Muinaisten kivien voimat: H-J eli harlekiinikvartsista jet pihkakiveen

Olemme koonneet sivuillemme kattavan listan kivien, kiteiden, mineraalien ja muutaman muun aineen ominaisuuksista. Kivien käytön helpottamiseksi suluissa olevat numerot viittaavat kiveä vastaavaan chakraan eli energiakeskukseen seuraavasti: (1) juurichakra, (2) sakraalichakra, (3) solar plexus, (4) sydänchakra, (5) kurkkuchakra, (6) otsachakra, (7) kruunuchakra, (0) sopii kaikkiin chakroihin, (X) chakraan yhdistäminen riippuu kiven väristä. Tutustu myös kivien puhdistamiseen, herkkyyksiin sekä käyttötapoihin muilla kivisivuillamme.

Harlekiinikvartsi

VÄRI: kirkas ruosteenpunaisilla pilkuilla.
KUVAUS: Harlekiini- eli tulikvartsi saa punertavan värinsä kirkkaan kvartsin rakenteeseen muun muassa titaniumista ja rautaoksidista.
ESIINTYMÄT: Madagaskar.
VOIMA: Vetää fyysistä ja henkistä elinvoimaa kehoon, tasapainottaa meridiaaneja ja auttaa ilmaisemaan universaalia rakkautta (1,4,7).

Haukansilmä

VÄRI: siniharmaa tai sinivihreä.
KUVAUS: Haukansilmää muistuttavan heijastuksen omaava kvartsi.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Etelä-Afrikka.
VOIMA: Erinomainen kivi maan energioiden parantamiseen ja maadoittamiseen. Stimuloi fyysistä kehoa, tuo sisäistä näkemystä sekä puhdistaa kielteisistä ajatuskuvioista (1,3,6).
MUUTA: Kuten horoskooppimerkki Vesimies, katsoo tämä parantava kivikin maailmaa omasta idealistisesta perspektiivistään – hyvä onnenkivi Vesimiehelle.
KIVIVINKKI: Fengshuin mukaiseen vaurauden nurkkaan kotona asetettuna tummanpuhuva haukansilmä houkuttelee luokseen yltäkylläisyyttä kaikilla tasoilla.

Hauyni, hauyniitti

VÄRI: sininen, harmaa, ruskea, kellanvihreä.
KUVAUS: Vuonna 1807 ensimmäisen kerran Vesuviuksen laavoista, Italian eteläosista löytynyt hauyni on harvinainen silikaattimineraali, joka tunnetaan intensiivisen sinisestä väristään. Nimensä kivi on saanut ranskalaisen mineralogin mukaan (R.J.Haüy 1743-1822).
ESIINTYMÄT: Australia, Espanja, Italia, Marokko, Ruotsi, Saksa, Yhdysvallat.
VOIMA: Taianomainen hauyni on unikivi, joka avaa oven alitajunnan maailmaan. Se näyttää sielunmaisemaa, joka odottaa toteutumistaan (6).

Heliodori

VÄRI: oranssinkeltaisesta kellanvihreään.
KUVAUS: Berylliryhmään kuuluva läpinäkyvä heliodori on saanut nimensä kreikankielisistä sanoista ’helios’ ja ’doron’, jotka tarkoittavat lahjaa auringolta. Namibian länsiosista ensimmäisen kerran vuonna 1910 löytynyt, kullankeltainen kivi saattaa kasvaa beryllikiteiden tapaan sangen suureksi, jopa usean metrin kokoiseksi kiteeksi.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Namibia, Nigeria, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapia suosittelee heliodoria keskittymisen kohottamiseksi eritoten tietyn päämäärän eteen työskenneltäessä. Kivi liitetään myös mielen selkeyteen ja spontaaniin innostuneisuuteen. Rennon ja viihtyisän ilmapiirin luomiseen suositellaan myös heliodoria (3).
KIVIVINKKI: Heliodorin kerrotaan olevan oiva suojeluskivi lapsille.

Heliotrooppi, verikivi

VÄRI: harmaanvihertävä, punaisia täpliä.
KUVAUS: Kalsedonin muunnos eli pienistä kvartsirakeista koostuva kivi, jossa hiutaleina keltaista tai punaista jaspista.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Tsekki, Venäjä.
VOIMA: Muinaiset uskomukset kertovat heliotroopin olevan oiva kivi peräpukamien parantamisen lisäksi sään ennustamiseen, erityisesti poikkeuksellisten sääilmiöiden ollessa kyseessä. Kiviterapian mukaan heliotrooppi on voimakas parantaja, joka tasapainottaa ja auttaa päätöksen teossa. Kivi on suojeleva, maadoittava ja tuo uutta elinvoimaa (1,4).
MUUTA: Heliotrooppi on maaliskuun kuukaudenkivi Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymän kiviluettelon mukaan. Heliotrooppi on myös horoskooppimerkki Kalojen onnenkivenä tunnettu.
KIVIVINKKI: Muinaisten uskomusten mukaan punertavamman sävyiset verikivet ovat sotilaiden kiviä ja vihreämmän sävyiset taasen voimakiviä liike-elämän pyörteissä oleville. Heliotrooppiriipuksen sanotaan tuovan vaurautta kantajalleen.

Helmi

VÄRI: valkoisesta mustaan muun muassa ruusunpunainen, kermanvärinen, harmaa, sininen, keltainen, laventelinsininen, vihreä.
KUVAUS: Helmi on simpukan kuoren sisällä, esimerkiksi hiekanjyvän ympärille erittämä helmiäispallo, joka koostuu aragoniitti-kalsiumkarbonaatista sekä sarveisainetta olevasta konkiinista. Helmen syntyminen saattaa kestää jopa seitsemän vuotta.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Intian valtameri, Tyyni valtameri ja Persianlahti.
VOIMA: Herkistää kyynelille ilossa ja surussa, poistaa tunteellisia epätasapainoja, auttaa näkemään oman itsensä oikeassa arvossa (4).
MUUTA: Kuukaudenkivinä helmet liitetään kesäkuuhun sekä astrologisesti Kaksosten, Kalojen ja Ravun horoskooppimerkkeihin sekä planeetta Kuuhun. Hindujen veda-astrologiassa helmi liitetään myös Kuuhun. Helmen sanotaan olevan hyvä voimakivi Pauliina nimisille naisille ja Pauli nimisille miehille sekä suosivan ihmisiä, jotka ovat syntyneet maanantaina.
KUULUISUUS: Suurin tunnettu helmi on Laotsen helmi (tai Allahin helmi), joka painaa 6,37 kg. Tämän valkoisen helmen läpimitta on 14 cm ja pituus 24 cm. Vapaasukeltaja Etem löysi sen jättiläissimpukan kuoresta Filippiineillä 7.5.1934. Tämän nykyään tuntemattoman henkilön omistaman helmen arvoksi on arvioitu 40-42 miljoonaa dollaria.
KIVIVINKKI: Perinteinen 30. hääpäivän lahja on helmiaiheinen.

Hematiitti

VÄRI: hopeinen, punainen.
KUVAUS: Hematiitti on metallinkiiltoinen, läpinäkymätön rautaoksidi, jonka trigoniset kiteet ovat monimuotoisia. Hematiitin poikkeuksellisen tiivistä muunnosta (verikivi) käytetään korukivenä, maamainen muunnos on puolestaan väriaineena käytetty punamulta. Nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’haimatites’, joka tarkoittaa veren tapaista.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Englanti (Cumbria), Italia (Elba), Itävalta, Kanada, Meksiko, Norja, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Venezuela, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Hematiitin sanotaan olevan maadoittava ja tervettä talonpoikaisjärkeä sekä eloonjäämisviettiä edistävä kivi, jota suositellaan myös unettomuuteen. Hematiitti stimuloi keskittymistä, poistaa itse asetettuja rajoituksia ja omaa vahvan yang elementin. Fyysisellä tasolla hematiitti liitetään muun muassa jalkoihin, erityisesti pohkeisiin (1).
MUUTA: Hematiitti on mainio Kauriin ja Kalojen horoskooppikivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan hematiitti on oiva kivi lihasten rentouttamiseen, kivellä suositellaan kevyesti hankaamaan kipeytyneitä lihaksia.

Herkimer-timantti

VÄRI: kirkas.
KUVAUS: Herkimer-timantti on erityinen vuorikiteen eli kirkkaan kvartsin muunnos, joka on saanut nimensä löytöpaikkansa mukaan (Herkimer County, New York, USA).
ESIINTYMÄT: Espanja, Meksiko, Tansania, Yhdysvallat.
VOIMA: Herkimer-timantti stimuloi kaikkia energiakeskuksia ja hajoittaa alempia värähtelyjä. Se herkistää muun muassa selvänäköisyydellle ja telepaattiselle kommunikaatiolle sekä aktivoi valokehoa (7).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee pitämään herkimer-timanttia yllä lyhyitä aikoja riipuksena tai korvakoruina.

Hessoniitti

VÄRI: kanelinkeltaisesta oranssinruskeaan.
KUVAUS: Hessoniitti on grossulaari-granaatin jalokiviluokan muunnos, jota myös kanelikiveksi kutsutaan. Yleensä sitä löydetään metamorfisesti epäpuhtaista kalkkikivistä. Nimensä kivi on saanut kreikankielisestä sanasta ’esson’ (toisarvoinen), koska se on selkeästi muita granaatteja pehmeämpi ja vähemmän tiivis.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Italia (Valle d’Aosta), Kanada (Quebec), Saksa (Bavaria), Sri Lanka (Okkampitiya), Sveitsi (Zermatt), Tsekki (Bohemia), Venäjä (Ural), Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan hessoniitti puhdistaa kielteisyyttä, poistaa vähemmyyden tunnetta ja edistää myönteistä muutosta päämääriä kohti kantaen. Fyysisellä tasolla hessoniitti liitetään hormonituotantoon (3).
MUUTA: Hindujen veda-astrologiassa hessoniitti on tärkeä ja arvostettu kivi, joka liitetään Rahu planeettaan. Kultaan istutettuna sen uskotaan olevan voimakas, onnellisuutta kohottava talismaani.

Hiddeniitti

VÄRI: kellanvihreästä sinivihreään.
KUVAUS: Hiddeniitti on myös vihreänä kunziittina tunnettu spodumeeniryhmään kuuluva lasikiiltoinen ja läpinäkyvä kide, jonka väri johtuu rautapitoisesta kromista. Kiven löysi ensimmäisen kerran W.E. Hidden vuonna 1879 Yhdysvalloissa (Stony Point Mine, North Carolina).
ESIINTYMÄT: Muun muassa Brasilia ja Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan hiddeniitti hyödyntää tunteellisia ja älyllisiä kokemuksia, vapauttaa lempeästi epäonnistumisen tunteista ja maadoittaa henkistä rakkautta. Se tukee myös uusia alkuja (4).

Hopea

VÄRI: hopeanvalkoinen, harmaa tai mustaksi hapettunut.
KUVAUS: Metallinen hopea on metallikiiltoista ja läpinäkymätöntä jalometallia, jota esiintyy kasaumina tai pirotteena.
ESIINTYMÄT: Australia, Chile, Kanada, Meksiko, Peru, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Hopeaa pidetään energian opastajana. Se helpottaa stressiä ja parantaa puhetta. Hopea omaa naisellisen energian (0).
KIVIVINKKI: Hopeahääpäivää vietetään, kun 25 vuotta yhdessäoloa naimisissa on tullut täyteen – matka hopeaa tuottavaan Meksikoon voisi olla paikallaan!

Howliitti

VÄRI: valkoinen harmailla juonteilla, vihreä, sininen (usein värjätty).
KUVAUS: Nova Scotialaisen Henry How’n mukaan nimensä vuonna 1868 saanut kidejärjestelmältään monokliininen ja huokoinen mineraali.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Yhdysvallat.
VOIMA: Howliitti on erittäin rauhoittava kivi, joka auttaa kunnianhimon muodostamisessa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Se opettaa kärsivällisyyttä sekä haihduttaa raivoa. Fyysisellä tasolla howliitti yhdistetään kalsiumtasapainoon sekä hampaisiin ja luihin (X).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee asettamaan howliitteja vuoteen ympärille unettomuuden karkoittamiseksi.

Hyaliitti

VÄRI: väritön.
KUVAUS: Hyaliitti on myös vesiopaalina tunnettu opaaliryhmään kuuluva läpinäkyvä kivi, jossa on havaittavissa sisäistä värivälähtelyä.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailman.
VOIMA: Hyaliitti tasapainottaa mielialoja ja yhdistää juurichakran kruunuchakran kanssa kohottaen siten meditaativisia kokemuksia (7).
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan hyaliitti on hyvä kivi ”katsomiseen”.

Hypersteeni

VÄRI: vaaleanvihreästä harmaanmustaan.
KUVAUS: Tämä kidejärjestelmältään rombinen, rautarikas silikaattimineraali kuuluu pyrokseeniryhmään. Hypersteenin nimi on peräisin kreikankielisistä sanoista ’hyper’ (yllä) ja ’stenos’ (vahvuus).
ESIINTYMÄT: Antarktis, Englanti, Kanada, Meksiko, Ruotsi, Saksa, Tanska (Grönlanti), Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan turvallinen hypersteeni kohottaa itsetuntoa ja auttaa pääsemään ujouden yli. Se helpottaa myös jännittynyttä olotilaa sosiaalisissa tilanteissa (1,3).

Idokraasi, vesuvianiitti

VÄRI: oliivinvihreä, harmaa, punaruskea.
KUVAUS: Idokraasi eli vesuvianiitti on lasi-rasvakiiltoinen ja läpikuultava, metamorfisissa kalkkikivissä esiintyvä monimutkainen kalsium-magnesium-rautasilikaatti. Nimi on peräisin kreikankielisistä sanoista ’idea’ (yhdennäköisyys) ja ’krasis’ (sekoitus), jotka viittaavat kiteiden sisältämiin muihin mineraaleihin.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Norja, Suomi (Parainen) ja Yhdysvallat.
VOIMA: Idokraasi vapauttaa vastustuksen tunteesta, haihduttaa raivoa ja pelkoja. Se luo sisäistä turvallisuuden tunnetta sekä kirkastaa mieltä. Fyysisellä tasolla idokraasi liitetään kiviterapiassa hajuaistin palauttamiseen sekä ruoasta saatavien ravintoaineiden imeytymiseen (1,3).

Ikuisuuden kivi

VÄRI: vaaleanvihreä.
KUVAUS: Serpentiiniryhmään kuuluva mineraali.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Norja.
VOIMA:Lempeäluonteinen kivi, joka saattaa yhteyteen enkelien ohjauksen kanssa. Kohottaa myötätuntoa ja anteeksiantoa, parantava, selkeyttää tunteellisia epätasapainoja menneiden ihmissuhteiden tiimoilta (4).

Ilmeniitti

VÄRI: ruskeanmusta.
KUVAUS: Mattamaisen metallikiillon omaava, läpikuultava tai läpinäkymätön rautatitanaatti, joka esiintyy magmaattisissa malmeissa emäksisten magmakivien yhteydessä.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Intia, Kanada, Norja, Suomi (Otanmäki, Kälviä, Halsua), Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Tehokkaasti voimistava ja vahvistava, suojelee puolustaen tehokkaasti, vilkastuttaa elämää vetäen puoleensa muita ihmisiä (1).

Indigoliitti

VÄRI: sinisen eri sävyt.
KUVAUS: Indigoliitti on myös sinisenä turmaliinina tunnettu, monimutkaiseen turmaliiniryhmään kuuluva borosilikaatti.
ESIINTYMÄT: Afganistan, Brasilia, Meksiko, Namibia, Pakistan, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan indigoliitti stimuloi henkisen vapauden kaipuuta, selkeyttää itseilmaisua ja kantaa mukanaan rauhaa. Se tuo hellästi pintaan tukahdettuja tunteita sekä kehittää sisäistä vastuuntunnetta (5,6).

Ioliitti

VÄRI: harmaansininen, tummansininen, violetti.
KUVAUS: Rasvakiiltoisen kordieriitin läpikuultava jalokivimuunnos, jonka nimi on peräisin kreikankielen sanasta ’io’ – violetti kukka.
ESIINTYMÄT: Bolivia, Brasilia, Intia, Kanada, Madagaskar, Myanmar, Ruotsi, Saksa, Sri Lanka, Suomi (Iivaara) ja Yhdysvallat.
VOIMA: Ioliitti on shamaanin ja näkijän kivi, joka aktivoi kolmatta silmää. Se mahdollistaa yhteyden sisäiseen näkemiseen, auttaa vapautumaan riippuvaisuuksista ja ilmaisemaan todellista itseään. Kiviterapian mukaan ioliitti vapauttaa myös toimimattomista ajatuskuvioista. Fyysisellä tasolla kivi liitetään muun muassa myrkkyjen poistumiseen kehosta ja maksan uudistumiseen, sen sanotaan helpottavan myös migreeniä (6).
MUUTA: Astrologisesti ioliitti on hyvä voimakivi Härälle, Vaa’alle ja Jousimiehelle.

Islanninsälpä

VÄRI: väritön.
KUVAUS: Optinen kalsiitti eli kalsiitin läpinäkyvä, erittäin voimakkaasti kahtaistaitteinen, romboedrinen muunnos.
ESIINTYMÄT: Itä-Islanti (louhoksen varannot ovat loppuunkulutetut), Meksiko.
VOIMA: Auttaa näkemään sanojen ja ajatusten piiloitettuja tarkoituksia, helpottaa jännityksiä, erinomainen kivi hienoaiheisten kehojen puhdistamiseen (6).

Jade, jadeiitti

VÄRI: tummanvihreästä lähes valkoiseen, myös laventelin ja punertavan eri sävyjä.
KUVAUS: Jadeiitti on pyrokseeniryhmään kuuluva, rasvamaisen lasikiillon omaava usein laikukas kivi, joka erotettiin omaksi kivekseen vasta vuonna 1863. Siihen asti jadeksi kutsuttiin sekä jadeiittia että nefriittiä. Jaden nimi on peräisin espanjankielisestä sanonnasta ’piedra de ijada’ – sivun/kyljen kivi. Sillä viitataan uskomukseen, jonka mukaan jade parantaa fyysisellä tasolla munuaisvaivoja ja lonkkaongelmia.
ESIINTYMÄT: Guatemala, Japani, Kanada, Kiina, Lähi-Itä, Meksiko, Myanmar, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan jadeiitti vähentää kielteisyyttä, edistää pitkäikäisyyttä ja unelmia. Tämä suojeleva kivi opettaa viisautta rauhassa ja houkuttelee hyvää onnea sekä ystäviä (3,4).
MUUTA: Vihreä jade tunnetaan myös yhtenä hHrän, Neitsyen, Vaa’an ja Kalojen horoskooppikivistä.
KIVIVINKKI: Kiinalaisten uskomusten mukaan jaden hyvät ominaisuudet siirtyvät kiveä kädessään pitävään henkilöön.

Jade, laventelinsininen

VÄRI: laventelinsininen.
KUVAUS: Laventelijaden väri on peräisin raudan aiheuttamista epäpuhtauksista, tämä jadeiitin sävy on harvinainen ja sangen arvokas.
VOIMA: Sinertävä jade helpottaa ja rauhoittaa olotilaa tunteisiin kohdistuneen trauman jälkeen, se opettaa myös hienovaraisuutta ja itsehillintää (4,5).

Jade, keltainen tai oranssi

VÄRI: keltainen tai oranssi.
VOIMA: Rauhallisesti voimistava, tuo iloa ja onnellisuutta elämään (2,3).

Jade, punainen

VÄRI: punainen.
ESIINTYMÄT: Myanmar ja Guatemala, jossa kivet ovat vielä maan alla.
VOIMA: Punainen jade on intohimoinen, se auttaa vapauttamaan ylimääräisiä höyryjä ja helpottaa jännitystä rakenteellisella tavalla (1).

Jade, ruskea

VÄRI: ruskea.
VOIMA: Rusehtava jade on vahvasti maadoittava, se tuo mukanaan mukavuutta ja varmuutta (1).

Jade, sinivihreä

VÄRI: sininen tai sinivihreä.
VOIMA: Sinivihreä jade kehittää hitaasti, mutta varmasti kohti rauhaa ja kärsivällisyyttä (5).

Jade, valkoinen

VÄRI: valkoinen.
KUVAUS: Valkoinen jadeiitti on yksi arvostetuimmista jaden värisävyistä.
VOIMA: Valkoinen jade ohjaa energiaa parhaalla mahdollisella tavalla ja auttaa päätöksenteossa (7).

Jaspis

VÄRI: punainen, ruskea, keltainen, vihreä, siniharmaa.
KUVAUS: Rakojen ja onteloiden täytteenä esiintyvä jaspis on läpinäkymätön, tiiviin kvartsin epätasaisesti laikukas, epäpuhdas muunnos. Kalsedoniryhmään kuuluva jaspis on saanut nimensä latinankielisestä sanasta ’iaspis’.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Egypti, Intia, Suomi, Venezuela, Venäjä (Ural) ja Yhdysvallat.
VOIMA: Jaspis on voimakas fyysinen parantaja, joka suojelee kielteisyyttä vastaan (X).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymän kiviluettelon mukaan jaspis on tammikuun kuukaudenkivi, siten se liitetään myös horoskooppimerkki Kauriiseen.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee kantamaan jaspista yllä melko pitkiäkin aikoja, jotta sen voimat ehtivät vaikuttaa – jaspis on hitaasti työskentelevä kivi.

Jaspis, keltainen

VÄRI: keltainen.
VOIMA: Maskuliinisen energian omaava keltainen jaspis kanavoi lempeästi myönteistä energiaa, haihduttaa huolia ja suojelee henkisen työn aikana. Se kohottaa vahvuuden tunnetta sekä auttaa pitämään ohjat käsissään. Kivi on myös hyvä voimakivi kaikenlaisilla matkoilla, henkisillä tai fyysisillä. Keltainen jaspis liitetään kiviterapiassa fyysisellä tasolla muun muassa munuaisiin, virtsarakkoon, maksaan ja vatsaan (3).
KIVIVINKKI: Kiviterapiassa keltainen jaspis suositellaan asetettavaksi otsalle, rintakehän tai kurkun päälle, ranteeseen tai kipukohtaan, kunnes kipu hellittää.

Jaspis, punainen

VÄRI: punainen.
VOIMA: Turvallisena kivenä tunnettu punainen jaspis maadoittaa energiaa ja tuo erinäiset ongelmat ajoissa pintaan käsiteltäviksi (1).
MUUTA: Astrologisen eläinradan ensimmäisen merkin eli Oinaan suora, mutkaton ja eteenpäin pyrkivä luonne saa puhtia punaisesta jaspiksesta, joka omaa runsaasti maadoittavaa voimaa sekä vahvistaa omia rajoja. Tuhansien vuosien ajan on kivi tunnettu suojaavasta vaikutuksestaan, se myös tasapainottaa aggressiivista ja dynaamista energiaa. Tiilenpunainen jaspis suojasi myös muinoin naissotureita kuvastaen täydellistä kauneuden ja rohkeuden tasapainoa.
KIVIVINKKI: Punaista jaspista suositellaan onnenkiveksi näyttelijöille.

Jaspis, ruskea

VÄRI: ruskea.
VOIMA: Rusehtavan sävyiset jaspikset rohkaisevat huolehtimaan maapallostamme kasvattaen ekologista tietoisuutta. Ne tuovat myös keskittyneisyyttä meditaatioon. Fyysisellä tasolla ruskeat jaspikset liitetään immuunijärjestelmään, niiden sanotaan auttavan myrkkyjen ja saasteiden poistamisessa kehosta (3).
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee ruskeaa jaspista tupakoinnin lopettamisen tueksi.

Jaspis, sininen

VÄRI: sininen.
VOIMA: Yin ja yang energiaa tasapainottava sininen jaspis yhdistää henkimaailmaan, se tukee lempeitä loppuja ja vakiinnuttaa energiakenttää (5).
KIVIVINKKI: Sininen jaspis on kiviterapian mukaan hyvä kivi astraalimatkailuun.

Jaspis, vihreä

VÄRI: vihreä.
VOIMA: Vihreän sävyiset jaspikset vapauttavat pakkomielteistä ja tasapainottavat asioita kaikkien hyödyksi. Fyysisellä tasolla vihreät jaspikset liitetään iho-ongelmiin ja niiden sanotaan myös vähentävän muun muassa turvotusta ja ilmavaivoja (4).

Jaspisbreksia

VÄRI: tiilenpunainen tai rusehtava kermanvalkoisilla tai harmailla kuvioilla.
KUVAUS: Jaspisbreksia kuuluu kvartsiryhmän kalsedoneihin.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Jaspisbreksia on oiva kivi maadoittamiseen, se auttaa pitämään jalat tukevasti maan kamaralla. Se kohottaa myös mentaalista selkeyttä poistaen päästä ylimääräistä energiaa (1).
MUUTA: Jaspisbreksia on yksi Skorpioni horoskooppimerkin onnenkivistä.

Jet, pihkakivi

VÄRI: musta.
KUVAUS: Kivettynyttä hiiltä tai puuaineesta. Englanninkielinen ’jet’ tunnetaan yleisesti myös nimellä gagaatti eli pihkakivi.
ESIINTYMÄT: Englanti, Espanja, Portugali, Ranska, Saksa, Turkki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Suojeleva jet haihduttaa järjettömiä pelkoja ja auttaa henkisen valaistumisen tiellä. Se on yksi vahvimmista kivistä kielteisen energian ja masennuksen karkottamiseen. Pihkakivi on muistettava puhdistaa huolellisesti hoitokäytön jälkeen, mielellään auringonvalossa (1).
MUUTA: Jet eli pihkakivi liitetään astrologisesti Kauris horoskooppimerkkiin. Valkoisessa magiassa wiccojen ylipapittaren kerrotaan kantavan yllään kaulakorua, jossa vuorottelevat meripihka- ja pihkakivihelmet.
KUULUISUUS: Kuningatar Viktoria (1819-1901) piti yllään miehensä kuoleman jälkeen koruja, joissa oli pihkakiveä. Tämän johdosta pihkakivestä tuli eritoten Englannissa suosittu suruajan koristekivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee istuttamaan pihkakiven aina koruissa hopeaan.