Arvot ja arvojen mukainen elämä

Kuinka hyvin tunnistat omat arvosi ja tiedostat niiden vaikutuksen elämässäsi?

Arvot kertovat sinulle mitä arvostat ja koet arvokkaana elämässäsi. Arvot ohjaavat ajatuksiasi ja siten myös sitä mihin mielenkiintosi kohdistuu. Arvot vaikuttavat ajatusmalliesi kautta myös siihen kuinka havainnoit ympäristöäsi. Kuinka koet ympärillä olevan maailmasi.

Arvojen tehtävänä on toimia suunnannäyttäjinä, elämän kompasseina. Se mikä tuntuu sydämessä hyvälle, on arvojesi mukaista. Se mikä tuntuu pahalle ja aiheuttaa ahdistusta, on todennäköisesti arvojesi vastaista. Arvot näyttävät suunnan, mutta eivät vie vielä perille. Perille pääsemiseen tarvitaan aktiivista toimintaa.

Se on siis niin yksinkertaista. Kuunnella vaan sydämensä ääntä ja sen aiheuttamia tuntemuksia. Vai onko sittenkään? Jos se on näin yksinkertaista, niin miksi sitten maailmassa on niin paljon pahoinvointia ja ahdistusta. Miksi maailmassa on niin paljon ihmisiä, jotka toimivat ja elävät arvojensa vastaisesti? Siksi, että oma äänemme on piiloutunut ja piilotettu ympäriltä tulevan äänen alle. Ja näitä ympäriltä tulevia, elämää ohjaavia ääniä pidetään yllä peloilla, syyllisyydellä ja uskomuksilla. Laittamalla liikkeelle myyttejä, jotka alkavat elää kunkin omassa ajattelu- maailmassa omaa elämäänsä ja pohdintojen kautta herättävät pelkoja ja huolia. Ihmisen mielen käyttäminen on vanha ihmistä ulkopuolelta hallitsevien tahojen tapa ohjata ja hallita. Niinpä meidät pienestä pitäen opetetaan siihen, että jokin ulkopuolinen taho tietää parhaiten mikä meille on parasta ja arvokasta. Miten kuuluu elää, jotta tulee onnelliseksi, hyväksytyksi, rakastetuksi, arvostetuksi. Mitä kuuluu tehdä ja miten kuuluu toimia, jotta olisi ympäristön ja yhteiskunnan hyväksymä.

Mihin tämä kaikki johtaa? Siihen, että olemme oppineet elämään itsemme ulkopuolella. Vaikka sisäinen äänemme yrittää viestittää pahaa oloa ja ahdistusta, peitämme sen äänen suorittamalla elämää, pakenemalla vääränlaisiin ihmissuhteisiin, vääränlaiseen työhön, vääränlaiseen tekemiseen. Mitä enemmän elämme itsemme ulkopuolella, sitä helpompia saaliita olemme myös ympäristön hallitsemiselle. Olemme haavoittuvaisia ja joudumme seilaamaan niillä vesillä, niissä myrskyissä ja niillä purjeilla, jotka ympäristömme on päättänyt laittaa liikkeelle.

Olet varmaan kuullut useita kertoja kertomuksia ihmisistä, jotka ovat joutuneet onnettomuuteen, sairastuneet, menettäneet työnsä tai läheisensä. Tai kohdanneet jonkin muun voimakkaan vastaiskun elämässään. Mikä näitä ihmisiä yhdistää? Vaikka kukin on kohdannut omanlaisensa onnettomuuden, lähes jokainen heistä on sanonut: ”Onnettomuus laittoi arvomaailmani uuteen uskoon”. Kun ihminen joutuu kohtaamaan oman kuolevaisuutensa, hän kohtaa myös oman itsensä. Hän joutuu tarkastelemaan myös itselleen todella tärkeitä asioita. Tutustumaan omaan arvomaailmaansa.

Arvot kulkevat mukanamme koko elämämme ajan, halusimme tai emme. Ne toimivat alitajunnassa ja pyrkivät viestittämään tuntemuksien kautta meille tärkeistä asioista. Ne pyrkivät ohjaamaan meitä valintojen tekemiseen sen mukaan mikä tuo tasapainoa, onnellisuutta, rakkautta ja rauhaa. Ne pyrkivät viemään meitä sellaiseen ympäristöön, jossa on hyvä olla.

Arvojen mukainen elämä on sitä, että itsetuntemuksen kautta tiedostat omat arvosi. Tiedostat perusarvojesi lisäksi myös omat syvimmät arvosi. Ne arvot, jotka todella ovat sinulle tärkeät. Tunnistaminen ei pelkästään riitä vaan on myös tunnistettava arvojen taustalla olevat tekijät. Eli ne asiat, jotka liität omiin arvoihisi. Ne asiat, jotka kuuluvat sinun konkreettiseen elämääsi. Eli mitä konkreettisesti tarkoitat omilla arvoillasi. Miten ne liittyvät työhösi, ihmissuhteisiisi, fyysisyyteesi ja henkisyyteesi. Tiedostaminen on yksi asia. Sen lisäksi tarvitaan myös:
Sitä, että ryhdyt elämään arvojesi mukaisesti.
Toteutat niitä asioita, jotka koet tärkeänä.
Teet niitä valintoja, jotka tuntuvat sinusta oikeille ja hyville.
Kuuntelet itseäsi ja vastaat omaan ahdistukseesi muutamalla elämäsi suuntaa.
Teet suunnanmuutoksia ennen kuin elämä tuo eteesi jonkin pakkotilanteen onnettomuuden tai vastoinkäymisen muodossa.
Kuuntelet vähemmän ympäristöäsi ja enemmän omaa itseäsi.
Elät tietoisena omasta itsestäsi ja ympäristöstäsi.
Seisot rohkeana ja rehellisenä oman elämäsi toteuttajana.
Elät itsesi näköistä elämää.

Artikkelin on kirjoittanut elämäntaidon valmentaja Kirsi Savolainen copyright © Kirsi Savolainen.

Onko sinulla haasteellinen elämäntilanne liittyen esimerkiksi ihmissuhteisiisi, parisuhteeseesi tai työhösi? Tai oletko kohdannut elämäntilanteen, jossa mietit miten tästä eteenpäin? Mietitkö mahdollisesti valintojasi? Kirsi on selvänäkijä, tarot tulkitsija ja energian välittäjä – voit ottaa häneen yhteyttä: 0700-87300 (2,32/min) / 0407336142 (1,20 €/min), varaa etukäteen viestillä 0046763086676. Yhteyden Kirsiin saat myös facebookin kautta: Tarot – Inner wisdom – www.facebook.com/tarotinnerwisdom.