Sisustaminen & somistaminen fengshuin keinoin

Erilaiset koristeelliset fengshui esineet ja pienoispatsaat antavat mukavan mahdollisuuden luoda viihtyisä ja tasapainoinen koti tai työympäristö yksinkertaisin keinoin. Niiden avulla kohotetaan sisustuksessa hyvän energian (chi) virtauksia ja ne vetävät puoleensa ulkomuotonsa, materiaalinsa ja sijoituspaikkansa mukaisia asioita, kuten terveyttä, vaurautta tai hyviä mahdollisuuksia uralla etenemiseen. Oheisena muutamia vinkkejä, joilla lisätä hieman fengshuita ja hyvää chi energiaa omaan elinympäristöön.

Bagua peilit

Bagua (pa kua) peilit ovat vaikutuksiltaan voimakkaita fengshui työkaluja. Ne ovat kahdeksankulmaisia, yleensä puusta valmistettuja symboleja, joissa on sileä, kupera tai kovera, pyöreä peili keskellä. Monissa peileissä on myös koristeena ja voimaa antamassa perinteiset I Ching trigrammit. Bagua peili ripustetaan ulos, kodin tai toimiston sisäänkäynnin yläpuolelle, jossa se tasapainottaa chi’n virtausta ja suojaa negatiiviselta energialta (sha). Bagua peili on fengshuin perusratkaisu turvaamaan kotia tai työpaikkaa pahoilta vaikutuksilta.

Buddhat

Naurava, isomahainen Buddha eli iloinen Buddha (Maitreya sanskriitin kielellä) on tulevaisuuden suotuisa hahmo, joka tuo mukanaan rauhaa ja harmoniaa koko maailmaan. Usein patsaan kädessä on rukoushelmet, joista jokainen helmi kuvaa 100 vuotta ja ne kertovat ajasta, jonka hän odottaa ennen uutta ilmestymistään. On myös patsaita, joissa Buddha kantaa mukanaan kassia, joka sisältää alkuperäistä chi’tä, luomisen henkeä. Se tuo uuden elämän maapallolle. Iloisen Buddhan usein pyöristynyt vatsa on vaurauden ja yltäkylläisyyden symboli ja patsas onkin erittäin suotuisa ravintoloiden somistus.

Toinen suosittu Buddha patsas fengshuissa on Sakyamuni Buddha, joka istuu mietiskelevän näköisenä ja rauhallisena lootusasennossa. Hän on täydellisen viisauden ruumillistuma, joka omaa äärettömän myötätunnon ja valaistuneen mielen. Sakyamuni Buddha tuo kotiin rauhaa ja tyyneyttä.

Fu Dog leijonat

Muinoin Kiinassa temppeleitä porteilla vahtineet mystiset leijonapatsaat ovat äärimmäisen suosittuja fengshui koristeita. Nämä suojelevat eläimet asetetaan mielellään kodeissa pareittain lattialle ulko-oven läheisyyteen, yksi oven kummallekkin puolelle tai korkealle paikalle pihaporttien luokse katsomaan kodista poispäin. Raivoisan näköiset Fu Dog (Foo Dog) patsaat kuvaavat urheutta ja hyvää energiaa karkottaen paikoillaan pois pahoja vaikutuksia tai ihmisiä, jotka saattavat vahingoittaa talon asukkaita.

Huilu

Usein bambusta valmistettu fengshui huilu saa erityisen voimansa materiaalinsa nivelsolmuista ja saumoista. Tällainen käsin kaiverrettu kiinalainen instrumentti valmistetaan perinteisesti shakuhachi huilujen tapaan. Punaisella nauhalla ja koristeellisilla solmuilla varustettu huilu ripustetaan seinälle hieman vinoon (suukappale ylempänä) luomaan vahva fengshui parannuskeino, huiluja käytetään myönteisen energiansa vuoksi myös meditaatiiviseen soitantaan. Huilun äänen kerrotaan soivan ikuisuudessa…

Joss paperit

Kautta aikojen on rituaaleilla ollut oma merkityksensä fengshuin piirissä, seremoniaaliset joss paperit eli kultaiset paperit ovat osa näitä perinteitä. Koristeelliset joss paperit valmistetaan bambu- tai riisipaperista ja ne leikataan yksittäisiksi neliöiksi tai suorakaiteiksi. Eri alueilla Kiinassa paperit omaavat erilaisen ulkonäön, mutta yleensä niissä on suotuisia punaisen ja kullan sävyjä. Käytössä joss paperit taitetaan ja poltetaan, ne tarjoavat keinon tuoda uutta energiaa mihin tahansa tilaan. Tyypillisesti näitä papereita poltetaan muuton yhteydessä, muita seremonioita ovat: kummitusten karkottaminen, myönteisten voimien kutsuminen, terveys, turvallisuus matkustettaessa, henkinen apu raha-asioiden tai ihmissuhteiden hoidossa.

Kolikot

Erilaiset kopiot muinaisen Kiinan onnenrahoista ja kolikoista aktivoivat vaurauden sektoria kodissasi tai työpaikallasi tuoden mukanaan rahaa ja hyvää onnea. Vanhat kiinalaiset kolikot ovat pyöreitä muodoltaan ja niissä on neliön muotoinen reikä keskellä. Kolikoita on saatavilla irrallisina, punaisella sillkinauhalla yhteen solmittuina tai jopa isoja hyvän onnen kolikoita, jotka asetetaan mielellään asunnon tai huoneen kaakkoisosaan vaurauden houkuttelemiseksi.

Kolme kuolematonta

Patsaat kolmesta suosituimmasta kiinalaisesta jumalhahmosta koristavat koteja ympäri maailman, ne ovat suosittuja fengshui koristeita ja niiden sanotaan vetävän puoleensa hyvää onnea. Nämä kolme kuolematonta edustavat ihmisten kolmea perustoivetta: Fu (Fuk) vaurautta, Lu (Luk) onnea ja vaikutusvaltaa, Shou (Sau) terveyttä ja pitkäikäisyyttä. Lu on yleensä patsaiden keskushahmo ja hänellä on päässään korkea-arvoisen virkamiehen siivekäs hattu. Fu (vasemmalla) kantaa usein lasta sylissään, joka tarkoittaa turvaa vanhemmalla iällä ja hän on pukeutunut yksinkertaiseen kauppiaan viittaan. Shou oikealla omaa monia pitkäikäisyyden kiinalaisia vertauskuvia: korkea ja kalju kallo, persikkapuinen pitkä kävelysauva ja persikka oikeassa kädessään. Näitä kolmea patsasta näkee kiinalaisissa kodeissa eri materiaaleista valmistettuina ja vauraissa perheissä jopa tilauksesta patsaille rakennetussa huoneessa.

Kolmijalkainen sammakko

Mystisen kolmijalkaisen sammakon uskottiin muinoin voivan kuljettaa sinut mihin tahansa halusit mennä. Edelleen fengshuin mukaan kolikko suussaan oleva kolmijalkainen sammakko on erittäin suotuisa esine. Se edistää hyvää onnea ja on erinomainen vaurauden symboli. Sammakko sijoitetaan yleensä huomaamattomasti melko matalalle esimerkiksi kodin pääsisäänkäynnin läheisyyteen, mielellään ulko-ovea vastapäätä toivottaen siten vaurauden tervetulleeksi kotiin tai toimistoon.

Kristallit

Eräs kauneimmista fengshuikeinoista kohottaa hyvää energiaa kodissasi on hiottujen kristallien käyttö. Ripusta kaunis, aito kristalli ikkunan eteen ja huomaat pian huoneen täyttyvän kirkkaista sateenkaarista seinillä. Voit napata aamuauringon säteet idästä tai iltapäivän auringon paisteen lännestä. Tämä yksinkertainen toimenpide vaikuttaa voimistamalla myönteisen chi’n virtauksia ja luo onnellisuutta ja harmoniaa perheeseesi.

Lohikäärme

Lohikäärme kuvastaa fengshuissa ehdotonta voimaa ja viisautta. Se on muutoksen henki kuten elämä itse ja kiinalaisen kulttuurin tärkein symboli. Pienoispatsaissa lohikäärmeen kynsissä on usein ”helmi”, joka kuvastaa valtaa. Tämä voimaesine voidaan asettaa kodin itäosaan, oviaukon läheisyyteen tai mihin tahansa, missä lohikäärmeen vahvuutta ja hyvää onnea tarvitaan. Lohikäärmeen suotuisat voimat toimivat hyvin myös näyttävällä paikalla toimistossa.

Malat – rukousnauhat

Malat ovat seremoniaalisia rukousnauhoja, joilla lasketaan rukouksia ja lisätään henkilökohtaista suotuisaa energiaa eli chi’tä. Rukousnauhoja löytyy tavallisesti rannekoruina tai pidempinä kaulakoruina ja ne valmistetaan puusta, kivestä tai siemenistä. Perinteinen fengshui mala on tehty santeli- tai kamferipuusta ja siunattuna se kantaa mukanaan korkeinta voimaa muutosten aikaansaamiseksi.

Pixiupatsaat

Perinteisessä kiinalaisessa kulttuurissa Pixiu (tunnetaan myös nimillä Tianlu tai Bixie) on yksi viidestä suotuisimmasta eläimestä. Kiinalaiset kutsuvat tätä leijonalta näyttävää otusta onnenpedoksi. Pixiu omaa lohikäärmeen pään, koiran tai leijonan kehon sekä kyvyn lentää. Se on voimakas hahmo, joka toimii taivaanvartijana demoneja ja kummituksia vastustaen. Lohikäärmeen tapaan Pixiu tuo onnea ihmisille ja toimii myös pahojen voimien häätäjänä. Fengshuin mukaan Pixiu suojaa koteja, häätää pirullisia henkiä ja kohottaa omistajansa vaurautta sekä vahvuutta.

Punaiset kirjekuoret

Kauniit, pienet punaiset fengshui kirjekuoret ovat keskeisessä osassa monissa ylimaallisissa kiinalaisissa seremonioissa. Yleensä kirjekuoriin on painettu symbolisia kuvia tai sanontoja ja niitä käytetään muun muassa tarjotessa rahaa fengshui mestareiden palveluista.

Seinäkoristeet

Kiinalaisia, perinteisiä seinäkoristeita käytetään kohottamaan energiaa millä tahansa kodin tai työpaikan alueella. Koristeissa on yleensä punainen, koristeellinen solmuke ylhäällä ripustamista varten ja alhaalla roikkuvat solmukkeen lisäksi pitkät punaiset hapsut. Koristeiden aiheet vaihtelevat valmistusmateriaalin ja käyttötarkoituksen mukaan. Lohikäärme yhdessä feenikslinnun kanssa kuvastaa symbolista kuninkaallista paria ja kalat koristeissa kokoavat yltäkylläisyyttä. Yksi suosituimmista seinäkoristeista on myötätunnon jumalatar Kwan Yin käsissään vettä ammentava maljakko sekä iloinen Buddha kultaharkkoineen.

Myös erilaiset seinäkääröt ovat suosittuja fengshui koristeita. Niissä on usein kuvattuna eri eläinhahmoja, kuten lohikäärme ja tiikeri tai kiinalaisia kirjainmerkkejä suotuisine sanomineen.

Suitsukkeet

Suitsukkeiden polttaminen on mainio keino kotona yleisen harmonian kohottamiseksi ja myönteisen chi energian virtaamisen edistämiseksi. Kiinassa suitsuketuoksuja on käytetty lääketieteessä viiden elementin teorian mukaan parantavana terapiana, käytäntö levisi pian naapurimaihin ja erityisesti Japanissa tuoksujen käyttöä kehitettiin ja jalostettiin.

Taichi pallot

Taichi terveyspallo on perinteinen, Ming dynastian ajalla (1368-1644 jaa.) alkunsa saanut kiinalainen esine, jonka avulla kehitettiin käden fyysistä voimaa. Se oli aluksi kompakti, painava pallo, jota käytettiin myös itsepuolustusvälineenä. Tsing dynastian aikana pallosta tehtiin kuitenkin ontto ja sen sisään laitettiin metallikieli, joka antoi helisevän soinnin – siitä asti palloja on kutsuttu ’ärjyvän lohikäärmeen ja laulavan feeniksin palloiksi’.

Terveyspalloja on siten käytetty kautta aikojen fyysisen kunnon kohentamiseen sekä henkiseen rentoutumiseen. Ne sopivat terveysvälineiksi, joita voidaan käyttää milloin ja missä tahansa. Taichi terveyspallot edistävät verenkiertoa, pehmentävät lihaksia ja niveliä, ehkäisevät ja parantavat käsien puutumista ja vapinaa sekä sormien ja käsivarsien jäykkyyttä. Melodinen sointu vaikuttaa myönteisesti hermokeskuksiin ja virkistää aivojen toimintaa stressiä vähentäen.

Normaalisti pidetään kahta palloa yhdessä kädessä pyöritellen niitä kaikilla viidellä sormella joko myötä- tai vastapäivään. Kokemuksen karttuessa voi yrittää pyörittää kolmea, neljää palloa yhtäaikaa!

Tuulikellot

Fengshuissa metallielementtiä edustaa muun muassa onttoputkinen tuulikello, joka kodin länsi- tai luoteisnurkassa kohottaa energiaa chi’n virratessa putkien läpi. Mikäli kodissasi on esimerkiksi esiin jätettyjä, sisustuksellisesti koristeellisia kattopalkkeja, katosta roikkuvat tuulikellot pehmentävät palkkien muutoin haitallista vaikutusta.

Tuulikello makuuhuoneen pohjoisnurkassa vaikuttaa positiivisesti menestyvää uraa toivoville ja oven läheisyyteen tai yläpuolelle taasen ripustettu tuulikello pelottaa epäonnekkaan energian pois. Kodin länsi- tai luoteissektorille asetettu tuulikello kohottaa lastesi onnea ja vetää puoleensa kannustusta avuliailta ja vaikutusvaltaisilta ihmisiltä. Mikäli talossasi on paljon ikkunoita, kannattaa huoneisiin laittaa tuulikelloja ja kristalleja roikkumaan, sillä kyseinen toimenpide estää mahdollisen eripuraisuuden muodostumisen vanhempien ja lasten välille.

Vaurauden amuletit

Perinteisiä vaurauden amuletteja käytetään lisäämään rahan virtaamista kotiin tai työpaikalle. Roikkumaan ripustettavia amuletteja löytyy monia erilaisia, joista tunnetuimpia ovat yhteen sidotut hyvän onnen kolikot punaisilla tupsuilla ja uusia mahdollisuuksia kutsuvilla kulkusilla varustettuina. Erilaiset pienet messinkikellot herättävät luovuutta ja suojaavat huonoilta energioilta oviaukoissa. Metalliset, kahdeksankulmaiset vaurauden amuletit noudattavat baguan muotoja ollen suotuisia tilanteessa kuin tilanteessa.