Fengshui & neljä eläintä

Entisaikojen fengshui mestarit ymmärsivät luonnon elävänä organismina, jossa Chi’n virtaus näkyi ja tuntui kaikkialla. Valitakseen täydellisen paikan talolle tai kylälle loivat he maaston eri muodoille omat, yhtenäiset eläinsymbolit. Ihanteellisessa maisemassa nämä neljä kiinalaisten arvostamaa eläintä – lohikäärme, tiikeri, kilpikonna ja feenikslintu – ovat oikeissa asemissaan. Mustan kilpikonnan läsnäolo kuvastaa talon takana sijaitsevia vuoria tai mäkiä, ne suojaavat kylmiltä talviviimoilta. Idän vihreä lohikäärme ja lännen valkoinen tiikeri edustavat talon molemmin puolin laskeutuvia kukkuloita. Läheisten mäkisten muotojen lisäksi talon edessä tulisi olla hieman tasaista maata ennen pientä kumparetta, etelän kirkkaan punaista feenikslintua. Kun tämä täydellinen fengshui paikka talolle on löytynyt, ehkä vielä hitaasti virtaavan joen ääreltä, yltäkylläisyys seuraa vielä tuleviakin sukupolvia.

Vihreä lohikäärme

Kiinan juhlituin eläinhahmo, kuvainnollinen fengshui lohikäärme, löytyy luonnosta mäkien ja vuorien muotoja, rehevää kasvillisuutta ja ympäristön maaperän sävyjä tarkkaan tutkimalla. Lohikäärmeen kosmisen henkäyksen uskotaan vaikuttavan luonnon voimiin ympäristössään ja sen henki tuo mukanaan harmoniaa, vaurautta, terveyttä ja pitkää elämää. Kiinalaisessa horoskoopissa lohikäärme omaa myös huolettoman ja oikeudenmukaisen mielenlaadun, se kykenee tekemään tärkeitä päätöksiä aikaisemmin keräämänsä informaation perusteella ja on kaukonäköinen. Lohikäärmettä pidetäänkin yhtenä tärkeimpänä vaatimuksena maisemassa fengshuin oppien mukaan ja se sijaitsee tontin vasemmalla puolella eteenpäin katsottaessa.

Valkoinen tiikeri

Jos löydät vihreän lohikäärmeen, löydät myös valkoisen tiikerin – näin uskoo fengshui. Kiinalaisen astrologian mukaan tiikerin valtava energiakenttä vetää puoleensa muita voimia ja reagoi äärettömän herkästi ympäristön vähäisimpiinkin muutoksiin ja tunnelmiin. Hieman lohikäärmettä matalampana, tiikerivuoret valitun paikan oikealla puolella kuvastavat tätä voimakasta ja suojelevaa eläintä, aina valmiina vaaralle ja pelottomalle puolustukselle. Tärkeä neuvo fengshuin mukaan onkin varoa tiikerin yllätyksellisyyttä, häirittynä rauhallinen eläin muuttuu kesyttömäksi ja väkivaltaiseksi olennoksi. Käytännössä tämä merkitsee talon tai muun kohteen länsipuolen pitämistä rauhallisena ja hiljaisena kesytetyn villikissan tavoin.

Musta kilpikonna

Klassisen fengshuin mukaan musta (joskus sininen) kilpikonna kuvastaa suojelevia kukkuloita pohjoisessa, talon tai tontin takana. Tämän eläinsymbolin aseman ymmärtää helposti psykologiselta kannalta, vakaa kilpikonna suojaa helposti haavoittuvaa selustaamme. Musta kilpikonna on suotuisa ja rauhallinen fengshui eläin, sen myötä rakennuksen ympäristö saa kaipaamaansa jämäkkää tukea.

Punainen feenikslintu

Maisemallisessa fengshuissa kiinnitetään myös erityistä huomiota talon edessä mielellään sijaitsevaan tasaiseen, häiriöttömään alueeseen, joka sallii Chi’n hyvän energian virtauksen ja paikoilleen asettumisen. Tähän suuntaan lentää punainen feenikslintu kuvastaen rahia, jolla asukkaan on hyvä lepuuttaa ja tukea jalkojaan. Juhlallinen, karmosiininpunainen lintu edustaa elämän loisteliaisuutta ja mutkattomuutta, se on jatkuvan inspiraation symboliliekki, joka sytyttää häikäisevän kauneuden ja kuolemattoman innostuneisuuden meissä jokaisessa.

Valaistus

Fengshuin oppien mukaan oivallista talon rakennuspaikkaa etsittäessä on ensiarvoisen tärkeää kiinnittää huomiota päivän hetkeen, jolloin tontin tarkastelua suoritetaan. Mielipiteet tässä asiassa vaihtelevat suuresti eri mestareilla, mutta suurin osa heistä pitää aikaisia aamutunteja parhaimpina maiseman analysoimiseen. Aamu on parasta aikaa nousevan auringon säteiden sekä valon ja varjon, yin ja yang tasapainon, huomioimiselle. Mikäli nämä asiat ovat harmoniassa, on maisema suotuisa.