs

Teräs on rautametallia, jota valmistetaan raakaraudasta sekä romuraudasta. Raakaraudan muuttamista teräkseksi sanotaan mellotukseksi, jossa hapen avulla teräksen hiilipitoisuutta vähennetään kunnes saavutetaan haluttu taso. Teräksen eli puhtaan rauta-hiili-lejeeringin hiilipitoisuus on korkeintaan 1,7%. Lisäksi raudasta valmistetaan ruostumatonta terästä, jolloin teräkseen lisätään merkittäviä määriä kromia sekä nikkeliä. Teräs on symbolisilta ominaisuuksiltaan suojeleva, se tuo turvaa kielteisiä voimia vastaan ja ehkäisee painajaisunia.

LAHJAVINKIT: teräksestä valmistetut keittiövälineet, ruokailuvälineet, kellot, valokuvakehykset, puukot, drinkkien tekovälineet, sisustusesineet.

12. vuosi – silkki

Silkki on kotoisin Kiinasta, jossa sen valmistus pysyi salaisuutena tuhansia vuosia – silkkiperhosen toukkien vieminen maasta oli kiellettyä kuolemanrangaistuksen uhalla. Silkinviljelyssä tärkein lajike silkkiperhosista on mulperiperhonen (Bombyx mori), jonka toukan kehräämistä koteloista eli kokongeista saadaan silkkiä. Kotelokoppa muodostuu noin 2000-4000 metriä pitkästä kuitumäärästä, josta kelaamalla saadaan yhtäjaksoista silkkilankaa jopa 800-900 metriä. Silkkiä saadaan myös jonkin verran vapaana luonnossa elävien silkkiperhosten koteloista, tällaista silkkiä kutsutaan villisilkiksi. Symbolisesti silkki kuvaa elämän keveyttä ja kauneutta, se houkuttelee myös pehmeään ja viileään kosketukseen. Punainen kiinansilkki on miellyttävien kosketusten sekä tunteiden symboli.

LAHJAVINKIT: silkkiset vuodevaatteet, huivit, aamutakit, solmiot, alusasut, yöasut, silkkimatto, thaisilkkiä Thaimaasta, silkkikimono Japanista, matka Kiinaan.

13. vuosi – pitsi

Paitsi koneella tai käsin ommeltua pitsiä valmistetaan myös nyplättyä, virkattua ja neulottua pitsiä sekä sukkulapitsiä eli frivolitepitsiä. Suomessa varhaisimmat tiedot nyplätyistä pitseistä kirkon ja ylhäisön piireissä ovat 1500-luvulta, mutta pian pitsejä käyttivät myös porvaristo ja talonpojat. Nypläyksen perinteitä ylläpidetään edelleen vahvasti Raumalla ja Orimattilassa, myös Kymenlaakso kuuluu nykyisin Suomen nypläysalueisiin. Pitsi kuvastaa kauneuden haurasta kestävyyttä, vaivannäköä ja kärsivällisyyttä sekä yksityiskohtien arvostamista täydellisessä kokonaisuudessa.

LAHJAVINKIT: alusasut, yöasut, pitsihuivi, pitsiliinat ja muut kodintekstiilit, kansallispuku, matka Raumalle tai Ranskaan.

14. vuosi – norsunluu, opaali

Koska arviolta 80 % maailmalla myynnissä olevasta norsunluusta on edelleen peräisin salametsästyksestä, suosittelemme välttämään aitojen norsunluisten lahjojen hankkimista. Vaihtoehtoisia lahjavaihtoehtoja on monia ja tähän häävuosipäivään liitettävä korukivi eli opaali on yksi houkuttelevimmista, jota löytyy muun muassa maidonvalkeana norsunluun väriin viitaten. Opaalin nimi on peräisin sanskriitin kielisestä sanasta ’upala’ tai latinan ’opalus’ sanasta, jotka tarkoittavat jaloa kiveä. Jalo-opaalin erikoisominaisuutena on sen kyky heijastaa ’valon eri aallon- pituuksia’ eli opalisoiminen. Opaali on herkkä kivi, joka stimuloi alkuperäisyyttä ja dynaamista luovuutta. Se auttaa saavuttamaan ja ilmaisemaan todellista omaa itseään.

LAHJAVINKIT: eläinystävälliset (esimerkiksi muoviset) norsunluuveistosten ja kaiverrusten jäljitelmät, kaikki norsuaiheiset koristeet ja korut, safarimatka Keniaan, opaalikorut, matka Meksikoon tai Peruun.

15. vuosi – kristalli

Aito kristalli syntyi Englannissa vuonna 1676 George Ravenscroftin lisätessä lyijyoksidia lasimassaan. Tuloksena oli tavallista lasia kirkkaampi, loistavampi ja suuren valon taitekertoimen omaava lyijykristalli. Yksi kauneimpia kristallin ominaisuuksia on suuri disperssio eli valon eri aallonpituudet hajoavat sateenkaaren tavoin spektriin niiden osuessa hiottuun lyijykristallilasiin. Kristalli on merkki ikuisuudesta, ykseydestä ja toiveiden puhtaudesta sekä kirkkaudesta. Se kuvastaa värikästä elämänkirjoa, joka sulautuu yhteen sointuvaksi kokonaisuudeksi. Kristalli on hengen symboli, se viittaa myös omaan korkeampaan itseen.

LAHJAVINKIT: kristallikorut, maljakot, kynttilänjalat, vuorikide tai puikko, kristallipallo, kristallikruunu, Baccarat tai Swarovskin kristallia, matka Itävaltaan tai Ranskaan.

20. vuosi – posliini

Posliini on kaoliinia sisältävä, korkeassa lämpötilassa poltettu materiaali, joka on täysin tiivistä, lasimaista ja useimmiten läpikuultavaa. Posliini keksittiin Kiinassa 600-luvulla Tang dynastian hallintakaudella ja siitä eteenpäin kiinalaiset valmistivat maailman hienointa posliinia satojen vuosien ajan. Keräilijät arvostavat erityisesti Ming dynastian (1368-1644) ja Qing dynastian (1644-1912) maljakoita ja vaaseja taiteellisina aarteina. 1600-luvulla kiinalainen posliini tuli tunnetuksi Euroopassa ja vuonna 1874 perustettu Arabia alkoi ensimmäi- senä valmistaa posliinia Suomessa. Symboliikassa posliini kuvaa herkkyyttä, kauneutta ja kestävyyttä. Posliini edustaa myös totuutta, viattomuutta sekä luonteen lujuutta.

LAHJAVINKIT: posliiniruukut, maljakot, astiat, ylellistä posliinia (esimerkiksi Wedgwood), kiinalaista antiikkiposliinia, matka Kiinaan.

25. vuosi – hopea

Hopeaa esiintyy metallisena mm. kulta- ja tinamalmien yhteydessä, sitä saadaan myös muita malmeja rikastettaessa. Tämä kultaa kovempi, mutta kuparia pehmeämpi, kauniisti kiiltävä jalometalli on ollut tunnettu jo ihmisen kulttuurikehityksen varhaiskautena. Hopea yhdistetään metallina kuuhun, ihmiskunnan feminiiniseen puoleen, puhtauteen ja siveyteen. Hopea edustaa myös ylhäisöllisyyttä, rauhaa ja tyyneyttä. Se houkuttelee rakkautta ja rahaa puoleensa, auttaa kommunikoinnissa ja ongelmien ratkaisussa sekä vähentää jännittyneisyyttä.

LAHJAVINKIT: valokuvakehykset, ruokailuvälineet, astiat ja maljakot hopeasta, korut, avaimenrenkaat, parranajovälineet, vyönsoljet, kalvosinnapit, rahanpidike, paperiveitsi, käyntikorttikotelo, matka Meksikoon.

30. vuosi – helmi

Helmet ovat onnellisen avioliiton symboleita – ne kuvastavat kauneutta, uskollisuutta ja nöyryyttä. Myös vaatimattomuus, siveys ja puhtaus ovat helmiin yhdistettäviä ominaisuuksia hienostuneisuuden ja viattomuuden ohella. Muinaisen intialaisen mytologian mukaan helmet ovat taivaallisia kastepisaroita, jotka ovat tippuneet mereen uudenkuun aikaan ja joutuneet simpukoiden nielaisemiksi. Kiinalaisille helmet taasen edustavat kunniaa, rikkautta sekä viisautta ja hebrealaisen myytin mukaan helmet ovat Eevan kyyneleitä, joita hän vuodatti tullessaan karkotetuksi paratiisista.

LAHJAVINKIT: korvakorut, sormukset, kaulanauha, rannekoru, avaimenperä, solmioneula, helmikahvainen paperiveitsi, rukousnauha helmistä, matka Hawaijille tai Tahitille.

40. vuosi – rubiini

Rubiinin alkuperäinen, latinankielinen nimi ’rubeus’ tarkoittaa punaista ja muinaiset burmalaiset uskoivatkin rubiinin syntyneen Äiti Maan vuodattamista verenpisaroista. Syvänpunaiset rubiinit symboloivat kuninkaallisia, arvokkuutta, intohimoa ja haavoittumattomuutta. Näiden punaisten jalokivien uskotaan myös karkoittavan eripuraisuutta sekä surua, rubiinit suojelevat lisäksi kantajaansa epäaidoilta ystävyyssuhteilta ja pitävät mahdolliset vaarat loitolla. Kauneus, rakkaus, onnellisuus ja intohimo ovat rubiinien lahjoja tämän häävuosipäivän kunniaksi.

LAHJAVINKIT: korvakorut, riipukset, kalvosinnapit, solmioneula, sormukset, matka Myanmariin (Burma).

50. vuosi – kulta

Metallikiiltoinen kulta on keltaista, pehmeää ja läpinäkymätöntä jalometallia, jonka sitkeys ja taottavuus on suuri. Kaikki muinaiset sivistyskansat arvostivat ja tunsivat auringonvaloa edustavan kullan, sitä käytetään edelleenkin pääasiassa korujen ja koriste-esineiden valmistukseen. Pehmeytensä vuoksi kultaa käytetään harvoin puhtaana, kovuuden kasvattamiseksi siihen lisätään usein hopeaa ja kuparia. Esoteerisessa alkemiassa kulta ja hopea edustavat parina ja vastakkaisuuksina maskuliinista ja feminiinistä voimaa, aurinkoa ja kuuta (sol ja luna). Symbolisesti kulta antaa kantajalleen rohkeutta ja lisää itseluottamusta sekä tahdonvoimaa. Suojelevana metallina kulta myös kohottaa viisautta ja houkuttelee puoleensa menestystä.

LAHJAVINKIT: korut ja kellot, lehtikullattu valokuvakehys, kullan väriset asusteet tai vaatteet, kultainen keräilyraha, korulaatikko, kultahippu tai- harkko, kultaisia muistoja tai lauluja levyllä, matka Lemmenjoelle, Siperiaan tai Etelä-Afrikkaan.

60. vuosi – timantti

Timantti on puhdasta kiteistä hiiltä, jota esiintyy vanhoissa tulivuoren purkauskanavissa ja hiekoissa. Timantti mielletään yleisesti kirkkaaksi kiveksi, mutta läpinäkyvän, värittömän jalokiven lisäksi väriskaalaan kuuluvat myös kellervä, sininen, vihreä, punertava ja musta. Värilliset timantit ovatkin maailmalla sangen arvostettuja, hinnat saattavat olla jopa moninkertaisia vastaavan laatuiseen kirkkaaseen timanttiin verrattuna. Sanana timantti on peräisin kreikankielen sanasta ’adamas’, joka tarkoittaa voittamatonta. Timantti on rakkauden symboli, joka kuvastaa myös valoa, elämää, aurinkoa ja jatkuvuutta. Timantin armoton kirkkaus kykeneekin löytämään ja valaisemaan kaiken kielteisen pakottaen muutokseen ja uuteen alkuun.

LAHJAVINKIT: Afrikan tähti -peli, timanttikorut, timanttikello, kalvosinnapit, solmioneula, matka Etelä-Afrikkaan.

70. vuosi – rauta

Ensimmäiset merkit maailman eniten käytetyn metallin eli raudan käytöstä ovat ajalta 3000 eaa., jolloin rautaa saatiin lähinnä basalteista ja meteoriiteista muun muassa korukäyttöön. Rautaa ei tavata luonnossa puhtaana, se muodostaa yhdisteitä muiden alkuaineiden kanssa ja raudan valmistuksen rautamalmista keksivätkin Vähä-Aasian heettiläiset Mustanmeren rannoilla noin 1600 eea. Rauta on tulen ja sodan metalli, joka yhdistetään Mars planeettaan. Metallina rauta on suojeleva, se edustaa fyysistä vahvuutta sekä asioiden, ajatusten ja tunteiden maadoittamista.

LAHJAVINKIT: valurautaiset keittovälineet, huone- ja puutarhakalut, voimailuvälineet, golfmailat, takansuojus, raudasta valmistetut veistokset.

80. vuosi – platina

Väriltään harmaanvalkoisen sinertävään vivahtava platina on yhtä pehmeää kuin kupari ja toisin kuin muut metallit, se on kallistunut ajan myötä harvinaisuutensa johdosta. Sitä käytetään koruihin puhtaana ja nykyään platina onkin kultasepän kallein raaka-aine, jonka ulkonäkö ei muutu ilman eikä lämmönvaihtelujen vaikutuksesta. Espanjalaiset valloittajat ja kullanetsijät toivat 1500- ja 1600-luvuilla Kolumbiasta platinahippuja Eurooppaan ja pitivät löytämäänsä platinaa hopean arvottomana muunnoksena kutsuen metallia muun muassa ’pikku hopeaksi’. Symbolisesti platina luo tasapainoa, rauhoittaa ja auttaa pääsemään sekasortoisen elämäntilanteen ohjaksiin. Platina parantaa muistia, asennetta ja yleisesti tapaa suhtautua elämään.

LAHJAVINKIT: sormukset, riipus, korvakorut, kaulakoru, ranneketju, rintaneula, kaulaketjut, solmioneula, kalvosinnapit, rannekello, matka Alaskaan.