Värikäs Intian mytologia

Intialainen mytologia on runsas, monimuotoinen ja värikäs. Sen tuhannet feminiiniset, maskuliiniset ja eläinhahmoiset jumalolennot kuvaavat tiettyjä ominaisuuksia, jotka edustavat joitain kaikkiallisen jumalallisuuden eri ilmentymistä. Esimerkiksi taiteessa nämä jumaluuksien kuvat ovat täynnä symboliikkaa aina käsieleitä ja klassisia asentoja myöten, usein jumaluudet ovat tunnistettavissa kuvataiteessa myös käsissä olevien esineiden tai tiettyjen eläinten perusteella.

Tämän rikkaan mytologian, sen moninaisten olentojen ja henkien kerrotaan olevan perua tuhansien vuosien takaa Induskulttuurista, johon indoiranilaiset arjalaiset valloittajat toivat voimakkaasti omia vaikutteitaan. Intian nykyisen kulttuurin pohja syntyi vedalaisella kaudella eli noin 1800–500 eaa, jolloin myös eepokset Rigveda ja Atharvaveda syntyivät vaikuttaen siten edelleen Intian pääuskonnon, hindulaisuuden taustalla.

Energiakeskus Indigo kokoaa ja täydentää Intian mytologiaa käsittävää sivustoaan vähitellen kirjoitustyön edetessä.

Achyuta (Achuta, Acyutah, Acyuta)

Kuvaus: Yksi Visnun tai jumalan nimistä.
Nimen merkitys: Tahriintumaton, erehtymätön.

Aditi

Kuvaus: Hindumytologiassa Aditi on kaikkien jumalten sekä Visnun äiti ja taivaan, hedelmällisyyden sekä äitiyden jumalatar.
Nimen merkitys: Rajaton, vapaa, kahleeton (sanskriitti).

Agni

Ulkomuoto: Punertava tulenjumala Agni kuvataan ratsastamassa oinaalla tai tulisilla hevosilla, hänellä on kahdet kasvot, joista toiset edustavat kuolemattomuutta, mustat silmät ja tumma tukka. Seitsemällä kielellään hän nuolee uhrivoita, hänellä on neljä kättä ja liekehtivä keihäs yhdessä näistä käsistä.
Kuvaus: Agni on syntynyt Brahman luomasta pyhästä lootuksesta, hän on Rigvedan mukaan yksi kolmesta pääjumaluudesta ja yksi kahdeksasta maailman suojelusjumalista. Agni kuvastaa luonnon elinvoimaa ja valaisee tien totuutta kohti. Hänen vallassaan on paljastaa oman itsen todellinen luonto, sisäinen tietoisuuden valo loistaa kirkkaana kaikessa elollisessa ja elottomassa.
Nimen merkitys: Tuli (sanskriitti).

Amitabha

Kuvaus: Korkeimman taivaallisen asuinsijan, puhtaan maan paratiisin buddha, ylin jumalolento.

Amrita

Kuvaus: Kosmisen meren syvyyksistä jumalten ja demonien yhdessä kirnuama ikuisen elämän vesi.
Nimen merkitys: Kuolemattomuus, kuolematon tai ei-kuollut, ilman kuolemaa.

Annapurna (Annapoorna)

Ulkomuoto: Valtaistuimella istuva, ulkonäöltään kauniskasvoinen Annapurna pitää oikeassa kädessään runsain jalokivin koristeltua kultaista kauhaa ja vasemmassa astiaa täynnä herkullista puuroa.
Kuvaus: Hindumytologiassa Annapurna on Sadonkorjuun jumalatar, yksi Parvatin inkarnaatioista. Hän edustaa ravitsevan huolenpidon jumalallista aspektia, ruokaa ja ruoanvalmistusta. Annapurnan sanotaankin kykenevän ruokkimaan rajattoman määrän ihmisiä. Hän tarjoaa siten energiaa kohtalon seuraamiseen parhaalla mahdollisella tavalla, yksi hänen tuhansista nimistään tarkoittaakin ’Hän, joka poistaa pelon’.
Nimen merkitys: Täynnä ruokaa, feminiininen muoto (sanskriitti). ’Anna’ tarkoittaa ruokaa ja viljaa, ’purna’ täyttä ja täydellistä.

Arjuna

Kuvaus: Hindumytologiassa verrattomana jousiampujana tunnettu Arjuna oli yksi viidestä puolijumalallisesta Pandava-veljeksestä, joista jokaisella oli eri jumala isänään.
Nimen merkitys: Kirkas, loistava, valkoinen, hopea.

Aruna

Kuvaus: Hindumytologiassa kerrotaan, kuinka nousevan auringon jumala Aruna syntyi liian aikaisin ja keskeneräisenä munasta, malttamattoman äitinsä Vinatan rikottua munan. Vain ylempi puolisko Arunasta oli kehittynyt, joten hän pakeni taivaaseen veljensä Garudan syntyessä Visnun kulkuneuvoksi.

Avalokitesvara

Ulkomuoto: Komea nuorukainen kädet yhteenliitettyinä tai lootuksen kukka vasemmassa kädessään.
Kuvaus: Myötätunnon, armon ja säälin jumala, jota pidetään buddhalaisten pelastajapyhimysten eli bodhisattvojen alkumuotona. Tällä laupeudentekijällä kerrotaan olevan tuhat kättä, jotta hän kykenee auttamaan kaikkia avun tarvitsijoita.
Nimen merkitys: ’Hän, joka katsoo alas’ (sanskriitti).

Avatar (Avataara)

Kuvaus: Olemus tai inkarnaatio, jonka hindujumala ottaa itselleen maan päällä vieraillessaan. Useimmiten tämä nimitys liitetään Vishnu jumalaan, joka on esiintynyt muun muassa kilpikonnan, villisian, kalan, kääpiön tai ihmisen hahmoisena.
Nimen merkitys: ’Hän, joka laskeutuu’ (sanskriitti).

Balarama (Balrama, Baladeva, Balabhadra)

Ulkomuoto: Komea ja fyysisesti vahva, vaaleaihoinen nuorukainen petkel kädessään tai olallaan. Hänellä on perinteisesti sinistä vaatetusta yllään sekä kukkaseppele kaulassaan. Balaraman aseet ovat aura ja sotanuija.
Kuvaus: Balarama on Krishnan vanhempi veli, jonka ominaisuuksia ovat vahvuus, velvollisuudentunto, rehellisyys ja yksinkertaisuus. Hän on miehinen mies, kuuliainen poika sekä ihanteellinen veli ja puoliso.
Nimen merkitys: Sanskriitinkielinen nimi tarkoittaa vahvaa Ramaa, voiman tyyssijaa.

Bhuvaneshwari (Bhuvaneshvari)

Kuvaus: Yksi kymmenestä Mahavidya hindujumalattaresta, universumin kuningatar, joka antaa muodon luonnon ilmiöille.
Muuta: Bhuvaneshwari liitetään chakra-järjestelmässä sydänchakraan.

Bodhisattva

Kuvaus: Bodhisattva on henkilö, joka myötätunnon ja puhtaan rakkauden motivoimana etsii valaistumista päämääränään muiden auttaminen ja olemisen korkein muoto eli buddha.
Nimen merkitys: Bodhi – valaistuminen, sattva – olento.

Brahma

Ulkomuoto: Brahma kuvataan nelikasvoisena, miespuolisena muotona, jolla on neljä kättä ja jotain punaista yllään. Käsissään hänellä on valtikka tai rukousnauha, jousi, almumalja ja muinainen kirjoituskokoelma Rigveda.
Kuvaus: Brahman kerrotaan syntyneen kaikkiallisen tietoisuuden lootuksenkukasta tai alkuvesissä ajelehtineesta kultaisesta munasta. Hän on hindulaisen kolminaisuuden ensimmäinen jumala, luojajumala, joka maailmankaikkeuden miehen hahmossa loi ihmiskunnan yhdessä vaimonsa Saraswatin kanssa.
Muuta: Brahma liitetään chakra-järjestelmässä juurichakraan.

Buddha

Kuvaus: Buddha on perusmerkitykseltään valaistunut hahmo, joka on oivaltanut mielen rajattomat mahdollisuudet, tietoisuuden kaikesta. Buddha on opettaja, joka omaa äärettömän myötätunnon ja erehtymättömän näkemyksen. Tunnetuin buddha on luonnollisesti buddhalaisuuden historiallinen perustaja, pohjoisintialainen prinssi Siddhartha Gautama.
Nimen merkitys: Valaistunut, hereillä oleva (sanskriitti).

Chamunda (Chamundi, Chamundeshwari, Charchika)

Ulkomuoto: Chamunda on väriltään punainen tai musta ja yllään hänellä on seppele pääkalloista tai ruhjotuneista päistä. Hänellä on neljä, kahdeksan, kymmenen tai kaksitoista kättä ja niissä hän kantaa rumpua (damaru), atrainta (trishula), miekkaa, käärmettä, kalloilla koristeltua nuijaa (khatvanga), salamaa, uhrin päätä sekä verellä täytettyä kallomaljaa (kapala).
Kuvaus: Kauhistuttava hindujumalatar, jonka nimen kerrotaan tulleen kahdelta hänen tappamaltaan demonilta (Chanda ja Munda).

Chandanayika

Kuvaus: Hindujumalatar, joka on yksi Durghan hahmoista.

Chandanayika

Ulkomuoto: Hänet kuvataan valkoisena väritykseltään ajamassa kymmenen valkoisen hevosen vetämiä kuuvaunuja taivaan halki.
Kuvaus: Hindujumala, joka oli Intian alkuperäinen kuun jumala yhdistyen myöhemmin Somaan.

Chinnamastaka

Kuvaus: Hindujumalatar, joka kykenee pitämään irtonaista päätään omassa kädessään – hänet liitetään itsensä uhraamisen konseptiin ja kundalini energian herättämiseen. Hän on seksuaalisten halujen itsehillinnän sekä elämän antajan ja ottajan symboli.

Chitragupta

Kuvaus: Chitragupta on ihmisten hyveiden ja paheiden kirjuri. Hän on hindujumala, joka tuomarina lähettää ihmiset taivaaseen tai helvettiin.

Daitya

Kuvaus: Daityat ovat hindulaisessa mytologiassa tietäjä Kashyapan ja hänen vaimonsa Ditin lapsia. Nämä jättiläismäiset demonit taistelivat jatkuvasti jumalia vastaan.

Daksha

Kuvaus: Muinainen hindulaisuuden luojajumala, tietäjä, jonka kerrotaan olevan Brahman poika. Erään tarinan päätteeksi Daksha sai Shivan hurjistumaan, jolloin Daksha menetti päänsä taistelun tuoksinnassa. Shivan raivon laannuttua selvisi, että Dakshan pää oli vahingossa joutunut uhrituleen, joten hän sai vuohen pään menetetyn tilalle.
Nimen merkitys: Kykenevä, taidokas.

Devi

Kuvaus: Devi on Shivan puoliso ja useita olomuotoja omaava hindujen äitijumalatar, jonka kohtuun sisältyy koko maailmankaikkeus. Hänen oikea kätensä pitelee iloa ja tuskaa, vasen käsi pitelee elämää ja kuolemaa. Devi luotiin alunperin maailmaan soturijumalatar Durgan hahmossa, taistelemaan jumalia vastustaneita demoneja vastaan. Durga taisteli tiikerin selässä ja heilutti aseita kaikissa kymmenessä kädessään onnistuen lopulta surmaamaan hirveän Mahisha demonin. Näin Devistä tuli suuri jumalatar ja tarvittaessa kaikkien muiden jumalien aseiden ja voimavarojen käyttäjä. Hänen muita olomuotojaan ovat vaurauden jumalatar Lakshmi, viisauden jumalatar Saraswati, ”musta olento” Kali, lempeä vuoristolainen Parvati, valon ja kauneuden ilmentymä Uma, hyväsydäminen Gauri, Jaganmata maailmanäiti, oikeudenmukaisuus eli Jagadgauri, raivoisa Chandi ja hirvittävä Bharaivi.
Nimen merkitys: Jumalatar.

Dhanvantari (Dhanwantari)

Kuvaus: Elämän eliksiirimalja (amrita) kädessään merenkuohuista syntynyt jumalten parantaja. Dhanvantari on ayurvedisen lääketieteen jumala sekä parantamisen opettaja.

Dharma (I)

Kuvaus: Dharma on lukuisten intialaisperäisten uskontojen ja filosofioiden keskeinen käsite, joka viittaa universaaliin lakiin: ihmisestä riippumatta olemassa olevaan luonnolliseen järjestykseen sekä tämän järjestyksen mukaiseen elämään.
Nimen merkitys: Velvollisuus, oikeus, (luonnon)laki, hyve.

Dharma (II)

Kuvaus: Hindumytologiassa Dharman kerrotaan olevan myös yksi muinaisista tietäjistä, Brahman oikeasta rinnasta syntynyt jumalhahmo, joka meni naimisiin kymmenen tai kolmentoista Dakshan tyttären kanssa.

Dharmapalat

Ulkomuoto: Pelottavia olentoja, joilla on suuri tai monta päätä, monia käsiä ja jalkoja. Heidän ihonsa väri on usein sininen, punainen tai musta ja otsalla on kolmas liekehtivä silmä. Lisäksi heillä on valtavat torahampaat ja ulostyöntyvä kieli.
Kuvaus: Buddhalaisia myötätunnon ilmentymiä sekä totuuden eli Dharman suojelijoita, jotka käyvät ikuista sotaa demoneja vastaan.
Nimen merkitys: Dharman puolustaja.

Dhumavati

Ulkomuoto: Hänet kuvataan usein vanhana ja rumana leskenä istumassa hevosittomissa vaunuissa tai variksella ratsastamassa.
Kuvaus: Hindulaisessa mytologiassa Dhumavati on yksi kymmenestä mahavidyasta eli Devin viisauden ilmentymästä. Hän on kuoleman jumalatar, jonka epämiellyttävä olomuoto opettaa katsomaan pintaa syvemmälle ja etsimään sisäisiä totuuksia.
Nimen merkitys: Savuinen.

Dhyani buddhat

Kuvaus: Mahayana-buddhalaisuudessa tunnetut viisi viisauden jumalaa, buddhan eri ominaisuuksien ilmentymää, jotka ovat: Akshobya (bodhisattva Vajrapani), Ratnasambhava (bodhisattva Ratnapani), Amitabha (bodhisattva Avalokiteshvara), Amogasiddhi (bodhisattva Vishvapani) ja Vairochana (bodhisattva Samantabhadra).

Durga

Ulkomuoto: Durga kuvataan keltaisena naisena, joka ratsastaa tiikerillä tai leijonalla ja vähintään kahdeksassa kädessään hän pitää kaikkien jumalten aseita.
Kuvaus: Durga on Devin pahansuopa ilmentymä, neitseellinen soturijumalatar, joka kukisti puhvelidemoni Mahishan.
Nimen merkitys: Vaikeasti lähestyttävä tai näkymätön.

Durvasas

Kuvaus: Hindumytologiassa lyhyen tempperamentin omaava muinainen tietäjä, Atrin ja Anasuyan poika, jonka kerrotaan olevan Shivan inkarnaatio.
Nimen merkitys: Huonosti pukeutunut.

Ganesha (Ganesa, Ganesh, Ganapati)

Ulkomuoto: Ganesha kuvataan usein keltaisena, pulleavatsaisena, elefanttipäisenä miehenä, jolla on vain yksi syöksyhammas ja neljä kättä. Yhdessä kädessä hänellä on kirves, toisessa lootuksenkukka tai kupillinen makeisia tai hedelmiä, kolmas käsi siunaa katsojaa ja neljännessä on norsun ohjauskeppi. Joskus Ganesha ratsastaa kuvissa rotalla tai hänen vierellään on rotta tai hiiri.
Kuvaus: Parvatin ja Shivan poika Ganesha on yksi tunnetuimpia ja palvotuimpia hindulaisuuden jumalista. Viisautta jakaen hän raivaa esteitä menestyksen ja epäluulojen tieltä, hän opettaa jopa omalla ulkomuodollaan näkemään kauneutta ja henkisyyttä kaikessa, katsomaan muodon tuolle puolen. Hänet tunnetaan myös taiteiden ja tieteiden suojelijana sekä hyvän onnen ja uusien alkujen edustajana.
Nimen merkitys: Nimi on yhdistelmä sanskriitinkielisistä sanoista ’gana’, joka tarkoittaa ryhmää, paljoutta ja kategoriallista järjestelmää sekä ’isha’ (loordi, mestari).
Muuta: Ganesha liitetään chakra-järjestelmässä juurichakraan.

Ganga

Ulkomuoto: Kalanpyrstöinen, kaunis nainen, joka ratsastaa Makara vesihirviöllä.
Kuvaus: Intian pyhimmän joen, Gangesin jumalatar.

Garuda

Ulkomuoto: Puoliksi ihminen ja puoliksi lintu, jolla on valkoiset kasvot, punaiset siivet ja kultainen keho.
Kuvaus: Hohtavana syntynyt Garuda on lintujen kuningas hindulaisessa ja buddhalaisessa mytologiassa. Hän on Vishnun kulkuneuvo ja toimii usein myös ihmisten ja jumalten välisenä viestintuojana.

Gauri (Gowri devi)

Ulkomuoto: Hänet kuvataan usein lusikka ja kulhollinen riisiä kädessään.
Kuvaus: Viaton Gauri jumalatar on yksi Parvatin ilmentymistä, hän edustaa puhtautta ja vaatimattomuutta.
Nimen merkitys: Vaalea, valkoinen.