Sympaattinen teehetki

Kuulaana pakkaspäivänä tai lumimyräkän jälkeen on suloista käpertyä pehmoisen torkkupeiton alle ja siemailla makoisasti maustettua, lämmintä teetä. Reippaan ulkoilun päätteeksi äkkiä siis varpaat lämpöisiin villasukkiin turvaan ja takkatulen loimu luomaan oikeaa tunnelmaa. Himmeä valaistus ja muutama kynttilä rauhoittavat teekupposen ohella myös lempeästi.

Talven hämyisiin hetkiin teekutsut ovat sangen mieluisa tapa kokoontua aromikkaaseen illanviettoon. Teekutsujen teeman valinnassa on useita eri vaihtoehtoja, jokaisella kulttuurilla on omat perinteet ja tavat teen tarjoiluun. Venäläiset laittavat mustaan teehensä sokeria ja/tai hilloa, englantilaiset juovat teen usein sokerin ja maidon kanssa, arabialaiset taasen juovat minttuista yrttiteetä. Teehetkestä voi tehdä kauniin seremonian japanilaiseen henkeen, aistia brittiläistä tyyliä kello viiden iltapäiväteen kakkusten ja keksien kera tai jakaa teen juomisen iloa yhdessä ystävien kanssa teekutsuilla erilaisia teelaatuja maistellen. Tai miltä kuulostavat Hullun Hatuntekijän teekutsut syntymättömyyspäivän kunniaksi?

Mutkaton päivänaloitus teen nauttimiseen perheen, sukulaisten tai ystävien kesken on runsas ja makoisa brunssikattaus, joka tuo kiireettömyyden ylellisyyttä viikonloppuun. Iso-Britanniasta alunperin lähtöisin oleva brunssi (engl. brunch) yhdistää aamiaisen ja lounaan, perinteiset aamiaisherkut ja ruokaisammat tarjoilut, jälkiruokia unohtamatta. Noutopöytään katettavan brunssin tarjoilu aloitetaan yleensä puolenpäivän aikaan klo 11-12 ja se voi kestää klo 15:een saakka, joskus myöhempäänkin.

Teen valmistus

Hyvä tee valmistetaan tuoreista teelehdistä raikkaaseen veteen pakkauksessa suositeltua haudutusaikaa noudattamalla teetyypistä ja -lajikkeesta riippuen eli 1-15 minuuttia. Kokonaisvaltaiseen aistikokemukseen vaikuttaa myös kuumaa vettä kestävän astian ulkonäkö. Lasinen teekannu näyttää teelehtien värin ja hautumisen, posliinikannut ovat visuaalisesti kauniita ja vanhoja savikannuja taasen arvostetaan suuresti Kiinassa sekä Japanissa. Pääasia on, että kannun sisällä on siivilä, jossa teen lehdillä on riittävästi tilaa laajeta. Mikäli käytössä on siis esimerkiksi siiviläpallo, täytetään se vain puolilleen sallien teen makujen muodostumisen.

Eri teelaadut

Teet voidaan jakaa eri ryhmiin niiden valmistustavan mukaan ja muiden kasvien kuin teepensaan lehdistä valmistettuja juomia kutsutaan yleisesti yrttiteeksi. Suosituin tee länsimaissa, joka vastaa paljolti brittiläistä makua, on musta tee. Sen valmistuksessa voidaan käyttää vanhoja teelehtiä ja se on teelaaduista edullisinta. Mustaa teetä maustetaan lukemattomin eri tavoin ja siitä erittyy valmiiseen juomaan enemmän kofeiinia kuin esimerkiksi vihreästä teestä. Tunnettuja puhtaita sekä maustettuja mustia teelaatuja ovat muun muassa aamiasteesekoituksista tunnettu Assam, lempeä Darjeeling, bergamottiöljyllä maustettu Earl grey, savunmakuinen Lapsang souchong ja intialaiseen ayurvedaan perustuva, monimausteinen Chai latte.

Veden jälkeen eniten maailmassa juotu juoma on vihreä tee, se on Kiinan kansallisjuoma sekä suosittu, terveysvaikutteinen jano- ja ruokajuoma Japanissa. Hyvän vihreän teen perustana ovat huolella poimitut, pienet ja tuoreet silmut ja lehdet. Se eroaa mustasta teestä siten, että sitä ei hapeteta, vaan lehdet joko paahdetaan tai höyrytetään kevyesti. Haudutetun, valmiin vihreän teen väriskaala ulottuu heleän keltaisesta, hennon oranssiin ja vaaleanvihreään.

Keltainen ja valkoinen tee ovat teelaaduista kalleimpia. Valkoinen tee tehdään pelkästään teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä, se on teelaaduista kaikkein luonnonmukaisin. Valkoisen teen sato kerätään kerran vuodessa varhain keväällä, jolloin teepensaan ylimmät, tuhkanvalkoiset lehdet ovat silkkisen nukan peitossa. Maultaan hennon ja hienostuneen valkoisen teen terveyttä edistävät vaikutukset ovat mustaa ja vihreää teetä voimakkaampia muun muassa runsaammasta antioksidanttimäärästä johtuen.