4 1/2 Ananda khanda chakra

Ananda khanda keskus on uuden ajan energiakeskus, joka sijaitsee sydän- ja kurkkuchakran välissä, kehon oikealla puolella. Nimi on peräisin sanskriitinkielen sanasta ananda (hyvän viestin lähettiläs, elämänilo, aisti-ilo) sekä sikhinkielisestä sanasta khanda, joka edustaa tietoa jumalallisuudesta ja luojan luovaa voimaa.

Pääteema: Sydämellinen kommunikaatio, yksilöllistymisen prosessi. Virtaus (flow), henki, elämä.

Ananda khanda keskus on harmoniassa ollessaan onnellisuuden keskus, jossa luovuus virtaa vapaasti. Keskittyen, hetkessä olemalla, on mahdollisuus oman sisäisen kauneuden, oman parhaampansa esiin tuomiseen. Nämä universaalin virtauksen (flow) tunteet tekevät elämästä mielekästä, antavat elämälle ja omalle itselle merkityksen tällä planeetalla. Ottamalla elämä omiin käsiinsä, luomalla omaa elämäänsä, toteuttaa Ananda khanda keskuksen yksilöllistymisprosessia, joka auttaa ponnistelemaan itsenäisesti omalle itselleen tärkeiden päämäärien saavuttamiseksi.

Ananda khanda keskus opastaakin meitä oikeaan suuntaan, se kannustaa seuraamaan sydämen ääntä, kuulostelemaan omia tunteita sekä oppimaan ja toimimaan vastuullisesti sen mukaan. Rakkaus, parantaminen, anteliaisuus, tunteet, tuntemukset, alitajunta, vaisto, yksilöllinen vastuu, luovuus, kommunikaatio, itseensä luottaminen ja itsenäisyys – tämä chakra yhdistää järjen ja tunteet.

Ananda khanda keskusta kutsutaan myös kohonneeksi sydämeksi (kristallisydän). Tämä kertoo tunteiden kokemisesta tässä hetkessä. Ilo omista tunteista ja tuntemuksista sekä tunteenilmaukset (itku, nauru, jne.) vapauttavat energiaa ja sallivat energian virrata vapaasti kehossamme monella eri tasolla. Tunteiden pidättäminen tai niihin kiinnijääminen aiheuttavat tukoksia ja epätasapainoa tässä energiakeskuksessa. Turkoosiin väriin liittyen nämä mahdolliset epätasapainot esiintyvät aina sydämestä kurkkuun saakka sijaitsevalla alueella.

Ananda khanda keskus liitetään massakommunikaatioon, julkiseen puhumiseen ja ”oman” viestin viemiseen maailmalle. Se kuvastaa myös kommunikaatiota taiteiden ja kaiken luovan ilmaisun kautta, kommunikaatiota olemuksen tunnepuolelta. ”Sanat tulivat kuin tyhjästä” tai ”käsiäni ohjasi tuntematon voima” – ne tulevat äärettömyydestä, universaalista ykseydestä ollessamme yhtä kaiken kanssa.

Ananda khanda tukee elämään lähempänä luontoa ja harmoniassa luonnon lakien kanssa, näin ollen se tuo meidät lähemmäksi yksinkertaista elämää ja harmoniaa koko universumin kanssa. Tasapaino oman, sisäisen luontomme ja ulkoisen luonnon kanssa on tärkeää sekä sydämen että Ananda khanda keskuksen hyvinvoinnille. Tämä keskus on hyvin vahvasti tässä ajassa, kannustaen meitä ”palaamaan takaisin omaan luontoomme”, ottamaan huomioon planeetta, jolla elämme ja näin ollen myös oma itsemme.

Turkoosi planeettamme, Gaia, muodostuu sinisestä taivaasta ja järvistä, merestä sekä vihreästä luonnosta. Turkoosi Ananda khanda keskus on planeettaenergiamme keskus, Atlantiksen kaiku, jonka viesti Vesimiehen ajassa kohoaa sydämestämme. Taivas ja maa, yhteys kaikkeen elämään.

Chakraan liitettävät asiat

Väri: turkoosi.
Turkoosi eli sinivihreä kantaa mukanaan teemoja sinisestä, vihreästä ja hieman myös keltaisesta. Se on luovuuden väri, jonka viesti kumpuaa olemuksen tunnepuolelta eli sydämestä, yhdistäen siten sinisen kommunikaation ja vihreät tunteet. Emotionaalisesti väriin liitetään edelleen leikkisyys, spontaanisuus sekä haasteena tietty etäisyys ja viileys. Mentaalisella tasolla turkoosi viittaa vapautta rakastavaan sieluun, itsenäiseen ajattelijaan, joka on riippumaton ja vastuunsa hyväksyvä.
Elementti: vesi ja ilma.
Teonsana: Kuka minä olen?
Eläin: delfiinit ja pääskyset.
Hallitseva planeetta: Chiron ja Maa, Seulaset eli Plejadit (tähtijoukko).
Chiron planeetta löydettiin Saturnuksen ja Uranuksen välistä vuonna 1977, aikana jolloin vallalla oli ymmärrys yksittäisten sanojen ja tekojen maailmaa muuttavasta voimasta. Chiron symboloikin luovuuden ja näkemyksen ainutlaatuista yhdistelmää arvostaen menneisyyttä, henkilökohtaisia rajoja sekä luonnonlakeja. Myyttisenä hahmona Chiron on kentauri, puoliksi ihminen ja puoliksi hevonen. Hän on haavoittunut parantaja, joka ei koskaan kyennyt parantamaan itseään, mutta hänestä tuli parannusta etsiessään mestariparantaja. Hän edustaa filosofisen hengen itsenäisyyttä, myötätuntoa ja luottamusta sisäiseen itseemme.
Muinaiset sivilisaatiot: Lemuria ja Atlantis.
Ruumiinosat ja umpirauhanen: Sydän, keuhkot, selän yläosa, rintakehä, kurkku ja niska, kateenkorva (säätelee kasvua, elvyttää ja vahvistaa immuniteettijärjestelmää, tuottaa lymfosyytteja ja valkosoluja).

Chakran vahvistaminen

Aura-Soma: Tasapainopullot B003, B043 ja B062, turkoosi pomanderi, Maha Chohan kvintesenssi sekä ArchAngeloi esenssisuihke Jofiel.
Kivet: Turkoosi, krysokolla, fluoriitti, amatsoniitti, akvamariini (fengshuissa akvamariini liitetään ’taivaan nauruun’).
Tuoksut ja yrtit: Litsiluumu, myrtti, piparminttu, timjami.
Lempeä ja hellävarainen myrtti on ikivihreä pensas tai pieni puu, joka tunnetaan aromaterapeuttisesti hermoja vahvistavana sekä rauhaa ja lohtua tuovana tuoksuna elämän siirtymävaiheissa. Se lepyttää voimakkaita tunteita ja omaa puhdistavan vaikutuksen emotionaalisessa kehossamme. Aatamin ja Eevan kerrotaan saaneen paratiisista mukaansa myrtinoksan, se symboloi sovitusta, kestävää rakkautta, kauneutta, puhtautta ja anteliaisuutta – ehkä se on tiemme takaisin sydämen puutarhaan…
Musiikki: Atlantis musiikki.
Luonto: Meri, järvet, metsät ja vihreät nummet, uiminen delfiinien kanssa.

Rituaali: Virtaava – ”Tänään iloitsen itsestäni ja siitä, mitä osaan. Tänään annan itselleni luvan olla leikkisä, hymyilen ja olen iloinen. Teen sitä mitä haluan ja sallin kaikkien kokemusteni sisältää iloa ja rakkautta. Elämä on ihanaa – tänään löydän tuon ihanuuden. Olen päivä päivältä vahvempi, kuljen elämän virran mukana.”