Fengshui & viisi elementtiä

Koska fengshuissa painotetaan elämään harmoniassa ja tasapainossa meitä ympäröivän energian kanssa, johtaa sen suositukset asettelun taiteeseen. Kyse ei ole ainoastaan rakennusten tarkasta maisemaan ja ympäristöön sijoittamisesta vaan myös kaikesta niiden sisällä. Viiden elementin ja näiden vuorovaikutusten ymmärtäminen on perustavaa laatua oleva osa fengshui kokonaisuutta, jos halutaan päästä suotuisaan lopputulokseen. Nämä elementit – vesi, puu, tuli, maa ja metalli – on mahdollista yhdistää toisiinsa lukemattomin eri tavoin myönteisten chi värähtelyjen aikaansaamiseksi kodissa tai työpaikalla.

Jokainen elementti yhdistetään omaan ilmansuuntaansa ja näitä eri elementtien energioita voidaan fengshuin mukaan keskittää muun muassa suotuisilla esineillä, väreillä ja muodoilla. Viiden elementin teoriassa jokainen elementti synnyttää seuraavan rakentavassa elementtien kiertokulussa, tuhoavassa kierrossa elementtien ominaisuudet muuttuvat hyperaktiivisiksi tai liian heikoiksi tukemaan muita elementtejä.

Elementit – tuli

Väri: punainen. Ilmansuunta: etelä. Vuodenaika: kesä. Numero: 9.

Kiinalaisessa tieteessä ja filosofiassa punainen tulielementti edustaa elinvoimaa, toimintaa ja huipussaan olevaa energiaa, joka syöksyy ylöspäin. Punainen on poikkeuksellisen suotuisa, motivoiva väri, joka omaa erittäin positiiviset värähtelyt – oikein talossa tai kodissa sijoitettuna tulenpunainen kohottaa hyvää onnea, menestymisen ja onnellisuuden mahdollisuuksia. Punaiset ruusut tai maalaukset, joissa punainen väri on vallitseva, ovat fengshuin mukaan erinomaisia romantiikan ja rakkauden symboleja. Punainen kuuluu myös kiinalaiseen uuteen vuoteen, jolloin siunaukset tulevalle vuodelle kirjoitetaan punaiselle paperille ja ravintoloissa punaiset koristeet takaavat onnen, koska ne täydentävät hyvin liikemaailmaan liitettävää tulielementtiä. Punaisen ja kultaisen värin yhdistelmä kuvastaa perinteisesti yltäkylläisyyttä ja nämä värit toistuvatkin usein kiinalaisissa kodeissa tai liikeyrityksissä esimerkiksi erilaisten seinäkoristeiden muodossa.

Punaisen lisäksi tulielementtiin yhdistetään oranssi väri. Sen pehmeät ja lämpimät sävyt luovat hehkuvan taustan huonekaluille ja optimistisen, tervetulleeksi toivottavan tunnelman eteiseen tai sisääntuloaulaan. Punaiset, oranssit tai kullan väriset kultakalat tarkkaan sijoitetuissa akvaarioissa tai suihkulähteissä vetävät puoleensa vaurautta ja hyvinvointia työpaikoille. Oranssi väri on myös osa sosiaalista kanssakäymistä ja se kiihottaa ruokahalua – kiinalaiset ravintolat suosivatkin tämän värisiä pöytä- ja lautasliinoja.

Tulielementti yhdistetään edellisten lisäksi kirkkaisiin valoihin, kynttilöihin ja erilaisiin tulipesiin. Sisustuksellisen fengshuin mukaan kirkkaan valon sijoittaminen huoneen tai asunnon eteläiseen osaan kohottaa henkilökohtaisen maineen ja tunnustamisen mahdollisuuksia. Luonnollinen tai keinotekoinen valo kodin eteisessä tai muilla sisääntuloalueilla on tärkeä osatekijä ja mikäli eteinen on kovin ahdas ja pimeä, valoa suositellaan ehdottomasti päällä pidettäväksi. Ihanteellisessa sisustuksessa vallitsee tasapaino varjon (yin) ja valon (yang) välillä. Mikäli huoneistossa on liikaa auringonpaistetta, chi energia muuttuu väsyneeksi ja haalistuneeksi. Kaunis keino tämän torjumiseksi on ripustaa hyvin hiottu, aito kristalli auringon puoleiseen ikkunaan, se muuntaa liiallisen paisteen sateenkaariksi seinille ja tekee hyvää chi’n virtauksille.

Elementit – maa

Väri: keltainen, ruskea. Ilmansuunta: keskusta. Vuodenaika: myöhäiskesä, alkusyksy. Numero: 2,5,8.

Tämän elementin luonne on maadoittava, suunta horisontaalinen ja se synnyttää vuodenaikojen välisen siirtymäkauden. Fengshuissa maavoiman keltainen väri yhdistetään kodin keskustaan, se edustaa maapallon ydintä ja vaakatasossa, oman akselinsa ympäri pyörivää maaenergiaa. Jopa yksi ihmiskunnan varhaisimpia lääketieteellisiä tekstejä, kiinalainen Keltaisen Keisarin Sisätautioppikirja, liittää kiinalaisen lääketieteen pernan, haiman ja mahalaukun kautta maaelementtiin, ihmiskehon keskelle. Maan värit, keltainen ja voimakkaat murretut sävyt, toimivatkin hyvin keittiössä, joka on usein kodin tapahtumien keskipiste ja liittyy myös mahalaukun toimintaan, ruoansulatukseen ja ravitsemiseen.

Fengshuissa keltainen kuvastaa myös tietoa, koulutusta, valtaa ja viisautta. Ehkä näistä syistä väri oli varattu ainoastaan Kiinan keisarin, hänen poikiensa ja muiden perillistensä käyttöön menneisyydessä, se oli kuninkaallinen Qin dynastian väri vuodesta 1644 vuoteen 1911. Samoin perustein väri liitettiin uskonnollisuuteen ja asuihin, joissa kuolleet haudattiin. Keltainen onkin energian tasapainon väri, se toimii puskurina muiden tasojen välillä.

Neliömäiset muodot kuvastavat maaelementtiä tukea antavina ja turvallisina. Ihanteellinen fengshui talon muoto on siten neliskulmainen: vakaa ja kokonainen. Esimerkiksi L- tai U-kirjainta pohjapiirrustukseltaan muistuttavista rakennuksista ”puuttuu osia” tai niihin muodostuu teräviä kulmia, jotka heijastavat epäonnekasta Sha energiaa hyvien chi virtausten sijasta. Näitä rakenteellisia seikkoja on mahdollisuus yrittää korjata puutarhavalaistuksella tai peileillä sisustuksessa.

Elementit – metalli

Väri: valkoinen, hopea, kulta. Ilmansuunta: länsi. Vuodenaika: syksy. Numero: 6,7.

Metallin energia on tiheää, tiivistynyttä ja sisäänpäin kääntynyttä. Elementti kuvaa iltaa, syksyä ja vähenevää kuuta, aikoja jolloin nautitaan työn tuloksista ja taloudellisesta menestyksestä tai vietetään vähitellen enemmän aikaa kotona, perheen parissa. Positiivisuus ja innostuneisuus seuraavat tätä elementtiä ja yksi parhaista keinoista sen aktivoimiseksi on metallinen tuulikello asunnon tai huoneen länsiosassa.

Rakennuksissa metallia edustavat pyöreät muodot ja kupolit. Nä;mä ominaisuudet yhdistettynä valkoisen värin kanssa takaavat sopusointuisen tuloksen esimerkiksi kirkoissa tai tähti- ja vesitorneissa. Metallin suorasta ja valkoisen kirkkaasta energiasta hyötyvät myös kaikki erilaisia metallialoja edustavat ihmiset ja yritykset, kuten koruliikkeet ja monet insinööritoimistot.

Elementit – vesi

Väri: sininen, musta. Ilmansuunta: pohjoinen. Vuodenaika: talvi. Numero: 1.

Viiden elementin teorian mukaan musta ja sininen hallitsevat vesielementtiä, uutta kuuta ja pohjoista ilmansuuntaa. Tämän elementin energia on hiljaista ja nukkuvaa kuin yön pimeys ja kylmä, talvinen vuodenaika, jota metalli myös edustaa. Se heijastaa syvää ja piilotettua ilmaisua, elementin voima on laskeutuvaa, kelluvaa ja virran mukana kulkeutuvaa.

Moderni fengshui suosittelee keskustelujen käymiseen ja neuvottelujen pitämiseen huoneita, joissa seinät ovat sinisen sävyttämät värin rauhoittavan vaikutuksen vuoksi. Kodin sisustuksessa sininen luo tyynen ja rauhallisen ilmapiirin eli se on ihanteellinen väri makuu- ja kylpyhuoneisiin. Liian sinisen värin suosimisella on kuitenkin yksi vaaratekijä, se saattaa vaikuttaa huoneiston asukkaisiin kylmästi ja tehdä heistä itseensä käpertyneitä. Tätä ilmiötä ehkäistään viiden elementin mukaisella rakentavalla syklillä eli puinen lattia tai vaaleat, puiset huonekalut pehmentävät sinisen vaikutusta ja tasapainottavat sisustuksen yleisenergiaa.

Elementit – puu

Väri: vihreä. Ilmansuunta: itä. Vuodenaika: kevät. Numero: 3,4.

Puuelementin luonne yhdistetään ylöspäin suuntautuvaan energiaan, joka kasvaa ja laajenee valtavalla voimalla joka suuntaan. Tähän vihreään värähtelyyn liitetään myös uusien asioiden syntyminen, aamun koitto, kevät ja tuulinen tai muuttuva ilmanala. Vihreän eri sävyt ovat varsin moninaiset mintusta ja oliivista tummaan kuuseen, joten terveyden, vaurauden ja aikaansaamisen edesauttaminen fengshuin keinoin on sangen yksinkertaista.

Puisten huonekalujen ja pehmeiden vihreiden värien käyttö makuuhuoneessa auttavat rentoutumaan ja irtautumaan kiireistä mukavalla tavalla. Kerrotaan myös, että unet, joissa esiintyy vihreää, päättyvät hyvin, koska väriä pidetään onnekkaana ja vaikutusvaltaisena. Tämä väri parantaa edelleen perheenjäsenten välisiä suhteita kodin itäisessä osassa, hyvinvoivat viherkasvit sopivat mainiosti tähän tarkoitukseen.

Vanhan kaavan mukaiset fengshui mestarit käyttivät vihreää jadekiveä luodakseen koteihin tasapainoisen ilmapiirin sen asukkaille. Jade vetää puoleensa ja vahvistaa positiivisia ominaisuuksia, tämä tasapaino luo harmoniaa, joka puolestaan saa aikaan miellyttävän chi energian virtauksen. Kiinalaisissa kulttuureissa onkin ollut tapana antaa hyville ystäville ja perheenjäsenille jadesta tehtyjä lahjoja, koska nämä anteliaat kivienergiat rauhoittavat hermoja ja luovat myönteisiä voimia omistajilleen.

Luova, rakentava sykli

Näiden viiden elementin voimat luovassa, tuottavassa luonnon kiertokulussa synnyttävät jatkuvasti toinen toisensa. Tuli kokonaan sammuneena, tuhkana, muodostaa maan. Tästä maasta syntyy ajan kuluessa, voimakkaan paineen alaisuudessa metalli, joka edelleen sulaa ja muuntuu nesteeksi eli vedeksi. Vesi on luonnossa kasvillisuuden lähde eli puuelementti saa siitä alkunsa. Puu taasen on tulen polttoaine, joka päättää ja jatkaa edelleen toisiaan tukevan syklin liikettä.

Kontrolloiva, tuhoava sykli

Tämä kiertokulku kuvaa viiden elementin yhdistelmiä, jotka eivät toimi fengshuin tai kiinalaisen lääketieteen kannalta. Ne edustavat muuttuvia energioita, joissa eri osapuolten ominaisuudet hillitsevät tai estävät toinen toistensa positiivisia vaikutuksia. Tässä syklissä tuli sulattaa metallin, jolla on voima katkaista puu. Puun juurilla taasen on mahdollisuus rikkoa maan pinta, maa patoaa veden ja vesi kontrolloi tulta. Esimerkiksi henkilön, joka on syntynyt maan merkissä kiinalaisessa horoskoopissa, kannattaa välttää useamman viherkasvin omistamista kodissaan, sillä puu (vihreä) tuhoaa maata.