Muinaisten kivien voimat: N-R eli natroliitista ryoliittiin

Olemme koonneet sivuillemme kattavat listat kivien, kiteiden, mineraalien ja muutaman muun aineen ominaisuuksista. Kivien käytön helpottamiseksi suluissa olevat numerot viittaavat kiveä vastaavaan chakraan eli energiakeskukseen seuraavasti: (1) juurichakra, (2) sakraalichakra, (3) solar plexus, (4) sydänchakra, (5) kurkkuchakra, (6) otsachakra, (7) kruunuchakra, (0) sopii kaikkiin chakroihin, (X) chakraan yhdistäminen riippuu kiven väristä. Tutustu myös kivien puhdistamiseen, herkkyyksiin sekä käyttötapoihin muilla kivisivuillamme.

Natroliitti

VÄRI: värittömästä valkoiseen, kellertävästä rusehtavaan.
KUVAUS: Natroliitti on yleinen zeoliittiryhmän mineraali, jota esiintyy läpinäkyvänä tai läpikuultavana esimerkiksi basalttien onteloissa ja syeniiteissä. Natroliitti vahvistettiin omaksi kivilajikseen vuonna 1803 ja sen nimi on peräisin kreikankielisistä sanoista ’natron’ (sooda) ja ’lithos’ (kivi).
ESIINTYMÄT: Australia, Intia, Italia, Kanada, Norja, Ruotsi, Saksa, Skotlanti, Tsekki, Unkari, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Menestykseen liitettävä natroliitti auttaa pääsemään haasteiden yli päämääriä tavoiteltaessa. Fyysisellä tasolla natroliitti liitetään kiviterapiassa hermojärjestelmään (3).

Nebula kivi

VÄRI: tummanvihreä, lähes musta vihreillä laikuilla.
KUVAUS: Tämä kivi on melko uusi tuttavuus kivimarkkinoilla ja kuvaukset siitä ovat harvassa. Kiven kuvauksen varmistumista hidastaa myös se, että tiedemiehet eivät pääse yhteisymmärrykseen kiven koostumuksesta. Nebula kivi on kuitenkin tiivistä ja kiiltävää, se muodostuu ainakin neljästä eri mineraalista, joista yksi on kvartsi.
ESIINTYMÄT: Meksiko, Yhdysvallat.
VOIMA: Nebula kivi omaa ainutlaatuisia metafyysisiä ominaisuuksia, se kohottaa tietoisuutta ja tuo tajuntaan muiston sielun henkisistä juurista. Tämä on ykseyden kivi (4,6).
KIVIVINKKI: Jalokiviterapiassa nebula kiveä suositellaan pitämään käsissä tai kolmannen silmän päällä.

Nefriitti

VÄRI: tummasta pinaatinvihreästä kellanvihreään, valkea, ruskea.
KUVAUS: Nefriitti on sitkeää, mikrokiteistä amfibolimineraalia, jota kutsutaan usein yhdessä jadeiitin kanssa jadeksi.
ESIINTYMÄT: Australia, Japani, Kanada, Kiina, Myanmar, Taiwan, Uusi-Seelanti, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Nefriitti on suojeleva kivi, joka tasapainottaa tunteita ja auttaa huomaamaan kielteisten tunteiden todelliset syyt. Mineraali toimii myös unien lisääjänä ja auttaa niiden tulkinnassa (4).
MUUTA: Nefriitti on yksi horoskooppimerkki Neitsyen onnenkivistä.
KUULUISUUS: Venäjänmaan keisarin Aleksanteri III:n (1845-1894) sarkofagi kaiverrettiin nefriitistä.

Obsidiaani

VÄRI: tumma, usein musta.
KUVAUS: Obsidiaani on nopeasti sulanutta, kvartsipitoista laavaa, joka on jäähtynyt ennen kristallisoitumistaan kivilasiksi. Obsidiaania esiintyykin tulivuorten ympäristössä suurina lohkareina tai jopa kokonaisina laavavirtoina. Yhdysvalloista löytyviä tummia obsidiaani- pahkuroita on kutsuttu apassin kyyneleiksi. Obsidiaanin kerrotaan saaneen nimensä samannimiseltä roomalaiselta, joka toi lasikiveä Etiopiasta Roomaan.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Englanti, Guatemala, Indonesia, Islanti, Italia, Japani, Meksiko, Unkari, Yhdysvallat.
VOIMA: Kivi on nopea toimimaan ja omaa suuren voiman, mikään ei ole piilossa obsidiaanilta. Se poistaa herkkäuskoisuutta, tarjoaa kiintymystä ja on erittäin suojeleva kivi. Fyysisellä tasolla obsidiaanin suurin lahja on ymmärryksen kohottaminen sairauksien alkuperäisistä syistä (1).
MUUTA: Obsidiaani auttaa horoskooppimerkki Skorpionia maadoittamaan henkisiä kykyjä sekä kohtaamaan oman todellisen itsensä pimeitä puolia unohtamatta.
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan obsidiaani tyynyn alla tai vuoteen läheisyydessä auttaa karkottamaan stressiä ja jännitystä mielen tasolla.

Obsidiaani: Lumihiutaleobsidiaani

VÄRI: tumma, usein musta kivi, jossa on lumihiutaletta muistuttavia harmaanvaaleita laikkuja.
VOIMA: Puhtauden ja tasapainon kivenä lumihiutaleobsidiaani auttaa tunnistamaan ja vapautumaan stressaavista ajatuskuvioista. Tämä lasikivi helpottaa myös eristäytyneisyyden ja yksinäisyyden tuntemuksissa tehden näistä kokemuksista voimaa antavia (1,2,3).
MUUTA: Lumihiutaleobsidiaani on horoskooppimerkki Kauriin onnenkivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapiassa lumihiutaleobsidiaani suositellaan asetettavaksi keholla sakraalichakran päälle, jolloin kivi auttaa rauhoittumaan ja helpottaa vastaanottavaisen mielentilan saavuttamista.

Obsidiaani: Mahonkiobsidiaani

VÄRI: mustanrusehtava.
VOIMA: Mahonkiobsidiaani omaa mustaa obsidiaania lempeämmän energian, joka maadoittaa ja suojaa kantajaansa. Tämän sulasta laavasta nopeasti jähmettyneen ”kiven” kerrotaan lisäävän elinvoimaisuutta ja aistillisuutta, etenkin kosketusaistin herkkyyttä. Se poistaa myös energiatukoksia sekä antaa uuden elämän omalle tarkoitukselle ja päämäärille. Mahonkiobsidiaani helpottaa kipua ja vahvistaa heikkoa energiakenttää eli auraa. Kiveä pidetäänkin myös hyödyllisenä apurina masennuksesta tai riippuvuuksista vapautumisessa. Parantajat käyttävät mahonkiobsidiaania lievittämään kipua ja kohentamaan muun muassa verenkiertoa. (2,3).
KIVIVINKKI: Mahonkiobsidiaania suositellaan jalokiviterapiassa käyttämään keholla, jolloin se vahvistaa ja antaa voimaa tarpeen vaatiessa.

Obsidiaani: Savuobsidiaani

VÄRI: musta.
VOIMA: Savuobsidiaani on energioiltaan vakaa, suojaava ja maadoittava kivi, joka puhdistaa tehokkaasti auraa eli energiakenttää. Savuobsidiaanilla on monia metafyysisiä ominaisuuksia, jotka suojaavat muun muassa kielteisyyttä vastaan. Tämän kiven kerrotaan auttavan vapautumaan päivittäiseen elämään kertyneestä stressistä ja epäharmoniasta, se on tehokas pelon, vihan ja kaunan karkottaja. Savuobsidiaanin tiedetään myös paljastavan totuuksia sekä kertovan vastauksia salaisuuksiin ja kysymyksiin, joihin vastausten löytyminen on tuntunut haasteelliselta (1, 3).

Okeniitti

VÄRI: valkoinen.
KUVAUS: Silikaattimineraali, jossa neulanohuet kristallikiteet muodostavat karvaista lumipalloa muistuttavan säderakenteen.
ESIINTYMÄT: Chile, Grönlanti, Intia, Irlanti.
VOIMA: Okeniitin sanotaan olevan yksi uuden ajan kivistä, se auttaa virittäytymään korkeampaan itseen ja kohottaa kestävyyttä oman elämäntehtävän toteuttamisen suhteen. Okeniitti on totuuden kivi, se tuo syvän anteeksiannon ja helpottaa karmista syyllisyyden tunnetta (0).
KIVIVINKKI: Okeniittia suositellaan kiviterapiassa pienten vauvojen äideille, se kohottaa muun muassa maidon virtausta.

Onyksi

VÄRI: tumma, yleensä musta.
KUVAUS: Onyksi on mustaa kalsedonia, jossa voi joskus olla valkoisia raitoja. Se on saanut nimensä kreikankielen sanasta ’onyx’, joka tarkoittaa kouraa tai kynttä. Aito musta onyksi alkaa olla melko harvinaista ja usein onyksina myydäänkin mustaa akaattia, joka on käsitelty eri tavoin raitojen aikaansaamiseksi.
ESIINTYMÄT: Afganistan, Brasilia, Intia, Madagaskar, Meksiko, Peru, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan onyksi helpottaa stressiä ja surua sekä vahvistaa itsensä hallintaa ja moraalia. Onyksi on voimakivi, joka harmonisoi kehon yin ja yang energioita ja yhdistää suurempaan kokonaisuuteen (1).
MUUTA: Kauriin horoskooppikivenä salaperäinen onyksi antaa voimaa ja kestävyyttä korkeiden tavoitteiden saavuttamiseen sekä tasapainottaa olemuksen eri puolia.
KIVIVINKKI: Perinteisesti onyksia on pidetty koruna tai amulettina kaulalla, sen uskottiin viilentävän kuumia tunteita ja tukevan siveyttä.

Opaali

VÄRI: valkoinen, kermanvalkoinen, värjäytyneenä myös useita eri värimuunnoksia beigestä purppuraan ja mustaan.
KUVAUS: Saostumalla syntyvä opaali on lasivahakiiltoista ja läpikuultavaa, vedestä ja piihaposta muodostuvaa kiinteää massaa, jota esiintyy erityisesti kuumien lähteiden läheisyydessä. Kiven nimi on peräisin joko sanskriitinkielisestä sanasta ’upala’ tai kreikankielisestä sanasta ’opalios’, joka tarkoittaa jalokiveä tai arvokasta kiveä.
ESIINTYMÄT: Australia (Queensland, New South Wales), Brasilia, Etelä-Afrikka, Guatemala, Honduras, Italia, Meksiko, Romania, Tsekki, Yhdysvallat, Zimbabwe.
VOIMA: Herkän värähtelyn omaava opaali auttaa muistamaan edellisiä elämiä, se tuo esiin sisäistä kauneutta, uskollisuutta ja näkökykyä. Fyysisellä tasolla se kasvattaa elämänhalua sekä hoitaa muun muassa tulehduksia ja kuumetta (7,X).
MUUTA: Suomen Kultaseppien Liiton kiviluettelossa opaali on lokakuun kuukaudenkivi. Opaali tunnetaan myös horoskooppimerkki Ravun sekä Vaa’an onnenkivinä. Kiinalaisessa horoskoopissa opaali on Käärmeen voimakivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee pitämään opaalia pikkusormessa.

Opaali: Kirsikkaopaali

VÄRI: valkoisen ja oranssinpunaisen yhdistelmä.
VOIMA: Kirsikanpunainen opaali aktivoi selvänäköisyyttä ja selvätuntoisuutta. Se on erinomainen kivi päänsärkyihin, jotka johtuvat tukoksista kolmannen silmän eli otsachakran seudulla (1,2).

Opaali, musta

VÄRI: musta, tummanharmaa.
KUVAUS: Todella upeat mustat opaalit lähentelevät hinnoiltaan timanttien arvoa.
VOIMA: Sakraalichakran kanssa värähtelevät mustat opaalit vapauttavat seksuaalista jännitystä ja avaavat uusille tuntemuksille tällä alueella (2).

Opaali, sininen

VÄRI: sininen.
VOIMA: Kurkkuchakraan liitettävä sininen opaali on lempeä kivi, joka auttaa yhdistymään oman henkisen tarkoituksen kanssa. Se kohottaa myös esimerkiksi itseluottamuksen puutteesta johtuvaa, tukahdettua kommunikointikykyä (5).

Opaali: Tuliopaali

VÄRI: oranssinpunainen.
ESIINTYMÄT: Honduras, Kazakstan, Meksiko (Hidalgo).
VOIMA: Tuliopaali herättää nimensä mukaisesti sisäisen tulen, se on vahva henkilökohtaisen voiman kohottaja ja lämmittäjä. Fyysisellä tasolla tuliopaali liitetään kolmoislämpömeridiaaniin ja alaselkään, tämä kivi auttaa hoitamaan munuaisten ja muiden sisäelinten lisäksi seksuaalisuutta sekä siihen liitettäviä rauhasia ja elimiä (5).
MUUTA: Tuliopaali liitetään länsimaisessa astrologiassa Skorpioniin ja Oinaaseen.

Opaali, vihreä

VÄRI: vihreä.
VOIMA: Puhdistava ja uudistava vihreä opaali on hyvä kivi emotionaaliseen toipumiseen sekä avuksi ihmissuhteissa (4).

Ortoklaasi

VÄRI: luonnonvalkoisesta punaruskeaan, keltaisesta vihertävään.
KUVAUS: Lasikiiltoinen ja läpikuultava ortoklaasi kuuluu kalimaasälpien ryhmään. Sen nimi on peräisin kreikankielen sanoista ’orthos’ (suora) ja ’kalo’ (lohkeama).
ESIINTYMÄT: Australia, Intia, Italia, Madagaskar, Meksiko, Myanmar, Saksa, Sri Lanka, Sveitsi, Yhdysvallat.
VOIMA: Ortoklaasi on elämän iloinen ja optimistinen kivi, joka tuo valoa masennuksen keskelle. Hyvä kivi myös erilaisiin yhteistyöhankkeisiin, ortoklaasi kohottaa ystävien keskistä leikkisyyttä, urheiluhenkeä ja ylipäätään opettaa nauttimaan elämästä (0).

Pektoliitti

VÄRI: valkoinen, harmaa, taivaansininen.
KUVAUS: Muun muassa magmakivilajien onteloista löytyvä pektoliitti on läpinäkymätön, säteittäisinä massoina esiintyvä mineraali, jonka sinivihreä sävy tunnetaan myös kauppanimellä ’larimar’. Pektoliitin nimi on peräisin kreikankielen sanoista ’pektos’ – tiivistetty ja ’lithos’ – kivi.
ESIINTYMÄT: Bahamasaaret, Dominikaaninen tasavalta, Englanti, Etelä-Afrikka, Italia, Kanada, Yhdysvallat. Suomessa pektoliittia on esiintynyt muun muassa Kuusamossa.
VOIMA: Jalokiviterapian mukaan pektoliitti auttaa katsomaan tilanteita eri perspektiivistä. Se on myös pehmentävä kivi, joka tervehdyttää fyysisellä, emotionaalisella ja henkisellä tasolla (4,5).
KIVIVINKKI: Kiveä suositellaan käytettäväksi vyöhyketerapian aikana.

Peridootti

VÄRI: oliivinvihreästä kellertävän vihreään.
KUVAUS: Peridootiksi kutsutaan oliviini mineraalin jalokivimuotoa. Tämä kaunis korukivi on saanut nimensä ranskankielisestä sanasta ’peritot’, joka tarkoittaa kultaa – mineraalin muunnokset saattavat lähennellä kullan sävyä väritykseltään.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Egypti, Irlanti, Kanada, Kanarian saaret (Lanzarote), Myanmar, Norja, Pakistan, Sri Lanka, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Tämä kivi avaa uusia ovia ja poistaa stressiä, pelkoja ja syyllisyyttä sekä aktivoi persoonallista kasvua. Peridootti vapauttaa vanhoista taakoista ja kielteisistä ajatuskuvioista. Se helpottaa myös mustasukkaisuuden tunteissa, motivoi uuteen kasvuun sekä terävöittää mieltä. Muinaisten uskomusten mukaan peridootti suojelee loitsuja ja taikoja vastaan (4).
MUUTA: Limetin ja oliivinvihreiden sävyissä kuultava peridootti on voimakas puhdistaja monella eri tasolla eli mitä parhain horoskooppikivi omaa itseään pohdiskelevalle Neitsyelle, jolla on kyky huomioida toiveita ja estää epäjärjestystä. Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymän kiviluettelon mukaan peridootti on elokuun kuukaudenkivi.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee peridoottia voima- ja suojakiveksi erityisesti parantajille ja hoitaville henkilöille.

Petaliitti

VÄRI: värittömästä harmaaseen, kellertävä, vihertävä, punertava.
KUVAUS: Petaliitti on litiumalumiinisilikaatti, jota esiintyy yleensä graniittipegmatiiteissa. Kiven nimi on peräisin kreikankielen sanoista ’petalon’ (lehti) ja ’lithos’ (kivi).
ESIINTYMÄT: Afganistan, Australia, Brasilia, Englanti, Italia, Mozambik, Namibia, Ruotsi, Suomi, Venäjä, Yhdysvallat, Zimbabve.
VOIMA: Petaliitti on voimakas enkelikivi, joka luo rauhallisen, kirkkaan ja korkean värähtelyn eri tiloihin. Se on suojeleva kivi, jonka luoma turvallinen ilmapiiri on omiaan henkiseen yhteyteen enkeleiden kanssa (7).
KIVIVINKKI: Petaliittia suositellaan kantamaan yllä riipuksena tai korvakoruina.

Pietersiitti

VÄRI: kullanruskeasta harmaansiniseen.
KUVAUS: Pietersiitti on löydetty vasta vuonna 1962, jolloin Sid Pieters törmäsi kiveen tutkiessaan maanviljelysmaita Namibiassa. Kiinassa pietersiitin muunnosta löydettiin vuonna 1993.
ESIINTYMÄT: Kiina ja Namibia.
VOIMA: Pietersiitti muistuttaa meitä henkisestä matkastamme ihmisen muodossa. Se on näkijän ja shamaanin kivi, joka karkottaa irrallisuuden harhaa ja auttaa tunnistamaan sielun kauneutta (3,6).
KIVIVINKKI: Kiviterapian mukaan pietersiitti on oiva kivi taiteilijoille, jotka eivät osaa arvostaa omaa taidettaan. Kiveä suositellaan myös murrosikäisille, jotka kokevat olevansa arvottomia.

Pihkakivi, gagaatti

VÄRI: musta.
KUVAUS: Pihkakivi (engl. jet) eli gagaatti on tiivis, mustankiiltävä ruskohiilen muunnos, jota on käytetty eri tarkoituksiin jo paleoliittiselta kaudelta lähtien.
ESIINTYMÄT: Englanti, Espanja, Portugali, Ranska, Saksa, Turkki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Pihkakiven sanotaan poistavan kielteistä energiaa ja haihduttavan järjettömiä pelkoja. Pihkakivi puhdistaa tehokkaasti myös juurichakraa ja stimuloi kundaliinienergiaa (1).
MUUTA: Keskiajalla kiillotettua pihkakiveä käytettiin peilinä ja monissa kulttuureissa uskottiin pihkakiven parantaviin voimiin, eritoten sisäänhengittäessä palavan pihkakiven savua.

Pistasiitti

VÄRI: keltaisenvihreä.
KUVAUS: Pistasiitiksi kutsutaan epidootin pistaasinvihreää kivilajimineraalia.
ESIINTYMÄT: Ympäri maailmaa.
VOIMA: Pistasiitti avaa tien niille, jotka ovat kieltäneet henkisen kasvun ja tätä kiveä kohtaan vetovoimaa tuntevat kokevatkin usein rajun henkisen heräämisen (3,4).

Platina

VÄRI: valkoisenharmaa.
KUVAUS: Vasta vuonna 1735 tieteellisesti erotettu platina on jalometalli, joka on tunnettu jo muinaisista ajoista lähtien. Tämä siirtymäalkuaineisiin kuuluva metalli on pehmeää, taottavaa ja kemiallisesti kestävää.
ESIINTYMÄT: Australia, Borneo, Brasilia, Ecuador, Etelä-Afrikka, Irlanti, Kanada, Kolumbia, Madagaskar, Peru, Suomi, Uusi-Seelanti, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Platina omaa valaistumisen energiaa, keskittynyttä ja kirkasta yin voimaa. Tässä metallissa on aistittavissa puhtaus, tyhjyys ja täydellisyys (7).

Praseemi

VÄRI: haaleanvihreä.
KUVAUS: Praseemi on sarvivälkeneulasten (sulkeumien) vaaleanvihreäksi värjäämä läpikuultava kvartsimuunnos. Praseemia käytetään koru- ja koristekivenä.
ESIINTYMÄT: Australia, Italia, Itävalta, Kreikka, Saksa, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Praseemi on hyvä ratkaisemaan seksuaalisia ongelmia, se luo yhdenmukaisuuden tunnetta maailmankaikkeudessa. Mineraalin uskotaan myös rohkaisevan huumoriin ja se innostaa lukemaan. Praseemi saattaa auttaa haihduttamaan alemmuuden ja ylemmyyden tunteet, se tasapainottaa neuroottista käyttäytymistä ja haihduttaa pelkoja. Kiviterapian mukaan praseemi kohottaa unitilaa, helpottaa syyllisyyden tunnetta ja kasvattaa rakkautta luontoa kohtaan. Fyysisellä tasolla kiveä suositellaan keskenmenosta tai abortista toipumiseen (4).
MUUTA: Kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät praasemia krysopraasin ohella koristekivenä, nämä olivat kalsedonin arvostetuimmat muunnokset.

Prehniitti

VÄRI: vaaleanvihreä, harmaa, keltainen, valkoinen.
KUVAUS: Prehniitti on lasihelmiäiskiiltoinen, läpinäkyvä tai läpikuultava mineraali, joka muodostaa onteloissa pallomaisia massoja. Nimensä mineraali on saanut saksalaisen everstin H. von Prehn (1733-1785) mukaan, joka löysi mineraalin Etelä-Afrikan Hyväntoivonniemeltä.
ESIINTYMÄT: Australia, Etelä-Afrikka, Italia, Itävalta, Kanada, Kiina, Namibia, Ranska, Saksa, Skotlanti, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapiassa prehniitti liitetään rakkauteen ilman ehtoja. Se on myös mineraali, jotta suositellaan parantajan parantamiseen. Prehniitti tasapainottaa chakroja, korostaa ystävyyssuhteita ja se on myös hyvä fengshui kivi. Fyysisellä tasolla prehniitti liitetään muun muassa munuaisiin sekä niska-hartiaseutuun (3,4).
MUUTA: Prehniitti liitetään arkkienkeli Rafaeliin ja astrologisesti Vaakaan.
KIVIVINKKI: Prehniitti puutarhassa tekee vehreydestä parantavan pyhätön, joka opettaa myös olemaan harmoniassa luonnon ja elementaalisten voimien kanssa.

Puuakaatti

VÄRI: kirkas, valkoinen, ruskea, vihreä.
KUVAUS: Puuakaatiksi kutsutaan akaattilajia, joka on toiselta nimeltään dendriittinen akaatti. Siinä on usein selkeästi erotettavissa puumaisesti haaroittuvaa mustaa tai vihertävää kuviota kellertävänrusehtavalla tai esimerkiksi valkoisella pohjalla.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Intia, Islanti, Marokko, Tsekki, Yhdysvallat.
VOIMA: Runsauden kivenä tunnettu puuakaatti tuo yltäkylläisyyttä kaikille elämän osa-alueille, se luo rauhallisen ympäristön – sekä sisäisen että ulkoisen – ja syventää yhteyttä maahan. Fyysisellä tasolla kiviterapia yhdistää puuakaatin kaikkeen haarautuvaan, kuten verisuonistoon ja hermojärjestelmään (2).
KIVIVINKKI: Aseta puuakaatti kukkaruukkuun huonekasvien hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Pyriitti, rikkikiisu

VÄRI: vaalea messinginkeltainen.
KUVAUS: Pyriitti eli rikkikiisu on yksi yleisin ja laajimmalle levinnyt metallisen kiillon omaava sulfidimineraali. Hyvin kehittyneiden pyriittikiteiden vallitsevia kidemuotoja ovat kuutio ja pentagonidodekaederi. Tämän katinkullankin nimellä tunnetun mineraalin alkuperäinen nimi on peräisin kreikankielen sanasta ’pyr’, joka tarkoittaa tulta (kipinöi teräksellä iskettäessä).
ESIINTYMÄT: Australia, Englanti, Espanja (Rio Tinto), Etelä-Afrikka, Italia (Elba), Japani, Kreikka, Meksiko, Norja, Peru, Ranska, Ruotsi, Saksa (Freiberg), Suomi (Pyhäjärvi), Sveitsi, Tsekki, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan pyriitti lisää muistia, keskittymistä ja opiskelijoiden henkistä sekä ruumillista kykyä. Se on myönteinen kivi, joka helpottaa riittämättömyyden tunnetta ja mahdollistaa oman potentiaalin näkemisen. Fyysisellä tasolla pyriitin sanotaan kohottavan solujen muodostumista ja vahvistavan ruoansulatusjärjestelmää (1,3).
MUUTA: Pyriitti on lisäksi yksi horoskooppimerkki Leijonan onnenkivistä.
KIVIVINKKI: Pöydälle asetettu pyriittipala voimistaa ympäristöä.

Pyrolusiitti

VÄRI: hopeisen musta, sininen, tummanharmaa.
KUVAUS: Myös rusko- tai ruunikiveksi kutsuttu pyrolusiitti on tetragoniseen kidejärjestelmään kuuluva, metallisen hohteen omaava mangaanimalmimineraali.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Brasilia, Intia, Iso-Britannia, Suomi (muun muassa Kuusamo), Yhdysvallat.
VOIMA: Kiviterapian mukaan pyrolusiitti parantaa energeettisten häiriöiden vaikutuksia, se vahvistaa auraa ja kohottaa itsevarmuutta. Fyysisellä tasolla se liitetään aineenvaihduntaan sekä seksuaalisuuden että näkökyvyn vahvistamiseen (1).
KIVIVINKKI: Tätä kiveä suositellaan pidettäväksi meditaatiotilassa, se karkottaa tehokkaasti kielteistä energiaa. Myös voimakkaan auktoriteetin omaavan henkilön läheisyydessä pyrolusiitti auttaa pysymään omassa totuudessaan.

Pyrooppi

VÄRI: punainen.
KUVAUS: Granaatin verenpunainen, magnesiumrikas muunnos. Kiven nimi on peräisin kreikankielisestä sanasta ’pyropos’, joka tarkoittaa tulisilmäistä.
ESIINTYMÄT: Etelä-Afrikka (Kimberley), Mauritania, Saksa, Tsekki (Bohemia), Venäjä (Siperia), Yhdysvallat.
VOIMA: Pyroopin sanotaan lahjoittavan elämänvoimaa ja karismaa sekä kohottavan hyvää elämänlaatua. Tämä kivi suojelee myös juuri- ja kruunuchakraa yhdistäen juuren maavoiman kruunun viisauden kanssa. Fyysisellä tasolla pyrooppi vahvistavaa kiviterapian mukaan eri kiertoja ja hoitaa eritoten ruoansulatusjärjestelmää (1).

Rikki

VÄRI: sitruunankeltainen.
KUVAUS: Rikki (lat. sulfur) on väriltään keltainen epämetalli ja yleinen alkuaine, jota esiintyy suurimmaksi osaksi luonnossa erilaisina yhdisteinä, mutta myös vapaana tuliperäisten alueiden maaperässä.
ESIINTYMÄT: ympäri maailman.
VOIMA: Rikkiä käytetään katalyyttinä alkemiassa ja kiinalaisessa lääketieteessä rikin käyttö ulkoisesti liitetään munuaisiin, paksusuoleen sekä sydänpussiin. Kiviterapiassa rikin sanotaan kasvattavan ymmärtämistä, onnellisuutta ja luovuutta. Se auttaa torjumaan häiritsevät ajatukset, jotta voimme järkeillä asiat loppuun mielessämme ilman häiriöitä. Rikki kasvattaa itsevarmuutta ja kohottaa inspiraatiota.

Rodokrosiitti, mangaanisälpä

VÄRI: ruusunpunainen, punainen, oranssi.
KUVAUS: Ruusunpunainen, lasikiiltoinen ja läpikuultava rodokrosiitti eli mangaanikarbonaatti on yleinen kalsiittiryhmään kuuluva mineraali, jossa on kermanvaaleita raitoja. Kiven nimi on peräisin kreikan sanoista ’rhodon’ (ruusu) ja ’chroma’ (väri).
ESIINTYMÄT: Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Kanada, Meksiko, Peru, Romania, Ruotsi, Saksa, Suomi, Venäjä, Yhdysvallat.
VOIMA: Tämän myönteistä asennetta huokuvan kiven sanotaan edustavan rakkautta ja myötätuntoa. Rodokrosiitti onkin mainio kivi sydämelle ja ihmissuhteille, erityisesti ihmisille, jotka tuntevat rakkauden puutetta elämässään. Se on myös vertaansa vailla kiviterapian mukaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä toipuessa. Rodokrosiitti on sydän- ja juurichakran kivi, se kuvaa rakkauden parantavaa voimaa ja yhteyttä maaäidin sydämeen (1,4).
MUUTA:Rodokrosiitti on myös yksi Härän horoskooppikivistä. Andien intiaanit kutsuivat sitä inkaruusuksi ja käyttivät kiveä suojana vihollisia vastaan.
KIVIVINKKI: Migreenissä kivi suositellaan asetettavaksi selkärangan yläpäähän.

Rodoniitti

VÄRI: vaaleanpunainen, tumma ruusunpunainen, punaisenruskea.
KUVAUS: Helmiäislasikiiltoinen rodoniitti on magnesiumsilikaatti, jonka ruusunpunaisella pinnalla kulkee mustia, verkkomaisia mangaanioksidijuonia (dendriittejä).
ESIINTYMÄT: Australia, Costa Rica, Englanti, Italia, Kanada, Meksiko, Peru, Ruotsi, Saksa, Suomi (Ylistaro), Venäjä (Ural), Yhdysvallat.
VOIMA: Rodoniitti on voimakas emotionaalinen tasapainottaja, joka hoivaa rakkautta ja rohkaisee lähestymään sydämen asioita itsevarmuudella. Rodoniitti maadoittaa energioita esimerkiksi meditaation jälkeen ja harmonisoi yin/yang voimia sekä energiakeskuksia. Se vahvistaa traumoissa ja vakuuttamisessa sekä auttaa suurimman mahdollisuuden saavuttamisessa. Rodoniitti on shamaaninaisen kivi, joka auttaa saamaan yhteyden omiin voimavaroihin (1,4).
MUUTA:Rodoniitti on yksi horoskooppimerkki Härän onnenkivistä. Rodoniitti on ollut myös äärettömän suosittu 1700-luvulla Venäjän hovissa. Kiveä käytettiin korujen lisäksi arkkitehtuurissa, kuten seinien paneloinnissa.
KIVIVINKKI: Laulajan kiveksi kutsutun rodoniitin kerrotaan tuovan herkkyyttä äänen.

Rubelliitti

VÄRI: ruusunpunainen, pinkki, punainen.
KUVAUS: Rubelliitti on harvinaisin turmaliinin värimuunnos.
ESIINTYMÄT: Afganistan (Nuristan), Brasilia, Madagaskar, Saksa, Yhdysvallat (Maine).
VOIMA: Punainen turmaliini eli rubelliitti vahvistaa kykyä ymmärtää rakkautta ja se on myös hyvä sydämen haavojen parantaja monella eri tasolla. Kiviterapian mukaan rubelliitti kohottaa hienotunteisuutta ja joustavuutta, fyysisellä tasolla se yhdistetään värinsä puolesta muun muassa verenkiertojärjestelmään (1,2,4).

Rubiini

VÄRI: punaisen eri sävyt.
KUVAUS: Korundiryhmään kuuluva, läpinäkyvä, kromin punaiseksi värjäämä jalokivi. Kiven nimi on peräisin latinankielisestä sanasta ’rubeus’, punainen.
ESIINTYMÄT: Afganistan (Jegdalek), Australia, Intia (Orissa), Kambodza (Pailin), Kenia, Madagaskar, Meksiko, Myanmar (Mogok), Sri Lanka, Tanzania, Thaimaa, Venäjä, Vietnam.
VOIMA: Kiviterapiassa rubiinin sanotaan kohottavan henkistä tasapainoa ja parantavan erilaisia anatomisia kiertoja, kuten verenkiertoa. Rubiini suojelee herkkiä luonteita ja rohkaisee intohimoon elämää kohtaan. Burmalaiset kantoivat muinoin rubiinitalismaaneja, jotka suojelivat heitä sairauksilta ja onnettomuuksilta (1,4).
MUUTA: Hehkuvan punainen rubiini on hyvä horoskooppikivi Oinaalle ja Leijonalle, se on myös Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymässä kiviluettelossa heinäkuun kuukaudenkivi. Edelleen rubiini on Mars planeetan planeettakivi. Kiinalaisessa horoskoopissa rubiini on Tiikerin, Lohikäärmeen sekä Koiran voimakivi ja hindujen veda-astrologiassa se liitetään Aurinkoon.
KUULUISUUS: Marlene Dietrich (1901-1992) käytti monissa elokuvissaan omia dramaattisia korujaan. Elokuvassa ”Stage Fright” hänellä oli yllään rubiinirannekoru, joka myytiin hiljattain Sotheby’n huutokaupassa hintaan 990,000 dollaria.
KIVIVINKKI: Kiviterapia suosittelee pitämään rubiinia yllä sydämen kohdalla, sormessa tai nilkassa.

Rutiilikvartsi

VÄRI: väritön, valkoinen tai savunvärinen kullanruskeilla, punertavilla tai mustilla ”Venuksen hiusta” muistuttavilla juovilla.
KUVAUS: Muun muassa metamorfisista kivilajeista löydettävä rutiilikvartsi on läpikuultava ja -näkyvä kvartsikide, jossa on rutiilineulasia. Rutiilikvartsi tunnetaan myös sageniitin (engl. sagenite) nimellä.
ESIINTYMÄT: Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Madagaskar, Sri Lanka, Yhdysvallat.
VOIMA: Rutiilikvartsi on oiva terapeutin kivi, se suodattaa kielteistä energiaa ja tukee samalla asiakkaan energiakenttää. Henkisellä tasolla rutiilikvartsi omaa täydellisen kosmisen valon tasapainon, se valaisee sielun kannustaen siten henkiseen kasvuun (1,2,3).
MUUTA: Yksi horoskooppimerkki Leijonan onnenkivistä on rutiilikvartsi.
KIVIVINKKI: Kielteisyyden karkottamiseksi kuljeta rutiilikvartsia energiakentässä eli aurassa.

Ruusukvartsi

VÄRI: vaaleanpunainen.
KUVAUS: Läpikuultava ruusukvartsi on ehkä suosituin kvartsiryhmän kivistä. Se saa hennon värisävynsä pienistä määristä mangaania, titaania tai rautaa. Suomen kallioperässä, lukuisissa pegmatiiteissa ja kvartsijuonissa on ruusukvartsia.
ESIINTYMÄT: Brasilia, Etelä-Afrikka, Intia, Japani, Madagaskar, Saksa, Suomi, Yhdysvallat.
VOIMA: Romanttinen ruusukvartsi on tunnettu kautta historian ehdottoman rakkauden kivenä, jonka ominaisuuksiin yhdistetään myös fyysisellä tasolla sydämen parantaminen sekä surun ja pelon haihduttaminen. Ruusukvartsi opettaa meitä myös antamaan anteeksi. Muinaisuskomusten mukaan se auttaa vähentämään painoa ja ryppyjä sekä kasvattamaan itsevarmuutta. Egyptissä ihon kaunistamiseksi ruusukvartsista veistettiin kasvonaamioita (1,4).
MUUTA: Luotettava, vakaa, kärsivällinen ja terveellä järjellä varustettu horoskooppimerkki eli härkä vahvistaa rakkauttaan ja kauneuden kaipuutaan ruusukvartsin herkällä vaaleanpunaisella värähtelyllä. Tämä itsevarmuutta kasvattava luonnonkivi sopii mainiosti myös lapsille tukemaan tunteiden kehitystä ja kohottamaan myönteistä elämänasennetta.
KIVIVINKKI: Aseta pinkki ruusukvartsi fengshuin mukaiseen ihmissuhdesektoriin huoneessa tai asunnossa, se kutsuu luokseen romantiikkaa ja rakastavia ihmissuhteita. Ruusukvartsi on myös hellä haavoittuneen sydämen parantaja, joka toimii parhaiten mahdollisimman lähellä sydäntä.

Ryoliitti

VÄRI: valkoinen, vihreä, vaaleanharmaa, punertava.
KUVAUS: Ryoliitti on vulkaaninen kivi, jossa on juonina tai täplinä kvartsi- ja maasälpähajarakeita.
ESIINTYMÄT: Muun muassa Australia, Meksiko, Yhdysvallat.
VOIMA: Ryoliitti stimuloi kiviterapian mukaan muutosta ja yksilön kehitystä, se tuo esiin sielun luovuuden. Fyysisellä tasolla ryoliitti kohottaa elimistön luonnollista vastustuskykyä ja se liitetään myös suoniin, ihottumiin sekä muihin iho-oireisiin (3,6).
KIVIVINKKI: Regressioterapiassa ryoliitin voi asettaa otsalle hetkeksi aikaa kohottamaan terapian vaikutusta.