2. Sakraalichakra – Svadhisthana

Symboli: Kuunsirppi, kuusilehtinen lootus.
Toisen energiakeskuksen nimi on sanskriitinkielellä Svadhisthana, joka tarkoittaa makeutta tai oman itsen pyhää kotia. Chakran hindusymboli muodostuu kuusiterälehtisestä lootuksenkukasta, vesielementtiä edustavasta ympyrästä ja kuunsirpistä.

Pääteema: Tunteellinen hedelmällisyys, feminiininen seksuaalisuus (elämänvoima), ihmissuhteet.
Sakraalichakra avautuu eteenpäin, on yhteydessä ristiluuhun ja sijaitsee vatsan seudulla, kämmenen verran navan alapuolella. Tämä lämpimän oranssin hehkuinen energiakeskus on feminiinisen nautiskelunhalun ja hedelmällisten voimien tyyssija. Se edustaa iloa ja aistillisuutta, eloisuutta, luovuutta ja hurmiollisia tunteita. Kykymme toteuttaa itseämme tunnetasolla sekä ihmissuhteemme heijastavat tämän chakran energian virtausta. Sakraalichakran epäharmoninen toiminta on nähtävissä elämän makeuden puutteena, tunteiden torjumisena tai tukahduttamisena sekä kohtuuttomuutena esimerkiksi seksin ja ruoan suhteen.

Fyysiset ja henkiset ominaispiirteet

Aisti: maku.
Ruumiinosat: Lantio, sukuelimet, munuaiset, virtsarakko, kehon nesteet.
Umpirauhanen: sukusolurauhaset.
Hormoni: Estrogeeni, testosteroni.
Munasarjat tuottavat estrogeenia eli naissukupuolihormonia ja kivekset taasen miessukupuolihormonia eli testosteronia, jotka molemmat vaikuttavat sekundaarisiin sukupuoliominaisuuksiin.

Pyhä toimitus: ehtoollinen.
Ehtoollinen suomenkielisenä sanana kuvaa tavallaan yhteiselle illalliselle kokoontumista – on aika keskustella yhteisistä asioista ketään tuomitsematta, kaikkia osapuolia kuunnellen, yhteydessä toisiinsa.
Kehitysikä: Elinvuodet 8-14 ja 57-63.
Sieluntoive: Vapaus ja itsensä toteuttaminen seksuaalisuudessa, tunteissa sekä ihmissuhteissa.
Elämänläksy: Elämän virrassa kulkeminen sekä ehdollistamiseen perustuvien motivaatioiden paljastaminen valintojen vaikuttimina.

Muut chakraan liitettävät asiat

Väri: oranssi.
Oranssi väri on herkullinen, piristävä, täynnä elämäniloa ja monia aisteja stimuloiva. Oranssi on parhaimmillaan optimistinen, lämmin ja antelias sekä luottavainen omiin vatsanpohjatunteisiin.
Elementti: vesi.
Vastaanottavan energian omaava vesielementti on luonteeltaan virtaavaa, puhdistavaa, parantavaa, pehmentävää ja rakastavaa. Tämän elementin voima on elintärkeää ihmisen hyvinvoinnille, koostumme suurimmaksi osaksi vedestä, kuten planeetta, jolla elämme.
Laatu: keskittävä.
Teonsana: minä tunnen.
Eläin: kalanpyrstöinen alligaattori.
Astrologia: Rapu, skorpioni, vaaka.
Hallitseva planeetta: Kuu, Pluto, Venus.
Kuu on planeettamme lähin naapuri ja se kiertää Maata yhden sideerisen kuukauden verran eli 27 vrk 7 h 43 min. Astrologiassa Kuu liitetään hedelmällisyyteen, äitiyteen ja synnyttämiseen. Kuu symboloi alitajuista mieltä, tunteita ja mielialoja sekä vaistoja. Herkkä ja sentimentaalinen horoskooppimerkki rapu on Kuun hallitsema.
Arkkityypit: Riippumaton – elämä hymyilee hänelle ja hän elämälle. Marttyyri – tuntee ansaitsevansa kaiken surun ja kurjuuden osakseen, tekee turhia ja huomaamattomia uhrauksia itsesäälin vallassa.
Jumalolennot: Nun, Osun, Yemonja, Ishtar, Tiamat, Rakini, Saraswati, Neitsyt Maria, Demeter, Afrodite.
Ishtar on babylonialainen hedelmällisyyden ja rakkauden jumalatar, josta babylonialaiset kehittivät myöhemmin taistelujen valtiattaren. Ishtar on usein varustettu nuoliviinillä sekä jousella ja hänen seuranaan saattaa olla leijona.

Chakran vahvistaminen

Aura-Soma: Tasapainopullo B026, koralli ja oranssi pomanderi, Kwan Yin sekä Sanat Kumara kvintesenssi.
Kivet: Karneoli, kullanvärinen topaasi, kuukivi, meripihka, oranssi kalsiitti, sitriini, tuliopaali.
Tuoksut ja yrtit: Jasmiini, ruusu, salvia, santelipuu, ylang ylang.
Santelipuun puinen, pehmeä ja itämainen tuoksu on lempeästi rauhoittava ja mieltä maadoittava. Santelipuu tasapainottaa tunteellisen turvallisuuden tarvetta, se rohkaisee luovuuteen ja karkoittaa pelkoja, jotka estävät elämän kokemisen sen täydellisyydessään. Fyysisellä tasolla santelipuuta suositellaan virtsarakon tulehduksiin, hengitystieinfektioihin sekä kypsän ja herkän ihon hoitoon.
Ravinto: Hunaja, sokeri, kananmunan keltuainen, suurin osa sitrushedelmistä, appelsiinit, aprikoosit, persikat, nektariinit, mangot, guava, papaija, kumkvatti, cantaloupe ja verkkomeloni, kurpitsa, lanttu, porkkanat, oranssit paprikat, perunat, bataatti, shitake sienet, pihlajanmarjat, tyrnimarjat, lakat, tahini eli seesaminsiementahna, hirssi, tattari, viljanjyvät, pasta, linssit, savustettu kala, mäti, gingseng, muskottipähkinä, inkivääri, kurkuma, korianteri.
Vokaali: o.
Mantra: vam.
Sävel: D.
Musiikki: Lantiota keinuttava arabialainen musiikki, afro- ja latinomusiikki, soljuva soul.
Luonto: Kuunvalossa uiminen tai avantoon pulahtaminen, syyssateet ruskan aikaan.

Rituaali: Luovuus ja seksuaalisuus – ”Olen rauhallinen ja rentoutunut, paikassa rajoitusten yläpuolella, vastaanottavainen yltäkylläisen maailmankaikkeuden lahjoille. Olen anteliaisuuden henki, vapautan nälkäni aineellisille asioille, sillä ne eivät ole takuu onnesta tai vapaudesta. Pysyn luottavaisena, että tarpeeni täytetään, tietäen, että puhtaan mahdollisuuden loputon voima on nyt heräämässä minussa. Syleilen todellisia lahjoja jumalallisesta rakkaudesta: luovuutta, herkkyyttä ja henkistä tietoisuutta. Nämä hengen lahjat ja muuta annetaan minulle tänä hetkenä. Jaan ne vapaasti.”