Amerikan intiaanit

Kristoffer Kolumbus (1451 – 1506) lähti ensimmäiselle retkelleen elokuussa 1492 ja saapui lokakuussa 1492 laivoineen Bahamasaarille. Hän uskoi tulleensa Intian edustalla sijaitsevalle saarelle ja siitä syystä kutsui alkuasukkaita nimellä ”indios” – intiaanit. Ennen Kolumbusta ja eurooppalaisten tuloa intiaanit olivat asuttaneet Amerikkaa tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia vuosia. Tiedemiesten ja historian tutkijoiden mukaan ensimmäiset intiaanit muuttivat Siperiasta Alaskan kautta Pohjois-Amerikkaan. Heistä ovat polveutuneet kaikki eri Pohjois- ja Etelä-Amerikan intiaaniheimot, intiaaneilla on geeneissään joitain yhteisiä piirteitä Keski- ja Itä-Aasian kansojen kanssa (Itä-Siperia, Mongolia, Kiina).

Pohjois-Amerikan intiaanikansat jaetaan kuuteen päähaaraan: lounaisalue, läntinen vuoriseutu, itäinen metsäalue, preeria, luoteisrannikko ja pohjoiset metsäseudut. Keski-Amerikan intiaanikulttuureja edustavat muun muassa sapoteekit, misteekit, tolteekit, atsteekit ja mayat. Etelä-Amerikan intiaanikansat asustivat Andien ylängöillä ja luoteisilla rannikkoalueilla, muodostaen niin sanotun Perun korkeakulttuurin, josta tunnetuin intiaanikansa oli inkat Andien vuoristoon sijoittuvalla valtakunnallaan.

Energiakeskus Indigon alati laajeneville Intiaanisivuille kootaan mielenkiintoista tietoa näistä Amerikan alkuperäisväestöistä, intiaanien jumalista ja erilaisista perinteistä eli sivut pyrkivät hiljalleen kattamaan aiheita atsteekeista apasseihin ja mohikaaneista maya intiaaneihin. Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikan korkeakulttuurit uskoivat yliluonnolliseen, erilaisiin eläinsymboleihin ja rituaaleihin, jotka nykyaikaan tuotuina voivat opettaa itse kullekin jälleen uusia ulottovuuksia omasta itsestään. Amerikan alkuperäiskansojen kokemukset ja viisaus antavat meille arvokasta näkemystä siitä, kuinka elää tasapainossa ja harmoniassa maan ja luonnon sekä itsemme ja oman luontomme kanssa.